Dodaj do ulubionych

Prywatność (ochrona danych) na sprzedawanym dysku.

15.03.23, 10:07
Witam, do postu zainspirowały mnie obserwacje tego, co robią aplikacje, pozornie odinstalowane z danymi typu zakładki, zapisane hasła (bo to,wg. mine najważniejsze). Przeglądarka Chrome idealnie odtworzyła poprzednią konfigurację po ponownej instalacji, nawet nieobyty z kompem laik może otrzymać wszystkie poufne dane wpisane w Chrome, o danych bankowych nie chcę nawet wspominać. Podobnie inne aplikacje jakimś sposobem znajdują poprzednie konfiguracje i podają je jak na stole :). Oczywiście, nie wszystkie i nie wszystkie sprawdziłem-chodzi o model.Jak tego uniknąć, zwłaszcza w sytuacji odstąpienia komuś komputera, razem z dyskiem?....programy do odzyskiwania danych to już inny temat i nie, wydaje mi się, przeciętnego użytkownika.
Obserwuj wątek
    • wariant_b Re: Prywatność (ochrona danych) na sprzedawanym d 15.03.23, 12:50
      Dla prowizorycznej ochrony należy aktywować konto administratora i logując się na nie
      (zwykle jest bez hasła, ale wyłączone) usunąć dotychczasowego użytkownika wraz z danymi.
      Dane aplikacji przechowywane są w ukrytej kartotece AppData w folderze użytkownika
      (o ile jakiś program nie wybrał innej lokalizacji, co powinniśmy sprawdzić dla starych
      lub bardziej egzotycznych programów). Dla lepszej ochrony zamiast kasowania folderu
      użytkownika należałoby go wyczyścić (wipe - są do tego odpowiednie programy).

Najbardziej poprawne jest skasowanie całej zawartości dysku (disk wipe lub low level format)
      i ponowna instalacja systemu. W tym celu należy uruchomić komputer z innego urządzenia
      startowego, np. z pendrive'a lub CD z systemem Windows PE lub linux zawierającym zestaw
      narzędzi systemowych. Alternatywnie - podpiąć dysk do innego komputera jako dodatkowy.
      Z braku innych narzędzi dysk można kompletnie wymazać za pomocą narzędzia diskpart.

Jeśli używamy Windows 10 sprawa jest prosta - pobieramy instalator i tworzymy nośnik,
      uruchamiamy instalację, czyścimy dysk i instalujemy od nowa system na czystym dysku.
      Komplikacje (brak nośnika instalacyjnego i sterowników, długotrwała seria aktualizacji)
      pojawiają się dla starszych wersji systemu operacyjnego np. dla Windows 7.

Komputer może zawierać działającą partycję Recovery jako właściwe źródło instalacji,
      wtedy po instalacji warto usunąć niechciane oprogramowanie (bloatware, crapware)
      dostarczone jako bonus z komputerem (np. demo MS Office, przestarzały antywirus etc).

Zawsze należy zabezpieczyć sobie klucz aktywacyjny systemu.
    • tapatik Re: Prywatność (ochrona danych) na sprzedawanym d 16.03.23, 17:55
      U nas w pracy, gdy sprzedawaliśmy stare komputery, to obowiązkowo dyski były traktowane narzędziem do kasowania danych. Możesz uruchomić komputer z płyty lub USB z Hiren's Boot, i tam było jakieś narzędzie do wymazywania danych.
      Po czym ponownie instalowaliśmy system.
      W takiej sytuacji programy do odzyskiwania danych są bezradne.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka