Dodaj do ulubionych

Potencjalnie Niechciane Programy P.U.P i ich usuwa

29.03.23, 12:02
Witam, systemowy w Win10 komunikat: wykryto Win32/Installcore... i tak dalej. Jak to usunąć, jest takich aplikacji z tym początkiem i różnymi dalej rozszerzeniami dość dużo, SpyHunter znajduje ale jest płatny a co gorsza wymaga podawania numerów kart.Są jakieś dobre alternatywy dla tego programu, piszę "dobre" bo w tej chwili skanuję SuperAntiSpyware i nic, żadnych zagrożeń...
Obserwuj wątek
    • wariant_b Re: Potencjalnie Niechciane Programy P.U.P i ich 29.03.23, 13:42
      menago_bb napisał:

> Witam, systemowy w Win10 komunikat: wykryto Win32/Installcore... i tak dalej. J
      > ak to usunąć, jest takich aplikacji z tym początkiem i różnymi dalej rozszerzen
      > iami dość dużo, SpyHunter znajduje ale jest płatny a co gorsza wymaga podawania
      > numerów kart.Są jakieś dobre alternatywy dla tego programu, piszę "dobre" bo w
      > tej chwili skanuję SuperAntiSpyware i nic, żadnych zagrożeń...

Kiedyś świetnie nadawał się do tego AdwCleaner, ale po przejęciu przez Malwarebytes
      zrobił się ostrożniejszy. Firmy korzystające z adware też mają swoich prawników.

Pierwsza zasada - nie korzystać z asystentów pobierania i stron typu dobreprogramy.pl
      Druga - w razie wątpliwości sprawdzić pobrane pliki za pomocą VirusTotal.

PUP (Potentially unwanted program) to coś, co przyplątuje się nam gratis przy instalowaniu
      innego programu czy odruchowym klikaniu na zgodę w przeglądarce. Zwykle przeglądając
      dokładnie opcje instalacyjne można znaleźć ukryte, zwykle w niespodziewanych miejscach,
      możliwości pominięcia "dodatku". Jeśli coś nam się doinstaluje (zwykle jest to instalacja
      nienadzorowana, więc bez żadnych widocznych okienek czy komunikatów) należy rzecz
      niechcianą usunąć za pomocą Programy i funkcje w Panelu sterowania lub/oraz ustawień
      przeglądarki, bo często niechciany dodatek właśnie tu wprowadza swoje modyfikacje.
      • wariant_b Re: Potencjalnie Niechciane Programy P.U.P i ich 29.03.23, 13:59
        Aha, nie jestem pewien, ale coś mi majaczy w pamięci, że kiedyś AdwCleaner kwalifikował
        program SpyHunter do kategorii potencjalnie niechcianych i domyślnie go wycinał.

Masa niechcianych programów oficjalnie służy do optymalizacji lub ochrony Windows.
        Ich zadaniem jest sygnalizowanie użytkownikowi problemów, które usunie płatna wersja.
        • wariant_b Re: Potencjalnie Niechciane Programy P.U.P i ich 29.03.23, 14:22
          I jeszcze trochę dodatkowych uwag:
          Instalator sieciowy, czy jak kto woli asystent pobierania to niewielki program.
          Formalnie powinien pobrać i uruchomić aktualną wersję właściwego instalatora,
          który zwykle jest sporo większy (jeśli też jest sieciowy - będzie jeszcze mniejszy),
          ale najczęściej wykonuje szybki scan systemu, łączy się ze swoją centralą (kiedyś
          były to adresy IP z Holandii) i dostaje linki do plików, które ma pobrać i uruchomić
          - dlatego "dodatki" mogą być różne przy kolejnych uruchomieniach.

Jeśli pobierzemy skądś instalator potrzebnej aplikacji i nie wiemy co to za jeden,
          najczęściej we własnościach pobranego pliku wystarczy sprawdzić Szczegóły.
          Przykładowo, dla dobrychprogramów widzę tu teraz "Wirtualna Polska Media SA".
          • menago_bb Re: Potencjalnie Niechciane Programy P.U.P i ich 29.03.23, 14:58
            Pobrałem kolejny: MalwareBytes AntiMalware, usunął mi 31! PUP-ów zniknął monit windowsowych zabezpieczeń (wyświetlało, nawet opcję przeniesienia do kwarantanny i usunięcia ale nic nie robił oprócz "mielenia") albo brakowało mi cierpliwości-skan antimalware też trwał ok. 50 minut. Chyba fajny antywir, jedyne co mnie zastanawia to opcja 14-dniowego trialu pełnej wersji; spodziewam się że po tym czasie wróci do wersji "free".
            Dzięki za odpowiedzi.
            • wariant_b Re: Potencjalnie Niechciane Programy P.U.P i ich 29.03.23, 17:14
              menago_bb napisał:

> Chyba fajny antywir, jedyne co mnie zastanawia to opcja 14-dniowego trialu pełnej wersji;
              > spodziewam się że po tym czasie wróci do wersji "free".

Zapewne wróci do free i będzie od czasu do czasu sugerował problemy, których rozwiązanie
              wymaga zakupu płatnej wersji. Ale to ciągle najważniejsze narzędzie nastawione głównie
              na wykrywanie szkodników, a nie w pierwszej kolejności wirusów i robaków komputerowych.
              Szkoda starego AdwCleanera, który przed przejęciem był szybszy, bardziej rygorystyczny
              i częściej aktualizowany, a w dodatku darmowy.

Ale sprawdź sobie logi ze skanowania i jeśli to możliwe ustal źródła z jakich pobrałeś
              nieszczęsne PUP-y by zmienić swoje źródła pobierania. Nigdy nie reaguj na informacje
              z przeglądarki, że coś wykryto w twoim komputerze i należy pobrać jakiś program.
              Niedawno widziałem coś takiego w formie płatnej reklamy udającej wyglądem okienko
              komunikatów z programu antywirusowego. Nie sugeruj się opiniami ze stron, które nie wiadomo
              do kogo należą i same nie mają dobrej opinii. Nie klikaj linków i nie otwieraj załączników
              do poczty od nieznanych ci nadawców, a jeśli nadawca wydaje ci się znany tylko powód
              wysłania maila nie jest jasny sprawdzaj, czy mail jest rzeczywiście z serwera nadawcy.
              To wszystko i jeszcze więcej nie wymienionych sposobów, jak niechcący zainstalować sobie
              PUP który będzie ci zaśmiecał i spowalniał komputer, a nie jest tobie do niczego potrzebny.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka