xyz19865 14.04.23, 18:25 Możecie polecić jakąś drukarkę laserowa za rozsądne pieniądze ze skanerem ? Zastanawiam się nad urządzeniem wielofunkcyjne Brother Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
xyz19865 Re: Drukarka laserowa - urządzenie wielofunkcyjne 14.04.23, 19:12 Prośba o pomoc i podpowiedź jaka drukarka będzie dobra i wygodna eksploatacji Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Drukarka laserowa - urządzenie wielofunkcyjne 14.04.23, 19:20 Oczywiście i najprawdopodobniej będzie to właśnie Brother. Rozsądne pieniądze liczy się zwykle jako koszt trzyletniej eksploatacji, więc przeliczysz je sobie samodzielnie. Sugeruję modele DW (duplex, WiFi). Odpowiedz Link Zgłoś
xyz19865 Re: Drukarka laserowa - urządzenie wielofunkcyjne 14.04.23, 19:49 A możesz doradzić jaki model Brother ? Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Drukarka laserowa - urządzenie wielofunkcyjne 14.04.23, 20:23 xyz19865 napisał: > A możesz doradzić jaki model Brother ? Musiałbyś podać, jakie masz wymagania odnośnie sprzętu. Jak będzie używany - co, ile i na jakim papierze będziesz drukować. U Brothera znajdziesz dokładniejsze specyfikacje aktualnie produkowanych, a w sklepach internetowych obecnie dostępnych modeli i ich cen. Recenzji popularnych model też jest całkiem sporo. Ja w domu używam wielofunkcyjnej atramentówki Brothera i jest bardzo w porządku. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Drukarka laserowa - urządzenie wielofunkcyjne 17.04.23, 10:22 Ale masz Windę czy Linuksa? Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Drukarka laserowa - urządzenie wielofunkcyjne 17.04.23, 12:38 tapatik napisał: > Ale masz Windę czy Linuksa? Windę, bo ją muszę znać lepiej. Ale póki co ciągle jest to Dziesiątka. Jedenastka w pierwszej wersji odpadła w przedbiegach, pewnie trzeba będzie trochę odczekać i sprawdzić ponownie. Linuxy oglądam sobie na VirtualBoxie, ale jakoś nie mogę się zdecydować na wybór. Takoż na wirtualce mam starsze wersje Windowsów (w tym chodzącą 95-tkę), a nawet stary serwer Novella 4.1 wraz z klientem w DRDOSie. Nie ruszam, bo nie wiadomo, czy drugi raz uda mi się je zainstalować. Przyznam, że drukowania i skanowania z linuxa na domowej drukarce nie sprawdzałem. Jeśli znajdę trochę czasu i nie zapomnę o problemie postaram się sprawdzić, choć oczywiście nie rozwiązuje to problemów z twoim DCP-1622WE pod Ubuntu. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Drukarka laserowa - urządzenie wielofunkcyjne 16.04.23, 20:12 Kupiłem rodzicom Brothera bodajże DCP-1622WE. To jest urządzenie laserowe wielofunkcyjne z płaskim skanerem. Teoretycznie ma Wi-Fi, ale mi nie udało się skonfigurować laptopa, aby drukował po Wi-Fi. Obecnie drukuje po USB spod Windowsa. Wady. Zarówna ta drukarka jak i poprzedni model nie lubią Linuksa. Owszem, dałem radę zmusić ją do drukowania, natomiast ze skanerem miałem bardzo duże problemy, a po aktualizacji Ubuntu drukarka został, skaner znowu poszedł się paść. Musiałem długo kombinować ze sterownikami, aby go uruchomić. Na Linuksie wydruki trwają dłużej i czasami nie udaje się wydrukować strony, którą udaje się wydrukować pod Windowsem. Czyli jeśli drukarka ma współpracować z Windowsem, to może być, jeśli z Linuksem to odradzam. Druga rzecz, w tym konkretnym egzemplarzu zaczęły się pojawiać kropki na wydrukach. Myślałem, że to od tonera, ale po wymianie jest to samo. Fachowiec od drukarek nie chce się podjąć naprawy i uważa, że nawet wymiana bębna nie pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Drukarka laserowa - urządzenie wielofunkcyjne 16.04.23, 23:27 tapatik napisał: > Teoretycznie ma Wi-Fi, ale mi nie udało się skonfigurować laptopa, aby drukował po Wi-Fi. Ot, ciekawostka. Sprawdź jak jest skonfigurowana sieć w drukarce. Ja mam wprawdzie trochę starszą atramentówkę, ale Windows 10 znajduje ją i instaluje. > Druga rzecz, w tym konkretnym egzemplarzu zaczęły się pojawiać kropki na wydrukach. > Myślałem, że to od tonera, ale po wymianie jest to samo. Fachowiec od drukarek nie chce > się podjąć naprawy i uważa, że nawet wymiana bębna nie pomoże. Czy da się określić jakiś wzór pojawiających się kropek? W poradach Brothera można znaleźć najczęstsze przyczyny i sposoby radzenia sobie. --- Dla mnie pewnym problemem byłoby to, że jest to drukarka ekonomiczna (WE), a więc wprawdzie z tanimi materiałami eksploatacyjnymi, ale mocno podstawowy model. Raczej wybrałbym coś żywotniejszego i bardziej zaawansowanego i korzystał z zamienników. Zwłaszcza że nie są jakoś specjalnie droższe - tania eksploatacja została wliczona w cenę. Odpowiedz Link Zgłoś