Dodaj do ulubionych

Irytująca zamiana "i" na "I"

11.09.23, 18:15
Czy ktoś wie w jaki sposób zatrzymać ten szalony pomysł automatycznej zamiany małego i (łącznika) na duże I w edytorze OpenOffice4.1.11?
Dostaję trzeciej fazy jak mam to poprawiać. Bum tarara

--
Śniło mi się, że mój komputer został zainfekowany wirusem Covid-19 ale jak się obudziłem, to mój program antywirusowy już go usunął

Obserwuj wątek
    • wariant_b Re: Irytująca zamiana "i" na "I" 11.09.23, 19:33
      Zapewne nie jest to polskie "i" tylko angielskie "I", więc pisane tradycyjnie z dużej litery.
      Trzeba go wyrzucić z autokorekty i sprawdzić, czy ustawienia językowe są poprawne,
      bo może masz ustawione kontrole dla obydwu języków.

Jeśli nie to, sprawdzę jutro, bo normalnie nie używam OpenOffice, a starszą wersję 4.1.11
      muszę gdzieś znaleźć. W LibreOffice nie ma tego problemu.
      • al.1 Re: Irytująca zamiana "i" na "I" 11.09.23, 21:00
        wariant_b napisał:

> muszę gdzieś znaleźć. W LibreOffice nie ma tego problemu.

Czy LibreOffice jest nowszą wersją OpenOffice4.1.11 ((?))
        Jeżeli tak, to aktualizując powyższy jest ryzyko utraty zapisanych dokumentów?

--
        Ci, którzy mają monopol na prawdę, szerzą kłamstwa

• wariant_b Re: Irytująca zamiana "i" na "I" 11.09.23, 21:55
          al.1 napisał:
          > Czy LibreOffice jest nowszą wersją OpenOffice4.1.11 ((?))

Nie - sytuacja jest bardziej skomplikowana.
          Oba pakiety są różnymi liniami rozwojowymi StarOffice niemieckiej firmy Star Division
          przejętej przez również już nieistniejący Sun Microsystems, wykupiony w 2010 przez Oracle.
          Niekomercyjne oprogramowanie zostało "uwolnione" jako OpenOffice.org w 2000 roku.
          OpenOffice przejściowo był własnością Oracle, obecnie od 2011 należy do Apache.
          LibreOffice firmuje i rozwija od 2010 The Document Foundation.

Czyli po przejęciu firmy Sun przez Oracle obie linie rozwojowe rozeszły się,
          ale początkowo bazowały na tej samej wersji OpenOffice.org 3.
          Aktualnie wersją rozwojową i sukcesorem projektu jest LibreOffice (obecnie w wersji 7.5),
          natomiast OpenOffice utknął na wersji 4.1 i głównie poprawia usterki i aktualizuje słowniki.

> Jeżeli tak, to aktualizując powyższy jest ryzyko utraty zapisanych dokumentów?

Jeśli nie jesteś zainteresowany nowo wprowadzonymi zmianami i wersja 4.1 ci wystarcza,
          możesz poprzestać na (aktualnie w wersji 4.1.14) OpenOffice. LibreOffice jest trochę
          "przerośnięty", zajmuje więcej miejsca i może działać wolniej, ale formaty plików ODF
          są wspólne, a obsługa plików Microsoft Office podobna (czyli nie idealna).

---
          Sprawdzałem bieżącą wersję OpenOffice 4.1.14 i można uzyskać podobny objaw jak u ciebie,
          jeśli uruchomione są obsługi obu języków (polski i angielski). Po instalacji był tylko język polski,
          więc angielski dodałem, ale zdaje się we wcześniejszych wersjach angielski zawsze był domyślnie.
          W autokorektach do angielskiego można wyłączyć zamianę małego "i" na poprawne duże "I"
          (zaimek osobowy "I" czyli "ja" pisze się z dużej litery)
          • al.1 Re: Irytująca zamiana "i" na "I" 12.09.23, 15:02
            Dzięki za raday. Zadziałało.

--
            Śniło mi się, że byłem lekarzem, ale jak się obudziłem, to gdzieś mi się zapodział kitel i stetoskop

• wariant_b Re: Irytująca zamiana "i" na "I" 12.09.23, 19:35
              al.1 napisał:

> Dzięki za rady. Zadziałało.

Nie ma za co - łatwo przyszło, łatwo poszło.
    • m1coraz0n Re: Irytująca zamiana "i" na "I" 11.10.23, 23:58
      Można to zmienić w ustawieniach

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka