Dodaj do ulubionych

nagrywanie płyt tylko w trybie PIO

27.06.05, 12:14
moja nagrywarka lite-on SOHW 1693S nagrywa tylko w trybie pio
pozostałe urządzenia są w trybie dma
bios widzi tą nagrywarkę jako dma , stery aspi zainstalowane , czysty system
nagrywarka i dvd podłączone na jednej taśmie 80
jak ustawiam pomocniczy kanał IDE na dma to nie nagrywa jak na PIO to nagrywa
czy tak musi być??
Obserwuj wątek
    • torrencik Re: nagrywanie płyt tylko w trybie PIO 27.06.05, 12:27
      viper1972 napisał:

> moja nagrywarka lite-on SOHW 1693S nagrywa tylko w trybie pio
      > pozostałe urządzenia są w trybie dma
      > bios widzi tą nagrywarkę jako dma , stery aspi zainstalowane , czysty system
      > nagrywarka i dvd podłączone na jednej taśmie 80

A to czemu na taśmie 80 ???
      Napędy POWINNY być na 40 pinowej taśmie.
      Może nie szkodzi 80tka, ale jak PRODUCENT dostarcza sprzęt z taśmą 40 to po co
      kombinować :(

A w BIOSie ustawienia odnośnie napędów prawidłowe ?

• viper1972 Re: nagrywanie płyt tylko w trybie PIO 27.06.05, 12:31
        w biosie prawidłowo a jak sprawdzić jaka to taśma
        • Gość: T-800 Re: nagrywanie płyt tylko w trybie PIO IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 27.06.05, 12:36
          Moim zdaniem taśma nie ma tutaj nic do rzeczy. A sterowniki chipsetu (płyty
          głównej) masz zainstalowane? (Chodzi głównie o IDE).
          • viper1972 Re: nagrywanie płyt tylko w trybie PIO 27.06.05, 13:23
            tak mam zinstalowane
        • torrencik Re: nagrywanie płyt tylko w trybie PIO 27.06.05, 16:10
          Po wyglądzie :)

Taśma 40 pinowa ma mniej drucików i tyma samym są one GRUBSZE w taśmie.
          Można też POLICZYĆ żyłki na taśmie i powinno,być ich 40 :)

Nie wiem,czy to przyczyna,ale do napędów ZALECAJĄ używanie 40 pinowej taśmy.

Jak dysk twardy ATA100 podłączysz taśmą 40 pinową a POWINNA BYĆ 80 pinowa to
          czasami chipset głupieje i też są problemy z trybem DMA takiego dysku.

Taśmy są podobne i nawet PASUJĄ W TE SAME GNIAZDA ale to nie powód,żeby je
          stosować wbrew zasadom :(
          • Gość: werty Re: nagrywanie płyt tylko w trybie PIO IP: *.radom.pilicka.pl 27.06.05, 16:38
            taśma nie ma nic do tego, miałem to samo, ile się nakombinowałem z taśmami,
            master slave i nic nie pomogło. w moim przypadku pomogło odinstalowanie kanału
            IDE na którym mam nagrywarkę, po restarcie windows sobie wszystko porządnie
            zainstalował, i od tamtej pory wszystko działa OK.
            • m.gregor Re: nagrywanie płyt tylko w trybie PIO 27.06.05, 18:15
              A dlaczego uwazasz ze nie ma nic do tego? Jesli podlaczysz urzadzenie DMA-33 na
              tasmie do DMA-66/100/133 do kontrolera DMA-100/133 to chipset bedzie usilnie
              probowal zainicjowac takie urzadzenie w trybie DMA-66/100/133. Trzeba patrzec co
              sie gdzie podlacza i jakimi kablami.
              • Gość: werty Re: nagrywanie płyt tylko w trybie PIO IP: *.radom.pilicka.pl 27.06.05, 18:38
                Zgoda, ja twierdzę tylko, że w moim (podobnym przecież) przypadku, rodzaj taśmy
                podłączonej do nagrywarki niczego nie zmieniał, jak było PIO, tak było.
          • Gość: niktabc@vp.pl Re: nagrywanie płyt tylko w trybie PIO IP: *.toya.net.pl 27.06.05, 19:39
            dla twojej informacji PLEXTOR (najlepsze nagrywarki) swoje napędy dostarcza z 80
            pinową taśmą

co ty na to?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka