Dodaj do ulubionych

Gdy zabraknie światła- Co wtedy ??

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.06, 13:36
Witam, czy są jakieś zabezpieczenia w postaci akumulatorów czy czegoś podobnego co umożliwi dalszą prace komputera kiedy np. prąd zostanie wyłączony ?? Mówie od razu że nie chcę kupować agregatorów do całego domu, tylko chcę coś podobnego by działał tylko komputer i monitor. Z góry wielkie dzięki za odpowiedź
Obserwuj wątek
    • Gość: an_anya_ya Re: Gdy zabraknie światła- Co wtedy ?? IP: 194.246.106.* 04.09.06, 13:48
      tak, ups - tego ci bedzie potrzeba
      sklep.komputronik.pl/katalog.php?kat=363
      tutaj sobie porownaj jakiego potrzebujesz, a jak juz wybierzesz to poszukaj w
      sklepach, bo jednak w komputroniku, choc mozna latwo dokonac wyboru nie
      miotajac sie pomiedzy brakiem opisow lub ich szczatkami, ceny nie zawsze sa
      najtansze (ogolnie najtaniej jest na www.skapiec.pl)
    • Gość: Obywatel Re: Gdy zabraknie światła- Co wtedy ?? IP: *.ists.pl 04.09.06, 13:49
      Takie rozwiązanie znane i stosowane już było w zeszłym tysiącleciu. Zwie się
      toto "zasilacz awaryjny" (lub UPS) i kupisz to praktycznie w każdym sklepie
      komputerowym. Zwróć jedynie tylko uwage na moc, bo od niej zależy długość pracy
      po zaniku napiecia w sieci.
    • Gość: ja Re: Gdy zabraknie światła- Co wtedy ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.06, 14:00
      Wtedy musisz z seksu wirtualnego przejść na realny.
      Przynajmniej zona będzie bardziej zadowolona... :)
      • Gość: Rafał OK, to teraz pomóżcie w wyborze... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.06, 14:08
        OK w takim razie bardzo bym Was prosił byście mi pomogli wybrać odpowiedni gdyż na takich zasilaczach zupełnie się nie znam.
        Link do tej komputronika: sklep.komputronik.pl/katalog.php?kat=363
        Kupie go w innym sklepie gdzie będzie taniej,ale żebym wiedział co kupić a w komputroniku duuży wybór.
        Posiadam obudowe z zasilaczem o nap.400W, jeżeli trzeba jeszcze jakiś informacji to napiszcie.
        • Gość: Marek Re: OK, to teraz pomóżcie w wyborze... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.06, 16:28
          Gość portalu: Rafał napisał(a):

> Posiadam obudowe z zasilaczem o nap.400W,

To będzie potrzebny zasilacz o MOCY RZECZYWISTEJ minimum 400 W. :)
          To ten będzie najlepszy:

sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=13092
          Sam takiego używam i dlatego go POLECAM ! :)
          Może być innej firmy o MOCY RZECZYWISTEJ ok. 400 W jak np. ten:

sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=13871
          albo ten:

sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=27095
          ale ja od lat używam UPSów firmy APC i dlatego je preferuję.
        • alex2222 Re: OK, to teraz pomóżcie w wyborze... 04.09.06, 21:37
          "Posiadam obudowe z zasilaczem o nap.400W"
          nie,żebym się wymądrzał,ale tak dla ścisłości-400W to moc a nie napięcie.
          pozdrawiam
        • gad_forumowy Re: OK, to teraz pomóżcie w wyborze... 05.09.06, 01:52
          Kup sobie zasilacz Fideltronik o mocy 700VA. Dobry, niedrogi i ma wystarczającą moc.
    • Gość: ups Re: Gdy zabraknie światła- Co wtedy ?? IP: *.petrus.com.pl 04.09.06, 20:36
      UPS ma za zadanie (między innymi) bezawaryjne zakończenie pracy komputera w
      przypadku zaniku zasilania. Zazwyczaj masz około 10 minut na zamknięcie
      programów. Poczytaj tu: www.ups.hg.pl/index.html
      Do ciągłej pracy kup agregat spalinowy, postaw elektrownie wiatrową lub wodną.
      Zasilanie z dynama rowerowego lub domowej siłowni jądrowej jest nierealne.
      • Gość: Kokeeno Re: Gdy zabraknie światła- Co wtedy ?? IP: *.crowley.pl 05.09.06, 08:26
        Ee tam, przesadzasz. Ale jak ma zbędne 10-20 kPLN (i kogoś silnego do pomocy),
        to może kupić akumulatorki ważące ok. 100-150kg, które pozwolą na pracę serwerka
        przez, powiedzmy, godzinkę...

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka