Dodaj do ulubionych

Jaki procesor? Jaka karta graficzna?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.06, 19:46
Witam! Posiadamy stary sprzęt w domu i chcemy wymienić na nowy. Chodzi nam
póki co o procesor i kartę graficzną. Przyznaję, że wraz z synem jesteśmy
zagorzałymi graczami:) więc chcielibyśmy kupić taki procesor i kartę, która
pozwoli na gre w najnowsze gierki. Nie szukamy najnowszych na rynku (wiadomo
$$$). Co polecacie, jaki procesor i jaka karta graficzna dla graczy, ktora
sluzylaby jakis czas?
Obserwuj wątek
    • Gość: atizylak Re: Jaki procesor? Jaka karta graficzna? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.06, 20:15
      Procesor to: Intel core 2 duo E6300(1,86GHz), a grafika to w zależności od
      funduszy od najlepszej do najsłabszej(wszystkie GeForce): MSI 7900gto, Galaxy
      7900gs(zalman),Galaxy 7600gs(zalman), galaxy 7300gt(zalman z pamieciami 1,2ns
      lub 1,4ns). Oczywiście karty wszystkie pod pcie. pa
      • daniellinux Re: Jaki procesor? Jaka karta graficzna? 12.11.06, 20:36
        Jeżeli chodzi o gry to na pewno nie Core 2 Duo !! Nawet najnowsze gry nie
        wykorzystują (przynajmniej na razie) 2 rdzenia. Dwurdzeniowe procki są
        wykorzystywane przeważnie przy obróbce wideo tutaj sprawdzają się, jeżeli
        chodzi o gry lepszym rozwiązaniem i tańszym są procki jednordzeniowe np AMD64
        • Gość: Kokeeno Re: Jaki procesor? Jaka karta graficzna? IP: *.crowley.pl 13.11.06, 08:04
          Z tym śmiałym twierdzeniem bym się nie zgodził. Takie Call of Duty 2 korzysta
          już z kilku wątków (oprócz dźwiękowych) i lepiej sobie radzi na dwóch rdzeniach
          (natomiast Call of Duty/UO nie działało poprawnie na dwóch rdzeniach i trzeba
          było przycinać wykorzystanie drugiego procka)...
    • silic Re: Jaki procesor? Jaka karta graficzna? 12.11.06, 21:09
      Szczerze radzę dobrze pomyśleć. Zacząć od tego ile można wydać ( orientacyjnie ).
      Granie w najnowsze gry to bez $$$ trudna rzecz :). Nowy procesor to nowa płyta
      główna, nowe pamięci, pewnie nowy zasilacz + karta grafiki. Zobacz sobie w co
      chcesz grać i realnie jaka grafika to uciągnie w dobrej jakości a następnie
      trzeba kupić mocniejszą ( myślę , że poniżej GF7600 nie ma co schodzić ). Dolicz
      1GB ramu, zobaczysz na jaki procesor ci zostanie.
    • Gość: Gość Re: Jaki procesor? Jaka karta graficzna? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.06, 21:20
      w tej chwili mam 512 ramu i mysle ze to moze zostac

na procesor i karte graficzna chcialbym w sumie wydac maksymalnie 1000 zł
      • Gość: Szpaq Re: Jaki procesor? Jaka karta graficzna? IP: 195.116.211.* 12.11.06, 21:24
        Bylo trzeba od razu powiedziec ze chcesz zmodernizowac, napisz co chcialbys
        zostawic ze starego kompa ale ja kiepsko to widze :P
        • Gość: Gość Re: Jaki procesor? Jaka karta graficzna? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.06, 21:51
          zostawiam pamiec 512 MB, karte dzwiekowa Creative SoundBlaster Live ...

Wymieniam tylko karte graficzna (obecnie mam Rodeona 9200) i procesor (obecnie
          mam Celerona 2.33 GHz), no i jak tam czytam w necie to zapewne bede musial
          wymienic i plyte glowna (obecnie mam Asusa)

cos mi sie wydaje ze zaplace wiecej niz 1000 zł:/ ale chyba lepiej zaplacic
          wiecej zeby sluzylo dluzej niz mniej i wymieniac po roku:/

• Gość: Szpaq Re: Jaki procesor? Jaka karta graficzna? IP: 195.116.211.* 12.11.06, 21:57
            Jak dla mnie to tylko napedy by zostale stare
          • silic Re: Jaki procesor? Jaka karta graficzna? 12.11.06, 22:55
            Tak patrząc na to co piszesz - jeśli budżet ma oscylować w granicach 1000zł, to
            zmieniłbym płytę na coś pod Athlona , do tego procek Athlon 64 3200+ na s.939,
            to tego GF7600GT i dołożył jeszcze 512MB RAMu. To wyjdzie około 1400-1500 zł.
            Świadomie proponuję s.939. , chyba że chcesz dokupić jeszcze jedną pamieć, bo ta
            którą masz to jest DDR, a pod AM2 musisz kupić DDR2. Ten procesor starczy ci na
            dużo dłużej niż na pół roku, jak narazie tylko gry zarzynają sprzęt, w domu ten
            procek będzie dobry do wszystkiego. Płyta bedzie z PCIEXP wiec zawsze możesz
            włożyć inną grafikę w przyszłości - a do gier bardziej liczy się karta grafiki a
            nie procek. Ktoś powie, że s.939 to już znika i nie będzie jak rozbudować -
            myślę, że gdy przyjdzie czas na zmianę komputera, to AM2 będzie już na
            "wymarciu", więc i tak modernizacja bedzie większ niż tylko wymiana procesora.
            Zostawiając starą pamięć masz 200zł w kieszeni, jako płytę główną choćby to
            www.arest.pl/index.php?inc=produkt&ID=4119&katid=59 , Athlon64 3200+ i
            ten GForce i sprzęt masz niezły.
      • Gość: ja Re: Jaki procesor? Jaka karta graficzna? IP: *.os1.kn.pl 12.11.06, 21:45
        Jeśli chcesz zmienić procesor, to na 90% konieczna będzie też zmiana płyty
        głównej. Napisz wogóle jaką masz o becnie konfigurację.
    • Gość: vidjo Re: Jaki procesor? Jaka karta graficzna? IP: *.slp.vectranet.pl 13.11.06, 01:02
      Najlepiej byłoby wymienić wszystko, ale w 1000zł trudno się będzie zmieścić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka