Dodaj do ulubionych

Padł był mi pecet. sempron 2200+ Płyta K7S41GX

30.12.06, 10:31
Pytanie do fachowców:
Od pewnego czasu procesor (sempron 2200+) przy taktowaniu 133MHz (na płycie Asrock K7S41GX) pokazywał wartość 900MHz. Gość z serwisu powiedział, że trzeba podkręcić na 166MHz. Po podkręceniu procesor podskoczył na 1,3 GHz. I tu zaczyna mi coś nie grać. Czy warto było podkręcać w biosie? Druga sprawa, czy po przeinstalce systemu procek nie powinien pracować na swoich fabrycznych wartościach? Trzecia rzecz, czy jest możliwe, że od dłuższego czasu siadał zasilacz i dlatego wartość procesora spadła do 800 MHz (przy 100MHz w biosie - miałem już kiedyś podobną historię i po wymianie zasilacza wszystko wróciło do normy) a podkręcenie doprowadziło do tego, że dziś komp nie chce odpalić? Rzecz w tym, czy gość w sklepie nie zrobił mnie w karolka sugerując podkręcenie procesora zamiast wymianę zasilacza? Pytam, bo byłem dwa tygodnie temu w serwisie i nie jestem pewien, czy gośc nie potraktował mnie "odwal się gościu"
Obserwuj wątek
    • gluby Re: Padł był mi pecet. sempron 2200+ Płyta K7S41 30.12.06, 10:42
      jak podkrecasz procek to wiecej pobiera pradu a zasilacz zapewnie nie wytrzymal
      i padl
      • obywatel_korowiow Re: Padł był mi pecet. sempron 2200+ Płyta K7S41 30.12.06, 10:48
        Możliwe. Powiedz mi tylko, czy jeśli mam procka 1,8 giga to jakim cudem pokazywał 800MHz? Gość w serwisie każe podkręcać procka zamiast znaleźć przyczynę???
        • krzysztofsf Re: Padł był mi pecet. sempron 2200+ Płyta K7S41 30.12.06, 10:52
          obywatel_korowiow napisał:

> Możliwe. Powiedz mi tylko, czy jeśli mam procka 1,8 giga to jakim cudem pokazyw
          > ał 800MHz? Gość w serwisie każe podkręcać procka zamiast znaleźć przyczynę???

Skad wziales te 1,8 ?

sklep.benchmark.pl/pelny_13150.html
          typ procesora Sempron A
          typ gniazda Socket A
          proces technologiczny Thoroughbred (0.13)
          częstotliwość taktowania procesora 1 500 MHz
          częstotliwość taktowania magistrali 333 MHz
          mnożnik 9 x
          pojemność pamięci cache L1 128 kb
          pojemność pamięci cache L2 256 kb

www.benchmark.pl/rek.php?a=k&id=22&roz=954
          • obywatel_korowiow Re: Padł był mi pecet. sempron 2200+ Płyta K7S41 30.12.06, 12:19
            Może być , że coś pokręciłem. Kupowałem go dwa lata temu i wydaje mi się, że gość sprzedawał mi go jako 1,8GHz. Pamietam bo na drugim kompie mam 1,6 a chciałem szybszy.
    • Gość: Szpaq Re: Padł był mi pecet. sempron 2200+ Płyta K7S41 IP: 195.116.211.* 30.12.06, 10:59
      To działa ten komp czy nie? On nie kazał podkręcać tylko ustawić domyślne fsb
      czyli 166. Na 100Mhz moglo spasc po resecie biosu. Cos pokreciles te taktowania
      • obywatel_korowiow Re: Padł był mi pecet. sempron 2200+ Płyta K7S41 30.12.06, 13:35
        Gość portalu: Szpaq napisał(a):

> To działa ten komp czy nie? On nie kazał podkręcać tylko ustawić domyślne fsb
        > czyli 166. Na 100Mhz moglo spasc po resecie biosu. Cos pokreciles te taktowania
        No może i pokręciłem ;). Jestem laikiem dlatego tez szukam pomocy u ludzi, którzy mają pojęcie.
        (komp nie działa, byłem w serwisie i muszę wywalić stówkę na zasilacz a to dopiero po nowym roku)
    • silic Re: Padł był mi pecet. sempron 2200+ Płyta K7S41 30.12.06, 11:06
      Dla tego proceora taktowanie FSB 166MHz to normalne ustawienia a nie
      podkręcanie. Dodatkowo , ten proc ma mnożnik x9 więc nie wiem jak mogłeś mieć
      900MHz przy FSB 133Mhz.
      Przeinstalowanie systemu nie wpływa na taktowanie ustawione w biosie.
      • obywatel_korowiow Re: Padł był mi pecet. sempron 2200+ Płyta K7S41 30.12.06, 12:17
        Wszystko by się zgadzało. Czyli facet nie robi mnie w karolka. Mogłem pomieszać te 1,8 (choć kupując procesor i płytę - jakieś dwa lata temu- wydawało mi się, że gość sprzedawał go jako 1,8). Okazało się, że padł zasilacz a taktowanie 166MHz było w porządku. Dziwiło mnie tylko dlaczego procesor nie chodził na pełnych obrotach a pokazywał ok. 800MHz (piszę około bo nie chcę nikogo wprowadzać w błąd, nie pamiętam dokładnie 800 czy 900) i dlaczego po przeinstalce taktowanie było na 100MHz. Po zmianie w biosie na 133MHz podskoczył na jakieś 1,2GHz a po podwyższeniu na 166MHz pokazywał 1,5 z groszami. Pewnie zasilacz już wtedy szwankował i stąd te kłopoty.
        • Gość: Greg Re: Padł był mi pecet. sempron 2200+ Płyta K7S41 IP: *.metronet.chelm.pl 30.12.06, 12:25
          Wygląda na to, że BIOS się "zresetował" do domyślnych ustawień, co się zdarza
          albo przy jakichś krytycznych błędach na starcie (o ile nie wywalą one płyty na
          tyle, że w ogóle nie wstanie), albo też przy "padającej" bateryjce
          podtrzymującej BIOS (chociaż 2 lata to dla niej trochę za mało)
    • obywatel_korowiow Re: Padł był mi pecet. sempron 2200+ Płyta K7S41 30.12.06, 13:37
      Dzięki za pomoc, a przy okazji wszystkiego dobrego w nowym roku.
    • swawolny.diabel Re: Padł był mi pecet. sempron 2200+ Płyta K7S41 30.12.06, 13:44
      gość ze sklepu miał racje i to nie było podkręcenie tylko ustawienie nominalnego
      FSB.
      Może warto sprawdzic czy jest dostępny nowy bios do plyty glownej bo z tego co
      piszesz wynika ze na razie procesor jest identyfikowany jako athon XP a nie
      spempron.
    • Gość: olo Re: Padł był mi pecet. sempron 2200+ Płyta K7S41 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.06, 14:43
      Mialem kiedys taka plyte glowna na ktorej moj nowy procek pracowal z o polowe
      mniejsza czestotliwoscia po podlaczeniu. Okazalo sie ze musilem przestawic
      zworke na plycie i wszystko bylo ok. Z tego co pamietam zrobilem to raz ale po
      jakims czsie (dlugim czasie) znowu to samo musialem zrobic. Z kolei na innej
      plycie (nowszej) moj procek (sempron) byl zle wykrywany i potrzebny byl nowszy
      bios.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka