Dodaj do ulubionych

legalność "crack-ów"

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.07, 12:49
Czy posiadanie na dysku (lub płytach) tzw. "crack-ów" jest nielegalne i w
jakikolwiek sposób niezgodne z polskim prawem?
Obserwuj wątek
    • Gość: T-800 Tak, jest nielegalne /bt. IP: *.tpnet.pl 23.01.07, 12:52
      • Gość: T-800 Re: Tak, jest nielegalne /bt. IP: *.tpnet.pl 23.01.07, 13:06
        Wcześniej słyszałem, że jest to nielegalne, ale przejrzałem ustawę o prawie
        autorskim i nie jest to takie oczywiste.

Art. 77^1. Uprawniony może domagać się od użytkownika programu komputerowego
        zniszczenia posiadanych przez niego środków technicznych (w tym programów
        komputerowych), których jedynym przeznaczeniem jest ułatwianie niedozwolonego
        usuwania lub obchodzenia technicznych zabezpieczeń programu.

Art. 118^1. 1. Kto wytwarza urządzenia lub ich komponenty przeznaczone do
        niedozwolonego usuwania lub obchodzenia skutecznych technicznych zabezpieczeń
        przed odtwarzaniem, przegrywaniem lub zwielokrotnianiem utworów lub przedmiotów
        praw pokrewnych albo dokonuje obrotu takimi urządzeniami lub ich komponentami,
        albo reklamuje je w celu sprzedaży lub najmu,
        podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 3.
        2. Kto posiada, przechowuje lub wykorzystuje urządzenia lub ich komponenty, o
        których mowa w ust. 1, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo
        pozbawienia wolności do roku.
        • Gość: stypendysta Re: Tak, jest nielegalne /bt. IP: *.centertel.pl 23.01.07, 20:36
          A co niby nie jest takie oczywiste? Sam cytujesz:

> 2. Kto posiada, przechowuje lub wykorzystuje urządzenia lub ich komponenty, o
          > których mowa w ust. 1, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo
          > pozbawienia wolności do roku.

Czy za działanie zgodne z prawem (czyt. legalne) można kogoś pociągnąć do odpowiedzialności?
          • Gość: T-800 Re: Tak, jest nielegalne /bt. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.07, 21:47
            Program to urządzenie?

Kiedyś jakiś gość "złamał" zabezpieczenie płyty audio (bodajże firmy Sony)
            obrysowując czarnym mazakiem brzegi płyty. W świetle powyższej definicji ten
            mazak jest "przeznaczonym do niedozwolonego usuwania lub obchodzenia
            skutecznych technicznych zabezpieczeń przed odtwarzaniem, przegrywaniem lub
            zwielokrotnianiem utworów".
            • b00g13 Re: Tak, jest nielegalne /bt. 23.01.07, 22:18
              Najwazniejsza jest sugestia o 'przeznaczeniu' urzadzen i komponentow. IMHO
              wyglada to tak jakby nielegalne bylo posiadanie ich tylko i wylacznie z intencja
              uzycia do zlamania zabezpieczen. W innym wypadku... coz... goly komputer jest
              'urzadzeniem' zawierajacym 'komponenty' mogace byc uzyte do zlamania zabezpieczen.
              • Gość: P Re: Tak, jest nielegalne /bt. IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 24.01.07, 02:15
                Czytanie tych informacji w swietle prawa polskiego tez jest nielegalne bo moze
                prowokowac do szukania i uzywania niedozwolonych narzedzi.Posiadanie noza w
                kuchni jest takze przestepstwem bo noz mozna uzyc do czynu
                niedozwolonego.Paranoja panowie polacy,dom wariatow albo oaza kompletnej
                glupoty.Tak trzymac; dodaje to powagi i prestizu zwlaszcza kiedy narod ogarnia
                paranoidalny strach przed wszystkim i wszystkimi.
                • gray Re: Tak, jest nielegalne /bt. 24.01.07, 08:36

czy to nie przypadkiem w kraju, w którym mieszkasz - lub jego części -
                  niedozwolone jest posiadanie oprogramowania oraz urządzeń odtwarzających płyty
                  dvd i umożliwiających pominięcie ścieżek z reklamami itp.? powagi, powagi kolego.
                  • Gość: P Re: Tak, jest nielegalne /bt. IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 24.01.07, 21:50
                    Nie kupuje plyt z muzyka ,nie ogladam filmow z DVD.Pisalem o posiadaniu a nie
                    uzywaniu.Mysle tez ze popadacie w rodzaj schizofreni i maniakalnego strachu
                    przed wszechobecna i stojaca ponad prawem policja panstwowa.Moze warto pomyslec
                    ze "crack" w programach i tam gdzie nie ma wersji czasowego dostepu to
                    wspanialy wynalazek bo jesli mam mozliwosc sprawdzenia to mam tez mozliwosc
                    wyboru a nie jestem przymuszany kupowac cos czego nie znam.Nie mowie o muzyce i
                    filmach bo dostep do tego zapewnia darmowe radio czy platna telewizja.Nie
                    uwazam sie za zlodzieja jak chcecie tylko dlatego ze crack pozwala mi zajrzec i
                    ocenic program ktory mnie interesuje.Jesli mi sie podoba -kupuje,jesli nie,
                    laduje w smietniku razem z "crack".
                    • gray Re: Tak, jest nielegalne /bt. 27.01.07, 19:06

nikt nie pyta o twoją, ani niczyją definicję, albo o to co robisz i jesteś z
                      tego dumny. pytanie było o to, czy posiadanie i korzystanie z cracków jest
                      nielegalne i odpowiedź padła już dawno.
                • Gość: r@f Re: Tak, jest nielegalne /bt. IP: *.nettax.com.pl 24.01.07, 12:53
                  > Posiadanie noza w
                  > kuchni jest takze przestepstwem bo noz mozna uzyc do czynu
                  > niedozwolonego.Paranoja panowie polacy,dom wariatow albo oaza kompletnej
                  > glupoty.

No coz, troszke pomijasz pewne sprawy. Nie wiem, czy celowo, czy jestes
                  ignorantem. Wszyscy wiedza do czego sluzy noz w kuchni, z pewnoscia nie do
                  ranienia i zabijania. Oczywiscie moze byc do tego uzyty, ale zastosowanie w
                  kuchni jest inne.
                  Inaczej wyglada sprawa z crackami na dysku. Sa to specjalistyczne programy
                  pisane w celu ominiecia zabezpieczen. Nie znam innego ich zastosowania dla
                  typowego uzytkownika.

PS
                  Tylko nie pisz teraz ze sciagasz je sobie w celu analizy kodu;)
            • gray Re: Tak, jest nielegalne /bt. 24.01.07, 08:38
              Gość portalu: T-800 napisał(a):

> Program to urządzenie?

oczywiście, przecież nie byt astralny.
              • b00g13 Re: Tak, jest nielegalne /bt. 27.01.07, 00:17
                A ksiazka to urzadzenie?

Program to program, kod napisany w jakims jezyku. Urzadzenie to to co uruchamia
                (pracuje za pomoca, wykonuje) ten program; imo.
                • Gość: flm Re: Tak, jest nielegalne /bt. IP: *.promax.media.pl 27.01.07, 15:57
                  > Program to program, kod napisany w jakims jezyku. Urzadzenie to to co uruchamia
                  > (pracuje za pomoca, wykonuje) ten program; imo.

Sam program raczej nie jest urządzeniem, ale chyba można go uznać za część
                  urządzenia, na którym jest wykonywany (komputer bez oprogramowania to tylko
                  bezużyteczna skrzynka). Zatem wydaje mi się, że też łapie się pod ten punkt
                  ustawy ("urządzenia lub ich komponenty").
                  • b00g13 Re: Tak, jest nielegalne /bt. 27.01.07, 19:01
                    Z innej manki
                    Samochod bez czlowieka to tez bezuzyteczna skrzynka, a jednak nie poczuwam sie
                    do bycia czescia urzadzenia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka