Dodaj do ulubionych

Wystarczy jedna taśma do podłączeniadysku i napędu

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.07, 10:36
Kupiłam sobie napęd DVD i chciałam go podłączyć ale okazuje się że mam tylko
jedną taśmę z trzema końcówkami. Pytanie brzmi czy jak podłączę dysk twardy i
DVD pod jedną taśmę to czy wszystko będzie poprawnie działać. Czy może trzeba
zmieniać któreś urządzenie na master a drugie na slave a może coś należy
ustawić w biosie. Pozdrawiam i będę wdzięczna za wszelkie podpowiedzi:)
Obserwuj wątek
    • Gość: michu Re: Wystarczy jedna taśma do podłączeniadysku i n IP: *.chello.pl 10.07.07, 10:40
      lepiej bedzie jak twardego podłączysz na osobnej tasmie niz dvd.
      • Gość: Ania Re: Wystarczy jedna taśma do podłączeniadysku i n IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.07, 10:48
        Dziękuję za radę. Pozdrawiam i miłego dnia
    • jap_1 Re: Wystarczy jedna taśma do podłączeniadysku i n 10.07.07, 11:35
      Podłączyć można. Jedno urządzenie master, drugie slave. W zasadzie wsazystko
      jedno które, choć ponoć lepiej dać DVD master. Jakby co, zawsze można amieniać.
      W BIOSie nic nie ustawiasz, zwykle tam jest na "auto" i płyta wykrywa napędy
      sama. Natomiast transfer do dyku twardego będzie wolniejszy, bo dopasowuje się
      do najwolniejszego, czyli DVD. Do ok. 3 razy wolniej, praktycznie różnica
      mniejsza, bo i tak w dysku najwolniejsze jest szukanie sektorów, a to od
      podłączenia nie zależy. Do normalnej pracy wystarczy, chyba że pracujesz na
      dużych plikach - filmy, kopiowanie, obróbka i różne takie ...
      • Gość: Ania Re: Wystarczy jedna taśma do podłączeniadysku i n IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.07, 12:11
        Dziękuję za fachową odpowiedż. Pozdrawiam i miłego dnia
      • Gość: ja Re: Wystarczy jedna taśma do podłączeniadysku i n IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.07, 13:43
        to oczywiście już dawno nieprawda z tym wolniejszym transferem
        mam na jednej tasmie DVD i HDD (tak w ogóle to mam 6 urządzeń ATA: 3xHDD,CD-ROM,
        DVD-RW i ZIP, i tylko 4 kontrolery IDE, tak więc podłączenia dysku i napędu
        optycznego uniknąć się nie dało(z pewnych zględów muszę mieć każdy dysk na innej
        taśmie)) i dysk ma transfery na poziomie 60-65MB/s
        kiedyś owszem, wazne było by unikać takich połączeń dziś to żaden problem
        • jap_1 Re: Wystarczy jedna taśma do podłączeniadysku i n 10.07.07, 14:04
          Interfejs napędów optycznych pracuje zwykle w trybach: PIO Mode 4 (16.6MB/sec),
          Ultra DMA Mode 2 (33.3MB/sec). Nie wierzysz, sprawdź:
          www.samsung.com/pl/products/cddvd_rom/dvd_rw/sh_s182d.asp
          Dyski to zwykle Ultra DMA 100 (100 MB/s)
          • Gość: Dżon Cieplik Re: Wystarczy jedna taśma do podłączeniadysku i n IP: *.upc-a.chello.nl 10.07.07, 15:12
            jap_1 napisał:

> Interfejs napędów optycznych pracuje zwykle w trybach: PIO Mode 4 (16.6MB/sec),
            >
            > Ultra DMA Mode 2 (33.3MB/sec). Nie wierzysz, sprawdź:
            > www.samsung.com/pl/products/cddvd_rom/dvd_rw/sh_s182d.asp
            > Dyski to zwykle Ultra DMA 100 (100 MB/s)

Tak, mistrzuniu, tylko że ten dowcip o dysku dostosowującym prędkość do
            wolniejszego urządzenia przestał być aktualny ładnych parę lat temu. Więc o ile
            pytająca nie posiada antycznego sprzętu z interfejsem <= ATA/33 to każde
            urządzenie będzie pracować w takim trybie jaki mu dano. Oczywiście w przypadku
            kopiowania z jednego na drugi (przyjmując że napęd optyczny też jest stary i nie
            jest UDMA tylko PIO) transfer będzie kiepski. Oprócz tego dysk będzie pracował
            normalnie swoim trybem.
            • marekd1965 Re: Wystarczy jedna taśma do podłączeniadysku i n 11.07.07, 14:54
              Spóbowałem przełączyć na oddzielne IDE po przeczytaniu tego postu, i komputer
              wyraźnie zwolnił.Czyli jednak jedna taśma?
              • Gość: gandalf Re: Wystarczy jedna taśma do podłączeniadysku i n IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.07, 23:38
                Tylko sprawdz - twardy powinien byc podlaczony pod 80-cio pinowa tasme a CD
                wystarczy 40-stka

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka