Dodaj do ulubionych

jaką pamięc ram wybrać?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.08, 18:19
Witajcie. Chciałbym zwiekszyc sobie ilość ramu w kompie. korzystam z
płyty Gigabyte ga-k8nf-9 / k8nf 9 ultra, obecnie mam 512 mb pamięci
ddr sdram. Co byście mi doradzili, dokupienie jeszcze kości sdram
czy tez - jesli to mozliwe przejście na ddr2?
Obserwuj wątek
    • user0001 Re: jaką pamięc ram wybrać? 05.02.08, 19:21
      To jest płyta pod athlony z gniazdem 939, te procesory zawierają wbudowany
      kontroler pamięci współpracujący wyłącznie z pamięciami ddr, nie ma mowy o
      stosowaniu pamięci ddr2.

Zwróć uwagę aby pamięci były sparowane.
    • Gość: nikita Re: jaką pamięc ram wybrać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.08, 19:31
      A mógłbys mi coś więcej doradzić? Czy "dokupować" pamięć do tej,
      którą mam, czy kupic nową (myślałem o 1 gb). Teraz mam cos takiego
      wg everesta:
      1. Właściwości modułu pamięci
      Nazwa modułu Nanya M1U25664DS88C3G-5T
      Rozmiar modułu 256 MB (1 rank, 4 banks)
      Typ pamięci DDR SDRAM
      Szybkość pamięci PC3200 (200 MHz)
      2. Taktowanie pamięci
      @ 200 MHz 3.0-3-3-8 (CL-RCD-RP-RAS) / 11-14-2 (RC-RFC-RRD)
      @ 166 MHz 2.5-3-3-7 (CL-RCD-RP-RAS) / 10-12-2 (RC-RFC-RRD)

I nie wiem czy jakbym kupił coś np. DDR-333 SDRAM lub DDR-400 SDRAM
      to by mi chodziło razem z obecną.
    • Gość: nikita Re: jaką pamięc ram wybrać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.08, 21:26
      Znalazłem np coś takiego:
      DDR 512MB PC-400 CL3 GoodRAM
      albo
      DDR 2x 256MB PC-400 CL3 dual channel GoodRAM
      Mógłby mi ktoś powiedzieć czy to nie bedzie sie gryzło z tymi kości
      co je mam dotychczas?
      Bo jak wyczytałem gdzieś CL powinno byc takie same ale co z MHz?
      • Gość: Kolobos Re: jaką pamięc ram wybrać? IP: *.escom.net.pl 06.02.08, 09:29
        Mozesz kupic 400MHz, CL nie musi sie zgadzac tyle, ze wolniejsza pamiec musisz zamontowac w 1 slocie. Lepiej kupic 512MB w jednej kosci, chyba, ze 2x 256MB bedzie duzo tansze.
        Wczesniej sprawdz ile masz slotow na plycie.

• diabel-tasmasnki Re: jaką pamięc ram wybrać? 06.02.08, 10:55
          > Mozesz kupic 400MHz, CL nie musi sie zgadzac tyle, ze wolniejsza pamiec musisz
          zamontowac w 1 slocie.

dwie koście do jednego slotu ? no to sie bedzie musiała wykazać siła i
          determinacją. :D
          pewnie ci chodziło o dwie kości w jednym, kanale, ale to nieprawda. Kontroler
          pamięci nie ma możliwości zmiany timingów w zależności od tego do którego kanału
          jest odwołanie.
          • Gość: Kolobos Re: jaką pamięc ram wybrać? IP: *.escom.net.pl 06.02.08, 11:09
            Nie dwie do jednego, tylko wolniejsza kosc do PIERWSZEGO slotu.
    • diabel-tasmasnki Re: jaką pamięc ram wybrać? 06.02.08, 10:46
      skoro to płyta pod socket 939 to obsługuje dual chanel. obecnie masz 2x256
      więc ma szansę pracować w dualu o ile nie pomyliłeś slotów na płycie. Powinieneś
      dążyć do tego by po dołożeniu pamięci takze był dual. Magistrala pamięci
      procesora to 200Mhz dlatego powinieneś mieć pamięci ddr400. Wolniejsze będą
      obsługiwane ale przy wolniejszym dzielniku pamięci co niekorzystnie wpłynie na
      wydajność. Optymalnym rozwiązaniem jest obsadzenie tylko 2 slotów bo wtedy bez
      problemów osiąga się command rate 1T. Przy 4 modułach 1T będzie juz
      problematyczny jednak różnica wydajności miedzy 1T a 2T jest niewielka.
      podsumowanie. musisz sprawdzić ile slotów pamięci ma płyta. Jeśli 4 to kupujesz
      dwie kości pamięci ddr400 o takim samym rozmiarze(2x256, 2x512 2x1024). Jesli
      tylko 2 to sprzedajesz swoją pamięć i kupujesz dwie ddr400 o takim samym
      rozmiarze (2x512 2x1024)
      • diabel-tasmasnki Re: jaką pamięc ram wybrać? 06.02.08, 11:06
        ta płyta ma podobno 4 sloty. Jednak mimo to sprawdź to gigabyte a oni miewają
        płyty których początek nazwy jest taki sam różne są końcówki a okazuje się że to
        oszczędnościowa wersja płyty w której z czegoś zrezygnowano
        • Gość: nikita Re: jaką pamięc ram wybrać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.08, 17:46
          Dzięki bardzo. Płyta ma 4 sloty. Czyli jesli dobrze zrozumiałem zeby
          najlepiej chodziło powinienem wyrzucić to co mam czyli 2x256 a
          włożyc np 2x512, tak? Myslałem, że np da się zostawic te 2x256 i na
          te wolne 2 sloty dołożyc 2x256 to bym miał wtedy ponad 1,5 gb. Byłem
          dziś w sklepie i gość mi doradzał kupno w ogóle jednej kości 1024 i
          dołozenie do tych 2x256 co mam. Czyli taki wariant by odpadał?
          • diabel-tasmasnki Re: jaką pamięc ram wybrać? 06.02.08, 23:11
            Różnica wydajności między command rate 1T a 2T to 1-3%.
            Skoro masz 4 sloty pamięci to dołóż kolejne kości do tych co już masz. Juz o tym
            pisałem. Dla 1-3% wydajności nie warto sobie zarwacać gitary.
            Natomiast dołożenie tylko jednej kości spowoduje wyłączenie dual chanel i
            ustawienie CR 2T. Wtedy spadek wydajności będzie odczuwalny.
            • Gość: nikita Re: jaką pamięc ram wybrać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.08, 00:03
              Dzięki, dzięki, dzięki
              • Gość: kowalska Re: jaką pamięc ram wybrać? IP: 78.52.227.* 16.02.08, 14:26
                tez mam plyte Gigabyte ga-k8nf-9 i chce przejsc na ddr2
                czy plyty z sockel 939 obsluguja tylko ddr1 ?
                jezeli tak to jaki sockel warto wybrac pod AMD aby obslugiwalo ddr2 ?

kupujac teraz nowy komp jaki rodzaj plyty glownej wybrac zeby obslugiwala ddr2 i
                procesory amd ?
                • diabel-tasmasnki Re: jaką pamięc ram wybrać? 16.02.08, 15:02
                  > czy plyty z sockel 939 obsluguja tylko ddr1 ?

Tak. tylko ddr1.

>jezeli tak to jaki sockel warto wybrac pod AMD aby obslugiwalo ddr2?

wybór jest między am2 i am2+. Płyty am2 są popularne i stosunkowo tanie. Płyt z
                  gniazdem am2+ jest na razie niewiele i nie są tanie. Jednak mają kilka
                  ciekawych funkcji w porównaniu do am2:
                  obsługę pci-express 2.0, Hypertransport 3.0, niezależne zasilanie dla każdego
                  rdzenia procesora, niezależne zasilanie dla kontrolera pamięci. Te funkcje będą
                  skutkowały zmniejszeniem poboru energii przez komputer. Niestety by skorzystać z
                  tych nowych funkcji trzeba mieć i płytę i procesor am2+ a jak na razie to
                  dostępny jest tylko 4 rdzeniowy PHENOM który kosztuje 600zł, zużywa sporo
                  energii a demonem szybkości nie jest.( maja sie pojawić dwu i trzyrdzeniowe
                  PHENOM-y)

> kupujac teraz nowy komp jaki rodzaj plyty glownej wybrac zeby obslugiwala ddr2
                  i procesory amd ?

czy koniecznie musi to być AMD? Coś sie tak an amd uparła? Intel też produkuje
                  procesory.
                  IMO obecnie i w najbliższej przyszłości jedynym sensownym zastosowaniem
                  procesorów amd będą tanie kompy ze zintegrowaną grafiką. Tylko w takich kompach
                  platforma amd ma przewagę nad intelem.
                  Obecnie to płyty am2 na chipsecie nvidia 630a z geforce7050 (nie 7025).
                  W niedalekiej przyszłosci płyty am2+ oparte o chipset amd 780g.
                  • Gość: kowalska Re: jaką pamięc ram wybrać? IP: 78.52.227.* 16.02.08, 15:12
                    bardzo dziekuje za rzeczowa odpowiedz,
                    uzywam amd juz od lat, moj pierwszy pc w 1998 roku byl intel a potem to juz
                    tylko i wylacznie amd
                    nie potrzebuje jakiegos demona predkosci a amd mi wystarcza
                    chyba zdecyduje sie na am2
                    jeszcze raz dzieki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka