Dodaj do ulubionych

Nowy iPhone - czego nam zabrakło?

IP: *.centertel.pl 12.06.09, 13:41
sadze, ze:
1. nie byloby to wygodne na 2.5
2. taka jest polityka Apple
3. bo zrobia to przy nastepnym odswiezeniu, nie mozna dac wszystkiego na raz
4. bo iPody Apple odświerza zawsze we wrzesniu (wszystkie!)
5. obecny design nie jest zly
6. musza zostawic cos na nastepny raz, nie da sie za kazdym razem redefiniowac pojecia telefonu.

Obserwuj wątek
    • Gość: truffel23 Re: Nowy iPhone - czego nam zabrakło? IP: *.snn.ie.sykes.com 12.06.09, 13:56
      ja dodalbym jeszcze naprawde irytujacy brak, a mianowicie brak obslugi aplikacji flash! Zupelna porazka...
    • Gość: -_- Re: Nowy iPhone - czego nam zabrakło? IP: *.limes.com.pl 12.06.09, 14:03
      @fggeg - co rozumiesz przez "redefiniowanie pojęcia telefonu"?
    • Gość: Stiwi Re: Nowy iPhone - czego nam zabrakło? IP: *.as.kn.pl 12.06.09, 14:30
      fggeg, to ja mam pare pytań odnośnie twoich argumentow:

1. nie byloby to wygodne na 2.5 - a dlaczego nowy iPhone miałby miec soft 2.5?
      2. taka jest polityka Apple - czyli "nie, bo nie"? ;-)
      3. bo zrobia to przy nastepnym odswiezeniu, nie mozna dac wszystkiego na raz - dlaczego inni mogą? Nokia, HTC, Samsung, BlackBerry?
      4. bo iPody Apple odświerza zawsze we wrzesniu (wszystkie!) - zgoda.
      5. obecny design nie jest zly - no nie jest. ale czy to znaczy, że iPhone już zawsze, nawet za 100 lat taki będzie? Bo "nie jest zły". To troche nie w stylu lidera innowacji, na jakiego kreuje sie Apple.
      6. musza zostawic cos na nastepny raz, nie da sie za kazdym razem redefiniowac pojecia telefonu - tego nie rozumiem. A co oni niby kiedykolwiek zredefiniowali?
    • Gość: w Re: Nowy iPhone - czego nam zabrakło? IP: 195.69.82.* 12.06.09, 16:56
      No i na co to komu, pod linuksem nie chce dzialac ;/
    • Gość: ja wiem Re: Nowy iPhone - czego nam zabrakło? IP: *.bcm.tmc.edu 12.06.09, 17:13
      stiwi: nie soft 2.5 tylko wyswietlacz. nie wiesz co zredefiniowali wiec dlaczego twoje nokie, htc, bb czy zamzungi staraja sie rownac do apple i czekaja na kolejny ruch ktory moglyby skopiowac?
      w: a na co komu linux pod ktorym nic nie dziala? ;)
    • Gość: Wolę banany Re: Nowy iPhone - czego nam zabrakło? IP: *.limes.com.pl 12.06.09, 17:24
      A co w telefonie jest do "redefiniowania"? Telefon ma dzwonić, reszta to tylko dodatki.
    • Gość: meg Re: Nowy iPhone - czego nam zabrakło? IP: 86.46.45.* 12.06.09, 17:25
      "No i na co to komu, pod linuksem nie chce dzialac ;/"

Taka polityka Appla, a poza tym kogo to obchodzi!
    • Gość: Gog Re: Nowy iPhone - czego nam zabrakło? IP: *.echostar.pl 12.06.09, 19:03
      Truffel25 - prawda!
      --
      ogrodypamieci.pl/profil/zdzislaw-beksinski
    • Gość: ajszit Re: Nowy iPhone - czego nam zabrakło? IP: *.adsl.inetia.pl 13.06.09, 09:27
      A są MMSy czy nadal nie ma? A jest możliwość usuwania pojedynczych SMSów czy nadal nie ma?
    • Gość: uks Re: Nowy iPhone - czego nam zabrakło? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.09, 09:56
      flash by się przydał, wejście microSD, wymienna bateria, może jakiś iphone light z mniejszą ilością wbudowanej pamięci np 4GB + właśnie wejście na microSD.

--
      www.twojaeuropa.pl - wiadomości z Europy
    • Gość: nao Re: Nowy iPhone - czego nam zabrakło? IP: *.lokis.net.pl 13.06.09, 09:59
      Jakby zrobili flash to po 5ciu minutach surfowania po wp.pl już byś nie miał baterii, taka prawda. Flash potrafi zajechać procesor Core2Duo a co dopiero maleństwo ARM w iPhonie... kiedyś czytałem czemu właśnie nie ma obsługi flash, i m.in. dlatego. Za to jest SVG :D
    • Gość: zet Re: Nowy iPhone - czego nam zabrakło? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.09, 09:59
      Z tą matrycą pojechaliście, 3,5 MPIX to jest ok, ale w aparacie kompaktowym, a nie na badziewiu z komórki. Samo powiększenie matrycy jakości zdjęć nie poprawi.
    • Gość: Gość Re: Nowy iPhone - czego nam zabrakło? IP: 77.252.36.* 13.06.09, 10:02
      iPody wychodzą zawsze we wrześniu więc ciężko, żeby były prezentowawne teraz. Mi brakuje jedynie wideokonferencji - a tak jest już prawie ideał. Widocznie sprzedaje się tak dobrze, że z naprawdę hitowymi funkcjami postanowiono poczekać. Swoją dorgą niestety nowy iPhone jest drogi , dorższy od palma czy g1 w użytwowaniu

www.palm-serwis.pl/2009/06/palm-pre-kontra-iphone-3g-s-kontra-g1-ktory-najtanszy/

Niestety tu nic się nie zmieniło. Aż boję się polskich cen...
    • Gość: Ja Re: Nowy iPhone - czego nam zabrakło? IP: *.torun.mm.pl 13.06.09, 10:10
      Ad. 1 Z tego samego powodu, dla którego nie ma netbooka Apple'a - z mniejszego ekranu nie da się wygodnie korzystać. Apple to nie jest firma bawiąca się w półśrodki.
      Ad. 2 Bo Apple wychodzi ze słusznego założenia, że przeciętny klient nigdy nie wymienia baterii, natomiast bardzo ucieszy się z tego, że telefon może być dzięki temu mniejszy.
      Ad. 3 Nie znam telefonu, który wykazywałby faktyczną rozdzielczość większą niż 2MP, mimo dużo większych matryc. Po prostu mikroskopijna optyka ma swoje ograniczenia, zwiększanie ilości megapikseli nie daje wzrostu jakości obrazu, a często wręcz przeciwnie.
      Ad. 4 Nie czas na nowe iPody.
      Ad. 5 iPhone wbrew temu co się mówi, nie jest dla lanserów. To lanserzy muszą mieć za każdą generacją nową obudowę, żeby pokazać ludziom - zobaczcie, jaki mam nowy telefon. iPhone, Macbooki, iMaki przez lata wyglądają tak samo. To Nokia musi zmieniać design co model, bo inaczej drechy nie kupią.
      Ad. 6 3Gs ma jedną przełomową nowość - szybkość. Jak miną dwa-trzy miesiące i w AppStore pojawią się nowe gry, to okaże się, jak dużo jest to warte.
    • Gość: R Re: Nowy iPhone - czego nam zabrakło? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.09, 10:11
      Czy już ma aktywny bluetooth? (nie tylko pasywny - współpracujący z "uchem")
      Bez tego trudno taki produkt nazwać "smartfonem"
    • Gość: ma Re: Nowy iPhone - czego nam zabrakło? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.09, 10:12
      ad 3. przy tej wielkosci i rodzaju matrycy glupstwem jest wciskanie wiekszej ilosci mpx zarowno w telefonach komórkowych jak i zwyklych kompaktach cyfrowych, zrozumcie to.
    • Gość: Olek Re: Nowy iPhone - czego nam zabrakło? IP: 213.155.189.* 13.06.09, 10:14
      Co się niektórzy uczepili do iPhone Nano? To idiotyczny pomysł, na małym ekranie trudno byłoby obsługiwać gry i programy.
      Co do matrycy 3.2, jak już ktoś tu pisał, to taki marketingowy zabieg, podobnie jak w aparatach cyfrowych. Coraz więcej pikseli, jakość obrazu nie poprawia się a czasem nawet pogarsza.
      No i stwierdzenie że nowy iPhone jest "trochę" szybszy jest niewłaściwe - dwa, trzy razy szybciej to nie trochę.
    • Gość: Ja Re: Nowy iPhone - czego nam zabrakło? IP: *.adsl.inetia.pl 13.06.09, 10:26
      Strasznie mieszacie. Wiekszosc z tego co wymieniliscie, czyli MMS-y, odblokowany BT, dostepna nawigacja (o tym akurat wspomnieliscie), czy totalne pierdoly w stylu kompasu, to nie sa cechy nowego telefonu, tylko softu 3.0, ktory jest przeznaczony rowniez dla IP 3G. IP 3GS to wiecej pamieci (do 32GB), szybszy o polowe procesor, nowy uklad graficzny i wspomniany inny aparat fotograficzny.
    • Gość: luni Re: Nowy iPhone - czego nam zabrakło? IP: *.t15.ds.pwr.wroc.pl 13.06.09, 10:30
      punkt 3 i 5 to niewiem skąd mu sie wzieły:
      "3. Aparat z matrycą 3,2 MP - to jednak trochę mało" - jak na aparat to i owszem. Jak na telefon z tą wielkością obiektywu to i tak za dużo. Więcej MP w tym wypadku da tyle co zoom cyfrowy. Czyli w najlepszym wypadku nic.

"5. Nowy iPhone wygląda jak stary" i co w tym złego? jak coś jest dobre to po co zmieniac.
    • gosc_hotelowy Re: Nowy iPhone - czego nam zabrakło? 13.06.09, 10:42
      iPhone jest fajny, ale ja nadal nie rozumiem czemu używać telefonu bez dobrej klasycznej klawiatury. Uznacie mnie za marudę, ale ja naprawdę lubię mieć klawiaturę :)

Poza tym i tak używam w telefonie tylko połączeń głosowych, wiadomości tekstowych i multimedialnych oraz latarki, kalendarza i budzika. Po co mi smartfon?

Niemniej przyjemnie jest popatrzeć na design Apple. Nawet jeśli nie wydałbym grosza na coś takiego ;)

zjadamyhotele.blogspot.com
    • Gość: k Re: Nowy iPhone - czego nam zabrakło? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.06.09, 10:47
      Sądzę, że 3,2 mpix w komórce to i tak za dużo. Rzeczywista rozdzielczość tak małej matrycy to w porywach 1,3 mpix.
    • Gość: Mario Re: Nowy iPhone - czego nam zabrakło? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.09, 10:49
      A po co więcej niż 3.5 MP?. Przecież w tak marnym aparacie zwiększanie rozdzielczości nic nie da. Tylko to że zniekształcony i rozmyty obraz będzie większy. Faks tez można powiększać w nieskończoność 0 tylko po co?
    • Gość: lukasz Re: Nowy iPhone - czego nam zabrakło? IP: *.sttb.pl 13.06.09, 10:57
      Co do zdjęć to się nie zgodzę mam Nokie N82 i matryce 5 miliona pikseli i w porównaniu z innymi telefonami o mniejszych matrycach jednak jakość zdjec jest lepsza .
    • Gość: Wiking Re: Nowy iPhone - czego nam zabrakło? IP: 193.108.42.* 13.06.09, 10:58
      i znow zmarnowany czas myslalem ze beda jakies kontretne porownania modeli ale nie pare punktow.
      powtorze to co wiekszosc juz powiedziala:
      ad1. i dobrze apple pewnie to przemyslalo zrobilo badanie rynku. Nano bylby bardziej gadzetem
      ad2. tak bylo w ipodach i tak zostalo to zrobione w iphonie nawet jesli mozna wymieniac baterie to czas zycia telefonow sie skrocil do 2lat a moze nawet jest krotszy wiec ludzie po tym czasie po prostu wymieniaja sprzet.
      ad3. o tym tez dobrze bylo napisane co z tego ze SE Idou ma 12MB, rozdzialka matrycy musi isc w parze z optyka i fizyczna wielkoscia matrycy a nie upychaniem MP.
      ad4. iPodT to nie iPhone wiec nie rozumiem jak ten punkt ma sie w ogole do tytulu artykulu?? Nowy iPhone - czego nam zabrakło? zabraklo wam w nowym iphonie nowego ipoda?? :P
      ad5. nie oceniaj sprzetu po obudowie! zmiany to jak ktos wspomnial: szybszy procesor, nowy uklad graficzny i wspomniany inny aparat fotograficzny.
      ad6. przeciez jesli choc troche wiecie o apple to tego wlasnie nalezalo sie spodziewac. ipody od czasu pojawienia sie ipod video (przemianowanego pozniej na classic) zmiany byly takie ze w bardzo podobnych albo tych samych obudowach zamykano wiecej pamieci 30, 60, 80, 120, 160 i potem znow 120 w classic 2 tylko obudowa nieco mniejsza niz w 160.
      wiec to raczej jest posuniecie ludzie sie przyzwyczaili dajmy im cos wiecej (najbardziej widoczna zmiana jest wiecej pamieci) i to co juz znaja.
      pozdro

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka