Dodaj do ulubionych

Małżeństwo z Meksykaninem

04.02.11, 21:04
Witam potrzebuję pomocy osoby, która zawarła związek małżeński z obywatelem z Meksyku w polskim Urządzie Cywilnym. Chodzi mi o zaświadczenie o zdolności prawnej do zawarcia związku małżeńskiego. To co wydają w Meksyku ma bardzo mało informacji. Czy w związku z tym potrzebne było jakieś dodatkowe zaświadczenie? Sprawa pilna. Z góry dziękuję za udzieloną pomoc.
Obserwuj wątek
    • dor217 Re: Małżeństwo z Meksykaninem 04.02.11, 21:34
      Hej, z tego co słyszałam Ambasada Meksyku w Polsce jest w stanie wydać takie zaświadczenie ze wszystkimi danymi jakie potrzeba. Spytaj się bezpośrednio w Ambasadzie... pozdrawiam
      • gusanita Re: Małżeństwo z Meksykaninem 04.02.11, 22:44
        Hola,
        Ambasada Meksyku w Warszawie wydaje takie zaświadczenie. Wystarczy do nich zadzonić i się umówić (z tym papierkiem z Meksyku). Saludos
        Gusanita
        • polacaloca26 Re: Małżeństwo z Meksykaninem 05.02.11, 06:50
          Dziękuję bardzo za informację. Czy orientujecie się może jaki jest czas oczekiwania na wydanie takiego zaświadczenia przez Ambasadę?
          • gusanita Re: Małżeństwo z Meksykaninem 05.02.11, 10:53
            Jeżeli zjawisz się w ambasadzie rano-do 11:00 to po południu dostaniesz zaświadczenie-w dwóch egzemplarzach,po polsku i hiszpańsku.(po godz 13 powinno być do odbioru) Najlepiej przedzwonić do nich i się umówić. Acha i zabierzcie ze soba ten dokument z Meksyku,dowód osobisty panny młodej i dolary-nie pamietam ile kosztuje to zaświadczenie. W ambasadzie będą wiedzieć. Powodzenia.
            • polacaloca26 Re: Małżeństwo z Meksykaninem 05.02.11, 16:13
              Gusanita dziękuję bardzo za pomoc :)
              • gusanita Re: Małżeństwo z Meksykaninem 05.02.11, 21:07
                Nie ma za co;)
            • dor217 Re: Małżeństwo z Meksykaninem 06.02.11, 02:29
              Kosztuje ta przyjemność, a przynajmniej kosztowała 62 dolce. Pozdrawiam
              • polacaloca26 Re: Małżeństwo z Meksykaninem 06.02.11, 17:23
                Domyśliłam się, że tanio nie będzie zwłaszcza znając ceny w meksykańskich urzędach jak coś się chce załatwić. 62 dolare da się jeszcze przeżyć. Mam nadzieję, że po uzyskaniu tego zaświadczenia to już będzie wszystko. Dziewczyny może jest jeszcze coś co potrzebne do ślubu cywlinego oprócz odpisu aktu urodzenia, kopi paszportu i tego zaświadczenia?
                • gusanita Re: Małżeństwo z Meksykaninem 06.02.11, 23:30
                  Karta pobytu ,jeżeli takową posiada;)Jeśli nie to paszport z pieczątka,że jest legalnie w Polsce.No i tłumacz przysięgły jeśli pan młody nie zna polskiego:)
                  • polacaloca26 Re: Małżeństwo z Meksykaninem 07.02.11, 07:17
                    No to widze, żę kolejna przeszkoda, Gusantia gdzie się załatwia taką pieczątkę w paszporcie?
                    • riviera_maya Re: Małżeństwo z Meksykaninem 07.02.11, 15:56
                      Pieczatka wjazdowa na granicy PL i nieprzekroczony czas pobytu.

• polacaloca26 Re: Małżeństwo z Meksykaninem 07.02.11, 17:42
                        Jeżeli narzeczony ma międzylądowanie we Franfurcie czy wystarczy pieczątka tam wbita jako, że to kraj w strefie Schengen? Czy ma poprosić o dodatkową pieczątke po przylocie do Polski, bo z tego co wiem ostatnio jak był to w Polsce nie wbijali mu żadne pieczątki do paszportu.
                        • riviera_maya Re: Małżeństwo z Meksykaninem 07.02.11, 17:52
                          Pieczatka z Frankfurtu powinna wystarczyc - potwierdza legalny wjazd/pobyt w strefie Schengen. Dla pewnosci mozesz zadzwonic do USC.

Pozdrawiam
                          • gusanita Re: Małżeństwo z Meksykaninem 07.02.11, 19:27
                            Tak, powinna taka pieczątka wystarczyć. Pamiętajcie żeby nie przekroczyć pobytu-do 90 dni chyba.
                            • polacaloca26 Re: Małżeństwo z Meksykaninem 07.02.11, 19:59
                              Dziękuję wszystkim za pomoc. Tak, tak pamiętam o 90 dniach. Co do pieczątki to właśnie nie wiedzieli w USC jak to jest. W ambasadzie nie chcą napisać na formularzy stałego miejsca zamieszkania w Meksyku, a znowu w USC upierają się, że musi to być napisane. Prędzej człowiek się nabawi wrzodów żołądka niż coś załatwi.
                              • gusanita Re: Małżeństwo z Meksykaninem 07.02.11, 22:08
                                Spokojnie, wszystko jest do załatwienia;) A gdzie będziecie mieszkać po ślubie w Polsce , w Meksyku czy gdzie indziej?
                                • polacaloca26 Re: Małżeństwo z Meksykaninem 08.02.11, 07:07
                                  No mam nadzieję, że wszystko dobrze się skończy z tymi papierkami. Chcemy mieszkać po ślubie w Polsce.
    • lastchomikain Re: Małżeństwo z Meksykaninem 30.04.19, 22:09
      Hej, jestem w podobnej sytuacji. Moja narzeczona jest Meksykanka, chcemy sie pobrac w Polsce i mieszkac razem w Wielkiej Brytani. Pojawila sie kwestia tego dokumentu uprawniajacego do zawarcia malzenstwa za granica. Czy ktos z osob, ktore tutaj pytaly otrzymal go w Ambasadzie Meksyku w Warszawie? Poki co jedyna opcja, wg pani w USC jest otwarcie przewodu sadawego.
    • victoriaamat Re: Małżeństwo z Meksykaninem 29.09.21, 10:57
      Mieliśmy polskiego klienta, który ożenił się z Meksykaninem, mamy nawet historię o tym na stronie w sekcji „opinie klientów” marriageinukraine.com/pl/ , możesz poczytać. Bardzo miła para, choć tak inna.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka