martyliana Re: Kto sie wybiera w listopadzie 2014 do Meksyku 30.09.14, 12:44 ja :) dokładnie 1.11 Odpowiedz Link
beacia_3 Re: Kto sie wybiera w listopadzie 2014 do Meksyku 30.09.14, 21:09 hej, w jakich miejscowosciach bedziesz no i jaki masz plan ? jedziesz sama? Odpowiedz Link
martyliana Re: Kto sie wybiera w listopadzie 2014 do Meksyku 01.10.14, 11:43 jadę z mezem, i na razie nasz plan jest bardzo luźny, szczerze mowiąc nie bardzo mam pomysł, po wyladowaniu chcemy sie dostac do valladolid potem merida, w meridzie moze wziąc samochód i wracając na riwierę majów troche pozwiedzać ruiny a potem przelezec gdzies tydzien na plazy tylko nie wiem czy isla mujares czy tulum czy moze cozumel Odpowiedz Link
beacia_3 Re: Kto sie wybiera w listopadzie 2014 do Meksyku 01.10.14, 21:54 my bedziemy do od 5.11. do 15.11. w Playa del Carmen chcemy w tym czasie wyruszyc gdzies po okolicach i wykorzystac ten czas na zwiedzanie, mamy wtedy zarezerwowany pobyt w hostelu. potem przenosimy sie do puerto aventuras na all inkl (na kolejne 10 dni) i zamierzamy wtedy raczej tylko odpoczywac. jakby sie u was cos z planami wyklarowalo i bedziecie np. w tym czasie jak my w Playa del Carmen albo okolicach to daj znac. moj e-mail: beacia3@op.pl Odpowiedz Link
a.nna.k1 Re: Kto sie wybiera w listopadzie 2014 do Meksyku 06.10.14, 08:21 My będziemy :) 1.11-15.11. Narazie mamy tylko bilety lotnicze :) myśleliśmy nad miejscem pobytu, pewnie zdecydujemy się na Playa del Carmen, bo zależy nam na karaibskim klimacie, którego ponoć brakuje w Cancun. Planujemy zatrzymać się w jakimś hostelu i troszkę pozwiedzać. Może wynajmiemy auto. Ciekawe oferty wycieczek lokalnych ma polskie biuro podróży w Playa- Mexico entero. Piszcie, powymieniamy się informacjami :) Odpowiedz Link
beacia_3 Re: Kto sie wybiera w listopadzie 2014 do Meksyku 07.10.14, 21:29 hej, moglabys mi dac swoj email albo napisac na moj? beacia3@op.pl Odpowiedz Link
rudziania Re: Kto sie wybiera w listopadzie 2014 do Meksyku 15.10.14, 17:44 cześć. my z mężem będziemy 6-16.11 w Playa del Carmen. wycieczki chcemy wykupić z Polskiego biura Odpowiedz Link
beacia_3 Re: Kto sie wybiera w listopadzie 2014 do Meksyku 15.10.14, 22:25 fajnie, widze ze jest nas wiecej :) jakbyscie mieli ochote na kontakt, to pisz na mojego w/w meila :) Odpowiedz Link
mag_da84 Re: Kto sie wybiera w listopadzie 2014 do Meksyku 11.11.14, 20:46 Może znajdzie się tutaj osoba, która planuje wycieczkę do Meksyku w grudniu 2014. Znalazłam w biurze TUI bezpośredni lot w obie strony (Warszawa - Cancun; Cancun - Warszawa). Ewentualnie może ktoś już korzystał z podobnej oferty i może podzielić się informacjami. Mój e-mail: mag_da84@gazeta.pl Odpowiedz Link
martyliana Re: Kto sie wybiera w listopadzie 2014 do Meksyku 25.10.14, 18:57 Hej, lecicie może czartery rainbow? Bo dokładnie w tym samym czasie będziemy :) Odpowiedz Link
kasik_1313 Re: Kto sie wybiera w listopadzie 2014 do Meksyku 29.10.14, 07:37 Ja Lece 1.11 z rainbow Jakby ktos byl zainteresowany przejazdem polska tax z lotniska do akumal x-puha czy gdzies w okollicy to pisac do mmie Odpowiedz Link
jicek_69 Re: Kto sie wybiera w listopadzie 2014 do Meksyku 29.10.14, 17:15 My lecimy 14.02.2015r. z Rainbow T. Jak wrócicie napiszcie jak było... Proszę Was także o informację w zakresie cen fakultetów oferowanych przez RT i szczególnie układu dni w których są organizowane. Próbuję przygotować się finansowo i logistycznie na wyjazd. Jedziemy na 9 dni, więc ważny jest układ dni w jakich są organizowane fakultety. Myślimy o wykupieniu wycieczek: - Chichen Itza - jeep-safari - Xcaret Nie wiemy tylko, jaki będzie ich koszt oraz czy uda się te 3 wycieczki zgrać w czasie (od poniedziałku do piątku). Z góry dziękuję za informację w tym zakresie. Pozdrawiam Jot.De Odpowiedz Link
martyliana Re: Kto sie wybiera w listopadzie 2014 do Meksyku 27.11.14, 13:14 Hej, wrocilam cala troche pojezdzilismy autobusami bo jednak brak znajomości hiszpańskiego jest niewskazany przy wypożyczeniu auta, nasza trasa to: cancun --> isla mujares --> valladolid --> chcien itza --> merida --> palenque --> san cristobal --> canyon sumidero --> tulum --> cancun trochę praktycznych informacji: ? www.ado.com.mx/ado/index.jsp - wszystkie ceny i dojazdy normalnych linii, po 1 w autobusach naprawdę mega przeginają z klimatyzacja, czasem mniej czasem bardziej, ale generalnie dobrze jest mieć cos ciepłego, autobusy zwłaszcza w dłuższe trasy sa mega wygodne, są toalety, dworce sa czyste i bezpiecznesprawdzeniu biletów, jeżeli jest bramka do specjalnej poczekalni dla odjezdzajacych sa tam zazwyczaj bezpłatne totalety, normalnie płatne ok 4 ? 5 p. ? Ściągnijcie sobie mapki googlowe żeby korzystać z nich offline, wykorzystując GPS, ? Chyba tripadvisora tez da się tak zrobić ? Weźcie dolary i w miarę potrzeby wymieniajcie na peso, taniej wychodzi płacić w peso, musicie się zorientować jaki kurs wymiany jest i szukać najlepszego u nas Na lotniksu było ok 12 peso za dolara, potem znaleźliśmy w meridzie 12,80, wiec trzeba szukać ? Zróbcie ksera paszportów i pochowajcie w różnych miejscach w bagażu ? Zapiszcie telefony do konsulatów ? Weźcie repelenty, w dżungli od groma komarów i innych dziwnych zwierzat o których wole nie myśleć ? Koniecznie cos na biegunke i inne leki ale o tym chyba nie musze pisać ? Papier totaletowy wrzuca się do kosza nie do kibelka ? ? Wyciąganie z bankomatu jest niebezpieczne ? zeskimowali mi kartę, na szczęście dość nieudolnie, bo nie podpatrzyli pinu,i jest slaby przelicznik, ? co innego płatność kartą ale tez raczej w większych sklepach/dworcach ? do wyszukiwania korzystaliśmy z tego hotel4free.pl/ serio najlepsza wyszukiwarka + tripa po opinie. Najczęściej z hotels.com znajdowało nam najtańsze ? nie ma problemu z platnascia zwyklą kartą ? Bierzcie hotele z wifi ? przyda wam się do planowania, zamawiania hoteli ? Sprawdzajcie opinie na tripie ? tam serio bardzo kradną a i czystość w każdym hotelu pozostawia wiele do życzenia, wiec jak ktoś pisze ze jest brudno w meksykańskim hotelu to spodziewajcie się hardkoru ? Miejsce na plażing polecam zabukować wcześniej, można oczywiście znaleźć na miejscu ale jest b.drogo ? Można się targować wszędzie ? oprócz o jedzenie ? my oczywiście odkryliśmy to później, ciężko było targówac z taksiarzami, zawsze pytajcie wcześniej o cene i dopiero wtedy można cos tam pomarudzić, ale zazwyczaj panowie maja ustalone ceny za przejazd do hotelu/w inne miejsce, Odpowiedz Link
mdziabek Re: Kto sie wybiera w listopadzie 2014 do Meksyku 19.11.14, 20:13 Ja wybieram się z dziewczyną 21.11.2014 na tydzień z TUI do Playa del Carmen :) mdziabek@gmail.com Odpowiedz Link
jicek_69 Re: Kto sie wybiera w listopadzie 2014 do Meksyku 29.11.14, 15:19 kasik_1313 - podziel się opinią z pobytu w Meksyku. Inni czekają na wyjazd i chętnie poczytają jak było. My lecimy z RT w lutym. Obecnie można śledzić lot czarteru do Cancun na flightradar24 - dziwnie latają te czartery do CUN, nad Islandią, Grenlandią, Kanandą, USA i Meksykiem. Odpowiedz Link
muppetshow1982 Re: Kto sie wybiera w listopadzie 2014 do Meksyku 02.12.14, 13:29 Witam, kilka tygodni wróciłem z meksyku, pierwszy rzut turystów. Lecieliśmy z oferty itaki. Sam przelot trochę męczący, w końcu 12,5 w pierwszą stronę, powrót 11 godzin. Czartery latają normalnie, to najszybsza trasa, właśnie m.in. nad Norwegią, obok Islandii itp. itd. Jicek69 jak pisałem byłem z Itaką, więc mają pewnie inny rozkład fakultetów ale cenowo musi być zbliżone. Chichen Itza ? cena 110 USD osoba. Jedyny fakultet na jakim byliśmy. W cenie oprócz biletów wstępów, przewodnika w języku polskim również obiad w miejscowej restauracji. Sama wycieczka zajmuje praktycznie cały dzień, od rana do wieczora. Męcząca dla młodszych uczestników, nie wspominając już o małych dzieciach. Wyjazd był około 9, powrót do hotelu po 20. Ci którzy jechali z Cancun wyjezdzali zapewne okolo 8, a wrocili po 21. Na innych fakultetach nie byłem. Jako, że mieszkaliśmy w Playa Del Carmen to przykładowo komunikacją miejscową ( firma ADO) dotarliśmy do Tulum samodzielnie- koszt biletu dla osoby w 1 stronę 5 USD / osoba. Zwiedzanie Tulum 5 USD osoba. Taka wycieczka w polskim biurze kosztowała chyba 70 USD, a dają tylko przewodnika po polsku. Wycieczka na Cozumel z Playa del Carmen (promem) to koszt 13 USD osoba w 1 stronę. Jednak wyspa maksymalnie pod turystów więc ceny jeszcze wyższe niż na lądzie. Autokar na linii Playa del Carmen ? Cancun to cena również 5 USD. Po Cancun poruszaliśmy się komunikacją miejską, cena za przejazd to standardowo 1 USD. W Playa Del Carmen znajdują się dwa polskie biura organizujące wycieczki: Mexico Entero oraz Mezo Maya Travel. Nie korzystaliśmy ale inne osoby z naszego wyjazdu brały fakultety i było taniej oraz mniej tłoczno. To tyle jeżeli mowa o wycieczkach, zwiedzaniu. Jak potrzebne inne informacje, bardziej praktyczne to proszę pytać. Bo sam z siebie to nie wiem o czym pisać;) pozdrawiam Odpowiedz Link
jicek_69 Re: Kto sie wybiera w listopadzie 2014 do Meksyku 03.12.14, 19:40 Dziękuję za informacje. My lecimy z Rainbow Tours 14-02-2015. Zamówiliśmy tę wycieczkę dość dawno (first-minute). Zawsze chcieliśmy pojechać do Meksyku. Ale coraz częściej nachodzą nas obawy po informacjach o bezpieczeństwie w tym kraju. Wiem, pewnie chodzi o tereny przygraniczne i niektóre stany. Ale proszę napisz, czy czuliście się bezpiecznie podróżując np. autobusem. Chcielibyśmy wybrać się gdzieś na własną rękę, ale... Poza ty, czy możesz przybliżyć ceny jakie są w kurortach - co warto przywieźć (srebrne wyroby, kosmetyki, sombrero, hamak) ? Jaka była pogoda w czasie Waszego pobytu ? My będziemy na Riwiera Maya (hotel Iberostar Paraiso del Mar). Czy oprócz Chichen Itza coś jeszcze zwiedzaliście, gdzieś byliście - trochę długa ta wycieczka (my na pewno się wybierzemy). Jak wrażenia z lotu Dreamlinearem ? Czy jest wyczuwalna różnica między standardowym czarterem (na Dominikanę lecieliśmy Airbusem A-330) ? Dziękuję za informację. Pozdrawiam Jot.De Odpowiedz Link
beacia_3 Re: Kto sie wybiera w listopadzie 2014 do Meksyku 03.12.14, 21:53 Przepraszam, ze sie wtraca ;) Jezeli nie masz problemu ze zrozumieniem angielskiego, to szukaj wycieczek po angielsku. Z odrobina szczescia moze uda sie po niemiecku (o ile ten jezyk znasz lepiej). Ceny wycieczek z przewodnikiem polskim sa sporo zawyzone. Ja wykupilam do Chichen Itza z przewodnikiem po niemiecku za 53Euro, a i tak to byla wersja drozsza, bo nie easy tours, tylko jakis niby lepszy organizator. W cenie byly kanapki na droge i obiad w formie bufetu w jakiejs tam miejscowosci. Pewnie wszedzie po drodze standardowo zwiedza sie inne miejsca; my bylismy w Valladolid (wytwornia tequili) i w cenotach. W tych zorganizowanych wycieczkach to zazwyczaj wyjazd na caly dzien i wraca sie wieczorem. Ceny w kurortach (jak dla mnie) kosmiczne; np. papierosy w Playa del Carmen w markecie kosztuja ok. 2,50-3 Euro to tam cena ok. 6Euro, mleczko do opalania 18 Euro. Myslelismy czasami, ze w Playa del Carmen byly wysokie ceny, ale jak sie przenieslismy do innej miejscowosci i do kurortu to nic tam juz nie kupowalismy. Hamak kupilismy chyba za 200pesos, kapelusz jakis tez cos kolo tego ---> ale to w Playa na 5th Avenue (nie w kurorcie) Tansze od autobusow sa te busy collectivo. Z Playa del Carmen do Tulum 40pesos. Nigdy ani przez chwile nie poczulam sie w zadnym niebezpieczenstwie. No troche dziwne jak stoja patrole policji z karabinami albo przed sklepem jubilerskim tez ochrona z karabinem, ale to tylko to.... Odpowiedz Link
muppetshow1982 Re: Kto sie wybiera w listopadzie 2014 do Meksyku 04.12.14, 00:37 Jest bezpiecznie, w kurortach można bez obaw zapuszczac się z dala od centrum. Zreszta ludzie mili, często bezinteresownie pomagali Podroze autobusami bezpieczne, autokary firmy ADO to wysoki standard. W Playa Del carmen opuszczalismy scisle centrum i nie było jakos niebezpiecznie, jedynie dalo się zauwazyc, ze jestesmy jedyni obcy na danym obszarze;) ale widac cala masę policji, drogowka, wojsko. Przy wjazdach do większych miast specjalne punkty kontrolne i patrole policji. Co do podrozowania to tak jak pisze beacia 3 są jeszcze collevtivo, my nimi wracalismy z tulum do playa del carmen ? 3,20 usd za osobe. Male na okolo 12 osob, na plus szybkosc przejazdu. Dworce tych busikow łatwe do namierzenia, okolice centrum Moim zdanie organizacja komunikacji zdecydowanie lepsza niż w naszym kraju. Z pamiątek tych droższych to tylko kapelusz panama. za dwa zaplacilem 600 pesos ? cena wyjsciowa była 1000 pesos więc ostatecznie nie sądze aby te kapelusze ogolnie były drogie W Playa Del Carmen przejscie 5avenue niezwykle męczące, każdy pragnie bys odwiedzil jego sklep i coś kupil, chociaż nie jest to nachalne jak w krajach arabskich.. Druga rzecz to tequilla Don Julio. Kupowana w markecie, cena 18 usd. W miejscach gdzie koncentruje się najwiekszy ruch turystyczny widziałem ją w cenach okolo 35-40 usd. Zakupy na Cozumel odradzam, ceny jeszcze wyższe niż w Playa. Mimo wszystko beacia 3 może dac lepsze porady odnosnie zakupów, ja się na tym nie koncentrowałem, kilka małych pamiątek i dwa powyzsze zakupy My zwiedzilismy oprócz Chichen dodatkowo Tulum, wyspę Cozumel oraz Cancun. Tyle nam starczyło czasu z pelnych 9 dni na miejscu. Zgodzę się z beacia 3, że jeżeli jest mozliwosc wycieczki z przewodnikiem w języku angielskim to zdecydowanie kupowac na miescie fakultety Pogoda w pierwszej polowie listopada to upał, słonce, od czasu do czasu jakieś chmurki. Ale temperatura okolo 30 stopni, woda ciepla. Jeden dzien caly czas padalo, bez slonca po 12 godzinach lotu czlowiek i tak jest zmeczony ;) ale roznica w jakosci samolotow jest odczuwalna. Przede wszystkim fotele wygodniejsze, mozliwosc korzystania z usług video/muzycznych itp. itd. Podczas tego lotu nie musiałem kombinować jak zawalczyć o jeszcze dodatkowy kawałek przestrzeni na nogi. Lecialem w klasie ekonomicznej więc z uwagi, że to czarter to nie ma co liczyc na darmowy posilek, darmowe napoje Odpowiedz Link
beacia_3 Re: Kto sie wybiera w listopadzie 2014 do Meksyku 04.12.14, 22:00 Jeszcze taka uwagi; -plac w pesos, bo jest taniej -pieniadze wymien na miejscu np. w Playa del Carmen, ale nie w kurorcie tylko "na miescie", szukaj lepszych kursow (zauwazylam, ze im dalej od stacji autobusow ADO, idac ulica 5th Avenue tym lepszy kurs, -nie wyplacaj z bankomatu dolarow -gdy wyplacasz pieniadze karta kredytowa zawsze sa jakies oplaty, ale w roznych bankomatach rozne, tzn. moze tak; w dwoch bankomatach ATM moga byc rozne oplaty, wynosza one od ok. 40pesos do chyba ok. 95 pesos (z takimi sie spotkalam), wiec nalepiej wyplacac maksymalne kwoty (np. 5000 pesos) -jezeli wiesz na pewno, ze bedziesz robil wycieczki np. do xcaret to mozesz wymienic ta kwote w polsce na dolary, ale zakupy radze robic w pesos - zawsze sie targuj My bylismy, w Chichen Itza (i tych miejscowosciach co juz wspominalam), Cozumel, Tulum (ruiny, plaza), Akumal 2x, Gran Cenote, rezerwat Sian ka'an (zorganizowana wycieczka). Co do samolotu to my akurat lecielismy british airways klasa ekonomiczna (dwa posilki, napoje, w tym alkohole). Odpowiedz Link
jicek_69 Re: Kto sie wybiera w listopadzie 2014 do Meksyku 08.12.14, 18:06 Bardzo dziękuję za wszelkie pomocne informacje. Mam pytanie dot. wycieczki do rezerwatu Sian ka'an - jak wyglądał ten fakultet, co zwiedziliście, czy warto było. Odnośnie pesos, jaki był kurs przeliczeniowy do USD ? Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam Jot.De Odpowiedz Link
beacia_3 Re: Kto sie wybiera w listopadzie 2014 do Meksyku 08.12.14, 20:06 Sa dwie opcje tej wycieczki; deluxe i jazda jeepami. W obu dowoza do pewnego punktu i my np. wsiadalismy na motorowki tj. wersja deluxe. Przeplywa sie przez ten rezerwat motorowka (to jest spory odcinek, mam wrazenie, ze co najmniej 2 godziny tak jechalismy w jedna strone). co jakis czas sie zatrzymuja i pokazuja ptaki, przejezdzalismy (niby) kolo krokodyla (malo go bylo widac), byly delfiny i zolwie. Bylismy tez na naturalnym basenie i na koniec nurkowanie przy rafie koralowej (dawali sprzet). W cenie byl tez obiad w formie bufetu. Fajna wycieczka, ale cena uwazam byla sporo zawyzona (placilismy USD 135). Jezeli wybierasz jazde jeepami (sam prowadzisz), to wtedy bylo taniej. My wymienialismy tylko euro, dlatego nie wiem jaki dokladnie byl kurs. Wydaje mi sie , ze w kantorach w Playa byl kolo 12z groszami. JAk kupowalismy ta wycieczke, to chcielismy placic w pesos i liczyl jakos 13 albo 13,5. Odpowiedz Link
jicek_69 Re: Kto sie wybiera w listopadzie 2014 do Meksyku 25.01.15, 13:42 Mam jeszcze jedno zapytanie - na pokładzie brak cateringu (darmowego), ale czy można coś kupić sensownego do zjedzenia (oprócz kanapek i zupek w kubku). Lot trwa kilkanaście godzi, więc coś zjeść trzeba. Zazwyczaj na tak długich lotach mieliśmy catering, sytuacja więc dla nas nowa. Pozdrawiam Jot.De Odpowiedz Link
beacia_3 Re: Kto sie wybiera w listopadzie 2014 do Meksyku 25.01.15, 20:29 Prosze wejsc na strone przewoznika, moze jest napisane dostepne menu. Ale nie sadze, ze beda jakies takie "rarytasy". Nawet jak sa to danie obiadowe, to to tez nie jest nic specjalnego, tyle tylko ze jest cos cieplego do zjedzenia. Zreszta chyba nie ma czyms sie martwic, chyba jeden dzien jakos wytrzymacie na kanapkach. Zjedzcie cos na lotnisku i zrobcie sobie jakies kanapki i tyle. Odpowiedz Link
grucha273 Re: Kto sie wybiera w listopadzie 2014 do Meksyku 25.01.15, 21:41 My mieliśmy swoje pyszne kanapki, a nie sztuczne za 18 zł z samolotu Odpowiedz Link