Dodaj do ulubionych

Wakacje w Meksyku

04.01.18, 19:57
Witam

Planujemy z dziewczyną w Kwietniu tego roku 2 tygodniowe wakacje w Meksyku. Jest to Nasza pierwsza wycieczka tak daleko i chcielibyśmy z niej jak najlepiej skorzystać dlatego potrzebujemy Waszej pomocy/rady. Zastanawiam się nad dwoma miejscami Naszego pobytu a mianowicie Cancum lub Playa del Carmen. Jesteśmy młodymi osobami 29 oraz 27 lat więc jesteśmy aktywni, chętnymi na zwiedzanie, wszelkie atrakcje, nocne życie jak i plażowanie. Po prostu chcemy skorzystać jak najwięcej z tych wakacji i interesuje Nas piękne miejsce które zaskoczy swoim krajobrazem, spełni oczekiwania oraz będzie dobrym łącznikiem w ich realizacji.

Z góry dziękujemy za Wasze propozycje oraz rady :)
Obserwuj wątek
    • i.miramar Re: Wakacje w Meksyku 06.01.18, 14:47
      Cześć,
      z punktu łatwości dostępu do jukatańskich atrakcji turystycznych (Tulum, Coba, Chichen Itza itp.) jest bez różnicy gdzie zamieszkacie. Obie miejscowości odlegle są od siebie około 65 km i dobrze skomunikowane. PdC jest mniej rozrzucona i nocne wędrówki po nocnych klubach
      są do ogarnięcia na piechotę. W Cancun do niektórych klubów w zależności gdzie będziecie mieszkać trzeba podjechać. Night live jest porównywalne. Coco Bongo (disco) jest w obu miejscach:) Do publicznej plaży łatwiejszy (pieszy) dostęp jest w PdC. W Cancun w większość miejsc dostaniecie się łatwo i tanio miejskim autobusem. Poczytaj i pogooglujc o obu miejscach i ewentualnie wróć z konkretnymi pytaniami.
      Feliz ano nuevo:)

• casiopeja11 Re: Wakacje w Meksyku 09.01.18, 15:38
      Ja wam polecam Playa del Carmen. Centralnie położone pod względem wycieczek, dobra baza wypadowa do różnych parków, cenot, na wycieczki, Tulum czy Cancun. Wszędzie na pieszo spokojnie doczlapiecie, niska zabudowa, pełno restauracji i klubów, transport publiczny można samemu ogarnąć itd. Jak masz więcej pytań to daj znać.
      Pozdrawiam,
      Kasia
    • jaa25 Re: Wakacje w Meksyku 15.01.18, 10:33
      Ja bym proponowała tydzień w PdC (rozrywki nocne, kluby, plaża, odpoczynek, parki rozrywkowe - Xcaret, Xplore i inne ewentualnie), 4 dni w Tulum (plaże, rezerwat biosfery, cenote, ruiny, Coba), i 3 dni w Valladolid (wreszcie prawdziwe stare meksykańskie miasto, Chichen Itza, ciekawe ruiny i cenoty w okolicy). Ja bym tak połączyła plażowanie ze zwiedzaniem, ale jak chcecie 2 tygodnie plażowania, to nie poradzę, zanudziłabym się na śmierć w jednym miejscu :)
    • icebols27 Re: Wakacje w Meksyku 14.02.18, 14:58
      Hej my byliśmy 6 msc temu (głownie Jukatan).
      jeśli potrzebujesz inspiracji to odsyłam do gotowego planu wycieczki . Jest tam tez trip do Belize, ale możecie tą cześć pominąć.
      Według mnie opcja obowiązkowa to Chichen Itza, Xcaret, Cenoty Ik Kil, miasto Izamal, Grutas Loltun i róże wody w Las Coloradas.
      W artykule znajdzies ztez orientacyjne ceny ;)
      czasnawywczas.pl/ameryka-srodkowa/meksyk-i-belize-gotowy-plan-wycieczki/
    • casiopeja11 Re: Wakacje w Meksyku 01.04.18, 14:08
      Którego lecicie i skąd?
      • sebaawp Re: Wakacje w Meksyku 01.04.18, 14:41
        Cześć
        Lecimy 15 Kwietnia z Manchesteru :)
        • casiopeja11 Re: Wakacje w Meksyku 02.04.18, 00:53
          Ah, pytam bo ja 21ego i myślałam ze w samolocie z wami pogadam jeszcze :)
          W razie pytań dajcie znać, udanego pobytu!
          • sebaawp Re: Wakacje w Meksyku 02.04.18, 13:13
            Dziękuję i wzajemnie
            Też do Playa del Carmen czy jakieś inne miejsce?

Pozdrawiam
            • casiopeja11 Re: Wakacje w Meksyku 02.04.18, 15:25
              Playa:)
    • meksykdarius Re: Wakacje w Meksyku 06.03.19, 21:06
      Witam
      Ja tez proponuje dla Was miejscowość Playa del CARMEN ,jest bliżej do miejsc turystycznych Tulum ,Coba czy tez Bacalar .
      Mogę tez zaproponować Pokoje już od 25 USD za dzień .
      Kontakt.
      divedarius@yahoo.com.mx
    • jhet Re: Wakacje w Meksyku 12.04.19, 22:38
      Najpiękniej jest w Tulum, ale ceny noclegów blisko morza są tam kosmiczne. W Playa del Carmen jest ładnie, taniej, wciąż jest blisko do Tulum. A tuż obok są genialne parki rozrywki! Szczególnie polecam Xplor i Xcaret - trzeba je odwiedzić koniecznie! Rozrywka na cały dzień w każdym z nich gwarantowana :)
    • marlenija Re: Wakacje w Meksyku 14.04.19, 15:15
      Lecę do Cancum (Riviera Maya) w listopadzie na wypoczynek z Rainbow i planujemy przez tydzień poruszać się po okolicy wynajętym samochodem lub komunikacją (nie przewidujemy brania wycieczek fakultatywnych, raczej sami) i mam pytanie do obeznanych w regionie - co warto zobaczyć? Interesują nas zwłaszcza rzeczy poza utartym szlakiem. Druga sprawa, gdzie wypożyczyć samochód żeby nie było naciągactwa? I trzecia rzecz: czy drogi w Cancun są bezpieczne? Czy łatwo się tam prowadzi samochód?
      • jhet Re: Wakacje w Meksyku 14.04.19, 18:55
        Najlepiej odwiedzić: Tulum, parki rozrywki w Playa del Carmen, cenoty (bardzo fajna Gran Cenote koło Tulum), Coba, koło Tulum fajny jest park narodowy Sian Ka'an gdzie możesz spłynąć kanałem przez lasy namorzynowe (w kapoku, w wodzie), są tam też małe ruiny, fajna ścieżka przyrodnicza; w połowie drogi między Playa del Carmen a Tulum jest Akumal, gdzie się pływa z wielkimi żółwiami morskimi. Samo Cancun podobno jest tłoczne i nieciekawe, polecałabym właśnie bardziej na południe od niego pojechać. Jeśli nurkujecie, bardzo warto wykupić nurkowanie w jednej w cenot, niezapomniane przeżycie (albo można zrobić kurs nurkowy na miejscu).

Z Cancun do Tulum jest jakieś 2 godziny jazdy, najlepiej chyba autobusami się przemieszczać, są bardzo porządne, wygodne, polecam bardzo, szczególnie linię ADO (ale bywa nieraz 2 razy droższa niż inne, czasowo czasem o wiele szybsza, czasem prawie bez różnicy, zależnie od trasy). Główne drogi w Meksyku są bardzo dobrej jakości, wygodne i ogólnie bezpieczne, o ile nie będziesz jeździł po zmroku (wielu kierowców nie włącza świateł).
      • casiopeja11 Re: Wakacje w Meksyku 18.04.19, 20:51
        Jeśli łatwicie nocleg po objeździe sami, to polecam umiejscowić się gdzieś w Playa del Carmen (logistycznie najwygodniej) lub znajomi mają fajne kwatery przy plaży w Tulum w rozsądnej cenie (junglebeachtulum.com).

Samochód to najmniej koszt około 30USD dziennie z niepełnym (90%) ubezpieczeniem, lub około 60USD z pełnym ubezpieczeniem. Wiedząc ile powinniście zapłacić, możecie się targować i nie dajcie się naciągnąć na więcej. Wypożyczalni pod dostatkiem, w Playa del Carmen macie AVIS lub PRICE car rental, ale są wszystkie inne opcje. Na pewno wygodniej poruszać się samemu bez dwóch zdań. Drogi są raczej bardzo dobre. Trzeba uważać na innych kierowców, policję (przestrzegać prawa i nie pozwolić na bezpodstawne wyłudzenia) oraz na stację benzynowe. Tu mają sporo trików na oszukania, podmiana pieniędzy w dłoni w nanosekundy, przekręcone maszyny, kopiowanie kart itd, najlepiej płacić gotówką w peso i powoli patrzyć ile się daje z ręki do ręki. Wiedzieć mniej więcej ile litrów wchodzi do baku i jak za dużo oszukają to się kłócić :)

Do zwiedzania jest wiele.. polecam ruiny w Tulum, Coba lub Ek Balam (Chcichen itza daleko, drogo i tłumy).
        Cenoty: Eden, Casa cenote, Corazon del Paraiso, hubiku, zaci. Gran cenote bym ominęła ze względu na tłumy. Sprawdźcie które wam będą po drodze.
        Plaże: Akumal, Tulum, Holbox, Bacalar.

Jakbyście chcieli nurkowac, lub chociaż spróbować na intro, to szczerze polecam Wojtka i Roberta z MexicoScubaTime. Polska baza na miejscu w Playa, można pisać na FB www.facebook.com/MexicoScubaTime

Tydzień na miejscu to niewiele, pomyślcie czy chcecie jeździć oglądać ruiny czy bardziej odpocząć. Grunt to dobry plan :)
    • szafran59 Re: Wakacje w Meksyku 20.01.22, 19:18
      Witam.
      Bardzo proszę o informację , jak wygenerować kod QR przed wylotem. Gdzie go zapisać i jak ponownie wygenerować nowy kod przed powrotem. Czy jak zaloguję się ponownie na aplikację czy nadal będzie tam "stary"
      kod , czy może już nie ? Jak to zrobić bardzo proszę o instrukcję w miarę prost . Jestem 50+ i nie koniecznie bardzo lotna w elektronice ;-)) Z góry dziękuję .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka