Dodaj do ulubionych

Jaka waluta do Meksyku

29.03.18, 16:20
Witam
Wiem że temat był poruszany ale dosyć dawno i nie udało mi się znaleźć dosyć świeżych informacji na ten temat a wszystko się zmienia ceny, kursy walut itp.
Jest to pytanie do osób które były dosyć niedawno bądź mają informacje na bieżąco a więc zastanawiam się jaka walutę najbardziej opłaca się wziąć ze sobą Peso czy Dolary a może obie. Ze starszych informacji wywnioskowałem że zwykle zakupy w supermarketach lub na targu bardziej opłacalne są płacąc peso ze względu że przelicznik na dolay będzie nie korzystny. Za to patrząc na biura podróży między innymi Polskie widzę że ceny są podane w dolarach i zastanawiam się czy jak będę miał peso nie będzie odwrotnej sytuacji że przelicza mi to na peso po kursie mniej korzystnym dla mnie czy jednak będzie to lepsza cena i płacąc peso wyjdzie taniej?
Z góry dziękuję za informację

Pozdrawiam SebaAwP
Obserwuj wątek
    • aseretka Re: Jaka waluta do Meksyku 29.03.18, 17:15
      10 dni temu wróciłam z Meksyku. W marketach i w większości sklepów oczywiście płaci się tylko w peso. Gdzie nie gdzie można płacić dolarami, niestety ceny są zwykle zaokrąglane w górę i nie jest to zbyt korzystne. Dolary lub euro najlepiej wymieniać w kantorach w miarę potrzeby. Nie pamiętam dokładnie kursu euro, ale za dolara otrzymywało się od 17 do 17,4 peso.
      PS. Osobiście żałuję, że zabrałam ze sobą dolary, a nie euro, ponieważ sporo mi ich zostało. W przypadku euro pozostałą kwotę wykorzystałabym na kolejny lipcowy wyjazd do Grecji.
      • jetlag1 Re: Jaka waluta do Meksyku 29.03.18, 17:24
        Nadwyzke dolarowa sprawiająca tyle kłopotu możesz przelać na moje konto.
        Zawsze chętny pomocy Jetlag.
        • aseretka Re: Jaka waluta do Meksyku 29.03.18, 19:47
          Jak mnie zaprosisz do USA, to postawię Ci za nadwyżkę kolację z piwem. :)
          • jetlag1 Re: Jaka waluta do Meksyku 29.03.18, 20:41
            ATM jest najlepsza i najtańsza metoda na wymianę waluty.

$ czy € ...Meksyk graniczy z USA, przebywa tu ze 40 milionów legalnych i nie legalnych meksykancow, którzy wysyłają
            Miliardy $$$ rocznie do rodzin tam.
            Jak myślisz która waluta jest tam częściej używana?
            • aseretka Re: Jaka waluta do Meksyku 29.03.18, 20:55
              Niewątpliwie $. Ale z tymi "dularami" teraz mam troszkę kłopotu... Trochę stracę wymieniając je na euro, a za tę stratę miałabym na 2-3 porcje lodów dla wnuczek. :)
          • jetlag1 Re: Jaka waluta do Meksyku 29.03.18, 20:42
            Tylko jedna?
            Tak mało zostało?
            • aseretka Re: Jaka waluta do Meksyku 29.03.18, 20:51
              Nie byłam w USA, ale myślę, że na jedną porządną kolację dla dwóch osób ok. 300 $ powinno wystarczyć. :)
      • sebaawp Re: Jaka waluta do Meksyku 29.03.18, 17:51
        Dziękuję Ci za informację czyli wychodzi na to że najlepiej postawić na peso a więc wymienię na tą walutę jeszcze przed wyjazdem żeby nie tracić czasu na kantory w trakcie wypoczynku :)

Pozdrawiam SebaAwP
        • aseretka Re: Jaka waluta do Meksyku 29.03.18, 19:45
          Jeżeli uda Ci się kupić peso w Polsce... Ale zastanów się, co zrobisz z pozostała nadwyżką, jeżeli Ci takowa zostanie. :)
          • sebaawp Re: Jaka waluta do Meksyku 29.03.18, 21:28
            Znając życie będzie jeszcze brakowało ale kto wie... Co do wymiany na peso nie będzie problemu ponieważ mieszkam w UK i jest wiele opcji co do tego z dostawą do domu, na lotnisko, odbiór na miejscu itp :)
            • kornel-1 Re: Jaka waluta do Meksyku 30.03.18, 15:57
              sebaawp napisał(a):
              > mieszkam w UK i jest wiele opcji

Zabawne. Mieszkasz w Wielkiej Brytanii i zapewne zarabiasz w funtach. Dla mnie to dość oczywiste, że najlepiej wymienić w Meksyku funty - w banku lub w kantorze - posługując się kartą lub gotówką. Co innego, gdy używa się na co dzień rzadkiej lokalnej waluty. Wówczas wymienia się ją na inną lokalną poprzez walutę o obiegu światowym, USD, EUR, GBP, JPY...

Kornel
              • sebaawp Re: Jaka waluta do Meksyku 31.03.18, 14:20
                Czyli sugerujesz że najlepszą opcją będzie wymiana funtów na miejscu i nie ma sensu wymieniać ich w Wielkiej Brytani?

Pozdrawiam SebaAwP
                • casiopeja11 Re: Jaka waluta do Meksyku 01.04.18, 13:40
                  Hej Seba

Nie ma sensu wymieniać gbp na USD albo eur, jeśli już to peso ale i tak nie chcesz na koniec zostać z pesiakami, a jak ci zabraknie to i tak będziesz musiał wymieniać. Jak masz to zabierz oczywiście inna walutę jak USD, gbp i eur ma zawsze lepszy kurs w kantorach lub jak wypłacasz z ATM. Wypłacaj z bankomatu tylko w banku jak coś, wolnostojące bankomaty w turystycznych miejscach często kopiują karty, maja również bardzo wysokie prowizje.
                  W zależności od tego dokąd lecisz, gdzie będziesz.. w miejscach jak cancun czy Playa Del Carmen gdzie jest pełno turystów dużo cen jest podanych w USD za wycieczki, nurkowania itd innych raczej nikt na peso nie przelicza. W małych sklepikach czy restauracjach, w taxi zawsze korzystniej jest płacić w peso, jak chcesz żeby ci przeliczyli na co innego to zazwyczaj wymyślają sobie przelicznik i raczej jest dość niekorzystny/ gorszy niż obecny przelicznik w kantorach.
                  Większe sklepy, sieciówki, supermarkety jak walmart akceptują zapłaty w USD i przelicznik jest zawsze lepszy niż obecny w kantorze (na przykład 1usd=17,20mxn w kantorze, a w sklepach 1usd=18mxn). Nie są ta ogromne różnice jak robisz drobne zakupy, ale jak masz USD to zamiast wymieniać w kantorach, można je trzymać na zakupy w supermarkecie.

Wymien sobie trochę peso żebyś miał coś na początek, ale nie stresuj sie i resztę w razie potrzeby albo wymienisz w kantorze gbp na mxn albo wypłacisz z atm.
                  • sebaawp Re: Jaka waluta do Meksyku 02.04.18, 13:22
                    Cześć casiopeja11
                    Dziekuje Ci za poświęcenie twojego czasu na odpowiedź dla mnie, takiej właśnie oczekiwałem konkretnej i zrozumiałem teraz już wiem na czym stoję i nie ma tego dylematu na co wymienić i gdzie :)
                    Jeszcze raz dziękuję!!!

Pozdrawiam SebaAwP
                    • mefju44 Re: Jaka waluta do Meksyku 04.04.18, 13:38
                      Cześć. Chce się podpiąć do tematu bo tez sie wybieram do Meksyku. Czy złotówki wymienie bez problemu na peso czy musze najpierw na dolary?
                      • aseretka Re: Jaka waluta do Meksyku 04.04.18, 15:10
                        W Meksyku nie wymienisz tak oryginalnej waluty jak złotówki na peso. W Polsce z kolei pytałam w kilku kantorach, ale nie mieli waluty meksykańskiej. Kupiłam więc dolary i wymieniłam w Meksyku na peso. Za niektóre zakupy (np. paliwo, hotele) płaciłam kartą kredytową.
                        • balajanek Re: Jaka waluta do Meksyku 05.04.18, 22:29
                          Na pytanie jaką walutę mieć jest zawsze jedna odpowiedź: dowolną światową walutę: USD,GBP,EUR,YEN. Druga zasada: jeśli masz PLN wymieniasz w Polsce na którąś z powyższych walut. Zasada trzecia: wymieniasz ją w kantorze który ma najmniejszy spread czyli różnicę między kupnem-sprzedażą. To zasady kupna waluty do dowolnego kraju. Teraz zasady dotyczące MEX. Waluty światowe najlepiej wymienić na lotnisku w Mexico City, jest tam mnóstwo kantorów, spokojnie porównać ceny i wybrać najkorzystniejszy. Jak jest w innych miastach nie wiem. Wypłaty z bankomatów nie polecam, nie spotkałem takiego co by nie pobierał opłaty transakcyjnej. Ponadto tam gdzie można było płaciłem kartą ale o tym każdy musi sam decydować. Mój bank ma tylko 3% narzutu więc uznałem to za korzystne. Pozdrawiam.
                          • kornel-1 Re: Jaka waluta do Meksyku 05.04.18, 23:32
                            balajanek napisał:

> Zasada trzecia: wymieniasz ją w kantorze który ma najmniejszy spread czyli różnicę między kupnem-sprzedażą.

Pieprzysz, kolego.
                            Gdzie lepiej sprzedać funty:
                            Kantor A: 100 GBP = 2450 MXN (sprzedaż) i 100 GBP = 2550 MXN (kupno)
                            Kantor B: 100 GBP = 2500 MXN (sprzedaż) i 100 GBP = 2650 MXN (kupno)

>Waluty światowe najlepiej wymienić na lotnisku w Mexico City, jest tam mnóstwo kantorów, spokojnie porównać ceny i wybrać najkorzystniejszy.

Pieprzysz, kolego.
                            Regułą jest, że na lotnisku kursy dla przyjeżdżających bez lokalnej waluty są mniej korzystne niż w mieście. Lotnisko w Meksyku nie jest wyjątkiem.

> Wypłaty z bankomat ów nie polecam, nie spotkałem takiego co by nie pobierał opłaty transakcyjnej.

Pieprzysz, kolego.
                            Tu masz przykładową listę bezpłatnych bankomatów za granicą

Kornel
                            • casiopeja11 Re: Jaka waluta do Meksyku 07.04.18, 01:27
                              kornel-1 napisał:
                              >
                              > >Waluty światowe najlepiej wymienić na lotnisku w Mexico City, jest tam mnó
                              > stwo kantorów, spokojnie porównać ceny i wybrać najkorzystniejszy.
                              >
                              > Pieprzysz, kolego.
                              > Regułą jest, że na lotnisku kursy dla przyjeżdżających bez lokalnej waluty są m
                              > niej korzystne niż w mieście. Lotnisko w Meksyku nie jest wyjątkiem.
                              >
                              >

Bez zbędnego „pieprzenia” kornel, z własnego doświadczenia tylko mówię, bo specjalnie nikt nikogo chyba nie kłamie tu, akurat lotnisko w Mexico City jest wyjątkiem co do kantorów i przeliczników. Maja tam zawsze lepszy kurs niż w kantorach/lotnisku w Cancun/Playa del Carmen/Tulum.
                              Z reguły lotniska maja gorsze przeliczniki, Mexico City to wyjątek dla mnie, ale zależy kto co do czego porównuje.
                              • kornel-1 Re: Jaka waluta do Meksyku 07.04.18, 11:11
                                casiopeja11 napisała:
                                > Maja tam zawsze lepszy kurs niż w kantorach/lotnisku w Cancun/Playa del Carmen/Tulum.

Nie porównuj lotniska w Meksyku z lotniskiem w Cancun.

k.
                                • aseretka Re: Jaka waluta do Meksyku 07.04.18, 22:57
                                  Bez zbędnego "pieprzenia"... Ktoś tu jest mistrzem w odwracaniu kota ogonem! Najpierw piszesz:
                                  > Regułą jest, że na lotnisku kursy dla przyjeżdżających bez lokalnej waluty są mniej korzystne niż w
                                  > mieście. Lotnisko w Meksyku nie jest wyjątkiem.
                                  A następnie:
                                  > Nie porównuj lotniska w Meksyku z lotniskiem w Cancun.
                                  Czyli lotnisko w Meksyku jest, czy nie jest wyjątkiem? Plączesz się sam w zeznaniach. :)
                                  PS. Oczywiście, zaraz przeczytamy wyjaśnienie, że to to my jesteśmy niekumaci i pieprzymy głupoty.
                                  • kornel-1 Re: Jaka waluta do Meksyku 08.04.18, 00:17
                                    aseretka napisała:

> Plączesz się sam w zeznaniach. :)

Kornel-1:
                                    "Regułą jest, że na lotnisku kursy dla przyjeżdżających bez lokalnej waluty są mniej korzystne niż w mieście. Lotnisko w Meksyku nie jest wyjątkiem."

Casiopeja11:
                                    "lotnisko w Mexico City jest wyjątkiem co do kantorów i przeliczników. Maja tam zawsze lepszy kurs niż w kantorach/lotnisku w Cancun/Playa del Carmen/Tulum."

Kornel-1:
                                    "Nie porównuj lotniska w Meksyku z lotniskiem w Cancun."

Aseretka :
                                    "Oczywiście, zaraz przeczytamy wyjaśnienie, że to to my jesteśmy niekumaci i pieprzymy głupoty"

Z ust mi to wyjęłaś.

Kornel
                                    • mefju44 Re: Jaka waluta do Meksyku 09.04.18, 10:59
                                      Dzieki wszystkim za odpowiedzi ;-) Wymieniam w polsce na dolary a potem ewentualnie na peso tam gdzie znajde najtaniej ;-)
                                      • podrozee Re: Jaka waluta do Meksyku 12.04.18, 13:29
                                        W Meksyku najlepiej dolary. Najkorzystniej

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka