drwalll
28.12.13, 23:49
Kto z nas nie marzy o płaskim, twardym i wyrzeźbionym brzuchu ? Symbolizuje on zdrowie, seksapil i pewność siebie. Na pewno każdy z was wie ,że aby uzyskać tak zwany kaloryfer, trzeba robić dużo brzuszków. Oczywiście jest to prawdą. Przyjrzyjmy się jednak jak to jest w praktyce.
Jeśli ktoś zainteresował się tym artykułem lub innymi dostępnymi w sieci czy książkach o podobnej tematyce, zapewne chciałby poprawić u siebie co nieco. Zakładam więc, że posiadasz wokół pasa dodatkowy bagaż. Nic w tym strasznego, ponad 60% społeczności w Polsce ma z tym problem. Wróćmy do naszego tematu.
Skłony tułowia w przód czyli potocznie mówiąc brzuszki są idealnym rozwiązaniem do poprawy wyglądu naszego brzucha. Dzięki temu ćwiczeniu wzmocnimy mięśnie brzucha, nabiorą one pożądanego kształtu oraz sprawią ,że pewność siebie nabierze nowego znaczenie.
Jak to się ma do osób które mają oponkę w okolicach brzucha ?
Osoba taka, robiąc określoną przez siebie liczbę brzuszków, osiąga cele które opisałem dwa wersy wyżej, czyli rozwiną się mięśnie proste oraz skośne brzucha, brzuch wzmocni się oraz będziemy czuli, że mięśnie w tym miejscu są dużo twardsze. Super prawda ? ale chwila ! Wszystko ładnie, pięknie ale ja nadal mam fałdę tłuszczu wokół pasa…
Cały kruczek polega na tym, że mając już nazbierany tłuszcz, trenując brzuch mięśnie rosną wpychając tkankę tłuszczowa do przodu a co za tym idzie wizualnie wydaja nam się ,że jest tego tłuszczu coraz więcej... To tak samo ćwicząc biceps, rośnie on nam ale dopóki mami nadmiar tkanki tłuszczowej kończyna górna będzie wyglądała na „zalaną”.
Brzuszki pomagają w spalaniu tłuszczu ale bez odpowiedniej diety i treningu cudów nie zdziałamy.
Swoim klientką w sklepie odradzałem również robienia skośnych brzuszków ponieważ większość kobiet chciałaby mieć jak najmniej centymetrów w talii a robiąc to ćwiczenie „poszerzamy” naszą talię w bok. Nie wygląda to zbyt apetycznie nawet jeśli brzuch wydaję się wyglądać idealnie.
Co zatem trzeba robić aby mieć idealny brzuch ? :
- Odpowiednia dieta. Jest to najważniejsza rzecz. Bez odpowiedniej diety, nie osiągniemy celu nawet trenując kilka lat.
- Odpowiedni trening. Ćwiczenia aerobowe, interwałowe itp. Zawsze polecałem bieganie. Idealne ćwiczenie gdzie „prawie” każdy mięsień pracuje.
- Odpowiednie myślenie. Musimy uwierzyć w sukces. To tak jakby zbierać na nowy samochód wiedząc ,że i tak się go nie kupi.
- Determinacja i dyscyplina !
- Opcjonalnie suplementy wspomagające redukcję tkanki tłuszczowej. Chcesz wiedzieć jakie ?
Aspartam i produkty Light ! Czym nas trują ?
Jak ćwiczyć mięśnie brzucha ? : ( trzy proste a zarazem najskuteczniejsze ćwiczenia )
- Skłony tułowia w przód. Nie ma za dużego znaczenia czy leżąc na podłodze czy ćwicząc na ławeczce.
- Skłony tułowia w prawą i lewą stronę.
- Wisząc na drążku, wznosy nóg w górę.
Link do artykułu : www.trenujmyrazem.pl/2013/02/jak-pozbyc-sie-tluszczu-z-okolic-brzucha-czy-aby-na-pewno-brzuszki/
Jakie jest wasze ulubione ćwiczenie na brzuch ? Czy w ogóle lubicie ćwiczyć tę partię mięśniową?