Dodaj do ulubionych

jakie sztuki walki dla chudej dziewczyny

IP: 213.241.28.* 16.03.05, 11:47
Witam wszystkich.

chciałabym trenować jakieś sztuki walki, ale nie wiem co wybrać. Nigdy nie
byłam typem sportowym i nie będę oszukawać jestem raczej szczupła. czy jest w
ogóle coś dla mnie? z góry dzięki za odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • jogger Re: jakie sztuki walki dla chudej dziewczyny 16.03.05, 14:11
      Aikido - nauczysz się wykorzystywać siłę przeciwnika przciwko niemu samemu
      • basbusaa Re: jakie sztuki walki dla chudej dziewczyny 01.09.05, 13:46
        Może jest jakaś chętna kobieta (lub kilka kobiet :-) na treningi Aikido??
        Chodzę od tygodnia i jestem jedyną kobietą, jak to w większości bywa.
        Przydałaby się chociaż jedna towarzyszka. :-)
    • Gość: scept89 Re: jakie sztuki walki dla chudej dziewczyny IP: *.ljcrf.edu 16.03.05, 21:10
      jesli o samoobronie myslisz to mysle ze najskuteczniejsze byloby bieganie (biegi
      krotkie i srednie) oraz (jesli jestes duzo bardziej krwiozercza) strzelectwo.

Aikido swietna rzecz (z wyjatkiem stawow) ale mysle ze troche czasu uplynie
      zanim drobna roznica 30kg (napastnik/ofiara) przestanie byc zauwazalna.

• Gość: md. Re: jakie sztuki walki dla chudej dziewczyny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.05, 09:57
        Gdybym jeszcze raz mógł mieć 14 lat zacząłbym trenować ju-jitsu.
      • jogger Re: jakie sztuki walki dla chudej dziewczyny 21.03.05, 12:00
        Po 2 mcach treningów aikido 12-letnia dziewczynka zgrabnie zwaliła z nóg 100kg
        gościa (oczywiście w ramach demo nie w walce - ale facet doznał szoku :-) ).
        • scept89 Re: jakie sztuki walki dla chudej dziewczyny 22.03.05, 09:20
          Kiedys w zamierzchlych czasach lazilem na judo zapamietale przez rok 1x/tydzien.
          Niby efekty treningowe przewspaniale (chyba przez lata nie bylem w takiej formie
          kardio + sila) za to szarpaniny na macie z goscmi ciezszymi ode mnie o 10-20kg
          tak jakos wybily mi z glowy proby samoobrony przy pomocy "sztuczek". Podobnie z
          moimi innymi kolegami chodzacymi na treningi -> efekty wspinan po linie, pompek
          niezliczonych i przewrotow OK, ale samoobrona to tak niezupelnie.

Pewnikiem jakims pijaczyna to jeszcze bym i trzepnal o ziemie w okresie
          szczytowym ale jako ze biegalem na treningi to tez w sytuacjach bardziej
          powaznych zawierzyl bym bardziej swoim nogom (== szybki odwrot) niz rzutom i
          dzwigniom. Swolocz jak sadze rzadko biegi trenuje a bijatyki jakby czesciej...

Z jednej strony wierze ze od czasu do czasu nawet nowicjusz osilka powali ale to
          jest wyjatek a nie regula. Tym bardziej ze jak wszedzie dochodzi niekiedy do
          inflacji treningow -> wszystkie chuchra sie nadaja i czestokroc wystarczy
          pojawic sie na co drugim treningu i jeszcze sciany podpierac aby po oplaceniu
          stosownej kwoty nabrac przekonania/pewnosci ze jest sie adeptem <wstaw nazwe>.
          Slyszalem gdzies opowiesci o czarnych pasach co to z nozem w brzuchu skonczyli
          bo sie na grufniarzu koszulka porwala.

• Gość: recznik TAI CHI IP: 195.117.157.* 17.03.05, 10:44
      Ale od razu nie bedziesz cwiczyc zastosowan bojowych - trzeba najpierw wdrozyc
      sie w formy (co zreszta bardzo poprawia stan zdrowia). Zaleta tai chi, od
      ktorego wywodzi sie aikido, jest to, ze uzywa sie w nim przede wszystkim
      technik, a w tylko w bardzo niewielkim stopniu sily, zas skutecznosc jest
      naprawde zadziwiajaca. Starzy ludzie praktykujacy Tai chi sa w stanie odeprzec
      atak mlodych adeptow. Wazna regula sztuki Tai chi jest unikanie walki a nie
      sama walka.
    • Gość: iskierka Re: jakie sztuki walki dla chudej dziewczyny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.05, 14:21
      AIKIDO - zdecydowanie polecam, też trenuję od 2 lat a jestem rezkłabym
      szczupła. Stawy dostają to prawda, ale w ktorym sporcie nie dostają.
      • scept89 stawy 22.03.05, 10:13
        >Stawy dostają to prawda, ale w ktorym sporcie nie dostają.
        plywaniu?
      • Gość: recznik Stawy IP: 195.117.157.* 23.03.05, 09:39
        W dobrej szkole Tai Chi wlasnie rozwija sie sprawnosc stawow i wiezadel (nie
        miesni), a sztuka walki Taki Chi polega na stosowaniu technik neutralizujacych
        atak, a nie sily fizycznej. Ogromne znaczenie ma rowniez ksztalcenie umyslu, by
        unikac walki i w ogole agresji w relacjach. Rozwija sie przy tym poczucie
        bezpieczenstwa i pewnosci siebie.
    • Gość: Jacek Re: jakie sztuki walki dla chudej dziewczyny IP: 205.206.127.* 23.03.05, 15:54
      Poczatkowo mialem nie zabierac glosu, ale zmienilem zdanie po przeczytaniu
      kilku wypowiedzi 'ekspertow'. Moze jestes szczupla, ale czy jestes szybka, jak
      z dynamika? Czasami ludzie szczupli sa calkiem silni (w granicach swojej wagi,
      plci). Proponuje Judo - d. lepsze od Aiki-Do, poznasz od podstaw zasady rzutow,
      dzwigmi, podciec, itd. Do kolegi ktory przez rok chodzil na Judo i je w
      zasadzie krytykuje, powiem krotko: trzeba bylo zostac nastepne 3 lata. Tai-Chi
      i samoobrona? Napisz troche wiecej o sobie: jakie byly twoje mocne strony
      podczas lekcji WF w szkole, co lubilas cwiczyc, czy lubisz 'kontakt'? Pochodz
      na pare treningow w charakterze obserwatora (nie prejmuj sie, kazdy kiedys
      zaczynal). Jak ja zaczynale (wiele lat temu TKD, to bylo 65 osob, po 2 latach
      zostalem sam).
      To tyle
      jacek
      • scept89 judo ;-) 23.03.05, 20:03
        > Do kolegi ktory przez rok chodzil na Judo i je w
        > zasadzie krytykuje, powiem krotko: trzeba bylo zostac nastepne 3 lata

Nie za bardzo moglem, rozwalilem bark glupawo.

Ja nie twierdze ze judo nie jest wspanialym sportem tyle ze uzyteczne w
        samoobronie wyniki nie przychodza ani automatycznie ani u kazdego cwiczacego.
        Dlatego mam sceptyczne podejscie co do uzytecznosci sportow walki w warunkach
        bojowych dla zwyklych smiertelnikow co to reszty zycia w dojo pewnie nie spedza.
        Bynajmniej nie oznacza to ze odradzam sporty walki tyle ze zalecalbym
        realistyczne podejscie do oczekiwan. Jesli piszesz trzeba cwiczyc judo przez lat
        cztery aby dojsc do perfekcji to trudno mi sie pod tym stwierdzeniem dwoma
        lapami nie podpisac ;-)

• Gość: Jacek Re: judo ;-) IP: 205.206.127.* 23.03.05, 21:51
          Osobiscie uwazam (po dlugich latach cwiczen) ze jesli chodzi o samoobrone to
          Judo jest naprawde dobre (jeden na jeden). Zwroc uwage ze najlepszymi
          bramkarzami sa wlasnie judocy czy zapasnicy (tacy po 90-100kg). Wbrew temu co
          sie sadzi to judo jest b. kontaktowe, o wiele b. niz wiekszosc stylow Karate
          czy TKD. W judo nie ma kopania cay uderzania w powietrze, zatrzymywania
          uderzen, itd. Duzy nacisk jest polozony na walke w parterze, ktora jest rownie
          istotna jak walka w stojce. Cwiczylem TKD przez ponad 10 lat, potem cwiczyle
          judo przez okolo 1 roku (naciagnalem pachwine - zaleczenie kontuzji zajelo 1
          rok i rozpoczalem przygode z kolarstwem), b. lubilem TKD, ale tak naprawde to
          chyba b. sie wyzywalem w judo. Nie bylo jak satysfakcja zalozyc dzwignie
          czy 'udusic' faceta ktory byl 20kg ciezszy (a walczylismy na 'full').
          To tyle.
          Jacek
          • jogger Re: judo ;-) 24.03.05, 15:22
            btw dziewczyna, o której pisałem wyżej, przeszła po 'podszkoleniu się' z aikido
            na judo i kosi teraz medale w MP juniorów i w zawodach m-n :-) ale do tego
            trzeba polubić siniaki i inne atrakcje (ostatnio walczyła w bandażu na głowie
            po rozcięciu łuku, w walce ten bandaż jej zjechał na oczy, ale i tak wygrała :-
            ) ).
    • salza Re: jakie sztuki walki dla chudej dziewczyny 23.03.05, 20:53
      np. walka z salcesonem w rytmie codziennym ;))

pozdr,
      Prosiak
      dowcipy.prosiak.pl
      humor.prosiak.pl
    • milku90 Re: jakie sztuki walki dla chudej dziewczyny 31.05.23, 08:33
      Najlepiej takie, co uczą przerzucać przez plecy przeciwnika, ale nie wiem który sport walki moze to byc....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka