Dodaj do ulubionych

cwiczenia w domu - rano czy wieczorem?

IP: *.torun.mm.pl 13.03.07, 18:14
witam! mam zamiar cwiczyc, kupilam odpowiednie plyty i zastanawiam sie o
jakiej porze cwiczenia daja lepsze efekty rano czy wieczorem? i czy cwiczyc
codziennie czy moze 2 razy w tyg? z gory dziekuje za sensowne odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • gofera2 Re: cwiczenia w domu - rano czy wieczorem? 14.03.07, 08:06
      witam
      ja ćwiczę 3*w tyg w klubie, w pozostałe dni o 19 biegnę 20 min, a później
      ćwiczenia na pupę, ręce (ciężarki 2 kg), brzuch , biodra, talia około 1 godz, ja
      bym nie mogła sobie pozwolić ćwiczyć rano bo wstaję o 6,40 a jeszcze wcześniej
      to musiałabym kłaść się ,,z kurami'' aby funkcjonować;-)
      dopasuj swój czas na ćwiczenia do rozkładu zajęć, abyś w trakcie ćwiczeń nie
      myslała,o innych naziemnych czynnościach
      pozdr
      • kszynka Re: cwiczenia w domu - rano czy wieczorem? 14.03.07, 16:29

> kupilam odpowiednie plyty

co masz konkretnie na myśli?
        jakie płyty?
      • zarembski Re: cwiczenia w domu - rano czy wieczorem? 14.03.07, 21:01
        gofera2 napisała:

Najlepiej ćwiczyć cały dzień. :)
        Albo rano i wieczorem.
        • gofera2 Re: cwiczenia w domu - rano czy wieczorem? 15.03.07, 07:59
          jak tak nie napisałam
          • zarembski Re: cwiczenia w domu - rano czy wieczorem? 15.03.07, 14:52
            Ja tak napisałem. :)
            • gofera2 Re: cwiczenia w domu - rano czy wieczorem? 15.03.07, 15:01
              rozumiem, okej;-)
      • Gość: ania Kazdy musi sam znalesc swoja pore- probujac. IP: *.ac.tuniv.szczecin.pl 15.03.07, 14:04
        ja np tylko miedzy 6-8 rano, potem po pracy nie mam sily. Cwicze rano potem
        prysznic i caly dzien jestem jak naladowana energia.
        Kiedys cwiczylam wieczorem i to bylo porazka.
        • Gość: maxi Re: Kazdy musi sam znalesc swoja pore- probujac. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.07, 15:21
          Proponuje od 5 do 6 pouczyc sie ortografii.
    • havena Re: cwiczenia w domu - rano czy wieczorem? 14.03.07, 09:40
      Witaj!
      Cwicze w domu od wrzesnia. Zwykle miedzy 16 a 17. Jak dla mnie doskonala pora.
      Cwicze od poniedzialku do piatku (plyta z Cindy 'Ksztaltuj swoje cialo'; raz
      jeden trening, raz drugi - rewelacja!). Zazwyczaj w srode pedaluje ok. 45 min.
      Efekty sa, ze tak powiem, bardzo widoczne :-)

Zycze powodzenia,
      Havena
    • cioccolato_bianco Re: cwiczenia w domu - rano czy wieczorem? 14.03.07, 09:56
      a kiedy ci sie lepiej cwiczy? ja np sobie nie wyobrazam isc rano na fitness, a
      pozniej do pracy... zdecydowanie wole wieczorem.
      • Gość: skrzat waldemar Wieczorem IP: 69.32.167.* 14.03.07, 20:05
        Zgadzam sie...na cwiczenia rano nie mam czasu i jestem bardzo ospaly. Wieczorem
        czuje sie rzezko w wyniku czego moja wydajnosc jest znacznie wieksza.
        Takze nie wiem czy jest na pore jakas regula.
    • Gość: Łodzianka Re: cwiczenia w domu - rano czy wieczorem? IP: *.4web.pl 14.03.07, 11:23
      To zależy co chcesz osiągnąć. Poza tym jeśli w ogóle dopiero zaczynasz ćwiczyć,
      to powinnaś wybrać sobie porę, w której będzie ci się ćwiczyło najlepiej, żeby
      mieć z tego jak największą przyjemność. I oczywiście na początek nie możesz
      tego robić codziennie, bo po tygodniu padniesz i powiesz, że to był głupi
      pomysł, a tego chyba nie chcesz.
    • Gość: Ewa Re: zdecydowanie rano IP: 136.173.180.* 14.03.07, 16:44
      ... codziennie po obudzeniu w domu conajmniej przez 0,5 h + 2 razy wtygodniu 1-
      2 h intensywnie na sali z uzyciem przyrzadow.

Codzienna, choc krotka, ginmnastyka daje znakomite samopoczucie przez caly
      dzien, mimo ze trzeba troche wczesniej wstac.
      Ewa
      • Gość: aktywistka Re: zdecydowanie rano IP: *.aster.pl 14.03.07, 17:13
        Ćwiczenia z rana są bardziej skuteczne bo kalorie są palone 'z rozpędu' w ciągu
        dnia podczas gdy po wieczornych metabolizm wyłącza się na czas snu.
        • Gość: Michał Re: zdecydowanie rano IP: 195.20.110.* 15.03.07, 08:23
          Jesli chodzi o spalanie tluszczu, to lepiej jest rano. Organizm szybciej sie do
          niego dobiera niz po poludniu, gdy jestesmy po kilku posilkach.
          • Gość: qw Re: zdecydowanie rano IP: 83.238.174.* 15.03.07, 08:51
            Generalnie jest tak, ze jak sie jest na czczo to organizm od razu zabiera sie za
            spalanie tkanki tłuszczowej. Wiec jeżeli chodzi o zrzucenie paru kilogramów i
            kilku milimetrów tkanki tłuszczowej to rano byłoby korzystnie (ale uwaga ! - nie
            przesadzać bo ćwiczenia na czczo nie mogą trwać zbyt długo zwłaszcza jak się nie
            jest przyzwyczajonym)
            • Gość: studentka awfu Re: zdecydowanie rano IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.07, 15:10
              Hmmm, jest tak... lepiej ćwiczyć rano, ale nie łudź się, że zaczniesz spalać
              tłuszcz od razu (tak jak to napisano w postach wyżej), ponieważ jest on spalany
              po 40-45 min ćwiczeń. Wcześniej mięśnie korzystają z innych substratów
              energetycznych dopiero później przechodza na tłuszcz... nie pezsadź tylko bo
              następne w kolejce do spalania jest białko... Najlepiej jest ćwiczyć 60 min na
              początku, później ok 90 do 120 min. pozdro
              • Gość: jackk3 Re: zdecydowanie rano IP: *.ptr.terago.ca 15.03.07, 15:40
                No nareszcie ktos sensownie odpowiedzial. Nie wiem skad ten nonsens o
                natychmiastowym spalaniu tluszczu sie wzial? Na swiecie nie byloby otylych
                gdyby to byla prawda, wystarczylo by pocwiczyc 3/tydzien i po wszystkim.
                Pzdr
                • llukiz Re: zdecydowanie rano 19.03.07, 19:51
                  > No nareszcie ktos sensownie odpowiedzial. Nie wiem skad ten nonsens o
                  > natychmiastowym spalaniu tluszczu sie wzial? Na swiecie nie byloby otylych
                  > gdyby to byla prawda, wystarczylo by pocwiczyc 3/tydzien i po wszystkim.
                  > Pzdr

jeśli organizm wydatkuje więcej kalorii niż dostaje to wtedy spala tłuszcz. I
                  robi to w różnych momentach dla niego najoodpowiedniejszych. I można sobie
                  chodzić co dzień o 8 rano na aerobic a organizm stwierdzi że tłuszcz będzie
                  palił przed aerobikiem żebyś na ten aerobik miało energię
      • Gość: Bartek_m Re: zdecydowanie rano IP: *.lubin.dialog.net.pl 15.03.07, 13:25
        Podpisuję się...
        Najlepiej na czczo.
        Mocno upraszczając mięśnie żywią się glikogenem z mięśni, wątroby, po spaleniu
        tegoż zaczynają korzystać z tkanki tłuszczowej. Siłą rzeczy po zjedzeniu kilku
        posiłków w ciągu dnia zapasy glikogenu są większe - dlatego może i ćwiczyć jest
        łatwiej niemniej jeżeli w ćwiczeniach chodzi też o spalanie tłuszczu a nie
        _tylko_ o budowanie kondycji - to ranek jest porą odpowiedniejszą.

Z czasem, po przyzwyczajeniu organizmu - ćwiczenia poranne przestaną tak mocno
        wyczerpywać (dla wielu ludzi to duży stres dla organizmu). Ma to związek z
        powyższym, organizm "nauczy" się szybciej przestawiać się na zapasy z tkanki
        tłuszczowej.

Ja troszku biegam. Powiem tylko, że pokonując te swoje amatorskie 40 - 50 km na
        tygodniowo tylko wieczorami - przez zimę przytyłem ze trzy kilo. Włączając
        _tylko_jeden_ trening poranny w trzy tygodnie wróciłem do wagi.

serdeczności i wytrwałości!
        • llukiz Re: zdecydowanie rano 19.03.07, 19:53
          > tygodniowo tylko wieczorami - przez zimę przytyłem ze trzy kilo. Włączając
          > _tylko_jeden_ trening poranny w trzy tygodnie wróciłem do wagi.

Po prostu jak biegałeś wieczorami to więcej jadłeś niż jak biegałeś rano. Cudów
          nie ma. Ale jak widać bieganie z rana ma sens, bo wtedy się mniej je :)
    • farelkaa Re: cwiczenia w domu - rano czy wieczorem? 14.03.07, 17:44
      Ja ćwiczę rano około godziny. Wieczorem jestem tak zmęczona, ze nie miałabym na
      nic siły :)
    • tede13 Rano i codziennie 14.03.07, 18:23
      Lepiej rano: rozruszasz się na dzień dobry i będziesz mieć więcej energii.
      Lepiej codziennie, może co parę dni dzień przerwy.
      • Gość: madziunia ważne żeby systematycznie IP: *.rainbownet.pl 14.03.07, 19:29
        ja gimnastykuję się codziennie rano.Pracuję w godzinach popołudniowych,więc
        mogę pozwolić sobie na poranną gimnastykę.Ćwiczę ok.30 min.,samopoczucie
        suuuper,pozdrawiam.
    • Gość: Misieek Re: cwiczenia w domu - rano czy wieczorem? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.07, 19:10
      Dziewczyny, nie bądźcie takie. Wklejcie foty, chciałbym zobaczyć efekty. Chodzi
      mi o ćwiczenia na ...pupcię, czyli zdjęcia pupć ;)
      A tak na poważnie to moja kobiałka ćwiczy wieczorami, jakaś tak agrafka,
      hulahop i ćwiczenia rozciągające i jakieś tam inne. Nie wnikam co robi, żeby
      tylko mi telewizorka nie zasłaniała. Ja chodzę z synem 2 razy w tygodniu na
      basen. Nie ma nic lepszego według mnie jak pływanie. Efekty są, szczególnie po
      weekendzie, kiedy opróżniam cysternę piwka ;)
      Pozdrawiam.
      • Gość: Danny Re: cwiczenia w domu - rano czy wieczorem? IP: *.tpnet.pl 15.03.07, 00:14
        Pływanie to faktycznie wspaniała forma ruchu. Jest tylko jedna sprawa, której
        należy być świadomym - jakość (czystość) wody basenowej. Niestety różnie z tym u
        nas w kraju bywa, dlatego w miarę możliwości - aby uniknąć nieprzyjemności, a
        może i nawet problemów zdrowotnych - wybierajmy miejsca sprawdzone.
    • aginas Re: cwiczenia w domu - rano czy wieczorem? 14.03.07, 20:44
      nie ważne o jakiej porze ćwiczysz, ważne że to robisz, a im częściej tym lepiej.
      min 3razy w tygodniu. powodzenia
    • Gość: maga Re: cwiczenia w domu - rano czy wieczorem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.07, 21:11
      ja tez cwicze z cindy, ale połączyłam oba zestawy w jeden ... to co mi sie
      bardziej podobało wybrałam :)
      cwicze rano po pzrebudzeniu
      jak cos zjem to nie jestem w stanie cwiczyc, musze miec pusty brzuch
      nie wiem jakie są efekty, bo nie jestem reguralna
      lubiłam tez rano na 6 na basen chodzić, choć ostatnio i do tego trudno mi sie
      zmobilizować
      ćwiczyłam dzis callanecics 15 min i drżą mi mięśnie cały czas :o
      czy ktoś to ćwiczy ?:)
      • Gość: ariadna007 Re: cwiczenia w domu - rano czy wieczorem? IP: *.KORBANK.PL 14.03.07, 22:51
        ja sie wlasnie do tego zabieram... tyle ze poczatki sa trudne (cala seria na
        poczatek zajmuje mi tak prawie 2 godziny)
        ale zabrac sie trzeba, dla tych efektów :))))
        • Gość: rally_psycho Re: cwiczenia w domu - rano czy wieczorem? IP: *.acn.waw.pl 14.03.07, 22:56
          Nie należy wykonywać ćwiczeń obciążających kręgosłup w ciągu dwóch pierwszych
          godzin od obudzenia się po kilkugodzinnym śnie.
    • Gość: Danny Re: cwiczenia w domu - rano czy wieczorem? IP: *.tpnet.pl 15.03.07, 00:04
      Teoria mówi, że w większości przypadków dobrze jest ćwiczyć rano, jednak
      praktyka mówi, że w większości przypadków jest to nie do pogodzenia z innymi
      pozycjami w rozkładzie dnia (praca). Jako rozwiązanie kompromisowe polecam
      zorientować się, w której części dnia ma się największą energię do ćwiczeń i
      wtedy właśnie podejmować trening. Piszę o "części dnia", bo lepiej ćwiczyć w
      dzień niż w nocy, ale mam jednego znajomego "japiszona", który z uwagi na brak
      czasu w ciągu dnia, ćwiczy po północy i też osiąga dobre efekty. Tak na
      marginesie: jeżeli już ktoś nie chce spać, to w porze nocnej lepiej się sprawdza
      nieco inny zestaw ćwiczeń (niekoniecznie wykonywanych w pojedynkę ;-) ). Pozdrawiam.
    • clinamen Re: cwiczenia w domu - rano czy wieczorem? 15.03.07, 03:51
      Ja zdecydowanie wole rano, przed sniadaniem. Osobiscie nie bylbym w stanie
      cwiczyc w domu, bo to strasznie nudne - wole pobiegac, w ten sposob przynajmniej
      mozna okolice pozwiedzac ;)

Wazna jest regularnosc i wytrwalosc (zwlaszcza na poczatku). Dwa razy w
      tygodniu to zdecydowanie za malo jesli oczekujesz konkretnych efektow -
      najlepiej cwiczyc codziennie i cwiczyc w taki sposob, zeby sprawialo to
      przyjemnosc i satysfakcje. Lekkie i regularne cwiczenia sa na dluzsza mete
      znacznie bardziej efektywne niz katowanie sie od czasu do czasu.

Nie przejmuj sie jesli na poczatku bedzie Ci trudno sie zmotywowac. Z czasem
      cwiczenie stanie sie to rutynowe i nie bedzie takich problemow - wrecz
      przeciwnie, dzien bez cwiczen bedzie sie wydawal dziwny i jakis taki
      niekompletny. Zaczynanie cwiczen to troche jak rzucanie palenia - na poczatku
      trzeba sie przemeczyc bo cialo musi zapomniec o starych nawykach i nabrac nowych.
      • 7agata444 Re: cwiczenia w domu - rano czy wieczorem? 22.05.14, 10:53
        Regularne ćwiczenia to podstawa. Ja mam problemy ze systematycznością więc wolę pod okiem specjalisty. Od jakiegoś czasu ćwiczę z rehabilitantem z Twoja Rehabilitacja. Widzę efekty. Bardzo dobry fachowiec. Pomagał też mojej mamie po udarze.
    • Gość: ant Re: cwiczenia w domu - rano czy wieczorem? IP: *.mnc.pl 15.03.07, 08:19
      Cwiczenie rano ma sporo plusow, bo masz niski poziom cukru, wiec szybciej
      zaczniesz spalac to co masz zmagazynowane. Jesli pocwiczysz rano, to bedziesz
      miec lepszy metabolizm w ciagu dnia. I nie mowie tu o 1h ciezkich cwiczen. Moim
      zdaniem wystarczy 10-15 min solidnej rozgrzewki. Jesli chodzi o czestotliwosc,
      to zalezy co robisz i jak to robisz. Jesli jestes w stanie odpoczac i sie
      zregenerowac w ciagu jednego dnia, to mozesz cwiczyc codziennie. Wazne, zeby sie
      nie "zajechac", bo mozna sobie zrobic krzywde.
      K.
    • klemensus Ćwicz 15.03.07, 11:11
      Ćwicz kiedy lubisz i kiedy masz na to czas ;)
      • lfgirl Re: Ćwicz 15.03.07, 11:53
        Dla mnie najlepsza pora na ćwiczenia to tylko wieczory. Rano żle mi sie ćwiczy
        i nic z tego nie wychodzi. Najważniejsze, ze wogole chce i masz zapal :)
        Powodzenia.
    • Gość: joa Re: cwiczenia w domu - rano czy wieczorem? IP: *.sol2.cable.ntl.com 15.03.07, 12:00
      3x30x130 czyli 3x w tygodniu po 30 minut przy tętnie 130 uderzeń na minute. Ja
      uważam że najlepiej ćwiczyc rano, ponieważ wtedy ma się najwięcej energii i
      przychodzi to o wiele łatwiej niż po całym dniu pracy. Poza tym tak dawka ruchu
      o poranku zwieksza metabolizm w ciągu całego dnia.
      Moja siostra, wuefistka, pomimo tego, że prace rozpoczyna w okolicach godz. 8
      rano i że musi wyjść z domu przynajmniej o godz. 7 żeby być w pracy na czas,
      codziennie wstaje około 4tej i ćwiczy przez godzinę. Potem poranna toaleta i
      już. I jeszcze żeby było śmieszniej, nie jest typem nauczyciela, który rzuca
      piłkę dzieciakom i się chowa do kantorka. Ponadto pracuje w dwóch szkołach i ma
      prawie dwa etaty.Nie musze chyba dodawać, że w soboty i niedziele też ćwiczy....
      Teżbym chciała tyle siły i silnej woli, ehh
      • gofera2 Re: cwiczenia w domu - rano czy wieczorem? 15.03.07, 12:15
        i pewnie wygląda rewelacyjnie, ja też staram się ćwiczyć codziennie odkąd to
        robię figurka robi sie coraz ładniejsza,
        od ćwiczeń można się pozytywnie uzależnić;-)
      • Gość: studentka awfu Re: cwiczenia w domu - rano czy wieczorem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.07, 15:18
        Z tym tętnem to nie do końca jest tak... Dla zdrowego człowieka obliczamy wg
        wzoru 220-wiek, dla osób z problemami zdrowotnymi (zwłaszcza kardiologicznymi)
        wzór to 220-wiek*0.85.
        • Gość: jackk3 Re: cwiczenia w domu - rano czy wieczorem? IP: *.ptr.terago.ca 15.03.07, 15:45
          Ten wzor jest bardzo niedokladny i jest 'obliczony' dla ludzi bardzo malo
          sprawnych. Trzeba wyznaczyc swoje tetno max (albo prog mleczanowy-mniej bolesna
          metoda).
        • Gość: joa Re: cwiczenia w domu - rano czy wieczorem? IP: *.sol2.cable.ntl.com 15.03.07, 16:00
          Podałam ten wzor jako wzor uniwersalny, ktory mnie rowniez jako studentce awf
          podawano. Wiadomo, że tak naprawde wszystko trzeba dostosowac do indywidualnych
          potrzeb, możliwości organizmu i stanu zdrowia.
        • Gość: ja Re: cwiczenia w domu - rano czy wieczorem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.07, 16:59
          hmm to jest wzór na tętno maksymalne,bezpieczne dla zdrowia;]
    • Gość: tulipanna Re: cwiczenia w domu - rano czy wieczorem? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.07, 14:07
      ja ćwiczyłam regularnie wieczorami, dośc lekko (45-60 min na rowerku stac.
      lplus okolo 60-90 minut ćwiczeń kształtujących, w zalezności od tego co było w
      tv i ile miałam czasu). Robiłam to w połączeniu z dietą-rezultaty było
      zadowalające. I wtedy zrobiłam błąd-poszłam na siłownię. Od czasu gdy korzytsam
      z siłowni udało mi się przytyć okolo 1,5 kilo w miesiąc, nogi rozrosły się jak
      u atlety. Dodam, że nadal trzymam dietę, a na siłowni ćwiczę aeroby. Nie mam
      pojęcia, co się ze mną dzieje, bo wedle mej wiedzy powinnam dalej chudnąc, a tu
      wielki zawód-jestem bliska rezygnacji z siłowni. CZy ktoś orientuje się, jak
      sobie poradzić z tym zjawiskiem?
      • Gość: jackk3 Re: cwiczenia w domu - rano czy wieczorem? IP: *.ptr.terago.ca 15.03.07, 15:48
        tak, 1.5 miesiaca, niskie obciazenia (aeroby) i nogi jak u atlety....Jestes
        pewna ze sa to miesnie?
    • Gość: renatulka Re: cwiczenia w domu - rano czy wieczorem? IP: *.globalconnect.pl 16.03.07, 16:20
      czytalam gdzies ze nie powinno sie uprawiac wysilku fizycznego przed samym
      snem, dlatego moze lepiej rano
      • Gość: maga Re: cwiczenia w domu - rano czy wieczorem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.07, 17:51
        ja nawet jak zrobie kilka brzuszków pzred snem to nie moge zasnąć
        choćbym była nie wiem jak zmęczona takie lekkie świczenia daja mi kopa
        energetycznego
        a na taki mocny wysiłek o tej porze to nie mam czasu
        poza tym chyba lepiej rozkręcic tą cała machinę w ciągu dnia a nie pzred snem,
        kiedy w czasie snu powinno wszytko zwolnic ?:D
    • ewulka202 Re: cwiczenia w domu - rano czy wieczorem? 16.03.07, 16:31
      Pora w zasadzie nie jest az tak strasznie istotna:/ wazne jest bys cwiczyla
      regulanie, najlepiej 3 razy w tygodniu, dopiero wtedy da to jakis efekt,
      pozdrawiam!
    • dbartekd Re: cwiczenia w domu - rano czy wieczorem? 16.03.07, 23:52
      Jak już ćwiczyć, to chyba raczej rano, bo:
      - można się rozruszać przed całym, nieraz ciężkim dniem
      - wieczorem możesz tylko pozbawić się snu
      • cledomro Re: cwiczenia w domu - rano czy wieczorem? 17.03.07, 00:16
        jako niskociśnieniowiec, mam problemy z dobudzeniem się rano, każdy większy
        wysiłek przyprawia mnie o słabość, więc po kilku próbach chodzenia do klubu
        fitness rano (próby zakończyły się omdleniami), zarzuciłam ten pomysł i teraz
        ćwiczę popołudniu, koło 17-18, mam wtedy najwięcej energii. więc sama sprawdź na
        sobie, jaka pora jest dla ciebie najlepsza. i tyle:).
    • urania77 Re: cwiczenia w domu - rano czy wieczorem? 17.03.07, 09:45
      witam

ja ćwiczę co 2-3 dzień około 60 minut, w godzinach popołudniowych lub
      wieczorem, myśle ze daje to dobry efekt :) to co zjadam w ciągu dnia spalę
      częściowo podczas popołudniowych ćwiczeń, a ostatni posiłek jem o 17.00 -17.30
      potem jedynie jabłko, herbatę

ale to zależy od każdego człowieka, ja rano muszę się napić solidnej kawy żeby
      wstać więc ćwiczenia poranne w moim przypadku odpadają :)

pozdrawiam
      urania77
    • Gość: ja Zdecydowanie rano:) IP: 89.100.200.* 17.03.07, 13:41
      ...ale jesli ktos nie moze,noiech znajdzie taka pore dnia ktora najbardziej mu
      odpowiada.
      • Gość: a ZDecydowanie wieczorem IP: *.acn.waw.pl 18.03.07, 09:44
        wieczorem cialo jest bardziej rozgrzane wiec lepiej sie nadaje do
        cwiczen-logiczne prawda?
        • Gość: gfhd Re: ZDecydowanie wieczorem IP: *.it-net.pl 19.03.07, 00:40
          ale pozniej ciezko sie wyciszyc i zasnac
    • hypatia4 Re: cwiczenia w domu - rano czy wieczorem? 19.03.07, 20:12
      www.allegro.pl/item173028724_oskalpowany_pies_pomoz_mu_.html
    • dakozak1 Re: cwiczenia w domu - rano czy wieczorem? 23.05.14, 22:48
      Najlepiej by Ci wyszło jakbyś zapisała się na siłownie bo prawie na każdej jest trener personalny który doradzi Ci jak masz ćwiczyć i kiedy. Ja ćwiczę przeważnie wieczorami między 19-22 gdyż później w nocy moje mięśnie się regenerują i nie jem tyle co za dnia bo idę spać. Więc polecam wieczorem i raczej nie w domu. A jak już chcesz w domu to pasuje według mnie i z moich spostrzeżeń rano i wieczór dla porównywalnych efektów z siłownią gdzie masz o wiele większe możliwości ćwiczeń przeróżnych partii ciała za pomocą przeróżnych maszyn a w domu takich możliwości nie masz.
    • kwartyl8 Re: cwiczenia w domu - rano czy wieczorem? 29.05.14, 08:36
      Wszystko zależy od tego jak szybko regeneruje się Twój organizm - na pewno odradzam ćwiczenie codzienne (jeśli mówimy o amatorskim uprawianiu sportu) - 2-3 dni przerwy to optymalnie. A co do pory dnia - ja preferuje wieczorne treningi. Rano gdy ciało jest "rozespane" nie jest dobrym pomysłem katować je ostrym treningiem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka