Dodaj do ulubionych

Dotacje 2014-2020 - wasze pytania i uwagi

25.03.14, 17:19
Witam ! :)
Po dłuższej nieobecności aktywujemy forum.
Zapraszam do dyskusji o nowych programamch UE na lata 2014-2020. Dzielcie się waszymi pytaniami i wątpliwościami.
Na tym forum skupiamy wielu specjalistów od dotacji z obszaru całej Polski. Z pewnością każde pytanie nie zostanie bez odpowiedzi.
Zapraszam do udziału w dyskusji :)
Moderator forum
Hubert Siemieńczuk
Obserwuj wątek
    • mala1113 Re: Dotacje 2014-2020 - wasze pytania i uwagi 27.01.15, 12:52
      witam, czy kobieta nie mająca zawodu mechanika może otworzyć warsztat samochodowy i otrzymac dotacje, orientowałam sie w pup to powiedzieli mi ze musze miec zawód, więc jak to jest z tymi funduszami unijnymi?
      • jashiraja Re: Dotacje 2014-2020 - wasze pytania i uwagi 01.02.15, 17:28
        Mam pytanie odnośnie dotacji do działającej już jednoosobowej firmy (rękodzieło artystyczne). Zamieszkuję tereny wiejskie
        Jestem na ryczałcie a dodatkowo mam pracę na etat. Czy w takiej sytuacji mogę się starać o dotację.
        • hubertus_zamoscicus Re: Dotacje 2014-2020 - wasze pytania i uwagi 03.02.15, 14:48
          Aktualnie nie ma takiej możliwości. Może jak ruszy PROW to się wyjaśni. Generlanie proszę też pytać w swojej Lokalnej Grupie Działania (LGD) która działa w gminie w której się mieszka. Więcej info napewno udzielą w urzędzie gminy :)
        • gawon Re: Dotacje 2014-2020 - wasze pytania i uwagi 11.08.15, 14:13
          W nowej perspektywie finansowej w ogóle jest mniej bezwrotnych dotacji na rzecz pożyczek. A jeśli już pojawiają się te najbardziej ulubione dotacje to są to najczęściej dotacji na badania i rozwój (B+R), innowacje, odnawialne źródła energii itp.
      • hubertus_zamoscicus Re: Dotacje 2014-2020 - wasze pytania i uwagi 03.02.15, 14:46
        Dotacje są przyznawane na założenie firmy dla osób które mają pojęcie o branży biznesowej w której będą działać.
        Nie jestem fryzjerem i głupotą byłoby dawać mi dotację na salon fryzjerki.Analogicznie działają dotacje. Wyszktałcenie/doświadczenie/umiejętności muszą być spójne z profilem firmy który otwieramy z publicznych pieniędzy jakimi są dotacje. Z własnymi możemy robić co nam się żywnie podoba.
      • bizplanner Re: Dotacje 2014-2020 - wasze pytania i uwagi 21.05.19, 01:50
        trzeba mieć zawód w postacie wykształcenia i/lub doświadczenia
      • bizplanner Re: Dotacje 2014-2020 - wasze pytania i uwagi 13.06.19, 02:28
        szanse są nikłe. trzeba mieć udokumentowane doświadczenie
      • kaja70072 Re: Dotacje 2014-2020 - wasze pytania i uwagi 30.08.20, 14:26
        Niekoniecznie wymagany jest zawód, można posiłkować się doświadczeniem lub informacjami, że np Pani będzie się zajmować administracyjno księgową stroną warsztatu, a mechanika po prostu Pani zatrudni -> utworzy miejsce pracy.
        www.blackcatstudio-lodz.pl/
    • szymon_chlewicki Re: Dotacje 2014-2020 - wasze pytania i uwagi 14.10.15, 13:27
      Dotacje unijne mają to do siebie, że aby je otrzymać należy spełnić określone wymagania. Niestety, a może stety są one bardzo szczegółowe i zanim podejmie się kroki w kierunku starania się o nie warto dobrze zapoznać się ze wspomnianymi. Bez tego moim zdaniem na każdym kroku będzie spotykać się przeciwności wynikające z niewiedzy, więc warto dowiadywać się w UP albo na takiej stronie jak ta: europa.eu/youreurope/business/funding-grants/access-to-finance/index_pl.htm . Ja znalazłem tutaj wiadomości, które były mi potrzebne i sobie poradziłem z założeniem własnego interesu i otrzymaniem dotacji.
    • izunia.2401 Re: Dotacje 2014-2020 - wasze pytania i uwagi 20.01.17, 14:48
      Witam. Mam pytanie. Staram się o dotacje za pośrednictwem LGD. Limit środków to 600 000zł. Szansa dla 10 osób na otrzymanie po 60 000 zł. W w LGD wniosek złożyło 19 osób. Ja jestem 5 na liście wniosków które przeszły kryteria w LGD i mój wniosek został przesłany do UM. Dostałam info że czas oczekiwania na decyzję z ich strony to 3 miesiące. Moje pierwsze pytanie brzmi, jaki jest rzeczywisty czas oczekiwania na decyzję z UM? Czy na prawdę to aż 3 miesiące? I drugie pytanie? Jakie są szanse na to że w UM mój wniosek zostanie rozpatrzony pozytywnie i otrzymam dotację? Niektórzy mówią że to tylko kwestia formalności skoro w LGD wszystko poszło pozytywnie. Proszę o odpowiedzi.
      • bizplanner Re: Dotacje 2014-2020 - wasze pytania i uwagi 21.05.19, 01:50
        od 6 do 8 miesięcy średnio. Z mojego doświadczenia
      • bizplanner Re: Dotacje 2014-2020 - wasze pytania i uwagi 13.06.19, 02:29
        To tylko kwestia formalności, mogą poprosić o korekty. bedziesz miała 7 dni. Cała procedura trwa czasem 6-8 msc. wiec 3 są ekspresem
    • mateusz_22eu Re: Dotacje 2014-2020 - wasze pytania i uwagi 27.01.19, 12:47
      Witam serdecznie ! ;)
      Mam pytanie dotyczące dofinansowań na prywatne ośrodki kultury.

Prowadzę działalność gospodarczą zajmująca się produkcją instrumentów 3 lata temu wpadłem na pomysł rozwinięcia swojej działalności o zakres Nauki gry na instrumentach, zajęć tanecznych ,zajęć akrobatycznych ,wokalnych itp. Kupiłem budynek gdzie stworzyłem taki Dom kultury dodam że firma współpracuje z różnymi gminami. W miejscowości w której prowadzę tak zwaną główną siedzibę. Nie są prowadzone żadne zajęcia przez urząd gminy ani przez należący do niego ośrodek kultury.

Moje pytanie. Czy są jakieś programy dla takich podmiotów jak ja.
      Czy jest jakaś możliwość pozyskania dofinansowania dla różnych sekcji pod względem płatności. Chodzi mi tu o ludzi ubogich których nie stać na zajęci u mnie w ośrodku.

Za odpowiedź z góry dziękuje
    • james1979 Re: Dotacje 2014-2020 - wasze pytania i uwagi 27.02.19, 22:04
      polecam jesli ktos wypelnia wniosek pup na dofinansowanie allegro.pl/oferta/wniosek-dofinansowanie-pup-biznes-plan-dotacja-x20-7846037497

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka