Dodaj do ulubionych

Witam i zapraszam do aktywnej dyskusji

07.10.05, 11:20
Ciągnijmy tę tematykę, wymieniajmy się poglądami i uwagami.
Obserwuj wątek
    • lenka1233 Re: Witam i zapraszam do aktywnej dyskusji 13.10.05, 09:50
      Witam serdecznie. wraz z koleżanką napisalyśmy pierwszy w życiu wniosek o
      dofinansowanie- Europejska Debata Publiczna, konkurs dla ngo.Wymyśliłyśmy 2
      fajne i ciekawe konferencje ,konsultacje z ekspertem( swoboda przeplywu
      osób,rozwój przedsiębiorczości+certyfikacja) Wczoraj sie strasznie zmartwiłam bo
      niestety został odrzucony... co prawda aż 150 wniosków wplynęlo do UKIE i tylko
      22 przeszły ale i tak szkoda. tyle roboty i nic... ale trzeba próbować dalej
      • cotbus76 Re: Witam i zapraszam do aktywnej dyskusji 13.10.05, 11:56
        A może poszukałybyście innych konkursów grantowych np. niedawno zakończył się
        nabór do konkursu dotyczącego edukacji globalnej dla ngo. Po za tym sprawdźcie
        na stronach Funduszu Współpracy tam jeszcze niedawno był konkurs o granty w
        ramach PHARE 2003, gdzie sądząc po skąpym opisie tematu konferencji,
        mogłybyście się także starać o środki.
        • hubertus_zamoscicus konkursy dla ngo 13.10.05, 12:14
          witam,

warto by wnioskować do FIO i przygotować dobre projekty pod Mechanizmy
          Norweskie. kasy z tych ostatnich będzie dla ngo bardzo duzo, a wygrają
          projekty najlepsze, o dużej sile oddziaływania i trwałe instytucjonalnie.
          • cotbus76 Re: konkursy dla ngo 13.10.05, 13:06
            EOG`iem i Norweskim to bym się tak nie zachwycała, bo choć grantodawcy
            uprościli ze swojej strony procedurę aplikowaniato jednak ich oferta jest
            skierowana, wg dostępnych na tę chwilę informacji, głownie do dużych
            organizacji ze sporym budżetem ( bo tylko one mają odpowiednie zasoby
            organizacyjne by sprostać zbiurokratyzowanej procedurze ubiegania się o
            granty) . Małe, lokalne ngo`sy raczej przy tej biurokracji są bez szans.
            FIO to dobry pomysł zwłaszcza dla małych i średnich organizacji lokalnych.
            Niestety przepływ środków w ramach FIO (wg moich osobistych doswiadczeń z I
            naboru)jest tragiczny. Projekt złożyłam w kwietniu, kolonie ksiadz proboszcz
            (pisałam w imieniu parafii) zaplanował na 20.08.2005-30.08.2005 r. Decyzję o
            przyznaniu grantu otrzymaliśmy w lipcu 2005r. Czekaliśmy na umowę i (o święta
            naiwności) pieniądze, w końcu parafia wyłożyła zaliczkę na pobyt dzieci z
            środków na remont Kościoła (30 % wartości projektu, podczas gdy nasz wkąłd
            własny miał wynosić w projekcie 10 % wartości projektu) . Umowę podpisaliśmy 29
            sierpnia 2005 r. zaś przeniądze przelano nam dopiero 20-tego września. No i
            teraz mam kłopot z raportem końcowym bo wszystkie rachunki zapłaciliśmy dopiero
            we wrześniu (wszyscy dawali parafii na "borg" z uwagi na charytatywny cel
            projektu bo nie mieliśmy w ogóle pieniedzy na końcie a zgromadzony z datków
            parafian 10 %-towy wkład własny zainwestowaliśmy w zaliczkę dla właściciela
            ośrodka wczasowego). Ale nie poddam się w tym zawodzie to niezbędne, jak będzie
            trzeba to pójdziemy do sądu. A propos jeśli ktoś chciałby na wzór mój wniosek
            na kolonie letnie do FIO to proszę podac e-maila, postaram się przesłać. Bo
            choć wśród moich kolegów po fachu z okolicznych gmin mam opinię "pozytywnie
            zakręconej" uważam, że jeśli chodzi o pozyskiwanie środków na
            projekty "miękkie" ngo`sów najważniejsze jest dzielenie się doświadczeniami i
            dobrymi pomysłami zwłaszcza takimi, które uzyskały wsparcie finansowe.
            • hubertus_zamoscicus Eog 13.10.05, 14:07
              A z tym eogiem to chyba nie będzie aż tak strasznie...
              Z tego co wiem - wpierw zostanie wybrany krajowy Operator Programu (jakaś duża
              ngo) która będzie ogłaszała i wdrażała projekty - małe i duże - m.in na rozwój
              spoełczeństwa obywatelskiego i wzmacnianie administracyjne organizacji...
              Z pewnością procedury wdrażania Programu będą czasochłonne, ale będzie to
              solidne źródło dla lokalnych, małych organizacji.

pozdrawiam
              hubert
              ps. cotbus - z jakiego województwa pochodzisz?
              • cotbus76 Re: Eog 13.10.05, 15:39
                Z Dolnoślaskiego.
                A jeśli chodzi o EOG to pożyjemy, zobaczymy bo "centrala" potrafi każdy nawet
                najprostszy program grantowy doprowadzić do stanu przypominajacego przygody
                Gala Asterixa w "domu przyprawiajacym o szaleństwo".dlatego pozostanę
                umiarkowanym optymistą w sprawie EOG-u
            • mikarowicz Re: konkursy dla ngo 14.10.05, 16:34
              20 dni od podpisania umowy do wypłaty to wcale nie jest źle.Niestety przy
              pisaniu wniosków biurokracja rzeczywiście jest tragiczna. Napisałem dwa wnioski
              do Phare, czekam na rezultat. Pisałem sam i moment włożeniia wniosków do
              koperty był najwspanialszym w tym roku.
              Jeśli możesz przesłać wniosek, to super. Mój mail mikarowicz@gazeta.pl
              • lenka1233 Re: konkursy dla ngo 18.10.05, 10:42
                Witam serdecznie,
                Ten wniosek o którym ostatnio pisalam.... Europejska debata publiczna....
                Wyobraźcie sobie, że NAWET NIE ZOSTAŁ ROZPATRZONY!!! Powód: mimo konsultacji z
                Panią Emilią Malak z Departamentu Informacji UKIE, okazalo się że wniosek może
                być dostarczony tylko pocztą. My zaś doręczyliśmy go osobiście... najbardziej
                dobijające jest to, że pani Malak wielokrotnie mówiła , że MOŻNA skladać
                osobiście... Uważajcie na wymogi formalne. Dla mnie to nauczka,że wszystko co
                "na gębę" jest nie ważne...trzeba mieć zawsze oficjalną interpretację
                nawetnajdrobniejszych kwestii.
                • hubertus_zamoscicus Re: konkursy dla ngo 19.10.05, 08:07
                  lenka1233 napisała:

> Witam serdecznie,
                  > Ten wniosek o którym ostatnio pisalam.... Europejska debata publiczna....
                  > Wyobraźcie sobie, że NAWET NIE ZOSTAŁ ROZPATRZONY!!! Powód: mimo konsultacji z
                  > Panią Emilią Malak z Departamentu Informacji UKIE, okazalo się że wniosek może
                  > być dostarczony tylko pocztą. My zaś doręczyliśmy go osobiście... najbardziej
                  > dobijające jest to, że pani Malak wielokrotnie mówiła , że MOŻNA skladać
                  > osobiście... Uważajcie na wymogi formalne. Dla mnie to nauczka,że wszystko co
                  > "na gębę" jest nie ważne...trzeba mieć zawsze oficjalną interpretację
                  > nawetnajdrobniejszych kwestii

w Twoim przypadku nie jest to wymóg formalny lecz odgórny, idotyczny wymóg
                  wstępnej "selekcji" już na tym etapie.debilizm 100 %.
                  jeśli w instrukcji pisało, że przesyłać TYLKO pocztą to Twój błąd, jesli tak
                  nie pisało - MUSZĄ Twój wniosek rozpatrzyć (na podstawie wpływówki) bez żadnych
                  interpretacyjnych widzimisię.
    • dementia Re: Witam i zapraszam do aktywnej dyskusji 27.10.05, 11:09
      Witam :-)
      Cieszę się, że takie forum powstało. Postaram się w miarę możliwości aktywnie
      uczestniczyć.
      Pozdrawiam! :-)
      • hubertus_zamoscicus Re: Witam i zapraszam do aktywnej dyskusji 27.10.05, 14:12
        Serdecznie witam Cię dementia :-)
        Zapraszam do aktywnego udziału w dyskusji i dzielenia się doświadczeniem
        funduszowym.
        pozdrówka
        hubert
    • tomasz_wojtys Re: Witam i zapraszam do aktywnej dyskusji 20.11.05, 12:47
      Czesc Hubert, czesc wszystkim! Chetnie wlacze sie w rozmowy na Forum. Mam o tym wszystkim blade pojecie, a wiedza o funduszach bedzie mi teraz bardzo potrzebna :-) Jesli pozowlicie, to chetnie skorzystam z Waszej wiedzy i doswiadczenia. Pozdrawiam serdecznie!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka