Dodaj do ulubionych

Unijne fundusze - Działanie 2.5 - Wielki Obciach!

16.10.05, 20:40
W zeszłym roku zainteresowałem się programem ZPORR Działanie 2.5 - Promowanie
przedsiębiorczości. Jako niezatrudniony pomyślałem, że fajnie byłoby zacząć
działalność, zwłaszcza, że mam pomysł na to. Dziś (16.10.2005) właśnie
dowiedziałem się, że rusza rekrutacja. "Nareszcie!" pomyślałem sobie, bo
wybranie instytucji, która to ma prowadzić trwało totalnie długo (od początku
tego roku). I co widzę w regulaminie, który natychmiast pobrałem? Że
rekrutacja zaczyna się 17.10.2005, ma 3 etapy i trwa do 28 lutego 2006r. Do
tego jeszcze się dowiedziałem, że to jest dla 20 (słownie: DWUDZIESTU) osób.
Krew mnie zalała. I to ma być promowanie przedsiębiorczości?? Należy też
wspomnieć, że każda z instytucji, która gospodaruje tymi pieniędzmi dostaje
kilka (jeżeli nie kilkanaście) milionów EURO. A beneficjenci ostateczni, czyli
np. ja - mogą liczyć na fundusz pomostowy (do 12 miesięcy zafundowanego ZUSu i
MOŻLIWOŚĆ uzyskania zwrotu z inwestycji kapitałowych DO 5 tys. eur.) No to co
się z tymi pieniędzmi dzieje???

To jest chyba dla maksymalnie zrelaksowanych ludzi, którzy nie muszą się
troszczyć o dochody. Dla hobbystów, żeby ich przekonać aby zalegalizowali
wobec fiskusa/zusa swoje hobby, z którego być może czerpią dochody (np. handel
znaczkami albo czymś tam)... W sumie czekam ponad rok na to, żeby się
dowiedzieć, że MOŻE mnie zakwalifikują do tego programu? Że będę jednym z 20?

Liczyłem na ten program, bo ponoć mają bardzo pomagać w tworzeniu biznesplanu,
odpowiadać na prawne i księgowe wątpliwości, doradzać, a takie coś jest mi
potrzebne (bo nie stać mnie na opłacenie prawników/doradców księgowych). Mam
pomysł na działalność i czuję, że jest duże prawdopodobieństwo powodzenia, ale
widzę, że takich nasz system odrzuca, jeżeli nie zasponsorują sobie sami tej
działalności. Po co tyle szumu wokół tych funduszy unijnych, skoro one nie
docierają do tych, co trzeba?

Jerzy.

PS. i nawet nie wiadomo, na kogo tu głosować, bo antyunijni są lekko
zaściankowi, a prounijni - usprawiedliwiają biurokrację. (ale to już inny
temat, nie mówmy o tym tutaj)...
Obserwuj wątek
    • kali301 Re: Unijne fundusze - Działanie 2.5 - Wielki Obci 17.10.05, 00:06
      Witaj dziarski chwacie piszący że: " Po co tyle szumu wokół tych funduszy unijnych, skoro one nie docierają do tych, co trzeba?". To dobrze, że jesteś fizycznie dziarski, jednakże pamiętaj o dziarskości psychicznej także. Unia nie jest instytucją charytatywną i nic nie daje za darmo, także nie oczekuje zwrotu długów w życiu pozagrobowym. FUNDUSZE UNIJNE SĄ TAKĄ SAMĄ PUŁAPKĄ ZADŁUŻENIOWĄ JAK DŁUGI W BANKU ŚWIATOWYM. O ile długów zaciągniętych nie zwrócisz to zostaniesz zlicytowany, lub wyrzucowny z twojego przedsiębiorstwa przez komornika unijnego. Czy to jest zrozymiałe?
      • hubertus_zamoscicus 2.5 17.10.05, 08:09
        kali301 napisał:

> Witaj dziarski chwacie piszący że: " Po co tyle szumu wokół tych funduszy
        unijn
        > ych, skoro one nie docierają do tych, co trzeba?". To dobrze, że jesteś
        fizyczn
        > ie dziarski, jednakże pamiętaj o dziarskości psychicznej także. Unia nie jest
        i
        > nstytucją charytatywną i nic nie daje za darmo, także nie oczekuje zwrotu
        długó
        > w w życiu pozagrobowym. FUNDUSZE UNIJNE SĄ TAKĄ SAMĄ PUŁAPKĄ ZADŁUŻENIOWĄ JAK
        DŁUGI W BANKU ŚWIATOWYM. O ile długów zaciągniętych nie zwrócisz to zostaniesz z
        > licytowany, lub wyrzucowny z twojego przedsiębiorstwa przez komornika
        unijnego.
        > Czy to jest zrozymiałe?

co masz na myśli? ja nie rozumiem....

co do 2.5 zporr - zgadzam się z dziarskim - z pewnością to działanie nie
        przyczyni się realnie do wzrostu przedsiębiorczości, chociażby z tego powodu,
        że obejmuje zbyt małą liczbę beneficjentów w stosunku do potrzeb.

prawda też jest taka, że najwiecej na funduszach korzystają właśnie te
        podmioty, które je wdrażają i realizują (od ministerstw poczynając, poprzez
        urz. marszałkowskie, a na firmach szkoleniowych kończąc) oraz
        firmy "wypełniające" wnioski. w związku z tym znacząca pomoc nie dociera
        niestety do tych najbardziej potrzebujących...ale to już inna bajak - nie na
        ten wątek.
        pozdrawiam
      • dziarskichwat Re: Unijne fundusze - Działanie 2.5 - Wielki Obci 17.10.05, 08:48
        Kali301,
        Nie rozumiem o czym mówisz. Jeżeli coś wiesz, to napisz, może nie przeczytałem
        drobnego druku gdzieś na jakimś papierze.

Jerzy.
    • cotbus76 Re: Unijne fundusze - Działanie 2.5 - Wielki Obci 17.10.05, 10:08
      Jerzy powinienieś się cieszyć, że tam gdzie chciałeś skorzystać z 2.5 ZPORR w
      ogóle było to możliwe. W moim powiecie w woj. dolnośląskim nie ma takiej
      możliwości, ponieważ nikt nie napisał wniosku o dofinansowanie z tego
      działania. Media za to pracują na całego opisując jak można dostać z UE 5 tys.
      EURO i opłacenie składek na 6 m-cy i muszę teraz w ramach obowiązków
      służbowych ( jestem prawcownikiem gminy zajmującym się pozyskiwaniem środków
      unijnych) sprowadzać ludzi z obłoków na ziemię. Sama próbowałam znaleźć
      podmiot, który mógłby na terenie naszej gminy zrealizować projekt z działania
      2.5 (chciałam go nawet napisać za frikoz uwagi na fakt, że bezrobocie mamy po
      prostu straszne), ale wszyscy patrzyli na mnie jak na raroga albo kombinowali
      ilu krewnych mogłabym zatrudnić w biurze ( w najdrastyczniejszym przypadku w
      biuro zatrudniajace 20 osób miało obsługiwać 25 przedsiębiorców), więc dałam
      sobie spokój.
      • dziarskichwat Re: Unijne fundusze - Działanie 2.5 - Wielki Obci 17.10.05, 10:19
        no, niestety, obawiam się, że wychodzi nam w Polsce jak zwykle. Tam, gdzie są
        małe pieniądze dla odbiorców ostatecznych, nikt się nie angażuje, bo nie ma
        chyba co liczyć na danie w łapę. Aż się dziwię sobie, że tak piszę, bo jestem
        chorobliwym optymistą i wiele razy ten mój optymizm się sprawdzał. trafiła
        jednak kosa na kamień - mina mi rzednie z dnia na dzień. Swoją drogą - taka
        instytucja wdrażająca obraca pieniędzmi publicznymi, więc chyba powinni się
        publicznie z tego rozliczyć, nieprawdaż? Ciekaw jestem, na co pójdą te miliony
        euro. Bo policzyć łatwo: 20 beneficjentów x (5.000 eur + 950 eur [roczny zus wg
        nowej stawki]) = 119.000 eur. A co z resztą tych pieniędzy!?

Jerzy.
        • hubertus_zamoscicus Re: Unijne fundusze - Działanie 2.5 - Wielki Obci 17.10.05, 12:06
          właśnie - a co z pulą regionalną na działnie 2.5? przecież U. Marszałkowski
          musi się z tego rozliczyć. nie zalezy mu na wykorzystaniu pieniędzy?
          • cotbus76 Re: Unijne fundusze - Działanie 2.5 - Wielki Obci 17.10.05, 15:32
            Niewykorzystane środki zostaną przesunięte na inne działania priorytetu np. 2.1
            (gdzie pule środków na ten rok wyczerpali w maju)lub 2.2 (stypendia) a podstawą
            przesuniecia środków wskazaną Brukseli będzie "znikome" zinteresowanie
            działaniem wśród potencjalnych wnioskodawców. Nie da się bowiem ukryć, że
            działanie 2.5 to "michałek" do pewnego stopnia narzucony polskim władzom przez
            UE, która oczekiwała od naszych władz większego zaangażowania w rozwój i
            wspieranie przedsiębiorczości. Nasze władze ( z poprzedniej opcji politycznej)
            wolały pieniadzą na "twarde" projekty, przy których mogły stosować wobec
            samorządów zasadę "dziel i rządź". A samorządowcy gminni i powiatowi w
            przeważajacej większości uważają działania miękkie takie jak 2.5 za niewarte
            zachodu , bo przed wyborami łatwiej się wykazać 5 metrami położonego chodnika (
            to nawet idiota jest w stanie sprawdzić osobiście)niż nawet 100 osobami w
            gminie, które założyły własne przedsiębiorstwa przsy wsparciu z ZPORR ( im
            większe bezrobocie tym więcej wyborców, dla których każdy przedsiębiorca to
            krwiopijca i złodziej). Co innego,gdyby w ramach działania można było rodać po
            5 tys. na zapomogi socjalne. Wtedy pieniadze rozeszłyby się błyskawicznie.
      • megynka Re: Unijne fundusze - Działanie 2.5 - Wielki Obci 23.11.05, 20:58
        Cotbus,
        ja jestem z Wrocławia i też byłam rozczarowana, że nie było 2.5, bo mój mąż
        chciał skorzystać. Ale podobny program tylko na mniejszą skalę reazlizuje PUP
        ze środków samorządowych, nie unijnych(tam możesz się niestety ubiegać tylko o
        12 000 PLN, ale zawsze coś). Oczywiście nigdzie nie jest to ogłoszone, na
        stornie internetowej nie ma ani słowa. Dowiedzieliśmy się z mężem przypadkiem i
        wniosek już złożony. Poczekamy, zobaczymy.
    • piusa Re: Unijne fundusze - Działanie 2.5 - Wielki Obci 16.11.05, 10:22
      i to sie nazywa promocja przedsiebiorczosci. ja tez zazwyczaj jestem optymistka
      ale w dzialanie 2.5 juz po pol roku oczekiwania przestalam wierzyc... wyslalam
      papiery do jednej z firm, ktore byly na liscie rankingowej i od kilku miesiecy
      na jej stronach internetowych pojawia sie nowy termin skladania wnioskow...
      gdyz trwaja negocjacje z jednoska wdrazajaca...procedury strasznie dlugo trwaja
      i przede wszystkim sa niefektywne... np na 1. miejscu listy rankingowej jest
      stowarzyszenie z Sypniewa, nikt tam nie odbiera telefonow ani nie ma zadnej
      informacji w internecie... w punkcie konsultacyjnym poinformowano mnie, ze juz
      podpisano umowe z tym stowarzyszeniem a teraz trwa sprawdzanie:-) bo do tej
      pory trwalo przerzucanie papierow...
    • weronikarb Re: Unijne fundusze - Działanie 2.5 - Wielki Obci 23.11.05, 09:33
      Działanie 2.5. - to nie jest rozdawnictwo pieniędzy bo ktos ma tam jakiś pomysl.
      W naszym miescie 2 firmy rekrutowały chętnych i prawdopodobnie w przyszlym roku
      będzie to ponownie.
      Działanie 2.5. jest dla ludzi naprawede z "pomysłem" i niema czegos takiego ze
      jestem prawie pewny ze wypali to MA działać i przynosić zyski.
      Fakt że bardzo mało osób dostaje tak naprawde te 5 tys. i pomostowe. Jednak
      szkolenia bardzo ułatwiaja start z wlasnym przedsięwzięciem, pomagaj napisac
      biznes plan. Spotkania sa z prawnikiem, głównym ksiegowym i innymi
      specjalistami - głównie są to osoby z praktyka a nie tylko teoretycy. Obecnie
      jak widze to bardzo duzo uczestmików juz otworzylo swoje firmy nie czekajac na
      doatcje.
      Także najpierw dokladnie sie dowiedz jak to wyglada a dopiero zacznij wyzywac.
      Firmy szkoleniowe (realizujace 2.5.) nie zbijaja na tym kokosow, z kazdego
      grosza sie "spowiadaja" na glowie kontrola za kontrola. Trzeba byc naprawde
      bardzo powazna firma aby sie za to zabrac bo w papierkach mozna utonąć.
      • cotbus76 Re: Unijne fundusze - Działanie 2.5 - Wielki Obci 23.11.05, 11:41
        Przepraszam, ale moim zdaniem wątek dotyczył przede wszystkim problemów z
        dostepem do informacji o możliwościach wzięcia udziału w projektach
        współfinansowanych z działania 2.5 ZPORR własnie tych ludzi, którzy mają
        pomysł, bo to oni są najbardziej sfrustowani gdy okazuje się, że o tym
        działaniu nikt nic nie wie w ich gminach (bo te skupiły się na kanalizacji,
        drogach, halach sportowych itp.) i są odsyłani od drzwi do drzwi. Oczywiście
        obrażanie ludzi zajmujących się wdrażaniem projektów z tego działania jest jak
        najbardziej nie na miejscu, lecz są takie chwile gdy nawet kulturalnemu z
        zasady człowiekowi nerwy puszczają. Co jednak z drugiej strony nie zwalnia go
        od przestrzegania zasad dobrego wychowania.
        P.S. Jeśli chodzi o zarzut "zbijania kokosów" , to zgadzam się, że nie jest to
        prawda, lecz nie wchodząc w szczegóły firmy szkoleniowe realizujące projekty
        dofinansowane ze środków unijnych na pewno nie robią tego za "za Bóg zapłać" bo
        to są przedsiębiorstwa a nie organizacje charytatywne.
      • isabelle7 Re: Unijne fundusze - Działanie 2.5 - Wielki Obci 05.12.05, 13:00
        Weroniko, a czy są jeszcze pieniążki na rok 2006? Czy już nie ma?

Bo coś czytałam, że zamknęli zbieranie projektów w licpu 2005.
        Pisałam w sierpniu 2005o dotacje i napisano mi, że woj sląskie nie ma już
        pieniążków.
        • haesek Re: Unijne fundusze - Działanie 2.5 - Wielki Obci 05.12.05, 15:25
          zporr jest dzielony regionalnie - w każdym województwie jest inaczej.
          • joly_fh Re: Unijne fundusze - Działanie 2.5 - Wielki Obci 05.01.06, 21:34
            Firmy szkoleniowe realizujace projekty z EFS, w tym z Działania 2.5 ZPORR nie
            mają mozliwości zarabiania na projektach: z kazdego grosza (dosłownie) trzeba
            się rozliczyć, udowodnic wydatek, a ilosc papierów, podpisów i procedur jest
            powalajaca.
            Co do projektów na Dzialanie 2.5 - zajmuje się jednym z takich projektów i
            rozumiem w pełni frustrację ludzi, ktorzy chcieliby wziąć w nim udział, ale
            wszedzie dowiadują się ze nie ma miejsc. Zrobiono duzy szum wokol tego (media)
            a pieniadze na te dzialanie w istocie sa zadne w stosunku do potrzeb. Ludziom z
            zewnatrz wydaje się, że na te projekty przeznaczone sa "grube miliony", w
            rzeczywistosci te miliony starczają na kilkanascie projektów, wiec jest to
            tylko iluzja (patrz post o stosunku urzedników do srodków przeznaczanych na
            projekty "miekkie" - w zupelnosci się z nim zgadzam). W projekcie z 2.5 lwia
            częsc pieniedzy pochlaniaja srodki zaplanowane na pomostowki i dotacje - stad
            tak wielki budzet na jeden projekt (dotacje dla 20 osob to 100.000 euro czyli
            ok. 400.000 zł). Dlaczego projekty sa dla takich malych grup? Pomijam juz fakt,
            ze taki projekt jest znacznie latwiejszy do prowadzenia, ale w Działaniu 2.5
            ograniczono srodki, ktore mozna przeznaczyc na szkolenia, doradztwo (ktore sa
            obowiazkowe) oraz cala obsluge administracyjna (a poniewaz biurokracja jest
            straszliwa musi sie tym zajmowac kilka osob). W zwiazku z czym pieniedzy na
            prowadzenie projektu jest drastycznie malo, a czy w projekcie wezmie udzial 20
            osob czy 100 - kwota jest ta sama. Po prostu niemozliwoscia jest w takich
            warunkach zorganizowanie szkolen i doradztwa na przyzwoitym poziomie dla wiecej
            niz jedna grupa uczestnikow. A projektodawca tak naprawde jeszcze do projektu
            dopłaca.
            • januszx Re: Unijne fundusze - Działanie 2.5 - Wielki Obci 12.01.06, 10:50
              Joly jest jeszcze sprawa ilości złożonych wniosków , jak podkreśliłaś kwota
              jset "drastycznie mała" a zastanawia mnie jak wiele podmiotów składa wnioski o
              przyznanie środków?.
              Zakładając ,że czyni to przykładowe 100 osób a beneficjetem staje się dziesięc
              osób co z pozostałą 90 tką ?jak wszyscy wiemy kasa na przygotowanie wniosku
              poszła na marne. Oczywiście dotyczy to również środków z innych działań ale o
              tym specjaliści ztego forum doskonale zdają sobie sprawę, mimo to chciałem to
              podkreślić
              Pozdrawiam zimowa porą
              J
      • lena_79 Re: Unijne fundusze - Działanie 2.5 - Wielki Obci 14.09.06, 13:29
        UFF, dzięki Weronika! Aż mi ulżyło, bo czytając poprzednie posty, zemdliło
        mnie. Pracuję w Fundacji, która realizuje 2.5 i wiem jak sprawa wygląda od
        środka. Zadnych kokosów z tego nie mamy, a pracy tyle, że można się wykończyć.
        Procedury rozliczania tych środków w naszym wojedwódźtwie są takie
        beznadziejne, że od pół roku wstrzymują nam kasę, bo na jakieś fakturze ie
        widać jednej literki. Poza tym użeranie się z beznadziejnymi BO, którzy na ogół
        mają bardzo roszczeniowe podejście do sprawy, też nie należy do
        najprzyjemniejszych. Więć ludzie zanim zaczniecie jechać po tych biednych
        urzedaskach, to się zastanówcie, ze wina nie leży w nich tylko gdzieś wyżej, a
        te szaraczki mają tak na prawde związane ręce i muszą się do tego tłumaczyć z
        decyzji których nie podejmowali.
        • diabla Re: Unijne fundusze - Działanie 2.5 - Wielki Obci 16.09.06, 12:02
          lena_79, ja też pracuję w takiej firmie, która realizuje 2.5. I co? I mamy ogromny problem z utrzymaniem grupy 20 osób. BO rezygnują bo "muszą na jakieś szkolenia chodzić". Mało tego, tak jak napisałaś, maja roszczeniowe podejście, co przekłada się na naszą pracę po godzinach, bo im się nie chce czytać instrukcji, żeby poprawnie napisać biznes plan, czy wypełnić wniosek o pomostówkę... "a my tu przecież od tego jesteśmy". Owszem, jesteśmy od tego, żeby im pomóc, jednak nie od tego, żeby robić to wszystko za nich. A oni tego własnie oczekują. Uważają także, że powinni dostać pieniądze do ręki i od ręki, a najlepiej, żeby potem o nich zapomniano i dano im spokój. Ręce opadają... Obserwując tych naszych BO zastanawiam się - gdzie są ci ludzie, którzy narzekają, że tak trudno dostać pieniądze na działalność, że taka biurokracja? Czy to ci sami, których obserwuję każdego dnia? Bo jeśli napisanie biznesplanu i wypełnienie wniosku jest "biurokracją", która ich przerasta to ja pytam - po kiego gwinta pchają się do własnej działalności?
          • 1234d6 Re: Unijne fundusze - Działanie 2.5 - Wielki Obci 23.10.06, 17:56
            cześć
            piszę ponieważ zapisałam się do programu 2,5 w Radomiu szukam informacji na
            temat projektu,czy warto starać się o te wsparcie? jestem w trakcie zakładania
            kwiaciarni i sklepu z upominkami , i na ten cel chce przekazać te środki.
            postanowiłam zapytać Ciebie ponieważ piszesz ,że pracujesz w firmie, która
            zajmuje się tym projektem.Czy ten projekt nie jest tak jak skurka za wyprawke.
    • fifrock Re: Unijne fundusze - Działanie 2.5 - Wielki Obci 13.01.06, 13:45
      z tego co mi wiadomo duza czesc instytucji, ktora realizuje ZPORR 2.5 teraz
      zaluje, ze aplikowala (brak dokumentacji).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka