Dodaj do ulubionych

Skąd dotacje na informatyzację szpitala?

11.01.06, 09:11
W październiku ubr. wróciłam po dłuugiej przerwie do pracy i zastałam nową
szefową. Z miejsca przekazała mi do opracowania projekt do NMF i MF EOG. Nikt
tego zgniłego jaja nie chciał tknąć przez 3 m-ce. Nie wiedziała na co, jaki
chce realizować program, nic... Ja humanistka, zero doświadczenia, żadnej
pomocy w zakresie finansów, nic. Wiedziałam tylko, że wcześniej do ZPORR
przygotowali projekt, który odrzucono (nie kwalifikujemy się do zadnego z
poddziałań) i ze dyrekcja chce zinformatyzować szpital (sieć, modernizacja
komputerów, system zarządzający). Poszperałam w inetrnecie, popytałam w
Ministerstwie, napisałam projekt aplikacji, który wstępnie zaakceptowali
spece z gminy ale... okazało się, że NMF i MF EOG nie finansuje zakupu
komputerów ani informatyzacji w takim zakresie jaki przewiduje projekt. Poza
tym koszty inwestycji przekraczają 70% choćbym nie wiem jak szyła. Pierwszy
termin składania wniosków przepadł (30 listopada), teraz mam stanąć na głowie
po raz drugi. Najpierw dowiedziałam się, że mam przygotować cokolwiek obyśmy
tylko jako szpital dostali jakąś dotację (bo wszyscy skądś dostają to i my
też musimy), więc przygotowałam wstępny zarys projektu na profilaktykę
zdrowia. Teraz to szlag trafia, bo okazało się, że mam robic co chcę a
szpital musi dostać kasę na informatyzację. RATUNKU!!!! Przecież, z tego co
wiem, nie ma już chyba funduszu, który dotuje takie inwestycyjne projekty dla
szpitali! Poza tym wkurza mnie, że nie mogę zrobic projektu, pod którym
mogłabym się smialo podpisać. Muszę robić jakieś naciągane, oszukańcze
efemerydy, które na dodatek później będzie trzeba może realizować. Jak
uzasadnić kompletną informatyzację szpitala przeprowadzoną przy okazji badań
profilaktycznych np. dla cukrzyków? Toż to zadanie dla Tymochowicza
conajmniej!!! Poza tym znowu koszty inwestycyjne zeżrą cały projekt!! Błagam
o pomoc!!
Obserwuj wątek
    • cotbus76 Re: Skąd dotacje na informatyzację szpitala? 11.01.06, 11:12
      Przepraszam, ale coś tu się nie zgadza. Zakup systemów informatycznych
      wspomagających zarządzanie oraz zakup komputerów jest kwalifikowanym typem
      projektów w działaniach 1.3 oraz 3.5.2 ZPORR.Sama się zastanawiałam czy nie
      pisać wniosku na taki projekt, ale mój szef na priorytetowy uznał montaż windy
      dla niepełnosprawnych. Teraz w moim województwie nie ma już środków w tych
      działaniach a więc muszę zadowolić się windą ( walczę właśnie z sprawozdaniem
      końcowym). Jeśli naprawdę twoi szefowie tak naciskają na na NMF i EOG to może
      Cię pocieszy fakt, że następny nabór będzie w okolicach kwietnia br. Nie wiem
      jakiej wielkości jest Twój ZOZ i jakiego rzędu środki będą potrzebne na jego
      pełną informatyzację a także jakie dokładnie masz doświadczenie w pozysskiwaniu
      środków zewnętrznych, ale nasuwa mi się kilka uwag w związku z EOG :
      1. Jeśli jesteście publicznym ZOZ-em to czy jesteście w stanie prefinansować
      projekt, w którym minimalna wartość dotacji wynosi 250 tys EURO. Pamiętając
      przy tym, że dotacja dotyczy wyłacznie kosztów kwalifikowanych poniesionych po
      dniu przyznania dofinansowania ( Uwaga !! Kwestia kwalifikowalności VAT - moja
      gmina przejechała się na tym w zagadnieniu na ponad 20 tys. zł , które
      musieliśmy dołożyć z własnej kieszeni) ?,
      2. Czy jesteście zdolni organizacyjnie do przygotowania studium wykonalności
      (analizy finansowe, techniczne, ekonomiczne)?
      3. Szpital można być moim zdaniem zinformatyzować przy okazji badań dla
      cukrzyków wyłącznie jeśli byłby to program badaczo-profilaktyczny na rzecz grup
      preferowanych beneficjentów ostatecznych czyli kobiet, kobiet w ciąży, małych
      dzieci itp. Nie jestem fachowcem, ale wydaje mi się, ze gdyby :
      a) zrobić program profilaktyczny na terenie powiatu / kilku powiatów w zakresie
      badań tej grupy
      b) wykazać, ze dzięki zinfomatyzowaniu procesu zbierania i analizy danych ( np.
      ilości wizyt tej grupy u specjalistów, jakich specjalistów, rodzaje zabiegów,
      występujących komplikacji,itp. uda się w sposób rzeczywisty poprawić jakość
      świadczonych tej grupie świadczeń medycznych i przez to standard ich życia.
      c) a wyniki badań i projektu w formie raportu/publikacji będzie
      rozpowszechnina wśród ZOZ jako przykład dobrej praktyki
      P.S. A co w Waszym szpitalu z dotacjami z Ministerstwa Zdrowia, bo ja zetknęłam
      się z informacją że kilka ZOZ-ów w moim województwie zinformatyzowało się z
      tych środków.
      • gocha06_75 Re: Skąd dotacje na informatyzację szpitala? 12.01.06, 08:42
        Ależ wszystko się zgadza. ZPORR odrzuciła nasz wniosek z przyczyn formalnych,
        ponieważ nie wpisywaliśmy sie do poddziałania 3.5.2.powód:nasza działalność nie
        przyczynia się do podnoszenia jakości opieki na obszarach wiejskich czy w
        małych miastach i mamy zbyt duzo oddziałów podstawowych (powyżej 4). Do
        poddziałania 1.3.2. tez się nie kwalifikujemy, ponieważ nie prowadzimy
        działalności o charakterze regionalnym lecz lokalnym (miasto wojewódzkie).
        Zarzuty powyższe uznało za zasadne równiez MGiP.
        Wiem, że nabór do EOG ma byc w II kwartale br. ale chyba nie mam powodów do
        uciechy :(. Na pełna informatyzację będziemy potrzebować około 1 mln zł (sieć,
        komputery, serwery, oprogramowanie i wdrożenie systemu zarządzającego), więc
        mam małe szanse, aby dorobić do tego 30% kosztów miękkich, zwłaszcza, że każdy
        program profilaktyczny równiez wymaga w naszym przypadku poniesienia kosztów
        inwestycyjnych. Srodków z zewnątrz nie dostaniemy - jesteśmy jednostką
        podlegającą pod Miasto, które cierpi srodze spłacając nasze szpitalne długi i
        na takie fanaberie nic nie da, z budżetu wojewódzkiego siłą rzeczy tez nic nie
        wyciągniemy. Zostają tylko fundusze unijne, które zresztą też już się chyba
        wyczerpały.
        jesli chodzi o uwagi związane z EOG:
        1. Na wkład własny mamy zarezerwowane w WPI 15% z budżetu samorządu;
        2. Na moje szczęście Wydział Współpracy Miedzyn.... UM zobowiązał się, że
        pomoże nam przygotowac aplikację i opłaci studium wykonalnosci. Nikt jednak za
        nas nie skonstruuje sensownego projektu, który rzeczywiście zaspokoi nasze
        potrzeby, przyniesie korzyści pacjnetom i bedzie zgodny z priorytetami
        Darczyńców.
        3. No właśnie... tak tez myslałam, ale jakbym nie kombinowała (a nie lubie
        naciągać faktów) to nie udaje mi sie rozdmuchac kosztów miękkich tak, aby
        zachować proporcje 70/30. Albo dobry, sensowny, projekt profilaktyczny i co
        najwyżej inwestycje w sprzęt medyczny poprawiający jakośc opieki, albo
        informatyzacja, której EOG z zasady nie finansuje. Właśnie jedna z Pań z UM,
        która sprawdzała mój pierwszy projekt, dowiedziała się, że Mechanizm może
        sfinansować tylko te komputery, które będą służyły WYŁĄCZNIE dla celów projektu
        przez cały okres obowiązywania umowy i musiałabym bardzo mocno udawadniać, że
        tak właśnie będzie. Nie musze dodawać chyba że nie o to nam chodzi.
        Dlatego pytałam o to, czy są jakieś fundusze konkretnie na cel informatyzacji,
        żeby nie trzeba było kombinować, naginac kwot (przecież ci co kwalifikują
        wnioski to nie idioci i od razu wychwycą co jest istotą projektu)i dorabiać
        fałszywej ideologii (chociaz usłyszałam z ust "fachowca", że na tym to własnie
        polega).Szukałam w internecie i widzę, że wszystkie dotacje na te cele są
        kierowane albo do przedsiębiorców albo juz się wyczerpały. Nie mam
        doświadczenia w zakresie funduszy unijnych, zajmuję się tym dopiero 3 m-ce,
        więc szukam informacji u kompetentnych osób.

Ps. Pytałam juz o to w Urzędzie Miasta, Urzędzie Marszałkowskim ale muszę mieć
        100% pewności. A Ministerstwo Zdrowia już w październiku ub.r. pozbawiło mnie
        złudzeń w sprawie jakichkolwiek dotacji. Będę jeszcze pytać, może coś się
        zmieniło.

Bardzo dziękuję cotbus76 za odzew :)
    • ewkar113 czy gocha06_75 jeszcze bywa na forum? 27.06.06, 11:37
      witam,
      również od niedawna zajmuje się funduszami dla szpitala.Chetnie nawiązałabym
      kontak z Tobą. napisz jak poszlo poszukiwanie kasy na komputeryzację też jej
      szukam.
      pozdrawiam
      • adytkao Re: czy gocha06_75 jeszcze bywa na forum? 25.07.06, 21:22
        Witam.Ja też pracuję w szpitalu i też zajmuję się projektami. I też szukam kasy
        na komputeryzacje. Dajcie znać czy znalazłyście coś ciekawego .A co do MF EOG
        to na 100% na informatyzację składać nie można. My wiemy to niestety z
        doświadczenia. Nasz wniosek odpadł z przyczyn formalnych. Pozdrawiam
        • gocha06_75 Re: czy gocha06_75 jeszcze bywa na forum? 16.08.06, 13:01
          Z funduszy unijnych żadnych środków raczej wyciągnąć się nie da. Może
          Regionalny Program Operacyjny będzie furtką dla szpitala, żeby się doinwestowac
          informatycznie - ale prawdę mówiąc wątpię.
          Jest inna szansa. Byłam na szkoleniu dot. rejestrów publicznych i
          informatyzacji podmiotów publicznych. Są pieniądze nie z Unii lecz Ministerstwa
          Spraw Wewn. i Adm. i ma być nawet wdrożony (kolejny zresztą) plan
          informatyzacji państwa, który obejmie z założenia wszystkie publiczne
          instytucje (w tym spzoz-y). Ja mam tylko jedną przeszkodę do pokonania: długi w
          ZUS. Z tym nie podskoczę do żadnego z funduszy!
          Wyślę Wam materiały ze szkolenia na meil gazetowy, jak tylko znajdę czas (muszę
          najpierw spakować). Najważniejsza jest ustawa i rozporządzenie z 14 marca 2006
          roku. Poziom dofinansowania nie jest określony (tak jak np. w EOG 25% wkładu
          własnego itp.), termin składania wniosków tez nie. Kto pierwszy ten lepszy. Nie
          ma nawet jeszcze komisji, która będzie kwalifikowac wnioski ale jak juz się
          zbiorą to rozdzielą dostępną kasę na wnioski złożone najwcześniej i już. Teraz
          do podziału jest pula na 2006 rok, potem ma być określony kolejny plan na lata
          2007 - 2010. Pożyjemy, zobaczymy... ile mleka ta krowa da :)
          Pozdrawiam.
          • adytkao Re: czy gocha06_75 jeszcze bywa na forum? 17.08.06, 08:02
            Faktycznie z funduszy unijnych nic wyciagnąć się nie da. U mnie w RPO jest
            tylko priorytet dotyczący społeczeństwa informacyjnego więc typowej
            informatyzacji nie zrobimy. Jeżeli mogłabyś przesłac te materiały o których
            piszesz to byłoby super. Pozdrawiam
            • gocha06_75 Re: czy gocha06_75 jeszcze bywa na forum? 17.08.06, 08:27
              Już wysyłam. To wprawdzie żadna rewelacja (tak jak samo szkolenie), bo mozna
              sobie ustawe z rozporządzeniami ściągnąć z kancelarii sejmowej lub znaleźć w
              dziennikach ustaw, ale zawsze mniej roboty...
              Pozdrawiam.
              Ps. Szansa dla publicznych zoz to chyba juz tylko plan informatyzacji państwa
              (jest w materiałach), miejmy nadzieję, że go dopracują i że przeznaczą duuuużo
              pieniążków na projekty.
              • ewkar113 Re: czy gocha06_75 jeszcze bywa na forum? 17.08.06, 08:49
                witajcie,
                dzięki za odzew. Trzeba się temu przjrzeć bliżej:)) A jak w Waszych regionach
                po konsultacjach społecznych nad RPO? Wielkopolska stawia na
                infrastrukturę...więc nam może być trudno.
                • adytkao Re: czy gocha06_75 jeszcze bywa na forum? 17.08.06, 10:55
                  W lubelskim w typach projektu niby jest wszystko (oprócz informatyzacji ;-) ),
                  ale jeśli chodzi o beneficjentów to wymienione są jednostki prowadzące
                  działalność z zakresu profilaktyki, diagnostyki i leczenia chorób nowotworowych
                  i układu krążenia. Czyli wiadomo co będzie priorytetowo traktowane. Chyba że
                  coś się jeszcze zmieni. Zresztą na ochronę zdrowia jest taka moc pieniędzy że
                  na kokosy to liczyć nie możemy.
                  pozdrawiam ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka