Dodaj do ulubionych

Samoorganizacja i samowyzowlenie ;)

19.01.06, 08:27
Chciałbym (chcielibyśmy) poddać Waszej konstruktywnej krytyce pomysł
samoorganizacji i sformalizowania działności osób zaangażowanych w różny
sposób w przygotowywanie wniosków do funduszy unijnych.
O samym pomyśle wspominał już na forum costa01, no i jest jeszcze kilku
chętnych: alohaa, melissa79, aniatko.
Takie rozwiązanie dałoby nam kilka możliwość:
1. korzystanie z fs. dla nas samych - tylko kto by nam wniosek przygotował ;-)
jako organizacja no-profit,
2. wymiana doświadczeń, wiedzy, informacji na trochę wyższym poziomie niż na
forum, bo byśmy się jakoś tak bliżej znali.
3. pomysł ten oczywiście można dalej rozwijać do np. organizacji zawodowej,
wpracowanie własnych standarów (tak jak np. przy audycie wew.), które pozwolą
nam gwarantować klientom/pracodawcom jakość naszej pracy ... a to będzie miało
coraz większe znaczenie na rynku, bo konkurencja rośnie, no i jakaś
weryfikacja musi nas w końcu dotknąć.

Póki co chętnych jest 6 osób. Czekam na dalsze oferty na forum lub na maila.
Jeżeli ktoś widzi wady takiego pomysłu, to też bardzo proszę ... nic tak nie
pomaga jak pożądna (konstruktywna) krytyka.
Obserwuj wątek
    • eichendorff Re: Samoorganizacja i samowyzowlenie ;) 19.01.06, 08:51
      Pomysł ciekawy, nie przeczę.
      Jedyną wadą jaką dostrzegam to to, że jesteśmy - jak narazie - anonimowi i
      nikt, tak naprawdę, nie może być pewny za drugiego (za jego rady).
      Na samej górze forum pisze: "Chcesz mieć markę, zapracuj tu na nią sam". Kilka
      osób markę sobie już wypracowało, ale co z resztą? Dlatego w chwili obecnej
      możemy opierać się tylko na DUŻYM zaufaniu w stosunku do współforumowiczów.
      Ja oczywiście jestem w stanie zaryzykować - wszak nie mam wiele do stracenia,
      najwyżej odrzucą jakiś wniosek, albo zawalę projekt na etapie realizacji ;-)

Jeśli miałaby to być jakaś forma organizacji zawodowej (stowarzyszenie lub inny
      ngo), to miałoby to sens, bo - w przyszłości - taka organizacja mogłaby się
      stać partnerem dla instytucji zarządzających, a to z pewnością ułatwiłoby wielu
      osobom dostęp do potrzebnych informacji.
      • infomsp Re: Samoorganizacja i samowyzowlenie ;) 19.01.06, 10:01
        Dzięki za odp.
        1. Co do formy to oczywiście zależy od liczby chętnych i ich chęci (o ile się
        nie zmieniło to stow. min. 15 os.).
        2. No niestety ryzyko jest, ale bez ryzykowania nie ma zysków ... i strat też
        ... ale z drugiej strony wszystko się da przecież naprawić i zorganizować ;-)
        3. Wartość takiej organizacji zależeć będzie tylko od jej członków. Jeżeli
        doprowadzimy do tego, że ktoś kosztem naszego doświadczenia będzie próbował
        zdobyć klientów, to będzie to tylko nasza strata. Trzeba więc będzie wspólnie
        określić min. wymagania. Przez 5 lat pracowałem w RIF i wiem jaki był i jest
        poziom usług doradczych zarówno ze strony firm prywatnych (piszących) jak i osób
        pracujących po stronie organizacji "wdrażających/doradzających" (oczywiście nie
        chcę tutaj nikogo obrazić, bo problem jest głębszy)

.... więc można się wykazać.

• alohaa za 19.01.06, 10:03
      Glos zabiorę, bo i tak juz się wyrwałam do współpracy.
      Pare słów ode mnie:

Przygotować Wniosek no problem, pytanie tylko czy nam ktos da kasę, jako
      organizacji bez doświadczenia, ale to sie pomysli ...

wymiana doświadczeń, być może wzajemna pomoc, być moze świadczenie usług
      doradczych na zewnątrz w dalszej perspektywie.

ale na pewno musielibyćmy zacząć od znalezienie jakiegos miejsca dla siebie,
      forum jest forum, nie wszystko się na to nasze forum tutaj nadaje, bo jest to
      forum otwarte

mnie osobiscie najbardziej martwi tylko rozproszenie w przestrzeni, bo nie
      wyobrażam sobie na dłuższa metę samej tylko współpracy wirtualnej :-), a częste
      wyjazdy to przywilej bardziej moznych i wolnych :]

Ale zeby nie było, ze wymiękam to jestem za i wpisuje sie na listę
      • ypsilon Re: za 19.01.06, 14:26
        Myslę, że ja również będę zainteresowana.
        • madzia9624 Re: za 19.01.06, 17:22
          Ja tez jestem za.cdn.
    • costa01 Re: Samoorganizacja i samowyzowlenie ;) 20.01.06, 14:39
      witam,
      cieszę się że moja propozycja zaczyna nabierać rozmachu. Kilka uwag z mojej
      strony:
      1. Proponowałbym stworzyć forum prywatne do którego dostęp mieliby
      tylko "wtajemniczeni" (wiem że jest to do zrobienia ale ja tego niestety nie
      potrafię, ale może znajdzie się spośród nas ktoś z zacinka informatyczną)
      2. Sądzę, że forma organizacyjno-prawna jest jeszcze do uzgodnienia.
      3. Jeżeli chodzi o wzajemne poznanie się, to proponowałbym po zamknięciu naboru
      do naszej "grupy" jedno spotkanie na które dobrze by było aby wszyscy zjawili
      się, a później może juz być kontakt wirtualny lub osobisty w jakichś mniejszych
      grupach (ze względu na odległość zamieszkania)
      4. Reasumując proponuję ustalic termin powiedzmy do końca stycznia na
      zawiązanie się takiej grupy a kolejnym krokiem byłoby powstanie zamknietego
      forum.
      5. Co wy na to? Ja wpisuję się pierwszy.
    • hubertus_zamoscicus Re: Samoorganizacja i samowyzowlenie ;) 20.01.06, 14:44
      hmmm...pomysł nie nowy. Ale moje pytanie brzmi - jak zamierzacie pokonać
      barierę geograficzną, tzn .gdzie będzie siedziba stowarzyszenia, kto ma tam być
      zatrudniony fizycznie i jak będzie wyglądała realizacja projektów? Z tego co
      się orientuje na forum są osoby (zaglądają osoby) dosłownie z różnych zakątków
      Polski (i nie tylko:)
    • infomsp Re: Samoorganizacja i samowyzowlenie ;) 21.01.06, 17:53
      No, no, no ;-) dziękuję wszystkim za kom.

costa01 napisał:
      1. "proponuję ustalic termin". świetny pomysł więc czekamy do 31 stycznia, no i
      wtedy będziemy mogli to jakoś podusmować.
      2. "Proponowałbym stworzyć forum prywatne" myślę, że da się to jakoś rozgryźć,
      spróbuję się rozerzeć w temacie, ale dopiero za 2 tyg., bo wygrzebię się trochę
      ... z wniosków oczywiście ;)
      3. "forma organizacyjno-prawna jest jeszcze do uzgodnienia" wspominałem
      wcześniej o stow., ale oczywiście to była zupełnie wolna myśl, a wszystko zależy
      od ilości chętnych i chęci.
      4. "proponowałbym po zamknięciu naboru ...jedno spotkanie" też myślę, że jest to
      niezbędne, ale ... :-) tu zacznie się wyzwanie, o które pyta
      hubertus_zamoscicus. Ja jestem jednak dobrej myśli ...

5. Co do siedziby, zatrudnienia (hubertus_zamoscicus): zgadzam się, że jest to
      wyzwanie. Z pewnych doświadczeń, które mam, to wiem, że zwykle opiera się to
      początkowo na kilku tylko osobach, no i na "na pracy społecznej" ;-), a reszta
      osób anagażuje się sporadycznie więc można wtedy jakoś uporać się odległościami.
      Zobaczymy też kto ostatecznie zdecyduje się na udział, może jakiś "ośrodek myśli
      twórczej" nam się wklaruje ;-) po wszystkim.
      • alohaa Re: Samoorganizacja i samowyzowlenie ;) 22.01.06, 19:57
        - co do forum prywatnego, ale zamknietego to nie powinno być z tym problemu -
        takie fora funkcjonuja chociażby tutaj na forum gazetowym. Osobiscie
        proponowałabym próbować poszukać dla nas jakiegoś miejsca jednak poza serwisem
        gazety - i stworzyć chociażby skromna stronę internetową.

- co do zarejestrowania się, form prawnych itp to stowarzyszenie wydaje się
        najkorzystniejszą formą, ale jeśli ktoś ma inne propozycje to tym lepiej, bedzie
        jakis wybór

- wydaje mi się, ze tak na poczatek to bedziemy najbardziej potrzebować
        księgowej - najlepije charytatywnie :) Sama swego czasu podchodziłam do
        zakładania stowarzyszenia, ale stowarzyszenie=osobowość prawna=obowiązek
        rozliczania z fiskusem itp więc dałam sobie spokój, bo nie czułam się na siłach
        • iwonagl Re: Samoorganizacja i samowyzowlenie ;) 24.01.06, 08:17
          Cześć
          Jestem nowa w funduszach i póki co zielona, ale przez siedem lat prowadziłam
          płace i mam niewielkie pojecie o księgowości więc może mogłabym się Wam przydać
          • rozalia29 Re: Samoorganizacja i samowyzowlenie ;) 25.01.06, 12:50
            Poczyniwszy mały pierwszy kroczek do samoorganizacji i samowyzwolenia jestem za
            i jestem zainteresowana, szczerze mówiąc jest to mój pomysł sprzed roku, lecz
            brak chętnych, z powodu braku zaangażowania w temacie FS i nici z tego wyszły.
            Tylko ja zdecydowałam się na grę w pojedynkę, ale widze ze nie jestem sama.:)
            • kasia_ol1 Re: Samoorganizacja i samowyzowlenie ;) 25.01.06, 18:20
              No, no! zobaczymy jak to się ułoży.

Nie cytowałem pomysłu sprzed roku, bo w sumie zaglądam tu od nie dawna, no i nie
              miałem dostępu źródła ;-).

Na razie czekamy do końca stycznia na zamknięcie lisssssty społecznej.

... a później będzie pakt stabilizacyjny .... żartowałem, przepraszam, żart nie
              na miejscu ;-) ... kończę wniosek więc nie jest ze mną za dobrze.
              • infomsp Pomyłka nicka 25.01.06, 18:24
                To wszystko miało być oczywiście spod "infomsp", a nie spod "kasia_ol1" ...
                mojej żony :-) ehhh!

kasia_ol1 napisała:

> No, no! zobaczymy jak to się ułoży.
                >
                > Nie cytowałem pomysłu sprzed roku, bo w sumie zaglądam tu od nie dawna, no i ni
                > e
                > miałem dostępu źródła ;-).
                >
                > Na razie czekamy do końca stycznia na zamknięcie lisssssty społecznej.
                >
                > ... a później będzie pakt stabilizacyjny .... żartowałem, przepraszam, żart nie
                > na miejscu ;-) ... kończę wniosek więc nie jest ze mną za dobrze.
                • rozalia29 Re: Pomyłka nicka 25.01.06, 18:48
                  A ja owszem , cytowałam swój pomysł sprzed roku, który omawiałam z kilkoma
                  osobami, z którymi kończyłam studia. Ale wszyscy obawiali się zaangażowania,
                  które kolidowałoby z ich obowiazkami. Jak widać nikt nie czuł się na siłach
                  podjąć wyzwanie, zreszta ja wtedy również. Ale jeżeli teraz jest więcej takich
                  osob, to ja nadal podtrzymuję gotowość.Pozdrawiam.
    • 2grzegorz Re: Samoorganizacja i samowyzowlenie ;) 25.01.06, 20:09
      to i ja się zgłaszam
      Grzegorz
    • aguka Re: Samoorganizacja i samowyzowlenie ;) 26.01.06, 08:01
      Ja tez chętnie się zgłaszam.
      Ale chyba z infomsp to jesteśmy po sąsiedzku :)
      • infomsp Re: Samoorganizacja i samowyzowlenie ;) 26.01.06, 11:23
        No tak, zależy jak szeroko rozumieć sąsiedztwo :-) niestety nie jestem w stanie
        potwierdzić bźdż zaprzeczyć, bo w powiecie krakowskim jest kilka gmin, poza
        Skawiną oczywiście, bo o tym to chyba bym wiedział ;-)
      • raspie Re: Samoorganizacja i samowyzowlenie ;) 26.01.06, 15:41
        Widzę, że powoli sprawa nabiera rozmachu - przyznaję, że chętnie przyłączyłabym
        się do takiej inicjatywy. Może w efekcie powstanie kiedyś jakiś związek
        zawodowy konsultantów ds. funduszy UE, który będzie bronić naszych interesów:)
        Hehe...przydałoby się czasem - szczególnie jeśli chodzi o pracę w prywatnych
        firmach doradczych, a wiem coś o tym.
        Pozdrawiam i czekam na koniec stycznia.
        A do infomsp chyba też mam po sąsiedzku w takim razie;)
    • swobo24 Re: Samoorganizacja i samowyzowlenie ;) 26.01.06, 18:16
      Witam,

W pełni pochwalam inicjatywę i, jako właściciel małej firmy konsultingowej,
      również do niej dołączam. Jestem gotowy do aktywnego uczestnictwa w
      przedsięwzięciu... ale dopiero po powrocie z zasłużonego odpoczynku (czyli za
      jakieś dwa tygodnie). Pozdrawiam wszystkich samoorganizatorów ;)
    • electric_a Re: Samoorganizacja i samowyzowlenie ;) 26.01.06, 18:39
      Ja z przyjemnoscia sie przylacze i chetnie zajmi sie finansowa strona (od
      wnioskow/harmonogramow, budzetow pod sprawozdania).
    • infomsp Re: Samoorganizacja i samowyzowlenie ;) 27.01.06, 08:07
      Trochę podobna inicjatywa, ale dla kogoś innego:
      miasta.gazeta.pl/krakow/1,35798,3133397.html?nltxx=1077762&nltdt=2006-01-27-03-05
      • infomsp Re: Samoorganizacja i samowyzowlenie ;) 27.01.06, 08:25
        ... np. z czegoś takiego moglibyśmy skorzystać:
        www.funduszestrukturalne.gov.pl/Wiadomosci/Wdrazanie+funduszy+strukturalnych/2konkurs+dotacji+dla+organizacji+pozarzadowych++promocja+dobrych+praktyk.htm
        promując standardy w pracy doradców przygotowujących wnioski do fs. ... nawet mi
        się ten pomysł spodobał ;-)
        • hubertus_zamoscicus Re: Samoorganizacja i samowyzowlenie ;) 27.01.06, 09:59
          Ojciec Moherator popiera Waszą incjatywę, wspiera duchowo i trzyma kciuki.
          • infomsp Re: Samoorganizacja i samowyzowlenie ;) 27.01.06, 10:47
            "Ojciec Moherator" :-) dobre takie "zzzzpod tekstem"
        • alohaa Re: Samoorganizacja i samowyzowlenie ;) 27.01.06, 11:17
          z niekrytą ciekawoscia zapoznalam się z linikiem i najabrzdiej spodobał mi sie
          PANEL DYSKUSYJNY !! W sam raz dla uczestnikow FORUM
          • aniatko Re: Samoorganizacja i samowyzowlenie ;) 31.01.06, 20:25
            to na czym ostatecznie stanęło??:)
            • infomsp Re: Samoorganizacja i samowyzowlenie ;) 01.02.06, 08:27
              no stanęło :-) termin minął o 24:00.

Wyślę dziś do wszystkich maila z prośbą o potwierdzenie zainteresowania i z
              prośbą o podanie dodatkowych informacji o sobie. To nam pozowli na łatwiejszy
              podział obowiązków. Założę też forum zamknięte, tylko dla zainteresowanych, to
              nam pozwoli na szybszą i bezpieczniejszą wymianę informacji.
              A wstępnie, do ustalenia jest forma organizacyjna, pierwsze spotkanie (bo tego
              się nie da uniknąć), podział zadań .... no i najważniesze: cele na przyszłość
              (misja! ;-)
            • infomsp Re: Samoorganizacja i samowyzowlenie ;) 01.02.06, 08:29
              ... no i oczywiście jeżeli ktoś mam swoje propozycje jeszcze do tego, to
              oczywiście zapraszam z otwartymi ramionami ;-)
              • magda_100 Re: Samoorganizacja i samowyzowlenie ;) 01.02.06, 10:59
                Wpradzie termin minął o północy - ale chętnie zostanę sympatykiem. Reprezentuję
                raczkujące stowarzyszenie - mam więc świeżą praktykę w zakładaniu. W
                wykorzystaniu funduszy unijnych nie mam wprawy ale planuję zacząć ją nabywać na
                nasze potrzeby. Jestem księgową - kolejnej księgowości wprawdzie już nie dam
                rady poprowadzić (małe dziecko+drugie w drodze+praca+stowarzyszenie) ale chętnie
                "poprowadzę za rękę" księgową organizacji.
                Pozdrawiam
    • infomsp Re: Samoorganizacja i samowyzowlenie ;) 01.02.06, 22:36
      zgodnie z zapowiedzią wysłałem maila do wszstkich, których namierzyłem i którzy
      jasno wyrazili swoje zainteresowanie inicjatywą. Jeżeli kogoś jednak pominąłem,
      albo gołąbek maila nie dostarczył, to bardzo proszę o kontakt na gazeciane konto.

No i oczywiście póki co lista jest jeszcze otwarta.
      • ewso1 Re: Samoorganizacja i samowyzowlenie ;) 17.02.06, 21:44
        Witam,
        inicjatywa jak najbardziej, szczególnie zamknięte forum wydaje się być dobrym
        pomysłem. Reszta może trudna logistycznie do wykonania, choć z drugiej strony
        skoro robimy to co robimy to nie ma rzeczy niemożliwych;). Chyba po terminie
        wyznaczonym przez infomsp się odezwałam, ale może krakowskim targiem mnie jeden
        infomsp przyłączy;). serdecznie wszystkich pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka