dialogobywatelski 30.01.06, 20:18 Tak się zastanawiam, dlaczego - wg Waszego doświadczenia - projekty ponoszą porażki? Np. projekty społeczne? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alohaa Re: Dlaczego projekty ponoszą porażki? 31.01.06, 09:58 czy chodzi o to, ze projekty nie otrzymują dofinansowania, czy o to, że w trakcie realizacji klapa? Odpowiedz Link
dialogobywatelski Re: Dlaczego projekty ponoszą porażki? 31.01.06, 10:42 w trakcie realizacji Odpowiedz Link
aniatko Re: Dlaczego projekty ponoszą porażki? 31.01.06, 20:17 Czasami pomysły piszącego są dalekie od oczekiwań rynku. Chcesz przeszkolić bezrobotnych, a oni mają to głęboko gdzieś (niektórzy), chcesz przeszkolić kobiety żeby dawały sobie radę na rynku - szkolisz, jest cacy, a jak przychodzi do rezultatów to też się rozłazi. Bardzo często projekty pisane zza biurka po prostu wybiegają poza to co się dzieje. A kolejna sprawa to wykonawcy - bez entuzjazmu, zapału nie dojdziesz daleko. Spotkałam się w niektórych gminach z podejściem "hurra piszemy projekt, a potem...cholera po co projekt, to tylko kłopoty, dodatkowa praca...."...Proza życia Odpowiedz Link
alohaa Re: Dlaczego projekty ponoszą porażki? 01.02.06, 09:37 czytając projekty ma się wrażenie, że powstają nie po to by realizować zapisane w nich cele, tylko, zeby koordynator, i osoby zaangażowane miały co robić i za co zyć, czasem za co sie dorobić. Z moich obserwacji wynika, że niewiele projektow jest pisanych w dobrej wierze pomocy. Chciaż miałam kiedyś szkolenie z pracownikami MOPSów i tam była wola pomocy, ale miałam wrażenie,że 1000 szkoleń tym ludziom by nie pomogło, bo a). mieli błęne założenie - ze wszytsko jest za trudne, że ich przeraża b). nie mieli młodszej kadry, ktora by to jakos pociagnęła Jak sobie myslę, że takie instytucje potem dostają środki (jakimś cudem), to klapa na 50%. Sczezgólnie, jesli potencjalny autor takiego projektu zostanie podkupiony, bo wiadomo jak to w budżetówce placą... Odpowiedz Link
falbanka63 Re: Dlaczego projekty ponoszą porażki? 01.02.06, 19:20 czy znacie jakieś strony www, na których można zdobyć informacje, jak napisać projekt, co powinien zawierać, jaką ma strukturę ? Odpowiedz Link
hillary23 Re: Dlaczego projekty ponoszą porażki? 16.02.06, 13:30 www.funduszestrukturalne.gov.pl Odpowiedz Link
ypsilon Re: Dlaczego projekty ponoszą porażki? 16.02.06, 21:03 Realizowane projekty duszą sie pod tonami paierów, sprawozdań, harmonogramów i zmieniających sie przepisów. A entuzjazm dogorywa .... Pisałam projekt z przyjemnościa, chętnych na szkolenia mam tylu, że i dziesięć takich projektów bym przerobiła, ale po prostu ginę w masie dokumentw, które po prostu z miesiąca na miesiąc powielam ... a co trzy miesiące są one troszke inne, niby uproszczone, ale tak sprytnie, że ja nie mogę ich objąć moim umysłem, który domaga sie prostoty i logiki Odpowiedz Link
hubertus_zamoscicus Re: Dlaczego projekty ponoszą porażki? 17.02.06, 08:24 I chyba w wypowiedzi ypsilon tkwi sedno sprawy. Nieruchawa, otępiała, bezmyślna polska biurokracja wg. prawa murphego staje się sama dla siebie podmiotem i równocześnie przedmiotem pracy. Produkuje, trawi, wypluwa to co wymyśli. A że już sama nie wie co produkuje, już sama nie potrafi swoim rozumkiem ogarnąć co wypluła wczoraj to produkuje dalej i dalej by wg procedury uściślać to, co zostało już powiedziane. I tak oto okazuje się, że żyjemy w państwie interpretacji i wytycznych, a nie w państwie prawa. Założę się o każdą kwotę, że nic się nie zmieni przez najbliższy okres programowania. Odpowiedz Link
woda.lekko.gazowana Re: Dlaczego projekty ponoszą porażki? 03.04.06, 12:39 podpisuje sie pod tym obiema łapami. dodatkowo: oczywiście kwestia niedopasowania projektu do rzeczywistych potrzeb, znam kilka przykladow szkolen dla osob bezrobotnych lub np. samotnych matek ktore, w duzym miescie - mialy klopot z wystartowaniem, bo byl problem z chetnymi.. podobnie ze szkoleniami wysokowyspecjalizowanymi. z drugiej strony, znam szkolenia np. dla pracownikow spoldzielni - np. z budwania zespołu, negocjacji itp, ktorych nikt potem nie wykorzystuje, bo po szkoleniu wraca do swojej zapyzialej czesto firmy i prezes na slowo "innowacyjnosc" dostaje gesiej skorki, bo nic nie chce zmieniac :( pozdrawiam, woda Odpowiedz Link
fifrock Re: Dlaczego projekty ponoszą porażki? 10.04.06, 09:12 prawda, 30% czasu pracy to tepa biurokrajca, tak unijna jak i swojska, ot wezmy ISO - niby ma pomoc, ale w wielu przypadkach przeszkadza i meczy. rok projektu a 6 segregator z opisana i onumerowana poczta juz czas napoczac... po co to komu? Odpowiedz Link
torina11 Re: Dlaczego projekty ponoszą porażki? 09.03.06, 17:00 radzilabym raczej zapoznac sie z karta oceny projektu, reszta pojdzie latwo :) Odpowiedz Link
torina11 Re: Dlaczego projekty ponoszą porażki? 09.03.06, 17:02 to do falbanki :), a projekty sa generalnie ciagle slabe jakoscowo, stad porazki Odpowiedz Link
adamus.b Re: Dlaczego projekty ponoszą porażki? 10.04.06, 20:05 Jakoś nie jestem przekonany, ze wszystkie są słabo jakościowo. I nie uważam, że odbiegają od modelowych projektów z innych krajów UE. Przynajmniej w ramach SPO RZL. Pozdrawiam Odpowiedz Link
torina11 Re: Dlaczego projekty ponoszą porażki? 14.04.06, 14:51 Masz racje, ze nie wszystkie, ale pula srodkow wystarcza tylko na te najlepsze, stare p.czl. (znowu generalizuje :) sa w o tyle lepszej sytuacji, ze nie musza juz wybierac (chociazby Portugalia), my ciagle tak gdyz wartosc projektow nie miesci sie w limitach funduszy jakie mamy do dyspozycji. Wesolych Swiat :) Odpowiedz Link
hubertus_zamoscicus a oto i przykład: 19.04.06, 11:07 Widać ta przypadłość nie jest udziałem tylko małych, niedoświadczonych, niezaradnych, niewartych uwagi (zdaniem IW) ngosów.. HTTP://WWW.RZECZPOSPOLITA.PL/GAZETA/WYDANIE_060419/EKONOMIA/EKONOMIA_A_3.HTML FUNDUSZE UNIJNE Wielkie pieniądze na kiepskie kursy Nie ma chętnych do uczestnictwa w jednym z największych szkoleń finansowanych z unijnych środków Na szkolenia z ochrony środowiska Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości przeznaczyła 7 mln zł. Są to pieniądze na przeszkolenie ponad 13,5 tys. pracowników małych i średnich przedsiębiorstw. Po prawie roku od podpisania umowy z konsorcjum czterech firm - wykonawców projektu - zostało przeszkolonych jedynie ok. 600 osób. Przedsiębiorcy nie biorą udziału w kursach, bo ich tematyka nie jest pomocna w prowadzeniu biznesu. Dlaczego pieniądze zostały skierowane na ten właśnie cel? - Tematyka szkoleń wynika z programów i strategii rządowych - tłumaczyli w ubiegłym roku przedstawiciele Agencji. Za późny start, za dużo biurokracji Jest jeszcze kilka powodów, dla których firmy nie chcą szkolić swoich pracowników w zakresie ochrony środowiska. Kursy rozpoczęły się dopiero w październiku ubiegłego roku, czyli kilka miesięcy po podpisaniu umowy z wykonawcami. Aż tyle czasu zajęło przygotowanie promocji. - Realizacja projektu przebiega gorzej, niż się spodziewaliśmy. Problemem jest mała znajomość przepisów ochrony środowiska przez przedsiębiorców - mówi "Rz" Tomasz Łuczyński z firmy ABC Poland, która znalazła się w konsorcjum wykonawców projektu. Poza tym, pracownicy z małych i średnich firm muszą wypełniać drobiazgowe formularze, jeśli chcą uczestniczyć w kursach. A wielu zapracowanych przedsiębiorców woli zapłacić więcej pieniędzy, niż tracić czas na biurokrację. W szkoleniach na ochronę środowiska ich wkład własny wynosi zaledwie 20 proc. ale i tak stanowi to barierę dla mikroprzedsiębiorstw, które zatrudniają kilka osób. - Za unijne pieniądze przeszkoliliśmy 30 tysięcy rolników, ale było to zdecydowanie mniej skomplikowane. Rolnicy nie ponosili żadnych kosztów, mieli też prostsze formularze do wypełnienia - zauważa Tomasz Łuczyński. Niechciane miliony Szkolenia z ochrony środowiska były początkowo adresowane domałych i średnich firm. Umowa z konsorcjum została ostatnio zmieniona i dopuszczono uczestnictwo w kursach pracowników dużych przedsiębiorstw. Nie mogą stanowić oni jednak więcej niż jedną piątą uczestników. - Nie chcemy, by szkoleniami objęte były tylko duże firmy. Dlatego wprowadziliśmy dla nich ograniczenia - zapewnia Anna Świebodzka, dyrektor departamentu rozwoju zasobów ludzkich w PARP. Agencja zleciła przeprowadzenie ośmiu innych dużych projektów szkoleniowych opiewających w sumie na 60 mln zł. Firma DGA Doradztwo Gospodarcze z Poznania realizuje trzy z nich, w tym szkolenia z zakresu usług turystycznych o wartości 22 mln zł. Na razie rozpoczęła tylko kursy promujące łączenie przedsiębiorstw w tzw. klastry (grupy przedsiębiorstw współpracujące ze sobą). Także w tym przypadku brakuje zainteresowanych. - Przedsiębiorcy nie są chętni do uczestnictwa w szkoleniach. Trudno ich namówić do konkretnego działania, czyli nawiązywania współpracy. Ale myślę, że problemem będzie też zachęcenie przedsiębiorców do uczestniczenia w innych naszych projektach, dofinansowanych z unijnych pieniędzy - ocenia Marcin Ługawiak, zastępca dyrektora Departamentu Projektów Europejskich DGA. MAGDALENA KOZMANA Bezpieczeństwo pracy jest najważniejsze Pracowników na szkolenia wysyła 90 proc. polskich firm zatrudniających powyżej dziewięciu osób wynika z raportu firmy badawczej Ipsos. Badania pokazują, że tylko 7 proc. firm z 546 ankietowanych przedsiębiorstw korzysta z kursów dofinansowanych z unijnych funduszy. Połowa badanych wskazała, że najbardziej potrzebne są im szkolenia bezpośrednio związane z działalnością, którą prowadzą. Firmy najchętniej wysyłają swoich pracowników na kursy z zakresu BHP. Program takich szkoleń uruchomiła w połowie ubiegłego roku Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości. Przeszkolono już 2 tys. pracowników, a docelowo ma to być 10 tys. osób. Szkolimy tylko pracowników małych i średnich przedsiębiorstw. Realizacja projektu przebiega zgodnie z harmonogramem zapewnia Janusz Dubiel, wiceprezes firmy doradczej ZDZ z Katowic, która podpisała umowę z PARP. Odpowiedz Link
infomsp Re: a oto i przykład: 19.04.06, 13:26 Ten "sukces" to ja bym wpisał w całokształ pracy tej instytucji - PARP - i tego jak to zawsze wie lepiej co jest dobre dla przedsiebiorstw, lepiej niż sami przedsiębiorcy. A jak nie wychodzi to np. promocja zawiodła albo przedsiębiorcy są nie dostosowani do wymagań europejskich. Ja już kilka tego rodzaju wyjaśniej ze strony PARP widziałem. - Odpowiedz Link