Dodaj do ulubionych

Dotacje z Urzędu Pracy i Uniii - wyjaśniam

11.02.06, 12:52
Witam

Ponieważ na forum pojawiają się prawie te same pytanie – jak sfinansować
własną działalność gospodarczą z dotacji z Urzędu Pracy czy z Unii
Europejskiej postanowiłem trochę o tym napisać aby poinformować o
przysługującym Państwu możliwościach.

Aby sfinansować własną firmę można wybrać dwie drogi:

PIERWSZA
Można rozpocząć od starania się o dotacje z Urzędu Pracy na rozpoczęcie
własnej działalności w kwocie ok. 11.736,20 zł. Jest to najprostsza a zarazem
najpewniejsza droga do pozyskania pieniędzy na własną działalność. Następnie
po uzyskaniu decyzji pozytywnej następuje okres rejestracji firmy. Po
zarejestrowaniu przedsiębiorstwa przysługuje nam możliwość ubiegania się o
dotacje z Unii Europejskiej w ramach programu 3.4 Mikroprzedsiębiorstwa
zarządzany przez Urząd Marszałkowski. Przykład: Chcą państwo kupić samochód
używany za 10 000 zł i sfinansować go ze środków unijnych. Jak to wygląda w
realu? Składamy wniosek, rozpatrują go pozytywnie, podpisujecie umowę,
kupujecie ten samochód z własnej kieszeni a Urząd Marszałkowski na podstawie
faktury zwróci wam od 40% do 65% wartości tego samochodu. Na tym polegają
mniej więcej dotacje unijne w ramach programu 3.4!!!

DRUGA
Druga droga jaką można obrać jest trochę dłuższa. Mianowicie można skorzystać
z Programu 2.5 Promocja Przedsiębiorczości (też Urząd Marszałkowski). W ramach
programu można otrzymać dotację na prowadzenie własnej działalności do 20 000
zł i dotacji pomostowej do 700 zł przez 6 miesięcy. Oczywiście nie jest to
takie łatwe. Najpierw trzeba wyszukać instytucje wdrażające dany program
(najczęściej są to fundacje, stowarzyszenia rozwojowe lokalnej
przedsiębiorczości, izby handlu itp.– listę znajdziecie na stronie urzędu
marszałkowskiego wdrażający program 2.5). Oczywiście pieniędzy od razu nie
zobaczycie bo najpierw trzeba przejść przez szkolenia, które trwają kilka
miesięcy, później staże/praktyki a potem jak przejdziecie dalej i wasz wniosek
oraz biznes plan zostanie zaakceptowany - dostaniecie upragnioną dotację. Po
zarejestrowaniu działalności też możecie później skorzystać z programu 3.4
Mikroprzedsiębiorstwa (pisałem o nim wyżej). Program polecam osobom które z
różnych przyczyn nie mogą być osobami bezrobotnymi.

Jak widzicie nie ma nic za darmo. Najpierw trzeba się trochę nachodzić,
potrudzić, napisać biznes plan i wypełniać różne wnioski a potem możecie obrać
właściwa drogę ku sfinansowaniu własnej działalności dotacjami. Czy warto?
Oczywiście jeżeli macie dużo czasu i chcecie się czegoś nauczyć o
przedsiębiorczości w Polsce to polecam program 2.5 Promocja
przedsiębiorczości. Jeżeli jednak nie macie czasu lub szkolenia są wam nie na
rękę to polecam dotacje z Urzędu Pracy. Do miesiąca (czasami nawet tydzień) po
złożeniu wniosku dostaniecie decyzje o przyznaniu dotacji z Urzędu Pracy i już
możecie działać na własny rachunek. Dotacje unijne to niestety długa droga…
ale przy odrobinie cierpliwości…można na tyn wyjść na swoje.

POMOC
Chętnie pomogę osobom przy staraniu się o takowe dotacje oraz wytłumaczę krok
po kroku co i jak zrobić aby starać się o dotację oraz wytłumaczę też podstawy
prowadzenia działalności m.in. rejestracja firmy, podstawowe koszty itp. Jeśli
chcecie wiedzieć więcej, możecie skorzystać z poniższych form, kontaktu ze mną.

E-mail: help25@wp.pl
GG: 2746311
Tel: 502-627-625

Pozdrawiam przyszłych przedsiębiorców:-)
Obserwuj wątek
    • infomsp Re: Dotacje z Urzędu Pracy i Uniii - wyjaśniam 11.02.06, 19:35
      Po pierwsze, przykład z zakupem samochodu jest słabo trafiony i wprowadza osoby,
      nie znające problemów z nabywaniem środków trwałych w ramach fs., w błąd.

Po drugie, na górze forum wyraźnie zapisany jest zakaz reklamy i tego typu
      informacje są delikatnie mówiąc ch....

Na koniec doceniam szczere chęci, ale zapraszam na forum:
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=32956
      • cambridge22 Re: Dotacje z Urzędu Pracy i Uniii - wyjaśniam 13.02.06, 08:29
        Witam

Czy to jest reklama? Nie wydaje mi się...gdyż ja to robię non-profitową!!! Lubie
        po prostu pomagać. Ale dzięki za uwagi. Przyjałem to do wiadomości. Widzę, że
        też jestes w temacie jeżeli chodzi ZPORR. To może podasz jakiś lepszy przykład
        odnośnie programu 3.4 Mikroprzedsiębiorstwa? Mi chodziło o wytłumaczenie na
        jakiej zasadzie działa ten program dlatego napisalem taki przykład...
        • hubertus_zamoscicus Re: Dotacje z Urzędu Pracy i Uniii - wyjaśniam 13.02.06, 10:20
          hmmm... czy to, co robisz jest reklamą non-profitową? odpowiedź z pewnością
          znajdziesz wkrótce, ale sądzę, że nie powinienieś nadużywać naszej i mojej
          cierpliwości, a cały wysiłek raczej włożyć w samokształcenie, bo z pewnością
          ono się jeszcze Ci przyda.
          pozdrówka
          • cambridge22 Re: Dotacje z Urzędu Pracy i Uniii - wyjaśniam 13.02.06, 13:16
            Jeżeli uważasz to za reklamę to mnie usuń. Nie będę miał tego za złe. Po prostu
            nie wiedzialem, że na tym forum nie można nikomu pomagać. Później napisze to
            samo tylko bez opcji pomoc i tych danych. Wtedy nie naruszę tu magicznego wyrazu
            ''reklama'' i już nikogo nie będzie to wkurzać. Wiem po co powstało to forum i
            zrozumie też twoja decyzje. Pozdrawiam
            • hubertus_zamoscicus Re: Dotacje z Urzędu Pracy i Uniii - wyjaśniam 13.02.06, 15:03
              cambridge22 napisał:

> Jeżeli uważasz to za reklamę to mnie usuń. Nie będę miał tego za złe. Po
              prostu
              > nie wiedzialem, że na tym forum nie można nikomu pomagać.

----------
              Można można, a nawet trzeba !
              ---------

Później napisze to
              > samo tylko bez opcji pomoc i tych danych. Wtedy nie naruszę tu magicznego
              wyrazu
              > ''reklama'' i już nikogo nie będzie to wkurzać. Wiem po co powstało to forum i
              > zrozumie też twoja decyzje. Pozdrawiam

-------
              cambridge22 to są Twoje pierwsze wpisy na tym forum. W ogóle grzeczność wymaga,
              by wpierw się przedstawić w odpowiednim wątku, zaprezentować swój punkt
              widzenia na wybrany temat, i genralnie wspomagać się wzajemnie na dłuższą metę.
              Jeśli jesteś dobry, nie będziesz potrzebował umieszczać tu swoich namiarów -
              ludzie sami do Ciebie napiszą. Gwarantuję.
              pozdrawiam
              ps. co jest Twoim zdaniem reklamą w poniższych dwóch przykładach?

1) Szefc - fachowo i profesjonalnie.

2) Szefc - fachowo i profesjonalnie, ul. Żółtej Ciżemki 2, 18-140 Wąchock.
              • infomsp Re: Dotacje z Urzędu Pracy i Uniii - wyjaśniam 13.02.06, 20:15
                Oj, ostro się zrobio ;-)

1. Już bez złośliwości z mojej strony, ale zgadzam się z
                hubertusem_zamoscicusem, że faktycznie nie ma potrzeby podawania namiarów na
                siebie, bo one są bez problemu do ustalenia. I tak faktycznie jest, bo to
                przerabiałem, nawet szybciej niż się tego spodziewałem.
                2. Z z całym szacunkiem, ale w żaden sposób z Twojej pierwszej wypowiedzi nie
                wynika, że robisz to bezpłatnie.
                Ja bezpłatnie staram się pomagać na forum bez danych kontaktowych i w takiej
                formie to bardzo dobrze funkcjonuje. Zachęcam.
                3. Co do samochodu, to przerabiałem to już kilkanaście razy. Wiem jak szybko
                przedsiębiorcy podłapują takie rzeczy, a później mają prentesje, że się nie da.
                Tak z ostrożności to zapisałem.
                • alohaa Re: Dotacje z Urzędu Pracy i Uniii - wyjaśniam 14.02.06, 08:54
                  2. Z z całym szacunkiem, ale w żaden sposób z Twojej pierwszej wypowiedzi nie
                  > wynika, że robisz to bezpłatnie.

ja też osobiscie odebrałam to jako zachętę do skontaktowania sie osobistego, a
                  to raczej na forumowa pomoc nie zakrawa. Z drugiej strony i z całym szacunkiem
                  dla pomocnego kolegi, ale ja tez mooge podać nr telefonu wraz z oferta w czym
                  się specjalizuję,a potem dopisać, że ja charytatywnie doradzam :-)
                  Może warto byłoby uszanować zasade, że jesli ktos chce "tylko", pomagać, to od
                  tego jest forum.
                  • cambridge22 Re: Dotacje z Urzędu Pracy i Uniii - wyjaśniam 14.02.06, 11:32
                    Wow to się porobiło. Nie będę dolewał oliwy do ognia bo ktoś tu się jeszcze
                    sparzy. Ja poddałem się dobrowolnej egzekucji usunięcia mnie z forum albo
                    przynajmniej danych kontaktowych. Ja na co dzień jestem konsultantem
                    gospodarczym a sprawami odnośnie dotacji to jest takie moje hobby...
                    • hubertus_zamoscicus Re: Dotacje z Urzędu Pracy i Uniii - wyjaśniam 14.02.06, 14:30
                      cambridge22 napisał:

> Wow to się porobiło. Nie będę dolewał oliwy do ognia bo ktoś tu się jeszcze
                      > sparzy. Ja poddałem się dobrowolnej egzekucji usunięcia mnie z forum albo
                      > przynajmniej danych kontaktowych.

----
                      ale kto powiedział, że zostaniesz usunięty?
                      ----

Ja na co dzień jestem konsultantem
                      > gospodarczym a sprawami odnośnie dotacji to jest takie moje hobby...

----
                      to tak jak nasze...
                      ----
    • alohaa Re: Dotacje z Urzędu Pracy i Uniii - wyjaśniam 11.02.06, 23:08
      a ja bym z chęcia kolegę szanownego pociagnęła jeszcze za język, skoro się
      deklaruje, bo akurat znam kogos zainteresowanego dotacjami z UP.
      A mianowicie, czy dotacje przyznawane z UP dla bezrobotnych sa rowniez
      finansowane z EFS? Czy może z Funduszu Pracy? I czy istnieje jakis zamknięty
      katalog kosztów, na jakie taka dotacja może być przeznaczona (czy można z
      dotacji pokrywać zus, opłaty związane z rejestracją działalności, zakup
      samochodu ???)
      • cambridge22 Re: Dotacje z Urzędu Pracy i Uniii - wyjaśniam 13.02.06, 08:44
        Jeżeli chodzi o dotację z Urzędu Pracy to są one finansowane i z jednego i z
        drugiego. Ale to zależy od Urzędu Pracy. Większość urzędów np. w warszawie można
        otrzymać dotację w ramach EFS lub z Funduszu Pracy. Co do możliwości wydawania
        dotacji niestety jest on juz ograniczony do środków trwałych, towarów i reklamy.
        ZUS, podatki to zobowiązania publiczno-prawne w więc nie można pokrywać dotacją
        takie właśnie koszty. Ale zakładając, że będzie to pierwsza działalność to ta
        osoba płaciła niższy ZUS ok. 259 zł. A rejestracja firmy to 100 zł w urzędzie
        miasta/gminy i jeżeli ta osoba będzie chciała zostać podatnikiem to zapłaci 152
        zł za rejestracje VAT.

• wydra27 Re: Dotacje z Urzędu Pracy i Uniii - wyjaśniam 14.02.06, 14:06
          mam pytanie na jakiej podstawie mówisz, że dotacja z Urzędu Bezrobocia na
          sfinansowanie działaności gospodarczej bezrobotnego ( rozumiem, że chodzi o
          dotację w wysokości do 500% przeciętnej krajowej określoną ustawą o bezrobociu)
          może być finansowana z EFS? z tego co mi wiadomo ( acz mogę się mylić)
          pochodzi ona wyłącznie z polskiego Funduszu Pracy. Jeżeli jest finansowana z
          EFS to w ramach jakiego jakiego programu? Wielu ludzi twierdzi, że te dotacje
          są "z Unii", natomiast ja na umowach podpisywanych przez Urząd Bezrobocia nie
          widziałam nigdy żadnych symboli UE ani EFS.
          • antham Re: Dotacje z Urzędu Pracy i Uniii - wyjaśniam 15.02.06, 11:30
            Być może w Twoim PUP nie uwzględniono w projektach dotacji na rozpoczęcie
            działalności gospodarczej - wtedy jest finansowana wyłącznie ze srodkóe
            Funduszu Pracy. Zapytaj w PUP-ie.
            • wydra27 Re: Dotacje z Urzędu Pracy i Uniii - wyjaśniam 15.02.06, 13:46
              1. Ja nie mam "swojego PUP",
              2. ale w jakim Urzędzie Bezrobocia w Polsce dotacja na założenie działalności
              gosp. przez bezrobotnego jest dofinansowana ze środków innych niż polski
              Fundusz Pracy?
              3. W ramach jakiego programu Unii E. istnieje rzekoma możliwosć finansowania
              dotacji dla bezrobotnego ze środków Unii E.?
              4. Widziałeś gdzieś przepis prawa, jakąś podstawę, które by mówiły o
              przekazaniu środków Unii E. na dotację dla Bezrobotnego?

PS 1. Mówimy o dotacji udzialanej na podstawie ustawy o bezrobociu ( tzn 500%
              przeciętnego wynagrodzenia), a nie o działaniu ZPORR 2,5.
              PS 2. w Urzędach Bezrobocia wolę nie pytać bo od rozmów z ludźmi tam
              pracującymi szare komórki mi się spalają, chyba że znasz kogoś "intelygętnego",
              który jest tam zatrudniony i podasz numer telefonu i namiar bezpośrednio na tę
              osobę. Miło mi będzie wiedziać, że w administracji Bezrobocia jest jakiś Urząd
              w którym jest jakiś Urzędas, który jeszcze wie czym się zajmuje. BO z
              doświadczenia twierdzę, że jest to dział administracji chyba
              najmniej "intelygętny" ( na równi z mundurowymi).
      • antham Re: Dotacje z Urzędu Pracy i Uniii - wyjaśniam 13.02.06, 08:45
        Taka forma wsparcia może być także finansowana ze środków funduszu pracy -
        "dotacje unijne" to tylko powielanie ustawy o promocji zatrudnienia... Różnica
        jest tylko w tym, że ze środkó unijnych musi być zaplanowane dodatkowe
        wsparcie, tj. pomoc prawna i szkolenia z zakresu prowadzenia własnej firmy.
        Jeżeli Ktoś chce starać sie o dofinansowanie niech przejdzie do PUP (strony
        internetowe:www.psz.praca.gov.pl) właściwego dla miejsca zamieszkania i poprosi
        o Regulamin przyznawania dotacji - wtedy wszystko będzie jasne. PS. Nie wiem
        czy juz wyjaśniła sie sprawa z opodatkowaniem dotacji (ok. 2500zł dla US).
        Osoby, które otrzymały ją do końca 2005 roku były zwolnione z podatku ale co
        dalej nie wiem. Pozdrawiam.
        • lali5 przedszkole 14.02.06, 12:40
          Witam! Zamierzam we wrzesniu tego roku otworzyc przedszkole (woj.
          zachodniopomorskie). Koszt inwestycji (wybudoanie budynku, wyposazenie itp.) ok
          500.000 zl. Czy mam szanse na dotacje z Dzialania 3.4. Pytam o realna szanse,
          bo teoretycznie taka mozliwosc niby istnieje. Chcialabym wystartowac w
          pierwszym terminie, wiec musialabym zarejestrowac juz dzialalnosc (czyli placic
          ZUS). I nie wiem, czy to ma sens. Mam nadzieje, ze sformulowalam moje pytanie
          zrozumiale i dziekuje z gory za porade!
    • metnia Re: Dotacje z Urzędu Pracy i Uniii - wyjaśniam 24.02.06, 10:52
      Witaj!
      czy jesli konczw w czerwcu studia licencjackie a w lipcu ide na magisterskie to czy moge sie zarejestrowac jako bezrobotna? bede mialaa dyplom jako absolwentka a nie bede miala jeszcze nowego indeksu. chcialabym razem z przyjaciolka zalozyc firme, czy PUP tez mi da kase, jesli to bedzie spolka? czy moze sa jakies specjalne dotacje dla studentow otwierajacych dzialalnosc?

Z góry bardzo dziekuje za odpowiedz!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka