Dodaj do ulubionych

Zmiana uzupełnienia, a trwający projekt

13.02.06, 13:35
witam
co w sytuacji gdy w okresie realizacji projektu (efs, zporr) zmienia się
uzupełnienie, dokładniej nowe rozszerza grupę potencjalnych beneficjentów
ostatecznych? można ich rekrutować automatycznie do projektu czy trzeba coś
zmieniać we wniosku/ jakieś aneksy? macie może jakieś doświadczenie w tym
temacie
z góry dzięki za wasze opinie
pozdrawiam
marcin
Obserwuj wątek
    • infomsp Re: Zmiana uzupełnienia, a trwający projekt 13.02.06, 20:27
      A tutaj to jak się da i jak pozwolą (oczywiście nie beneficjentowi tylko
      urzędnikowi). Przecież nie raz już zmiany w Uzupełnieniu ZPORR wprowadzane były
      wstecznie!!
      Ja nie mam doświadczenia w takich zmianach, ale, moim zdaniem, to co zostało
      zapisane we wniosku jest święte i tak musi zostać (chyba, że zmiana do
      wprowadzenia będzie dopuszczalna aneksem, ale wtedy musisz pytać jednostkę
      kontraktującą).
      • ypsilon Re: Zmiana uzupełnienia, a trwający projekt 14.02.06, 07:59
        Wszystko zależy od IW. Najlepiej napisać, co chcesz zmienić i złozyć to do
        akceptacji IW z wyprzedzeniem (przed wprowadzeniem zmian).
        • ksks2 Re: Zmiana uzupełnienia, a trwający projekt 14.02.06, 11:13
          Problem zmiany w uzupełnieniu dotyczy projektu na który moja gmina otrzymała
          dofinansowanie. Chodzi o działanie 3.3.1 - Rewitalizacja. Zgodnie ze złożonym
          wnioskiem wymiana okien w zabytkowych kamienicach została uznana jako koszt
          kwalifikowany. Obecnie zgodnie z aneksem do Uzupełnienia (bodajże aneks nr 13)
          okno, w mieszkaniu nie może być kosztem kwalifikowanym. W chwili obednej mocno
          zastanawiamy się co z tym zrobić przeczuwając, że problemy pojawią się w
          momentcie złożenia wniosku o płatność, bo nie uznanie okien jako koszt
          kwalifikowany spowoduje konieczność zwiększenia udziału własnego o kilkaset
          tys. złotych (co z punktu widzienia budżetu gminy jest okromnym kłopotem).
          Jestem Ciekawy czy ktoś był lub jest w podobnej sytuacji?
          Pozdrawiam
          • ypsilon Re: Zmiana uzupełnienia, a trwający projekt 14.02.06, 12:03
            Po pierwsze primo: to co jest zapisane we wniosku jest święte - jesli uznano
            wymianę okien jako koszt kwalifikowalny, to tak powinno pozostać.
          • infomsp Re: Zmiana uzupełnienia, a trwający projekt 14.02.06, 12:11
            W takiej sytuacji, mom zdaniem, nie mają prawa nieuznać tego kosztu w momencie
            kiedy podpisali już umowę (jeżeli wprost zapisana jest wymiana okien). Jeżeli
            próbowali by coś takiego zrobić, to ja bym tego nie odpuścił. Tak jak wyżej to
            co jest we wniosku, który również jest załącznikiem do umowy, jest święte i
            podpisane przez obie strony. Zmiany wymagają aneksu.

Wprost doświadczeń w takiej sytuacji nie mam, ale mam przy różnych śmiesznych
            interpretacjach urzędników. Dopiero "twarda walka" pozwalała mi wyjść na swoje.
            Tak więc jeżeli chcieli by tak zrobić, chociaż wątpię, to radzę nie odpuszczać
            tak łatwo.
            • ypsilon Re: Zmiana uzupełnienia, a trwający projekt 14.02.06, 13:00
              Ja w tej chwili mam tego typu sytuację - dotyczy wynagrodzeń personelu
              projektu. We wniosku jest ustalone wynagrodzenie mies. dla konkretnych osób,
              wskazanych z imienia i nazwiska, do tego jeszcze po dodatkowych negocjacjach z
              DWUP-em, a teraz ten sam urząd każe mi wyliczać stawki godzinowe dla tych
              zadań. Przy czym zawarte są umowy zadaniowe z naszymi własnymi pracownikami.

Podobnie było przy rozpoczęciu projektu - wskazane były konkretne osoby, które
              będą realizowały projekt, a weszła interpretacja PZP, że muszę przeprowadzić
              przetarg:(
              • marogn Re: Zmiana uzupełnienia, a trwający projekt 15.02.06, 16:01
                Jeśli chodzi o tą zmianę wytycznych przy zporr/efs to w ramowych wytycznych ze
                stycznia, str. 13 pisze że "możliwe jest zastosowanie nowych zasad
                kwalifikowania", należy poinformować o tym tylko ben. końcowego (wup)

mam pytanie do ypsilon - jak poradziłeś/łaś sobie z przetargiem na kadrę, myśle
                że to nurtuje wiele osób
                • ypsilon Re: Zmiana uzupełnienia, a trwający projekt 15.02.06, 21:31
                  Jeśli chodzi o pracowników (personel do obsługi projektu), to prawie wszystkim
                  zostały powierzone dodatkowe prace w ramach etatu za dodatkowym, zryczałtowanym
                  wynagrodzeniem. Jest to zgodne z naszym regulaminem wynagradzania. Te osoby
                  prowadzą miesięczne karty czasu pracy. Tu pojawił sie problem - WUP żąda, aby
                  wyliczyć stawki godzinowe, a karty rozpisać co do godziny (co, kto, jak długo
                  robil każdego dnia).
                  Nie zawarlismy umów zleceń (przetarg) ze swoimi pracownikami na wykonywanie
                  tych samych czynności, gdyż zachodzi tu obawa na ukrywanie nadgodzin:(

No i własnie teraz składam wyjaśnienie do WUP-u odnośnie stosowanego przez nas
                  rozwiązania, które zgodne jest z projektem (osoby i wynagrodzenia imiennie
                  zgłoszone we wniosku), kodeksem pracy i naszym regulaminem wynagradzania.

Dwie osoby zostały zatrudnione na etat, zgodnie z założeniami projektu.

Natomiast jeśli chodzi o wykładowców, to podzieliłam ich na kategorie wg
                  specjalnosci; załozyłam, że każdy nauczany przedmiot to inny rodzaj usługi,
                  więc wg tych kategorii wyliczyłam jej wartośc i przeprowadziłam przetarg w
                  stosunku do czterech osób, dla których wartość wynagrodzenia w czasie trwania
                  całego projektu przekroczy 6000 euro (doradca zawodowy, wykładowca j.
                  norweskiego, ekonomista i opiekunka do dzieci).

• marogn Re: Zmiana uzupełnienia, a trwający projekt 17.02.06, 09:41
                    dziękuję za odpowiedź
                    • deptaczek Re: Zmiana uzupełnienia, a trwający projekt 27.02.06, 11:02
                      podobny problem byl cwiczony przy okazji uscislania w inwestycjach rurowych
                      (wod-kan) dokad rura jest kwalifikowana a odkad nie jest. Akurat w przypadkach,
                      ktore znam koszt kwal. od poczatku zostal okreslony bezdyskusyjnie. Ale gdyby
                      tak nie bylo, to UW zmusilby Gminy do zmiany umowy i ponownego przeliczenia
                      (czyli zmniejszenia) kosztów kwal.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka