Dodaj do ulubionych

Fundusze Unijne -w Wyższej Szkole Kultury Społecz.

20.02.06, 13:36
Od lutego 2006 ruszyło Podyplomowe Studium w Wyzszej Szkole Kultury
Społecznej i MEdialnej w Toruniu .
Celem studiów ma być zdobycie umiejetności w zakresie pozyskiwania funduszy
unijnych , przygotowywanie projektów w róznych dziedzinach takich jak:
rozwój małej i średniej przedsiębiorczości, ochrona środowiska, edukacja i
oświata, , ochrona zdrowia, turystyka, rolnictwo i rozwój obszarów wiejskich
itp. tych klika ostatnich szczególnie interesujących dla bardzo bliskiej mi
Zamojszczyzny:-))

Warto zdobywać wykształcenie w tym zakresie gdy jak pewnie większość z nas
wie do listopada 2005 roku wykorzystano zaledwie ok 4.6 % !!! z mozliwych
funduszy unijnych ,
Jesli ktos mieszka blisko Torunia warto sprawdzić czy sa jeszcze wolne
miejsca ...
Należy dodać ,że wykładowcami są specjaliści z zakresu prawa unijnego,
pracownicy urzędów państwowych i samorządowych , którzy mają szerokie
doświadczenie w sporządzaniu projektów finansowania z zakresu wykorzystywania
funduszy unijnych
Obserwuj wątek
    • malka32 Re: Fundusze Unijne -w Wyższej Szkole Kultury Spo 24.02.06, 15:47
      Nawet ksiądz Rydzyk docenia pożytki płynące z członkostwa w Unii
      Europejskiej.Kto by pomyślał...
      • januszx specjaliści "od funduszy" 03.03.06, 10:05
        Malko, akurat mam trochę informacji na ten temat i peenie nie zauwazyłaś ale np
        w Telewizji Trwam byłoo wile więcej bardzo rzeczowych informacji na temat
        wykorzystywania funduszy unijnych , na temat pisania projektów i trudności
        zwiazanych z szerszym wykorzystaniem tych pieniędzy. Często goścmi takich
        spotkań - ostatnia kilkugodzinna audycja odbyła się w lutym , wśrógości
        znaleźli się przedstwiele sejmiku województwa lubelskiego , samorządowcy i
        przez długie godziny uczestnicy programu i dzwoniący telewidzowie zastanawiali
        się jak wspólnie rozwiązac ten problem . Wiadmojak dużą składkę wpłaca Polska .

Przed nami wielkie , wazne zadanie ... wykształcenie dużej ilości
        specjalistów znających się dokonale naprawie unijnym czy tez na zasadach
        przyznawania funduszy
        dzięki temu będziemy mieli szanse odzyskać pieniądze które kazdego roku
        wpłacamy do unijenj kasy i otrzymac jeszczewięcej ,znacznie więcej na
        realizacje wielu ważnych celów
        Tutaj pozwolę sobie podkreślić jak wazne jest wsparcie tych zaniedbanych ,
        często ze słaba infrastruturą, przemysłem w zaniku terenów Polski Południowo
        Wschodniej
        jak tylko przykładowo Chełm, Tarnobrzeg,Sandomierz Tomaszów Krosno, Włodawa,
        Hrubieszów , Kraśnik czy jakże mi drogi Zamość

W celu zwiększenia liczby specjalistów znających sięna funduszach unijnych
        powstało studium : Zasady wykorzystania funduszy unijnych w Wyższej Szkole
        Kultury Społecznej i Medialnej i masz racje Malkoduża w tym także zasługa Ojca
        Rydzyka , jakże ważne ,że tak wiele róznych środowisk interesuje się tym
        palącycm "fuduszowym" tematem .

Ciekawy jestem czy może ktoś z piszących na forum uczęscza do tego studióm i
        może się z nami podzielić wrażeniami...

Pozdrawiam w piękny zimowy dzień
        Janusz
        • infomsp Re: specjaliści "od funduszy" 03.03.06, 12:44
          ....wrzucę do tego swoje zdanie jeszcze.
          Z całym szcunkiem do januszx i do opinii, ale hasła typu: "Przed nami wielkie ,
          wazne zadanie ... wykształcenie dużej ilości specjalistów znających się dokonale
          naprawie unijnym czy tez na zasadach przyznawania funduszy" przypominają to o
          czym wspominał hubertus_zamoscicus w innym wątku dotyczącym wizyty Pani Komisarz
          Hubner. Przyjechała, pogadali, wszyscy się ze sobą zgodzili i pojechała.

Problem wdrażania funduszy to nie problem braku kadr czy braku dobrych
          projektów. Przedsiębiorcy, jst i doradcy bardzo szybko się dostosowali do nowych
          wymagań, o czym świadczy ilość projektów i stopień wykorzystania (ale nie
          wypłacenia) środków dostępnych w np. SPO-WKP, ZPORR (z drobnymi wyjątkami).
          Problemy są natomiast np. przy SPO-Transport, gdzie beneficjentem najczęściej są
          instytucje państwowe i przy realizacji płatności (z czym się morduję np. w 3.4.
          ZPORR).
          Jak pojawiła się inicjatywa np. uproszczenia zam publ. to tak poprawiano, że
          wyszła z tego kicha, a uzasadniano, że uprościć się nie da, bo poza MRR, wszycy
          kradną więc trzeba pilnować i lepiej żeby nie dostał nikt niżby miał ukraść jeden.

Tak się będziemy szkolić na lewo i prawo ... może lepsza byłaby szkoła
          przetrwania w świecie Kafki ;-)
          Temat jest chwytliwy, medialny i łatwo na nim zarobić, ot co. Takie jest moje
          zdanie.

Oczywiście nie chcę nikogo urazić, ale moje 6-letnie doświadczenia wskazują, że
          "wyszkolenie" przedsiębiorców zajęło ok. 1-2 lat, a z instytucjami
          zarządzającymi i wdrażającymi są problemy do tej pory. Na końcu Prezes PARP
          ogłasza sukcesy 2.3. SPO-WKP i ilość wniosków złożonych jako wynik wdzięku i
          dobrych chęci tej instytucji. Z czego się śmieje każdy, kto miał nieprzyjemność
          współpracowania z tą instytucją.
          • hubertus_zamoscicus specjaliści "od funduszy" 03.03.06, 14:26
            To może i ja coś dorzucę:

1) Kilka razy Radca prawny odmówiła mi podpisu pod jakimś tam wymogiem
            biurokratycznym niezbędnym jako załącznik do wniosku, bo było to w jej
            mniemaniu absurdalny wymóg, nie tylko niepotrzeby ale i sprzeczny z prawem.
            2) Aktualnie by dokonać płatnosci w ramach 3 projektów inwestycyjnych
            realizowanych przez gminię z SPO Rolnego muszę nacigać prawo, kombinować,
            tłumaczyć się i ściągać cięgi od skarbnik...
            3) W ramach reorientacji zawodowej rolników i innych grup społecznych 70%
            składanych projektów tematycznie dotyczy ....szkoleń na specjalistę ds.
            funduszy ue

konkluzja moja jest następująca:
            Specjalistów nam nie zabraknie, o to jestem spokojny - ludzie szybko się
            douczają, szkolą, przekwalifikowują. Ale i tuzin specjalistów nie wygra z
            kafkowskim światem polskiej biurokracji. Bo to, co się aktualnie dzieje w
            Warszawie (biorąc pod uwagę szczegóły wdrażania funduszy)przerasta najgorsze
            moje koszmary...To już nawet nie są absurdy, a samobójstwo. I jestem pewnien,
            że jeśli nie przyjdzie ktoś mądry i nie zrobi Wielkiego Resetu polskiego prawa -
            pogrążymy się w chaosie i własnym g..które niesutannie robimy pod siebie.
            tyle.
            • januszx utrudnienia formalistyczno-inform. minimalizować 10.03.06, 11:24
              Witam ,
              Warto podkreślić jasno ,że Unia nie przewiduje az tak wielu ograniczeń
              biurokratycznych . takie ograniczenia wprowadził nasz rząd !!!, który nas
              wprowadził do UE ,rząd Belki zdecydowanie nie zmienił tych biurokratycznych
              paranoi !.
              Nie jestem specjalistą ale orentuje się ,że system informatyczny jak również
              formalistyczny - przyznawania funduszy na konkretne przedsięwzięcia jest bardzo
              skomlikowany .
              Dlaczego taki skomlikowany sytem syetem rząd poprzedniego parlamentu
              wprowadził ?
              Odpowiedź na to pytanie nie jest prosta ale z pewnością j e d n ą
              z ważniejszych mozliwości rozwiazania tej kwestii jest mentalnośc
              postokmunistów , którzy sami często zamieszani w różne afery gospodarcze itp
              byli wyjatkowo "zapobiegliwi": i postawili szereg barier dla
              Is\nstytucji ,osób zainteresowanych funduszami co bardzo ograniczyło możliwość
              przyznawania kasy i jak wiemy w ciągu pierszego półtora roku Polsce udalo sie
              wykorzystać zaledwie ok 4 % mozliwych srodków!!

O ile wiem uproszczenie tych procedur jest jednym z ważniejszych punktów
              programu prac obecnego rządu...ważne jest także uproszczenie prawa ,
              zmniejszenie szarej strefy - widać tu juz pewne prace w tym kierunku - tu
              działanośc ministra Ziobro czy Premier Gilowskiej
              - mniej "kasy fiskalnej",
              - uproszczenie podatków (...)daj Boże ,że wprzyszlym roku zmniejszą podatki tu
              ostatnio pojawiły się podobne propozycje Po i PIS! a to dobre ...
              ale też w pewnym sensie
              sprawy zmian z resortu sprawiedliwości

A szkolić w zakresie funduszy UE wydaje mi się ,że zdecydowanie warto!
              tak żebyśmy byli w stanie znacznie przekroczyć uzyskanie funduszy z UE
              ponad wpłacone o b o w i ą z k o w e składki do budżetu UE

Pozdrawiam Janusz
              • hubertus_zamoscicus Re: utrudnienia formalistyczno-inform. minimalizo 10.03.06, 11:51
                Ja bym poczekał z efektami tych "ułatwień" i z euforią z nich wynikającą. Moim
                zdaniem na żadne radykalne "ułatwienia" nie mamy co liczyć , bo mentalność
                ministerialno-urzędnicza jest w materii nieruchawa, co objawia się ciągłym
                zmienianiem prawa przy równoczesnym jego psuciu.
                • infomsp Re: utrudnienia formalistyczno-inform. minimalizo 10.03.06, 12:24
                  coż dodać .... jak się tylko zgodzić.

Jakoś nie przekonują mnie argumenty natury politycznej. Problem jest głębszy niż
                  "mentalnośc postokmunistów". O czym pisze januszx. Zgodzę się, że mantalność,
                  ale społeczeństwa, jaka pozostała po "komunizmie".
                  Wytyczne np. w ZPORR tworzone są przez administrację regionalną, a nie centralną
                  więc Belka, aż takiego wpływu chyba na to nie miał.
                  A uproszczenia? Wierzę w szczere intencje, ale póki co, z żadną rewolucją się
                  jeszcze nie spotkałem, a jedynie z coraz szczęstszym przesuwaniem terminów dla
                  tych najważniejszych propozycji. (patrz przykład zam. publ.)
              • raspie Re: utrudnienia formalistyczno-inform. minimalizo 10.03.06, 13:17
                kolega januszx szerzy na tym forum propagandę w najgorszym "radiowym" rodzaju.
                tak tylko dla informacji - projekty uproszczeń i zmian w zakresie pozyskiwania
                funduszy strukturalnych wprowadził jeszcze rząd pana Belki i byłe Ministerstwo
                Gospodarki i Pracy - pierwsze zaakceptowane w resortach programy powstały w
                połowie poprzedniego roku. Nowy rząd i nowe MRR tylko kontynuuje prace
                poprzedników, niestety znów psując dobre pomysły zmian - przykład? nowe prawo
                zamówień publicznych - projekt z czasów poprzedniej ekipy, który rząd
                Marcinkiewicza przypisał sobie i zrobił wokół tego szum medialny - podczas gdy
                o była tylko "nowela" zaproponowanego wcześniej projektu. Najpierw wielkie
                obiecanki, konferencje itp. itd., a potem w uzgodnieniach międzyresortowych
                (już NOWE ministerstwa)projekt obcinany i usuwane nabardziej korzystne zapisy.

na szczęście każdy może dziś wejść na sieć i sprawdzić sobie który rząd i który
                premier co zrobił, jakie jest prawo i w którą stronę idą zmiany - propagandowe
                hasła w stylu "mentalności postkomunistów" to na szczęście nie jest poziom
                dyskusji w tym temacie.zresztą podejrzewam że autor postu też urodził się w PRL-
                u...a mentalności nie nabywa się w kilka lat...

a już najbardziej kole w oczy hipokryzja - to jak to jest w końcu z tą UE?to
                jest "be", jak oficjalnie głoszą w "mediach" założyciele szkoły w Toruniu, czy
                może jednak nie jest?a może studia "unijne" w Toruniu są na zasadzie "poznaj
                wroga"? mam jednak wrażenie, ze chodzi tu o "zrób niezłą kasę"...

forum "fundusze unijne" to wymiana wiedzy i doświadczeń a nie miejsce robienia
                kampanii wyborczych i siania propagandy.takie jest moje zdanie.ale oczywiście
                ktoś może mieć inne...
                pozdrawiam

• swobo24 Re: utrudnienia formalistyczno-inform. minimalizo 10.03.06, 15:29
                  Chciałbym zauważyć, iż od początku tego wątku zostały naruszone obydwie
                  podstawowe zasady tego forum:

1) Reklamy i ogłoszenia usług są usuwane
                  2) Chcesz zdobyć markę - zapracuj tu na nią sam.

Większość postów Januszax to ewidentna reklama wprost określonej jednostki
                  edukacyjnej. Oferowane szkolenia nie są darmowe (co w zasadniczy sposób różni
                  ten wątek od wątku rozpoczętego przez dialogobywatelski) a więc służą
                  działalności zarobkowej właścicieli. Uważam, iż tego typu posty powinny być
                  traktowane na równi z próbą otwartej reklamy usług typu pisanie wniosków.

Sprzeciw natury moralnej budzi ewidenta hipokryzja jaką jest otwieranie tego
                  typu kierunku przez kręgi o rodowodzie zdecydowanie antyeuropejskim, do niedawna
                  zajadle krytykujące członkowstwo Polski w UE.

Zdecydowany protest powinny również budzić próby wprowadzania wątków
                  politycznych, nie mających nic wspólnego z merytoryczną dyskusją na temat
                  funduszy strukturalnych.

Aby nie być pisać jedynie rzeczy negatywnych, dziękuję autorowi postu za
                  rozbawienie w jakie wprawił mnie pisząc o usilnych staraniach obecnego rządu
                  zmierzających ku obniżeniu podatków.

Podsumowując: PROTESTUJĘ i proszę januszax aby uszanował merytoryczny i
                  niekomercyjny charakter forum.
                  • infomsp Re: utrudnienia formalistyczno-inform. minimalizo 10.03.06, 16:01
                    eeeee, Wy to tak od razu z buta.

My z kolegą hubertusem_zamosciusem delikatnie, z wyczuciem chcemy przekonać
                    januszxa do właściwego spojrzenia na świat siłą i "godnosiom" naszych
                    argumentów, a Wy całą robotę żeście zepsuli... ;-)
                    • hubertus_zamoscicus Re: utrudnienia formalistyczno-inform. minimalizo 11.03.06, 13:51
                      no właśnie - dzięki msp za wytłumaczenie naszych intencji :)
                      poza tym rząd coś tam robi - wczoraj np. rozmawiałem z posłem pis, który
                      potwierdził, że do senatu trafiła nowela ustawy o zam.publicznych podnosząca
                      próg z 6 do 60 tys. euro
                      • januszx Re: utrudnienia formalistyczno-inform. minimalizo 12.03.06, 09:43
                        Infomsp i Hubertus , dzięki za rzeczowy poziom dyskusji , oczywiście zdanie
                        Innych Dyskutantów również szanuję , każdy ma prawo swoje zaprezentować :-)
                        Bardzo ciekawe jest spojrzenie Kogoś z Szanownych Państwa otóż
                        przypuszczenia ,że Wyższa Szkoła Medialna w Toruniu ma zamiar
                        "poznać wroga ";-)) ...Ciekawe" jest jak ulegacie nachalnej kampanii
                        medialnej :
                        - ileż tam "zła się nagromadziło w tym Toruniu" (uogulniam) twierdzą nasi
                        wspaniali dziennikarze ...a nie przyjdzie do głowy ,że skoro jesteśmy w Unii
                        to należy wykorzytsatć wszelkie możliwe metody ,żeby odzyskać nasze pieniądze ,
                        które wpłaca do Budżetu UE nasz rząd?
                        Podobnie czyni Szkoła w Toruniu , oglądałem program na ten temat i wykłady sa
                        tam prowadzone przez profesorów praw i wybitnych specjalistów , przedstawicieli
                        samorządów i trudno w to pewnym osobom uwierzyć ale zmierzają do wykształcenia
                        specjalistów tej dziedzinie , jeśli są osoby chętne nauki... mają okazje .
                        A jak post niewygodny to oczywiście od razu pojawiają się propozycje żeby
                        wyciąć:-)

Ciekawa tez obrona rządu Ministra Belki , który wykorzystał te 5 % środków
                        unijnych

...ot entuzjaści UE - poskomuniści , którzy potrafią(potrafili to na szczęscie
                        czas przeszły:-) ) rządzić jedynie na układach , kolesiach itp, także w
                        kwestiach unijnych wprowadzili podobne zasady to co się dziwić takiego 5 %
                        efektu??

Pozdrawiam
                        Janusz
                        • januszx Nasza polska mentalność 12.03.06, 10:36
                          JEszcze wkwestii mentalności naszego społeczeństwa , o której wspominał
                          Infomsp, tu w zasadzie zgadzam się ,rzeczywiście nasi drodzy rodacy nauczeni
                          są "kombinowania" , "załatwiania"... ale czyż to nie pozostałość po
                          poprzedniej epoce , która przeszła na kolejne 16 lat? zmienić ów stan ? fakt
                          zadanie iście herkulesowe ale nie poddawajmy się:-)
                          Pozdrawiam w zimowe przedpołudnie
                        • swobo24 Re: utrudnienia formalistyczno-inform. minimalizo 12.03.06, 10:49
                          1) Manipulacja wypowiedziami przedmówców to niezbyt przyjemna technika. Nie
                          zauważyłem, aby ktoś sugerował usunięcie postu (jak na razie, żaden post na
                          forum nie został usunięty i niech tak zostanie), a tym bardziej nie zauważyłem
                          aby ktoś bronił rządu Belkowego.

2) Jestem wdzięczny januszowix iż wielkodusznie daj mi prawo zaprezentowania
                          swojej opini: "oczywiście zdanie Innych Dyskutantów również szanuję, każdy ma
                          prawo swoje zaprezentować:-)"

3) Stawianie znaku równości pomiędzy postkomunistami i euroentuzjastami uważam
                          za nieuprawnione.

4) I jeszcze jedna uwaga, szanowny polemisto, skoro zarzucasz nam, iż "ulegamy
                          nachalnej kampanii medialnej," nie sądzisz, iż samemu również należałoby być
                          ostrożniejszym formułując opinię o toruńskiej szkole na podstawie obejrzanego
                          programu (a takie wrażenie można odnieść czytając Twojego posta)...

To tyle drogą komentarza, na tym zakończę swój udział w tej mało konstruktywnej
                          wymianie zdań (i nie jest to oskarżenie rzucone w stronę kogokolwiek, a jedynie
                          stwierdzenie faktu - wystarczy porównać to z innymi wątkami na forum, które
                          przyczyniają się do poszerzania naszej wiedzy bądź pomagają rozwiązywać
                          konkretne problemy. I oby tak dalej :).

Pozdrawiam.
                          • januszx wyrażam żal... 12.03.06, 19:35
                            swobo24 napisał:

> 1) Manipulacja wypowiedziami przedmówców to niezbyt przyjemna technika. Nie
                            > zauważyłem, aby ktoś sugerował usunięcie postu (jak na razie, żaden post na
                            > forum nie został usunięty i niech tak zostanie), a tym bardziej nie zauważyłem
                            > aby ktoś bronił rządu Belkowego.

Bardzo mnie cieszy Swobo Twoje stanowisko:-)

>
                            > 2) Jestem wdzięczny januszowix iż wielkodusznie daj mi prawo zaprezentowania
                            > swojej opini: "oczywiście zdanie Innych Dyskutantów również szanuję, każdy ma
                            > prawo swoje zaprezentować:-)"
                            Tobie również jestem wdzięczny za wielkoduszność

>
                            > 3) Stawianie znaku równości pomiędzy postkomunistami i euroentuzjastami uważam
                            > za nieuprawnione.

Pisałem jedynie ,że postokmuniści euroentuzjastami byli(są)..czyż nie ?

>
                            > 4) I jeszcze jedna uwaga, szanowny polemisto, skoro zarzucasz nam, iż "ulegamy
                            > nachalnej kampanii medialnej," nie sądzisz, iż samemu również należałoby być
                            > ostrożniejszym formułując opinię o toruńskiej szkole na podstawie obejrzanego
                            > programu (a takie wrażenie można odnieść czytając Twojego posta)...

Cóż Drogi Polemisto może to być mylna uwaga , nie wiem czy zauważyłeś ale
                            pisałem ,że warto skorzystać także z tej mozliwości obok wielu innych chociaż
                            A w tej kwestii się z Tobą zgodzę ... fakt ja również mogę ulegać "nachalnej
                            kampanii medialnej" i to z różnych stron gdyż staram się dywersyfikować żródła
                            odbioru infomacji
                            chyba wypada wyrazić mi żal ,że ten wątek "nie poszerza Twojej wiedzy:-) i nie
                            rozwiązuje konkretnego problemu...
                            mimo to pozdrawiam Cię
                            Janusz
                            • infomsp Re: wyrażam żal... 12.03.06, 21:33
                              Trochę wejdę w rolę moderatora (mam nadzieję, że hubertus_zamoscius nie będzie
                              miał mi tego za złe), ale mam ogromną prośbę do wszystkich uczestników o to żeby
                              nasza wspólna dyskusja wróciła z poziomu ogólników do konkretów lub się zakończyła.
                              Moim zdaniem treść tego wątku za bardzo odbiegła od założeń tego forum.
                              • 2grzegorz Re: wyrażam żal... 15.03.06, 15:23
                                To ja konkretnie.
                                Hubertus pisze, że
                                "poza tym rząd coś tam robi - wczoraj np. rozmawiałem z posłem pis, który
                                potwierdził, że do senatu trafiła nowela ustawy o zam.publicznych podnosząca
                                próg z 6 do 60 tys. euro
                                "
                                koniec cytata ;-)
                                myślę, że to by znacznie ułatwiło życie - czy możemy w jakiś sposób (maile?)
                                zmobilizować senat do przeprowadzenia takiej zmiany?
                                pozdrawiam
                                Grzegorz

• januszx Fundusze Unijne w WSKSiM w Toruniu 14.03.07, 13:10
      Na Studiach WSKSiM w Toruniu rozpoczęła się trzecia edycja Studiów z zakresu
      zasad wykorzystania fudnuszy unijnych. Myślę ,że warto zadzwonić do Szkoły i
      zapytać jakie są zasady naboru i czy może jeszcze można rozpocząć naukę , w
      kilku miejscach pisaliśmy ,że brakuje nam specjalistów także warto wiedzieć obok
      Innych także o tej szkole założonej przez Ojca Tadeusza Rydzyka. Wykładowcy
      staraja się uczyc ludzi jasnego spojrzenia i przekazują wiele cennej wiedzy
      popartej dośiadczeniem zdobytym w Centrum A. Smitha, Urzędach czy
      Ministerstwach Rozwoju Regionalnego czy Rolnictwa , gdyby było juz za późno to
      może warto już rozpocząć przygotowania do IV jesiennej edycji studiów...
      tak pod rozwagę ...jak ruszą programy specjalistów na rynku może zabraknąć ...
      Pozdrawiam serdecznie
      J

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka