Dodaj do ulubionych

Budżet 2.3 SPO WKP w pełni wykorzystany

06.03.06, 11:13
W piątek odbyła się konferencja, na której ogłoszono m.in. że co trzeci
wniosek złożony w 4rundzie aplikacyjnej został rekomendowany do dotacji.
Druga informacja - kolejnej rundy nie będzie!
Czy może wiecie kiedy i czy w ogóle pojawi się lista 1223 szcześliwców,
którzy pozytywnie przebrnęli przez etap oceny merytorycznej?
Obserwuj wątek
    • gdulaaa Re: Budżet 2.3 SPO WKP w pełni wykorzystany 06.03.06, 13:00
      Jest już lista na stronie PARP...
      • infomsp Re: Budżet 2.3 SPO WKP w pełni wykorzystany 06.03.06, 14:05
        może się komuś przyda:

06-03-2006 Co z V rundą SPO WKP 2.3?
        Po ogłoszeniu wyników IV rundy SPO WKP 2.3 brakuje jednoznacznych wypowiedzi
        ze strony Ministerstwa Rozwoju Regionalnego, Ministerstwa Gospodarki czy
        Polskiej Agencji Rozwoju Regionalnego, czy i kiedy zostanie ogłoszona V
        runda naboru wniosków. Jeszcze kilka miesięcy temu, można było usłyszeć
        głosy, że mogą się odbyć nawet jeszcze dwie rundy i że V runda zostanie
        ogłoszona na przełomie marca i kwietnia 2006 r.

Nikt wtedy jednak nie przewidywał tak pozytywnych wyników w ramach IV rundy.
        Gdyby tendencja wyboru do dotacji co jedenastego wniosku utrzymała się
        również w ramach IV rundy, łatwiej by było o klarowną odpowiedź. Jednak
        wprowadzone zmiany w procesie oceny wniosków w IV rundzie sprawiły, że nie
        co jedenasty, ale co trzeci wniosek został rekomendowany do wsparcia. Z
        trzech wcześniejszych rund wybrano 1615 wniosków do dotacji. Zaś ostania IV
        runda do tej liczby wybrańców dodała aż 1223 przedsiębiorców. Tym samym
        stało się faktem, że ta liczba pozytywnie ocenionych wniosków w ramach IV
        rundy wyczerpała obecnie dostępny budżet tego działania.

Jeśli wszystkie wnioski rekomendowane do wsparcia z tej tury zostaną
        zatwierdzone do dofinansowania, a raczej tak będzie (może być różnica kilku
        wniosków) środków z obecnego budżetu nawet zabraknie. Więc realokacje z
        innych działań SPO WKP, czy oszczędności w wyniku realizacji projektów
        (projekt wypracowuje średnio 10% oszczędności podczas realizacji), będą w
        pierwszej kolejności przeznaczone na dofinansowanie projektów zatwierdzonych
        do dotacji z IV rundy.

www.funduszeonline.pl/strony/1/i/3448.php
        • gosgos1 Re: Budżet 2.3 SPO WKP w pełni wykorzystany 06.03.06, 21:40
          podobne info...... czyli nie bedzie już rund 2.3

Ponad 1200 wniosków rekomendowanych do zrealizowania w trakcie IV rundy aplikacyjnej do Działania 2.3 SPO WKP są dowodem na to, że wprowadzone z inicjatywy MG ułatwienia procesu oceny projektów były skuteczne - powiedział Andrzej Kaczmarek, podsekretarz stanu w MG, podczas konferencji podsumowującej wyniki oceny wniosków w IV rundzie Działania 2.3 SPO WKP.

Wiceminister Kaczmarek zaznaczył, że w trakcie wcześniejszych rund bardzo mały odsetek wniosków był zatwierdzany do realizacji, a opóźnienia w ich ocenie wynosiły średnio trzy miesiące. – Dotychczas jedynie co jedenasty wniosek był pozytywnie oceniany. Po zmianach jakie wprowadziliśmy akceptowany jest co trzeci wniosek, a prace nad oceną kończą się zgodnie z harmonogramem – powiedział wiceminister.

Według Mirosława Marka, prezesa PARP, budżet Działania 2.3 został wyczerpany, a nawet przekroczony. – Środki w tym działaniu moglibyśmy kontraktować aż do 2007 roku, jednak już dziś możemy powiedzieć że V rundy aplikacyjnej nie będzie – dodał prezes Marek.

Obecne na konferencji: Agnieszka Jankowska, dyrektor Departamentu Zarządzania Programem Wzrostu Konkurencyjności Przedsiębiorstw w MRR oraz Danuta Jabłońska, dyrektor Departamentu Rozwoju Gospodarki w MG zapewniły, że podczas okresu programowania na lata 2007-2013 będą podejmowane działania w kierunku dalszych uproszczeń w procesie aplikacji i oceny wniosków.

Konferencja podsumowująca ocenę wniosków o wsparcie złożonych w czasie IV rundy aplikacyjnej do Działania 2.3 SPO WKP odbyła się 3 marca br. w siedzibie PARP w Warszawie. W czasie IV rundy złożono ponad 3500 wniosków z czego 1223 na łączną kwotę ok. 693 mln zł zostało rekomendowanych do realizacji. Ostateczna decyzja, które projekty otrzymają dofinansowanie zapadnie w Ministerstwie Rozwoju Regionalnego. Dotychczas w ciągu czterech rund aplikacyjnych do Działania 2.3 SPO WKP do realizacji zostało rekomendowanych ponad 2800 wniosków
          • infomsp Skuteczność uproszczeń do 2.3 SPO-WKP 07.03.06, 07:54
            Jakie jest Wasze zdanie nt. skuteczności tych uproszczeń? Ja jakoś im nie
            wierzę, a przydatność kwalifikatora wniosków oceniam na bardzo niską, chyba że
            dla osób, które mają pierwszą styczność z tym programem.
            • gdulaaa Re: Skuteczność uproszczeń do 2.3 SPO-WKP 07.03.06, 10:22
              Przygotowywałam wnioski zarówno do 1terminu jak i 2-go, nie widzę żadnej
              różnicy! Po prostu - dostali odgórny przykaz, że mają sprawdzić wnioski w 2 m-
              ce, no i sprawdzili. A co z wypłatą dotacji (mój klient od kontroli w sierpniu
              2005r. jeszcze pieniędzy nie dostał)albo z wnioskami z odwołania (wnioski
              składane z 2 terminu - w lutym 2005r. a do dziś nie wiadomo co się z nimi
              dzieje - po naszym odwołaniu wnioski wróciły do oceny).
              • eichendorff Re: Skuteczność uproszczeń do 2.3 SPO-WKP 07.03.06, 10:37
                Z odwołaniami jest tak: wnioskodawca pisze, że coś jest czarne, a po kilku
                miesiącach (już dawno minął termin realizacji projektu) dostaje odpowiedź, że
                to jest białe. I - obowiązkowo załączona - formułka z wytycznych, która w ogóle
                nie ma nic wspólnego z kolorami.
                • eichendorff Re: Skuteczność uproszczeń do 2.3 SPO-WKP 07.03.06, 10:47
                  Ale ogólnie jestem zadowolony z tych ułatwień. Wcześniej bywało, że niektórzy
                  przedsiębiorcy - widząc ogrom dokumentacji (załączników) którą muszą zgromadzić
                  i mając świadomość niewielkich szans na otrzymanie dotacji - machali ręką i
                  dawali sobie spokój z wnioskowaniem o dofinansowanie. Teraz, ci, którzy
                  przeszli pozytywnie przez wszystkie rundy, mają już rzeczywistą motywację by
                  zdobyć dokumenty potrzebne do podpisania umowy.
                  Szkoda tylko, że ci, którzy odpadli w poprzednich rundach w dużym stopniu
                  zniechęcili się do funduszy w ogóle...
                  • raspie Re: Skuteczność uproszczeń do 2.3 SPO-WKP 07.03.06, 11:54
                    hmm...
                    Kwalifikator Wniosków, wymieniany jako narzędzie, które zdecydowało o
                    skuteczności ostatniego naboru, to śmiech na sali. Daje mniej więcej tyle samo,
                    co przeczytanie wytycznych.
                    A uproszczenia?Przyznaję, że jestem pod wrażeniem szybkości oceny w ostatnim
                    naborze oraz na plus oceniam liczbę załączników. Niestety zmiany przyszły ciut
                    za późno i zniechęcenie jest na tyle duże, że co raz trudniej kogokolwiek
                    przekonać do ubiegania się o środki.
                    Co raz więcej pojawia się także u mnie klientów, którzy mają zerowe pojęcie o
                    całym temacie i zainteresowani są dopiero do momentu, w którym dobitnie nie
                    uświadomię im, że złożenie wniosku nie równa się otrzymaniu dotacji. Mam
                    wrażenie, że kampania informacyjna ugrzęzła gdzieś dawno temu w martwym
                    punkcie.Nie wiem, jak to się miało wobec tego przełożyć na tą wysoką jakość
                    składanych wniosków, o której trąbi PARP.
                    Przykre że nowych naborów już nie będzie.
                    3.4 ZPORR też dogorywa...
                    Rok 2006 faktycznie nie zapowiada się zbyt różowo.
                    • infomsp Re: Skuteczność uproszczeń do 2.3 SPO-WKP 07.03.06, 12:14
                      Czyli jakby moja opinia nie jest osamotniona, tylko czy się cieszyć czy płakać?

Nie wierzę żeby kosmetyczne zmiany, jakie PARP wprowadził przełożyły się na
                      poprawę w ocenie merytorycznej. Trudno mi się przekonać do tego, że likwidacja
                      kilku załączników doprowadziła do tego, że nagle pojawiło się więcej projektów
                      dobrych merytorycznie. Przygotowanie merytorycznie dobrego projektu wymaga
                      takiego zaangażowania, że ocena formalna jest jedynie "formalnością". Nie da się
                      tego zrobić bez osoby, która zna się na temacie i jest już "obtrzaska", a wtedy
                      nie rozmawia się o tym czy projekt przejdzie formalnie czy nie, chyba że zdarzy
                      się jakaś wpadka, ale to są wyjątki.
                      Lepiej nawet, mój najlepszy projekt, jaki złożyłem, odpadł oczywiście na
                      merytorycznej i tak dla wprawy sprawdziłem kwalifikatorem, oczywiście
                      przeszedł, bo był zgodny z wytycznymi. Zgodnie jednak z opinią "ekspertów" nie
                      miał znaczącego wpływu na rozwój przedsiębiorstwa.

raspie napsiał: "A uproszczenia?Przyznaję, że jestem pod wrażeniem szybkości
                      oceny w ostatnim naborze oraz na plus oceniam liczbę załączników."
                      To wynika, że w ocenę zaagażowano RIF-y (ocena adm.-tech.) czyli 100 razy więcej
                      osób.

raspie napsiał: "Przykre że nowych naborów już nie będzie. 3.4 ZPORR też
                      dogorywa..."
                      W Małopolsce już zdechł więc generalnie jeżeli chodzi o przedsiębiorstwa, to nie
                      mam co robić i kikla firm odwołałem ;(

raspie napsiał: "Rok 2006 faktycznie nie zapowiada się zbyt różowo."
                      No to nic tylko się w rozwój stowarzyszenia zaaagażować ;-) i śmiałym krokiem ku
                      przyszłości świetlanej.
                      • eichendorff Re: Skuteczność uproszczeń do 2.3 SPO-WKP 07.03.06, 12:55
                        "Poprawa jakości" składanych w grudniu wniosków może wiązać się też z tym, że
                        część wnioskodawców składała wnioski po raz kolejny, eliminując wcześniejsze
                        błędy. Choć z pewnością ci wnioskodawcy należą do mniejszości, bo większość jak
                        raz zostanie potraktowana przez RIF czy PARP "z buta", już więcej nie chce mieć
                        z nimi nic do czynienia.

Faktycznie nie ma już co robić. Ostatnia (na 99,99999%) runda ZPORR 3.4 w woj.
                        śląskim kończy się za niecały miesiąc a co potem...?
                        Byle do wiosny (2007)!
                        • infomsp Re: Skuteczność uproszczeń do 2.3 SPO-WKP 07.03.06, 13:48
                          dla potwierdzenia na ostatni termin w Małopolsce wpłynęło dużo mniej wniosków
                          niż w poprzednich termianch.

Co również stoi w poprzek z tym o czym mówi PARP: spadek ilości wniosków
                          złożónych a wzrost ilości zaakceptowanych merytorycznie.
                        • gdulaaa Re: Skuteczność uproszczeń do 2.3 SPO-WKP 07.03.06, 13:50
                          Rzeczywiście we wszystkich województwach 3.4 raczej się kończy (w kuj.-
                          pomorskim zapowiadają jeszcze jeden termin 10.03-10.04 i koniec!). Patrząc na
                          terminy z pozostałych województw też nie jest tego wiele.
                          Odnośnie 2.3 zgadzam się z Wami - jeden mój wniosek - wg mnie bardzo dobry, nie
                          przeszedł właśnie przez ocenę merytoryczną, zauważcie że przez techniczno -
                          ekonomiczną przeszły niemalże wszystkie wnioski. Dlaczego? Bo łatwiej się
                          odwołać...
                          • eichendorff Re: Skuteczność uproszczeń do 2.3 SPO-WKP 07.03.06, 14:07
                            U mnie poprzechodziły teraz wnioski słabsze od wcześniejszych odrzuconych.
                            • infomsp Re: Skuteczność uproszczeń do 2.3 SPO-WKP 07.03.06, 14:44
                              Że też nie ma kary na takich ;-)

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka