Dodaj do ulubionych

Jak sfinansować nowe przedsięwzięcie z funduszy UE

19.04.06, 19:17
Spędziłem ostatnich kilka dni szukając informacji w sieci, czytając przepisy,
regulaminy itp itd i nie jestem wiele bliżej rozwiązania.. a problem mam taki:

Chce rozpocząć własną działalność gospodarczą, ale nie dysponuje
wystarczającym kapitałem. Chodzi o mikroprzedsiębiorstwo z wykorzystaniem
nowoczesnych technologii.

Jako student dzienny nie mogę się zarejestrować jako bezrobotny -> nie moge
wykorzystać funduszy dla bezrobotnych i funduszy dla absolwentów. Do końca
studiów jeszcze 1,5 roku - nie chce czekać. Dodatkowym utrudnieniem jest fakt,
iż całość tylko częściowo pokrywa się z kierunkiem studiów. Nie zamierzam
również w najbliższej perspektywie tworzyć nowych miejsc pracy, choć
biznesplan zakłada taką opcje (wole nie używać tego argumentu żeby w razie co
nie wtopić).

Chciałbym uniknąć kredytu (mógłbym mieć problem z jego zabezpieczeniem) a
kapitał jakim dysponuje pozwoli mi co najwyżej na koszty związane z
zakładaniem firmy, za to dysponuje majątkiem trwałym stanowiącym ok 20-30%
docelowego i, ostatecznie, mógłbym go wnieść do majątku firmy.

Moje pytanie brzmi więc: jak najłatwiej zdobyć dofinansowanie na realizację w
wysokości ok 15-25k zł (w całości inwestycje w środki trwałe, bez szkoleń itp)
w takim przypadku? Nie stanowi problemu zaprezentowanie realnego biznesplanu -
w zakresie ograniczonym posiadanym sprzętem wygonuje już część docelowych
zadań rozliczając się na zasadzie umow o dzieło/zlecenie i dobrze znam warunki.
Obserwuj wątek
    • amriel Re: Jak sfinansować nowe przedsięwzięcie z fundus 20.04.06, 10:59
      Bump.
    • cotbus76 Re: Jak sfinansować nowe przedsięwzięcie z fundus 20.04.06, 12:12
      Jeśli jesteś studentm kierunków technicznycb to możesz spróbować poszukać w
      centrach transferu technologii, akademickich inkubatorach przedsiebiorczości
      itp. (we Wrocławiu takie coś działa przy jeśli się nie mylę Politechnice, ale
      podobno takie miejsca sa też w innych osrodkach akademickich)
      A sprawdzałeś czy jest jeszcze możliwość udziału w projektach finansowanych z
      działania 2.5 ZPORR ? Niestety są w nich szkolenia, ale bezwrotna dotacja w
      wysokości 5 tys. EURO oraz pokrycie kosztów ZUS przez 6 m-cy mogłyby Cię
      zainteresować. Beneficjentami ostatecznymi tych projektów są osoby planujące
      rozpoczęcie działalności gospodarczej nie będące osobami bezrobotnymi. Podmioty
      realizujące te projekty najłatwiej namierzyć na stronach instytucji
      zarządzających są to w większości województw wojewódzkie urzędy pracy). Ponadto
      naprawdę się zastanów nad preferencyjnymi pożyczkami na rozpoczęcie działaności
      gospodarczej np. z FUNDUSZU MIKRO oraz funduszy lokalnych ( działają tylko w
      niektórych regionach i noszą różne nazwy najłatwiej znaleźć informacje o nich
      na stronie www.ngo.pl zakładka bazy danych/ polskie organizacje grantodawcze;
      lub na stronie PARP-u). Nie napisałeś skąd jesteś, ale jeżeli z Dolnego Śląska
      to powinieneś sprawdzić strony ARLEG-u (działanie 2.5 dla powiatów dawnego
      wojhewództwa legnickiego), strony Dolnośląskiego Urzedu Pracy (tam są listy
      wszystkich instytucji, które otrzymały środki na projekty w ramach działania
      2.5); stronę Funduszu Regionu Wałbrzyskego.

• amriel Re: Jak sfinansować nowe przedsięwzięcie z fundus 20.04.06, 14:02
        Sytuacja jest jeszcze weselsza. Jestem z Wrocławia, zameldowany w Bydgoszczy a
        działalność chciałbym rozpocząć w Warszawie (przeprowadzka za 3 miesiące, a
        chciałbym zacząc wcześniej..).
        • cotbus76 Re: Jak sfinansować nowe przedsięwzięcie z fundus 20.04.06, 14:43
          Więc sprawdź warszawskie Uczelnie ( ja sprawdziłabym w pierwszym rzędzie
          Politechnikę Warszawską), strony gmin warszawskich czy nie ma w nich programów
          wspierających osoby rozpoczynające działalność gospodarczą lub poszłabym na
          łatwiznę i znalazła jednostki KSU na terenie Warszawy (lista na
          www.parp.gov.pl). Spróbuj też wrzucić do wyszukiwarki hasła "fundusz lokalny
          Warszawa" oraz "instytucje otoczenia biznesu Warszawa". Tego typu podmioty
          często udzielają bezpłatnych porad w tym jak zdobyć środki na otwarcie
          działalności a co najważniejsze powinny być zorientowane jak wygląda pod tym
          względem sytuacja na ich terenie tj. w Warszawie. Mam nadzieję, że te kilka
          uwag ci się do czegoś przyda. Życzę powodzenia
          • amriel Re: Jak sfinansować nowe przedsięwzięcie z fundus 20.04.06, 14:48
            Tak właśnie zrobie. Przeraża mnie fakt, że praktycznie wszystkie fundusze
            wymagają wkładu własnego w wysokości min 50%, którym to będę dysponował gdy
            szatan do pracy na łyżwach pojedzie :-/
            • strucla_z_serem Re: Jak sfinansować nowe przedsięwzięcie z fundus 13.05.06, 16:50
              a co do inkubatorów przuczelnianych, to bywa, że każą sobie płacić jakis procent
              od Twoich przychodów później, przez jakiś tam czas

jestem w podobnej sytuacji, wkład wlasny minimalny a czas by było sie bujać z tą
              imprezą
              jednak wykonując czynności w pośpiechu, łatwo o zlą decyzję

pozdrawiam,
              życzę powodzenia

gośmaczek
    • stach40 Re: Jak sfinansować nowe przedsięwzięcie z fundus 25.04.06, 20:16
      To nie odpowiedź ale drugie pytanie.

Chcę przebudować dom na wsi na pokoje gościnne, biorę kredyt w BGZ
      - aż 120 tysięcy - ale czy nie mógł bym uzyskać jakieś wsparcie
      finansowe ze środków Unii Europejskiej?

Może ktoś tu mi poradzi?

stach
      • user-unknown Re: Jak sfinansować nowe przedsięwzięcie z fundus 03.05.06, 11:53
        do stach40

wysłałem maila na adres gazetowy: stach40@gazeta.pl

pozdrawiam
        • czuk1 Re: Jak sfinansować nowe przedsięwzięcie z fundus 21.05.06, 07:13
          Dziękuje serdecznie za odpowiedź.

Dziękuję za poradę.

stach

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka