Dodaj do ulubionych

Nowela ustawy PZP a podmioty prywatne i pozarządow

12.05.06, 18:39
Czy ktoś wie, jakie zmiany dla dwóch typów podmiotów tzn. prywatnych i
pozarządowych w zakresie projektów EFS niesie nowela Ustawy Prawo Zamówień
Publicznych? Czy coś się zmieniło, czy dalej robimy zamówienia na każdą
usługę/dostawę powyżej 6 tys. euro?
Obserwuj wątek
    • alohaa Re: Nowela ustawy PZP a podmioty prywatne i pozar 15.05.06, 08:40
      próg 6 000 euro się nie zmienił.
      • pz.pz Re: Nowela ustawy PZP a podmioty prywatne i pozar 23.05.06, 21:24
        Mam złą wiadomość: z opinii prawników ministertstwa rozwoju wynika, że nawet
        jeśli podmioty prywatne (w tym ngo) nie są zobowiązane do stosowania ustawy, to
        w jednym paragrafie tam jest napisane, że muszą to robić jeśli wynika to z
        innych przepisów - a wynika de facto z umowy o dofinansowanie projektów z EFS w
        SPO RZL, gdzie jest napisane, że beneficjent zobowiązany jest do stosowania
        prawa zamówień publicznych. A umowa jest wprowadzona rozporządzeniem, więc
        dopóki to rozporządzenie się nie zmieni, trzeba stosować ustawę.
        • dialogobywatelski Re: Nowela ustawy PZP a podmioty prywatne i pozar 25.05.06, 22:25
          Dzięki, tak też właśnie to interpretowałam, ale nie byłam w stanie do końca
          tego rozgryźć. Czyli art. 3 ust. 1 pkt 1 jakby ma pomóc, ale de facto art. 6 i
          wzór umowy związał nam ręce? Czy wiesz może, kiedy będzie zmieniony wzór umowy
          do SPO RZL i czy w ogóle? Pozdrawiam.
          • pz.pz Re: Nowela ustawy PZP a podmioty prywatne i pozar 30.05.06, 21:27
            Zła wiadomość jest taka, że dopiero teraz prawnicy w MRR i MPiPS wydali swoje
            opinie i MRR teraz uświadomił sobie, że trzeba by po raz kolejny zmieniać
            umowę. Zastanawiam się, czy do tego dojdzie, ponieważ generalnie pieniądze -
            np. w SPO RZL się kończą (zob. zamknięcie konkursu na 1.4 i 1.6 SPO RZL) a
            nowelizacja rozporządzenia z umową trwała ostatnio 6 miesięcy (rozporządzenie
            ma się ukazać w czerwcu i ma uelastycznić realizację i rozliczanie). Z drugiej
            strony zawsze można podpisywać aneksy do umów na nowych warunkach i może się to
            generalnie opłacać, bo stosowanie pzp to dla instytucji wdrażających udręka.
          • rotszyld Re: Nowela ustawy PZP a podmioty prywatne i pozar 16.08.06, 20:57
            tak wlasnie jest. a mialo byc lepiej po nowelizacji ...
        • marogn Re: Nowela ustawy PZP a podmioty prywatne i pozar 07.08.06, 11:06
          a jak jest w przypadku zporr-u i umów o realizację podpisanych po wejściu w
          życie nowelizacji?
          we wzorze umowy paragraf 13 mówi że "(..) beneficjent zobowiązuje się do
          stosowania przepisów o zam. publicznych"
          no ale jeśli ustawa w art 3 nie wymienia określonego typu podmiotu więc chyba
          ma "wolną rękę" - jak to rozumiecie?
    • dialogobywatelski Re: Nowela ustawy PZP a podmioty prywatne i pozar 30.05.06, 22:11
      Hmm, wiem, że pieniądze z EFS kończą się, ale projektodawcy będą wdrażać
      projekty jeszcze prawie dwa lata i na pewno prywatni i pozarządowi czuliby się
      lepiej bez ustawy. Czyli miało być lepiej, a wyszło jak zwykle... Dzięki za
      info w każdym razie :-).
      • pz.pz Re: Nowela ustawy PZP a podmioty prywatne i pozar 22.08.06, 23:31
        Chyba może byc całkiem korzystnie dla wszystkich niepublicznych podmiotów,
        polecam ściągnięcie interpretacji z UZP. Dotyczy ona co prawda SPO RZL, ale
        może być przydatna w innych programach:
        www.dwfefs.gov.pl/Kto+nie+musi+stosowac+zamowien+publicznych.htm
        • marogn Re: Nowela ustawy PZP a podmioty prywatne i pozar 23.08.06, 14:14
          wg. mnie tak różowo nie jest i tylko zmiana zapisów prawa dotycząca wzoru umowy
          o dofinansowanie - w którym nałożono obowiązek stosowania przez beneficjenta
          tych środków przepisów ustawy Prawo zamówień publicznych - może stanowić
          dostateczną i ostateczną podstawę dla uznania, iż podmiot, który otrzymał
          środki nie jest związany obowiązkiem stosowania procedur, który to obowiązek
          stosowania - mimo zwolnienia ustawowego - nałożono nań uprzednio umownie.
          • adamus.b Re: Nowela ustawy PZP a podmioty prywatne i pozar 24.08.06, 08:03
            www.dwfefs.gov.pl/Kto+nie+musi+stosowac+zamowien+publicznych.htm
            Tak jest w przypadku części projektów. Natomiast widziałem pismo dotyczące
            chyba ZPORR, że trzeba wystąpić o zmianę umowy o dofinansowanie (aneks)
            Pozdrawiam
            • hubertus_zamoscicus Re: Nowela ustawy PZP a podmioty prywatne i pozar 24.08.06, 08:49
              Wydaje mi się, że cały pic polega na tym, że ngos może nie stosować ustawy
              jeśli nie spełnia 3 warunków jednocześnie /art.3 pkt. 5/ ale musi, jeśli w
              decyzji o przyznanie dofinansowania wskazano, że uzyskanie środków jest
              uzależnione od stosowania procedury udzielenia zamówienia.
            • marogn Re: Nowela ustawy PZP a podmioty prywatne i pozar 24.08.06, 09:57
              a możesz dać linka na to pismo?
              • adamus.b Re: Nowela ustawy PZP a podmioty prywatne i pozar 24.08.06, 10:24
                Nie mam do tego pisma. Ale także widziałem opinię, że trzeba czekać na zmianę
                rozporządzenia. Jednakże proszę o przeczytanie wyjaśnień Prezesa UZP w linku,
                który zamieściłem. Niby dotyczy to SPO RZL, ale jeżeli zapisy w umowie ZPORR są
                takie same to uważam, że można powołać się przez analogię do tych wyjaśnień.
                Natomiast należy pamiętać, że Instytucja Wdrażająca może mieć inny punkt
                widzenia także trzeba negocjować.
                Pozdrawiam
                • marogn Re: Nowela ustawy PZP a podmioty prywatne i pozar 25.08.06, 13:45
                  znam to pismo, już z tydzień temu nasz radca to badał i powiedział nam (mojemu
                  pracodawcy), że tylko zmiana zapisów umowy może zwolnić ze stosowania pzp
                  • adamus.b Re: Nowela ustawy PZP a podmioty prywatne i pozar 25.08.06, 14:49
                    Ja mogę powiedzieć po przestudiowaniu umowy do SPO RZL, że w tym piśmie jest
                    przedstawiony prawidłowy punkt widzenia. Nie wiem jak jest w przypadku innych
                    umów (tzn. nie chce mi się na razie szukać). Jeżeli jest tylko odnośnik o
                    przestrzeganiu ustawy PZP to przecież nieprzeprowadzając zamówienia
                    publicznego, nie łamiemy zapisów umowy. Co do zapisów wniosku o dofinansowanie
                    to miałem przypadek, że nie przeprowadziłem zamówienia mimo wkazania, że takowe
                    będzie. I nic się nie stało.
                    Myślę, ze dużo będzie zależało od tego kto jest Instytucją Wdrażającą w danym
                    przypadku.
                    Pozdrawiam
                    • adamus.b Re: Nowela ustawy PZP a podmioty prywatne i pozar 25.08.06, 15:02
                      Szkoda, że nie ma edycji?. Proszę zerknąć jeszcze tu efs.wup-
                      katowice.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=96&Itemid=1
                      to tak przykładowo. Pewnie można w sieci więcej wygrzebać.
                      Wydaje się, że nie ma jednego wyjścia z tej sytuacji. Tak w ogóle to Instytucja
                      Wdrażająca dla danego projektu w ogóle może nie zgodzić się na zmiany i tyle
                      (choć to złośliwość czysta).
                      Acha radca prawny też się może mylić:) Wszystko zależy od danej sytuacji
                      faktycznej
                      Pozdrawiam
                      • marogn Re: Nowela ustawy PZP a podmioty prywatne i pozar 29.08.06, 10:07
                        jeden wup tak, a drugi tak
                        efs.wup.lodz.pl/index.php?dzial=z_aktualnosci&id=70806
                        i bądź tu mądry ;)
                        • adamus.b Re: Nowela ustawy PZP a podmioty prywatne i pozar 29.08.06, 22:39
                          Własnie bądź:) Prywatnie uważam że stanowisko zawarte w pismie wiceprezesa UZP
                          jest prawidłowe.
                          Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka