Dodaj do ulubionych

Szukam pomocy; praca licencjacka.

28.06.06, 17:13
Szukam pomocy; praca licencjacka.

Witam,
Chciałbym się dowiedzieć skąd mogę zaczerpnąć szczegółowych informacji dotyczących wdrażanych projektów dofinansowanych przez Unię Europejską? Informacji takich, które wykorzystałbym do napisania praktycznego III rozdziału mojej pracy, czy przede wszystkim wnioski, dokumentacje projektowe, itd.

Może ktoś Państwa byłby mi wstanie pomóc, doradzić odnośnie podziału pracy licencjackiej na rozdziały? Jeśli zdecydowałbym się pisać na temat działania SPO WKP 2.3, jakiego podziału pracy użyć?

Przykładowo:
Rozdział I,
Rozdział II, SPO WKP 2.3 Informacje szczegółowe,
Rozdział III, SPO WKP 2.3 przykłady

Praca ma być na 60 stron.

Jestem mieszkańcem województwa śląskiego.

Proszę o pomoc.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • cotbus76 Re: Szukam pomocy; praca licencjacka. 28.06.06, 22:03
      Nie chcę byc złym prorokiem, ale możesz miec problemy z dotarciem do
      dokumentacji projektowej projektów realizowanych przez firmy. Pracuję w gminie i
      nie ma teraz tygodnia by ktoś piszący jak ty pracę licencjacką (semestralną,
      magisterkę itd) nie przychodził do mnie po materiały o realizowanych projektach
      do części praktycznej pracy. I choc zawswze probuje pomoc to mam czasami ochotę
      udusic taką osobę oraz promotora. Dlaczego ?? bo przychodzi do mnie delikwent i
      mówi, że potrzebuje informacji oraz dostępu do dokumentacji projektowej (studium
      wykonalności, wniosek ) o projektach dofinansowanych ze ZPORR dotyczących
      naszego gminnego ośrodka wypoczynkowego, ponieważ pisze na temat "Wykorzystanie
      środków unijnych do budowy potencjału turystycznego gminy na przykładzie ośrodka
      wypoczynkowego "Jawornik" w gminie Jawor". Problem w tym, że my jako gmina nie
      złozylismy żadnego wniosku nie tylko na inwestycje związane z rozwojem
      turystycznym gminy. I co ?! I chłopak naprawdę miał duże problemy ze zmianą
      tematu pracy, choc na szczęście udało mu się obronic. Przepraszam wracając do
      odpowiedzi na twoje pytania moje wątpliwości wynikają z tego, że miałam okazje
      pisac wnioski dla kilku firm i wiem, jakie jest ich podejście do ujawniania
      takich danych. Chodzi o to, że większośc z nich z uwagi na to ze płaci za
      opracowanie dokumentacji oraz jej zawartośc (szczegóły techniczne, opis
      technologii itp.) traktuje je wręcz jako dokumenty poufne. Ponadto będziesz miał
      problem z ustaleniem, które firmy uzyskały dofinansowanie, ponieważ nawet listy
      na stronach PARP zawierają jedynie numer wniosku. Dlatego na twoim miejscu jeśli
      to możliwe wybrałabym do części praktycznej jakieś wnioski z ZPORR realizowane
      przez jednostkę samorządu terytorialnego lub inna instytucję publiczną, ponieważ
      z uwagi na zapisy ustawy o dostępie do informacji publicznej raczej nie będą
      robili ci problemu z wglądem do dokumentów dotyczących zrealizowanych projektów
      (tak w każdym razie postępuje się w naszym urzędzie).
      Jeśli chodzi o podział to pracy to proponowałabym taki zaczerpnięty z mojej
      pracy dyplomowej na studiach podyplomowych (pisałam o mozliwościach
      dofinansowania programu rewitalizacji mojego miasta)zakłądając że piszesz o SPO WKP
      ROZDZIAŁ I FUNDUSZE STRUKTURALNE JAKO NARZĘDZIE POLITYKI REGIONALNEJ UNII
      EUROPEJSKIEJ
      1. Polityka Regionalna Unii – informacje ogólne
      2. Fundusze strukturalne unii europejskiej
      2.1. Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego
      2.2. Europejski Fundusz Społeczny
      2.3. Europejski Fundusz Orientacji I Gwarancji Rolnej
      2.4. Jednolity Instrument Wspierania Rybołówstwa
      3. Zasady przygotowywania i wdrażania funduszy strukturalnych.
      4. Fundusze strukturalne w Polsce w latach 2004-2006
      4.1. Sektorowy Program Operacyjny Rozwój Zasobów Ludzkich (SPO RZL)
      4.2. Sektorowy Program Operacyjny Restrukturyzacja i Modernizacja Sektora
      Żywnościowego i Rozwój Obszarów Wiejskich
      4.3. Sektorowy Program Operacyjny Rybołówstwo I Przetwórstwo Ryb
      4.4. Sektorowy Program Operacyjny Transport
      4.5. Zintegrowany Program Operacyjny Rozwoju Regionalnego (ZPORR)
      Rozdział II Sektorowy Program Operacyjny Wzrost Konkurencyjności Przedsiębiorstw
      1. Cele programu operacyjnego
      2. Priorytet I
      3. Priorytet II
      Rozdział III Realizacja projektów dofiansowanych w ramach działania 2.3 (tu
      pełna formalna nazwa) - studium przypadków.
      • alohaa Re: Szukam pomocy; praca licencjacka. 29.06.06, 08:16
        popieram. Żadna firma prywatna nie udostepni ci treści wniosku. To jest
        informacja handlowa, są tam zarowno dane o firmie, jak i ich wkład pracy albo
        kasa wyłozona na zlecenie opracowania całej dokumentacji. Z drugie strony znam
        szaleńców, którzy podwieszają swój wniosek na stronie interenetwoej. No ale to
        nie dzialanie w WKP, więc pewnie Cię nie zainteresuje ...
        --
        Aloha
      • lonely_road Re: Szukam pomocy; praca licencjacka. 29.06.06, 23:00
        Witam,
        Dziękuję za odpowiedź.
        Tak, więc mam szukać informacji, studium wykonalności ze ZPORR. Tak się składa, że w agencji na stronie, której byłem (GARR S.A.) znalazłem informację o projektach ZPORR 3.4.
        Czy może mi Pan w takim przypadku doradzić, jaki plan pracy?

Z góry bardzo dziękuję.
        Pozdrawiam.
        • serwislicencjat Re: Szukam pomocy; praca licencjacka. 30.12.13, 00:57
          Oferuję pisanie prac dyplomowych na zamówienie. Prace maturalne, prace licencjackie, zaliczeniowe. Pełna dyskrecja. Konkurencyjne ceny. Piszę z prawie wszystkich dziedzin nauki (poza matematyką, fizyką, astronomią). Jestem absolwentką UKW (dwóch kierunków pedagogicznych) a także UG psychologii.
          W razie wątpliwości :
          serwislicencjat.pl.tl/
          tel. 883089315
          mail serwislicencjat@wp.pl
      • lonely_road Re: Szukam pomocy; praca licencjacka. 30.06.06, 12:26
        Witaj, właśnie dostałem odpowiedź z GARR S.A. Okazuję się, że zdaniem Pani specjalisty informację o studium wykonalności, wnioskach ze ZPORR (w tym przypadku 2.5 oraz 3.4) nie są jawne. Jedyne do czego mogę mieć dostęp to do strony internetowej, czyli jak każdy…
        Cholera jak to jest?
        • cotbus76 Re: Szukam pomocy; praca licencjacka. 30.06.06, 13:54
          Przepraszam pisząc o ZPORR nie miałam na mysli działania 3.4 ani 2.5. Miałam na
          mysli działania z priorytetu I i III , w których wnioskodawcami są samorządy i
          inne instytucje publiczne. Możliwośc dotarcia do realizowanych przez nie
          projektów wynika z tego, że są w nich zaangażowane pieniądze publiczne a finanse
          publiczne są jawne, więc złożenie wniosku o udostępnienie informacji publicznej
          w postaci dostępu do dokumentacji wnioskowej zrealizowanego i rozliczonego
          projektu w celu wykorzystania w pracy licencjackiej powinien byc rozpatrzony
          pozytywnie ( z tym, że z dużym prawdopobieństwem pozwolą się z tymi dokumentami
          zapoznac na miejscu w urzędzie bez możliwości uzyskania kopii).
          Nie dotyczy to przedsiębiorców, którzy poza obowiązkami promocyjnymi
          (umieszczeniem logo na środkach trwałych, w ogłoszeniach prasowych, na
          dokumentach i pismach projektu itp.) nie muszą ujawniac swoich wniosków i
          studiów wykonalnosci jeśli nie chcą. Dlatego w mojej odpowiedzi byłam sceptyczna
          co do mozliwości pisania o przykładowych wnioskach przedsiębiorców.
          Tak jak pisałam w pierwszym poście promotorzy mają teraz jakiegoś "bzika" na
          punkcie opisywania zagadnień funduszy strukturalnych na przykładach nie wiedząc
          lub nie chcąc wiedziec że istnieje coś takiego jak tajemnica handlowa, do której
          należą między innymi sposoby pozyskiwania przez firmę zewnętrznych źródeł
          finansowania(np. dotacji)i z prawie 100% prawdopodobieństwem można założyc się,
          że nie udostępnią danych o zrealizowanym przez siebie projekcie (poza tytułem,
          nazwą programu i działania oraz wysokością dofinansowania z UE bo to powinni
          robic w ramach promocji projektu) osobie spoza firmy.
          • lonely_road Re: Szukam pomocy; praca licencjacka. 01.07.06, 10:10
            Witaj, ponownie.
            Na moje szczęście udało mi się nawiązać kontakt z pewną życzliwą osobą. Już dostałem wniosek ZPORR 2.5, a w między czasie dostanę wnioski z działania 3.4. Najzabawniejsze jest to, że osoba, która mi pomaga prowadzi z jedną z najbardziej wydajniejszych firm zajmujących się pozyskiwaniem środków, i oddalone jest ona od mojego miejsca zamieszkania o 100km. Daleko musiałem szukać pomocy.

Tak, więc zabieram się za pisanie pracy, której rozdział praktyczny poświęcony będzie ZPORR 2.5 oraz 3.4. Związku z tym mam pytanie, co by Pan napisał w rozdziale I, jakie zagadnienie opisać (II i III to opis każdego działania ZPORR, a IV i V to opis działań związanych z działaniem i na koniec VI, czy perspektywa na przyszłość, co nam da druga siedmiolatka)?

Pozdrawiam.
            • cotbus76 Re: Szukam pomocy; praca licencjacka. 01.07.06, 23:25
              Ja napisałabym tak :
              ROZDZIAŁ I FUNDUSZE STRUKTURALNE JAKO NARZĘDZIE POLITYKI REGIONALNEJ UNII
              EUROPEJSKIEJ
              1. Polityka Regionalna Unii – informacje ogólne (tu: krótki rys historyczny oraz
              głowne zasady polityki regionalnej Unii)
              2. Fundusze strukturalne unii europejskiej
              2.1. Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego
              2.2. Europejski Fundusz Społeczny
              2.3. Europejski Fundusz Orientacji I Gwarancji Rolnej
              2.4. Jednolity Instrument Wspierania Rybołówstwa
              3. Zasady przygotowywania i wdrażania funduszy strukturalnych.
              4. Fundusze strukturalne w Polsce w latach 2004-2006
              4.1. Sektorowy Program Operacyjny Rozwój Zasobów Ludzkich (SPO RZL)
              4.2. Sektorowy Program Operacyjny Restrukturyzacja i Modernizacja Sektora
              Żywnościowego i Rozwój Obszarów Wiejskich
              4.3. Sektorowy Program Operacyjny Rybołówstwo I Przetwórstwo Ryb
              4.4. Sektorowy Program Operacyjny Transport
              4.5. Sektorowy Program Operacyjny Wzrost Konkurencyjności Przedsiębiorstw.
              5. Polityka regionalna w nowym okresie programowania 2007-2013
              Rozdział II Zintegrowany Program Operacyjny Rozwoju Regionalnego (ZPORR)
              1. Cele programu operacyjnego
              2. Priorytet I (opis: działania/poddziałania, wnioskodawcy, typy projektów, kto
              rozdysponowuje środki i jak , kto podpisuje umowy, kto nadzoruje i jak proces )
              3. Priorytet II (opis jak wyżej)
              4. Priorytet III (opis jak wyżej)
              Rozdział III Wsparcie rozwoju -przedsiębiorczości w regionie w ramach
              Zintegrowanego Programu Operacyjnego - studium przypadków.
              Dlaczego taki układ ? Ponieważ :
              - zagadnienie polityki regionalnej UE jest zagadnieniem podstawowym, które musi
              byc wyjaśnione w pierwszym rozdziale
              - nadal trwa okres programowania 2000-2006 (oczywiście w Polsce 2004-2006) a
              informacje na temat nowego okresu dostępne w języku polskim są szczątkowe i dośc
              trudne do znalezienia; szczegóły dotyczące środków dla przedsiębiorców
              ograniczają się do kilku ogólników;
              - jak zaczniesz czyta dokumenty źródłowe to stwierdzisz, że materiału wystarczy
              na znacznie więcej niż 60 stron.
              Jeśli będą Ci potrzebne jeszcze jakieś informacje to prześlij pytanie na mój
              adres gazetowy.
              • lonely_road Re: Szukam pomocy; praca licencjacka. 02.07.06, 21:46
                Witam,
                Dziękuję jeszcze raz za okazaną pomoc.
                Na razie z przyczyn technicznych, to jest braku działającego monitora muszę przełożyć pisanie pracy o jeden tydzień (w tym czasie będę zbierał materiały, głównie Biblioteka Śląska w Katowicach). Więc, jakby napotkał jakieś problemy to się do Pana odezwę.

Pozdrawiam.
    • bizplanner Re: Szukam pomocy; praca licencjacka. 06.08.19, 23:06
      aktualne?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka