Dodaj do ulubionych

Czy dotację, działanie 2.5, wpisuję do KPiR??????

17.12.06, 02:55
Powielam mój wątek z Forum Księgowość,prawo,podatki. Czy dotację unijną, po
roku bezzwrotną, z wkładem własnym, wpisuję do KPiR czy nie?Jeśli tak to w
jakiej rubryce skoro nie jest przychodem? (na podstawie jednego z artykułów w
GP)
Jestem vatowcem. Za dotację zakupiono środki trwałe i elementy wyposażenia.
Jak rozumiem środki trwałe wpisuję do ewidencji ale ich nie amortyzuję?
Czy mogę wybrać, że dany sprzęt był kupiony ze środków unijnych (np droższy i
go nie amortyzować ani nie wrzucać w koszty tylko wpisać do ewidencji) a inny
ze środków własnych ( np poniżej 3.5 tys. zł, żeby uniknąć jego amortyzacji i
wrzucić w koszty??
Z góry dziękuję za pomoc.
Obserwuj wątek
    • kuba_26 Re: Czy dotację, działanie 2.5, wpisuję do KPiR?? 18.12.06, 12:43
      myślę, że przydatne będzie
      Pismo Podsekretarza Stanu z dnia 30 sierpnia 2006 r., znak DD6-8213-8/06/DZ/412,
      dotyczące opodatkowania podatkiem dochodowym od osób prawnych i fizycznych
      dochodów pochodzących ze środków pomocowych finansowanych z funduszy
      strukturalnych oraz współfinansujących środków krajowych.
      www.mf.gov.pl/dokument.php?dzial=133&id=60324pozdro!
    • rexk Re: Czy dotację, działanie 2.5, wpisuję do KPiR?? 18.12.06, 13:00
      Witam,

Z pytań, które zadajesz wnioskuję, że w Twoim przypadku najlepiej będzie
      zapłacić dobrej księgowej za poprowadzenie dokumentacji.

Rozliczałem taką dotację w tym roku (a raczej moja księgowa :) ).
      W moim przypadku wygląda to następująco:

> Czy dotację unijną, po roku bezzwrotną, z wkładem własnym, wpisuję do KPiR czy
      > nie?
      Dotacji się nie wpisuje. Księguje się jedynie tą część zakupu danego urządzenia,
      za którą zapłaciło się z własnych pieniędzy. Dla przykładu jeśli masz kupione
      urządzenie za 100 zł netto, to w księdze zapisujesz 25 zł (jeśli dotacja wynosi
      75% - a tak było w moim przypadku)

> Jestem vatowcem.
      Vat rozliczasz w całości, bo pokrywasz go z własnych środków.

> Za dotację zakupiono środki trwałe i elementy wyposażenia.
      > Jak rozumiem środki trwałe wpisuję do ewidencji ale ich nie amortyzuję?

Amortyzujesz ale jedynie do wysokości kosztu pokrytego przez Ciebie. Czyli 25%
      wartości netto środka trwałego.
      Jak wpisuje się to do ewidencji.... tego niestety nie jestem pewien.

> Czy mogę wybrać, że dany sprzęt był kupiony ze środków unijnych (np droższy i
      > go nie amortyzować ani nie wrzucać w koszty tylko wpisać do ewidencji) a inny
      > ze środków własnych ( np poniżej 3.5 tys. zł, żeby uniknąć jego amortyzacji i
      > wrzucić w koszty??

A jak to sobie wyobrażasz????
      Przecież w rozliczeniu dotacji jest jasno i wyraźnie napisane jaki środek został
      kupiony za jaką kwotę i w jakiej części został dofinansowany. Dokumenty masz
      przechowywać przez 10 lat i przedstawić na życzenie kontroli skarbowej. Jak Cię
      złapią na takim "wybieraniu" to..... dostaniesz karę skarbową i na dokładkę mogą
      kazać zwrócić dotację z odsetkami.

Masz już tą dotację rozliczoną? Bo coś mi się wydaje, że nie bardzo. Przecież
      takie informacje powinieneś uzyskać od swojego doradcy (był w Twoim programie
      doradca?).

Pozdrawiam
      RexK
      • pyly Re: Czy dotację, działanie 2.5, wpisuję do KPiR?? 19.12.06, 10:18
        Myślałam że z tym rozliczeniem nie będzie problemów, tym bardziej że wszelką
        dokumenację, wyliczenia i biznesplan przygotowaliśmy we własnym zakresie.
        Jednym z problemów jest interpretacja:z moich informacji wynika, że była kwota
        doacji i wkład własny.Za to, wg harmonogramu, kupiliśmy sprzęt (około 30
        pozycji). Nie było mowy, że każdy jeden był w części kupiony ze środków
        własnych a reszta z dotacji.Myślałam że chodzi o ogólne kwoty,a który sprzęt za
        co kupię będzie zależeć ode mnie.Stąd moje pytanie.
        Rozliczanie dotacji jest już przy końcu, większe problemy stanowi
        dokumentacja "skarbowa".Pozdrawiam
        • rexk Re: Czy dotację, działanie 2.5, wpisuję do KPiR?? 19.12.06, 15:27
          Witam,

Musisz zwrócić uwagę na to, że praktycznie każdy program wsparcia
          przedsiębiorców realizowany z działania 2.5, oprócz ogólnych wytycznych, ma też
          swoje "lokalne" różnice wynikające z tego jak wyobraża to sobie instytucja
          prowadząca konkretny program i w jakiej postaci ten program został zatwierdzony
          przez instytucję finansującą. Były np.: programy, które ograniczały górną
          wartość zakupionego pojedynczego sprzętu do 3500 zł netto.

W moim przypadku wyglądało to właśnie w taki sposób, że dofinansowanie dotyczyło
          75% wartości netto każdej z pozycji. Co więcej, w biznes planie (konkretnie w
          harmonogramie do biznes planu) wnioskowałem o konkretne kwoty dla tych pozycji i
          w rozliczeniu musiałem się ich ściśle trzymać! W praktyce oznaczało to, że jeśli
          wydałem mniej na daną rzecz to byłem stratny (dostałem 75% tego co wydałem a nie
          tego co wnioskowałem). Natomiast jeśli musiałem zapłacić więcej (od pisania
          biznes planu do wpłynięcia zaliczki na moje konto minęło 6 miesięcy!) to
          dostawałem 75% kwoty wnioskowanej, a nie wydanej.
          Możliwe były przesunięcia pomiędzy pozycjami do wysokości 5% wartości pozycji o
          niższej wartości (czyli jeśli jedna rzecz była za 100, a druga za 150 to można
          było przesunąć 5 zł)

> Rozliczanie dotacji jest już przy końcu, większe problemy stanowi
          > dokumentacja "skarbowa".
          U mnie dokumentacja księgowa stanowiła część rozliczenia. Po prostu musiałem
          pokazać, że są faktury, jak to zostało zaksięgowane, jak wygląda w ewidencji,
          itd. No i całość musiała pokrywać się z harmonogramem.
          Ważne są np daty w harmonogramie. Jeśli coś zostało kupione (i zapłacone!!) po
          terminie jaki widniał w harmonogramie na zakup tego sprzętu, to taki wydatek
          wylatuje z dofinansowania.

Jest mnóstwo pułapek, na które trzeba uważać. Program, w którym brałem udział
          był pierwszym z kilku kolejnych. Na większość pytań nie było odpowiedzi.
          Interpretacje zapisów zmieniały się co kilka dni. Teraz pewnie jest inaczej.

Dziwię się, że zostawili Was z pisaniem biznes planu i rozliczaniem samemu
          sobie. Może taka "uroda" Waszego programu. Może teraz jest o niebo prościej. Nie
          mam pojęcia. Musiałbym przeczytać dokumentację do tego w czym bierzesz udział,
          ale pewnie zrobiłaś to sama.

Jeśli masz jakieś pytania to pisz.

Życzę powodzenia!

Rexk
          • pyly do rexk 20.12.06, 11:39
            Dzięki za odpowiedź. Muszę spokojnie wszystko jeszcze raz przeanalizować. Nasz
            harmonogram również zawierał przkrój czasowy realizacji (ustaliliśmy termin
            lipiec - grudzień bez konkretnych dat, na wszystko, więc z tym nie ma
            problemów), w umowie również jest zastrzeżenie 5 % przesunięcia, jednak sprawa
            procentowego rozkładu finansowania każdego z zakupów jest dla mnie zaskakująca,
            dlatego muszę to przeanalizować ponownie.
            Problem z pomocą opiekuna programu polegał na tym, ze moj maz (to on jest
            beneficjentem, ja tylko probuje uporzadkowac sprawy formalno-ksiegowe) bral
            udzial w programie z woj.podkarpackiego (tam jest zameldowany na stale) a
            mieszkamy na slasku, stad problemy w wymianie informacji (droga mailowa nie
            byla zbyt efektywna) i przyznam ze obsluga dydaktyczna tez byla
            dyskusyjna.Npiszę niedługo i mam nadzieję że będę mogła skorzystać ponownie z
            twoich rad.Pozdrawiam
            • hubertus_zamoscicus 2.5 wypata środków 20.12.06, 13:15
              A mam do was takie pytanie natury ogólnej. Czy dotacja inwestycyjna jako zasada
              jest w tym działalniu wypłacana jako zaliczka po zarejestrowaniu firmy, czy
              jako refundacja poniesionych wszystkich kosztów płącona np. 6 m-cy po
              zakupieniu środków trwałych. Podobne pytanie dotyczące wspracia pomostowego -
              czy jest ono płacone od razu, czy w jakiejś formie zwracane?
              Pozdrawiam
              • rexk Re: 2.5 wypata środków 20.12.06, 13:41
                Witam,

> Czy dotacja inwestycyjna jako zasada jest w tym działalniu wypłacana jako
                > zaliczka po zarejestrowaniu firmy, czy jako refundacja poniesionych wszystkich
                > kosztów płącona np. 6 m-cy po zakupieniu środków trwałych.

80% wnioskowanej kwoty wpłacane jest po zarejestrowaniu firmy, w formie zaliczki
                (pod zastaw wekslowy). W moim przypadku zaliczka wpłynęła 5 miesięcy po
                zarejestrowaniu firmy. 20% jest wpłacane po zrealizowaniu zakupów, pozytywnej
                kontroli i rozliczeniu (wtedy zwracany jest też weksel). Na tą część czekałem 2
                tygodnie. Generalnie terminy zależą od tego, czy instytucja prowadząca dostała
                akurat pieniądze na konto.

>Podobne pytanie dotyczące wspracia pomostowego -
                > czy jest ono płacone od razu, czy w jakiejś formie zwracane?

Wsparcie pomostowe nie jest rozliczane. Możesz wydać je na co chcesz
                (zobowiązujesz się jedynie w umowie do zrobienia tego rzetelnie, ale rachunków
                nikt nie sprawdza)
                Co do płatności... tu już panuje całkowicie "wolna amerykanka". Pierwsza część
                wsparcia jest na początkowe 6 miesięcy działalności. Pieniądze zaczęły wpływać
                na konto 4 miesiące po rozpoczęciu działalności w różnych odstępach i różnych
                ratach (np w marcu 2006 za grudzień 2005, a w maju 2006 za styczeń i luty 2006
                razem, itd...).
                Druga część wsparcia przyznawana jest tylko niektórym osobom z grupy, które
                dostały pierwszą część wsparcia (jak wymagają pomocy a jeszcze rokują nadzieje
                ;) ). Tą część dostałem w całości jednorazowo.
                W tym przypadku terminy płatności też zależą po prostu od tego czy instytucja,
                która prowadzi dany program dostała kasę na te wypłaty.

Kiedyś już pisałem na tym forum (chyba kwiecień), jak byłem w trakcie realizacji
                programu. Powtórzę jednak to jeszcze raz. Biorąc udział w czymś takim musisz
                mieć własne pieniądze na działalność (całość kwoty). Chociaż dotacja w teorii
                jest wypłacana zaliczkowo a wsparcie pomostowe na prowadzenie bieżącej
                działalności, to w praktyce lepiej traktować obie jako refundację poniesionych
                kosztów. Mniej rozczarowań :-)

Pozdrawiam

RexK
                • hubertus_zamoscicus Re: 2.5 wypata środków 20.12.06, 15:18
                  Dzięki rexk. Ubiegam się o dofinansowanie 10.000 zł z 2.5 ale jak widze, że
                  musze mieć 14 tys. gotówki/ bo interes musi się przecie kręcić/ to sądzę, że
                  szybciej i z mnijeszymi problemami dostanę dotację z U. Pracy na własną DG / i
                  to w większej wysokości/
                  Dzięki za odpowiedź.
                  • rexk Re: 2.5 wypata środków 20.12.06, 21:22
                    > Ubiegam się o dofinansowanie 10.000 zł z 2.5 ale jak widze, że
                    > musze mieć 14 tys. gotówki (...)

Nie musisz, ale jest bezpieczniej/łatwiej/itd. Wszystko zależy od tego co to za
                    interes i czy może czekać jeśli będą poślizgi w wypłatach. Jako ciekawostkę
                    podam przykład jednej z osób, która brała dofinansowanie na zakup sprzętu do
                    solarium. Wszystko było planowane na grudzień/styczeń. Pora wydawała się
                    idealna. Pieniądze pojawiły się jednak w kwietniu. Zanim zakupiono sprzęt i
                    wszystko uruchomiono był maj. Zrobiło się ciepło, wyszło słońce i ....

> sądzę, że szybciej i z mnijeszymi problemami dostanę dotację z U. Pracy

Warunkiem ubiegania się o dofinansowanie z 2.5 jest (było w zeszłym roku)
                    zaświadczenie o braku rejestracji w UP jako bezrobotny.
                    Jeśli jest to dalej aktualne to chyba nie da się ubiegać o jedno albo drugie?
                    Chociaż może rejestracja/wyrejestrowanie to mały problem.

Życzę powodzenia i dużo determinacji :)

RexK
            • rexk Re: do rexk 20.12.06, 14:14
              >sprawa procentowego rozkładu finansowania każdego z zakupów jest dla mnie
              >zaskakująca,

Przyjrzyj się dokładnie harmonogramowi, który złożył Twój mąż. Jak jest
              skonstruowany? Czy tam przypadkiem nie jest napisane, że na daną pozycję
              przeznaczona zostanie kwota x, a koszt kwalifikowany wynosi y?
              Jeśli tak to to jest właśnie rozkład finansowania i tych kwot trzeba się
              trzymać. Przesunięcia dotyczą właśnie kosztów kwalifikowanych.

Dopytaj się też bardzo, ale to bardzo dokładnie jakie formy potwierdzenia
              płatności są akceptowane. Dla przykładu u mnie jeśli na fakturze zapłaconej
              gotówką było napisane "Forma płatności: Gotówka" zamiast wydruku (nie
              pieczątki!) "Zapłacono gotówką" to nie był to dowód płatności. Musiałem jeździć
              i prosić sprzedawców o oświadczenia, że dostali ode mnie te pieniądze. Na
              szczęście zdanie "rozumie Pan, fundusze unijne..." działało jak zaklęcie ;)
              Najlepiej jednak płacić przelewami lub kartą, a potem drukować sobie
              potwierdzenia z konta bankowego.

Podstawa to dobre stosunki z koordynatorem projektu (jeśli istnieje). Od niego
              dowiesz się więcej niż od doradcy. Jednak w Twoim przypadku odległość to
              faktycznie jest problem.

>mam nadzieję że będę mogła skorzystać ponownie z twoich rad

Jasne. Musisz tylko wziąć pod uwagę, że wiedza w takich sprawach jak fundusze
              dezaktualizuje się szybciej niż w informatyce, a ja tematem przestałem się
              interesować 3 miesiące temu.

Pozdrawiam

RexK
              • pyly Re: do rexk 21.12.06, 09:01
                Mam przed sobą harmonogram, instrukcję do wniosku o płatność dotacji i info na
                temat rozliczenia dotacji. Nigdzie nie napisano wprost o rozdziale kosztów do
                danej pozycji.
                Jest mowa tylko o ogólnych kwotach - wydatków kwalifikowanych objętych
                wnioskiem i kwota dofinansowania.W harmonogramie są tylko trzy kolumny:nazwa
                sprzętu, cena brutto i netto. Na dole zestawienie: suma, kwota dotacji (+
                procent), wkład własny (wartość procentowa).
                Poprzestając na tym można chyba jednak przyjąć moją wcześniejszą tezę o wyborze
                rodzaju finansowania danego sprzętu.
                Jednak pewne wątpliwości zasiał punkt 10 instrukcji: "Należy wpisać kwotę
                wydatku kwalifikowalnego danej pozycji na fakturze, zgodnie z przepisami
                Rozporządzenia Komisji (WE) nr 448/2004 z dnia 10 marca 2004 r w sprawie
                kwalifikowania wydatków związanych z projektami współfinansowanymi z funduszy
                strukturalnych...." Muszę więc przeczytać także to pismo i chyba jednak
                skontaktujemy sie z doradcą.
                Pozdrawiam
                Iwona
                • pyly Już wiem:) 21.12.06, 10:08
                  Jest jednak tak jak pisałeś, - 75 % dotacja, 25% wkład własny, dla każdego
                  sprzętu. Dla rozliczeń dotacji interesuje ich suma + 5 % przesunięcia. Dzięki
                  za pomoc:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka