dds6 12.03.07, 12:23 Witajcie. Czy ktoś wie z jakich źródeł można pozyskać fundusze na renowację zabytkowych przydrożnych kapliczek i krzyży na wsi? Z góry dziękuję za pomoc. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hubertus_zamoscicus Re: Fundusze na renowację kapliczek przydrożnych 12.03.07, 12:43 wiemy :0) Z unijnych: PROW, działanie "Odnowa wsi" - to tak na pierwszy ognień. Może coś w RPO - poszukaj w swoim wojewódzkim dokumencie (a tak w ogóle to z jakiego województwa jesteś)? Poza tym są różne programy fundacji krajowych które ogłaszają konkursy skierowane do szkoł, społeczności lokalnych, itp. (np. Fudacja Rataja). Radzę monitorwać np: www.witrynawiejska.org.pl/ www.ngo.pl Odpowiedz Link
cotbus76 Re: Fundusze na renowację kapliczek przydrożnych 12.03.07, 12:56 Program Operacyjny Ministra Kultury "Dziedzictwo ... " lub "Rozwój inicjatyw lokalnych" (jeśli to mały lokalny projekt o wartości do 25 tys. zł) do przemyślenia jest także "Patriotyzm jutra" strona www.mk.gov.pl zakładka programy operacyjne 2007, ale trzeba wziąć pod uwagę, że : - w tym roku jest już tylko jeden termin do 11 kwietnia - pieniedzy we wszystkich programach jest niewiele, konkurencja olbrzymia a zasady wyboru "szczęsliwców" co najmniej lekko zastanawiające; Pomimo powyższych zastrzeżeń moim prywatnym zdaniem wnioski nalezy składać. U mnie na Dolnym Śląsku Zarząd Województwa ogłasza przynajmniej raz w roku konkurs na realizację zadań z zakresu ochrony dziedzictwa kulturowego, ale z tego co wiem z informacji na forum nie we wszystkich województwach takie konkursy się odbywają Odpowiedz Link
januszx kapliczki i figurki przydrożne 13.03.07, 12:35 Gratuluje wyboru przedsięwzięcia !, jest niezykle interesujące , muszę Ci powiedziec ,że ten temat także mnie interesuje , choć może nie w zakresie wniosku o dotacje . U nas na Zamojszczyźnie urok leśnych , wodnych kapliczek , przydrożnych figurek i krzyzyków ma wielki wpływ na życie mieszkańców tej pięknej krainy na codzień wpatrujących się w oblicza Jezusa czy Maryji ... Myślę ,że jeśli chodzi o dofinansowanie ze środków UE ,będzie to trudne... z uwagi na awersję jej urzędników do wszystkiego co wiąże się z chrześcijaństwem , .... Chociaż gdytby odpowiednio zredakować wniosek mogłoby się udać na zasdadzie Gdybyśmy starali się o dofinansowanie do budowy Świątyni Opaczności Bożej W Warszawie o to byłoby niezwykle trudne , lecz gdyby tak napisac we wniosku "dofinansowanie do budowy Muzeum Pamięci Jana Pawła II w tej światyni o to byłoby juz mądrzej ...i kto wie? Poza tym na remonty są pewne możliwości i tu warto słuchać Przedmówców :-) A Ty skąd piszesz ? Pozdrawiam J Odpowiedz Link
adamus.b Re: kapliczki i figurki przydrożne 15.03.07, 20:12 Jakiej awersji? A może dlatego, że coś parafie się nie garną do pisania wniosków? Ja znam kilka przykładów, gdzie inicjatywy instytucji kościelnych dostały dofinansowanie. Dlatego też proszę o przykłady tej "awersji" Pozdrawiam Odpowiedz Link
grand_gryf Re: kapliczki i figurki przydrożne 15.03.07, 22:22 potwierdzam zdanie przedmówcy - u nas w zachodniopomorskim wnioski składane przez róznej maści osoby kościelne wykosiły niezłe pieniądze (np z 3.1 i 3.3 ZPORR) Na szczeblu krajowym też nie maja źle prosze popatrzyć na liste rankingową dla priorytetu 3 EOG - też nie próżnowali (kto śledził wyniki oceny to na pewno zauważył dziwny 9 miejscowy awans wniosku towarzystwa jezusowego). Tak że januszu spokojnie kościół zauważył, że można tu wiele zyskać i skrzętnie z tego korzysta. Odpowiedz Link
januszx nie ma awersji w UE do chrześcijaństwa? 16.03.07, 12:30 Powiadsz ,że nie Urzednicy UE nie mają awersji do chrześcijaństwa ? januszx napisał: >Myślę ,że jeśli chodzi o dofinansowanie ze środków UE ,będzie to trudne... z >uwagi na awersję jej urzędników do wszystkiego >co wiąże się z chrześcijaństwem .... >Chociaż gdytby odpowiednio zredakować wniosek mogłoby się udać >na zasdadzie >Gdybyśmy starali się o dofinansowanie do budowy Świątyni Opaczności Bożej W >Warszawie o to byłoby niezwykle trudne , CZY waszym zdaniem można by składać wniosek o dofinansowanie UE do ŚWiatyni Opaczności Bożej ?? tak na kilka milionów ? i jak byłaby reakcja UE? bez mrugnięcia okiem wyda te piniądze na jej budowę ? to świetnie ..teraz tylko poszukać chetnego do napisania wniosku a zobowiązanie , które podjeli Polacy przed ponad 200 laty zostałoby wsparte przez budżet UE ... "chrześcijańska" UE co tak bardzo uznaje p r a w d ę o wielkich chrześcijańskich korzeniach naszej cywilizacji zapewne z łatwością sfinsnsuje nasze wotum wdzięczności Panu Bogu za opiekę nad Rzeczypospolitą i jej mieszkańcami na przestrzeni dziejów? Jednak wydaje mi się ,że jak ktoś juz zabierze sie do pisania takiego wniosku to jednak mimo tego przywiązania do chrześcijańskich wartości UE sugeruje nastepujące rozwiązanie : jak już pisałęm wcześniej " > lecz gdyby tak napisac we wniosku >"dofinansowanie do budowy Muzeum Pamięci Jana Pawła II w tej światyni o to >byłoby juz mądrzej ...i kto wie? Na szczęscie Kościół sobie radzi i wnioski składa i bardzo dobrze: >Poza tym na remonty są pewne możliwości i tu warto słuchać Przedmówców :-) Pozdrawiam J Odpowiedz Link
adamus.b Re: nie ma awersji w UE do chrześcijaństwa? 19.03.07, 10:04 "CZY waszym zdaniem można by składać wniosek o dofinansowanie UE do ŚWiatyni > Opaczności Bożej ?? tak na kilka milionów ? i jak byłaby reakcja UE? > bez mrugnięcia okiem wyda te piniądze na jej budowę ? to świetnie ..teraz tylko > poszukać chetnego do napisania wniosku a zobowiązanie , które podjeli Polacy > przed ponad 200 laty zostałoby wsparte przez budżet UE ..." Sam bym nie przyznał i w sumie nie rozumiem o co chodzi. Od kiedy środki z UE mają wspierać, którąkolwiek z religii? To wbrew wszelkim założeniom i zdrowemu rozsąkowi. " "chrześcijańska" UE co tak bardzo uznaje p r a w d ę o wielkich chrześcijańskich > korzeniach naszej cywilizacji zapewne z łatwością sfinsnsuje nasze wotum > wdzięczności Panu Bogu za opiekę nad Rzeczypospolitą i jej mieszkańcami na > przestrzeni dziejów?" "chrześcijańska" Europa to odważne stwierdzenie. Mnie na przykład trochę inaczej uczono, w sensie również chrześcijańska. Janusz jakoś nie mogę zrozumieć. Ty zdajesz sobie sprawę, że środki z UE mają konkretne przeznaczenie? I nie jest nim budowa jakiegoś kościoła, jakielkolwiek religii. Chyba, że mi udowodnisz, iż jest to powiązane z celami, dla których utworzono jakikolwiek fundusz. Na dodatek pamiętaj o jednym nie są to jedynie wyznawców jakiejś religii - to jest kasa ogółu obywateli UE. Jakoś trudno mi w takich warunkach znaleźć uzasadnienie realizowania np. budowy obiektu jakiegoś kultu za kasę innych. Pozdrawiam Odpowiedz Link