Dodaj do ulubionych

Uzasadnienie wniosku o dotacje?

13.03.07, 14:47
We wniosku o dotację znajduje się miejsce na uzasadnienie realizacji projektu
i tu piszemy jak zmieni się rzeczywistość po zrealizowaniu głównego celu
projektu jak i celów pobocznych? , jakie przyniseie skutki ? Kto dlaczego
zyska w wyniki realizacji przedsięwzięcia ?

Uprzejmie proszę o napisanie jak ważne jest to zagadnienie ? szczególnie
chodzi mi o opinie osób , które mają już doświadczenie w tej kwestii i mogłyby
napisać o przemyśleniach na podstawie własnych doświadczeń , oczywiście dobrze
byłoby gdybyśmy napisali też o tez przykładowo o uzasadnieniach do konkretnych
spraw...

Pozdrawiam wiosenną porą
J
Obserwuj wątek
    • hubertus_zamoscicus Re: Uzasadnienie wniosku o dotacje? 13.03.07, 15:13
      janusz, znamy się nie od dziś...nie lepiej tego problemu zlecić jakiejś firmie
      konsultingowej z Zamościa? :) a nóż-widelec taka usługa będzie wykonana "po
      starej zanjomości" za cały gratis :) ?
      • januszx Re: Uzasadnienie wniosku o dotacje? 13.03.07, 16:04
        Hubertusie ,
        znamy się i bardzo mi miło z tego powodu :-))
        jednak chyba mnie nie zrozumiałeś ...

Ostatnio temat funduszy unjnych stał mi sie jeszcze bardziej bliski a nie
        myślałem dziś o czymś konkretnym choćby dla naszego pieknego Zamościa !
        na to przejdzie czas!
        Ja powaznie czekam na odpowiedź w tej kwestii i zdecydowanie może to być
        uzasadnienie także bardziej filozoficzne , choć i na praktyczne czekam...
        pozdrawiam
        J
    • grand_gryf Re: Uzasadnienie wniosku o dotacje? 14.03.07, 14:58
      Witam wszystkich na forum - mój pierwszy wpis to i nisko sie kłaniam:)
      widze po dialogu powyżej że prawie rodzinna atmosfera.

Co do pytania janusza to nie wiem czy to nie jest prowokacja, jeżeli nie - to w moim odczuci jest to najważniejsza cześć wniosku. Uzasadnienie musi wynikać z naszych długofalowych zamierzeń (najlepiej gdyby było zgodne ze strategia firmy, jst etc.), które zostały poprzedzone rzetelną analiza problemu (np. drzewo problemów albo jakaś inna technika pomocna w konstruowaniu projektu). Do tego musi uzasadnienie korelować ze wskaźnikami przynajmniej na poziomie produktu i rezultatu a dobrze jakby i wpływało na oddziaływanie przewidziane przez autorów danego programu, w ramach którego aplikujemy. NO BO JAK INACZEJ OCENIĆ PRZEDSIĘWZIĘCIE - KTÓREGO NASZ WNIOSEK DOTYCZY?

Jeżeli naprawdę cie to interesuje to napisz do jakiego projektu potrzebujesz "wody" do uzasadnienia - a coś pomożemy:)

Pozdro!
      • januszx Re: Uzasadnienie wniosku o dotacje? 15.03.07, 14:47
        Witaj Grand Gryf
        W żadnym wypadku nie byla to prowokacja, poprostu jestem zwolennikiem także
        pisania z pewnego ,że się tak wyraże filozoficznego punktu widzenia.
        Podobnie jak Ty jestem zdania ,że Uzasadnieinie jest niezwykle istotną częscią
        wniosku o dotację , dlatego pozwoliłem sobie rozpocząć dyskusję na ten ważny
        temat .

Z pewnością napiszę także o mojej konkretniej sprawie , jak już będę ją miał:-)
        tymczasem jednak oczekuję ,że pojawią się tu wypowiedzi osób , które już
        przygotowały wnioski i je zrealizowały , na podstawie swojego doświadczenia , na
        podstawie konkretnego przypadku i działania .
        Twoje uwagiGrand są bardzo cenne , gdybys jeszcze mógł na przykładzie
        przedstawić jak wygląda analiza problemu w formie drzewa ? ewentualnie na
        przykładzie??...o ile wiem to bardzo dobre rozwiązanie .
        pozdrawiam
        J
        • adamus.b Re: Uzasadnienie wniosku o dotacje? 15.03.07, 20:23
          Nie nie piszemy jak się zmieni. Uzasadnienie to uzasadnienie i nie dość, że sama
          nazwa wskazuje co tam ma być to przeważniej dość ściśle określa to instrukcja do
          danego wniosku.
          W skrócie odpowiada to pytaniu - dlaczego jest potrzebna realizacja danego
          przedsięwzięcia.
          Myślałem, że to oczywiste. Konkretnego przypadku nie podam, bo to bez sensu.
          Każdy trzeba traktować oddzielnie.

Co to znaczy z filozoficznego punktu widzenia?? Dość intrygujące stwierdzenie, a
          wolałbym się upewnić co to znaczy.
          Pozdrawiam
          • januszx Re: Uzasadnienie wniosku o dotacje? 16.03.07, 12:43
            Adamus.b napsiał:
            >Konkretnego przypadku nie podam, bo to bez sensu.

cóż szkoda :-(, może jednak ktoś się zdecyduje i napisze o ciekawych przypadkach
            wniosków i uzasadnieniach
            NIe mam tak wielu informacji i wiedzy jak Ty Adamusie i oczekiwałem ,że ktoś
            ładnie przedstawi jakiś wniosek ( oczywiście bez konkretnych danych ) opowie
            jakie było uzasadnienie ? , czy cel został zrealizowany
            chodziło o naukę na przykładzie , uważasz ,że to zły sposób nauki , zły pomysł?

Oczywiście rozumiem ,że jeśli ktos nie ma ochoty pisać to przecież nie ma
            żadnego obowiązku , może omijac ten wątek i pisać w innych

> Co to znaczy z filozoficznego punktu widzenia?? Dość intrygujące stwierdzenie,
            > a
            > wolałbym się upewnić co to znaczy.

Nie wiesz co to jest filozofia , nie zetknołeś się :
            zatem proszę przykładowo:
            www.sciaga.pl/tekst/21224-22-co_to_jest_filozofia
            • cotbus76 Re: Uzasadnienie wniosku o dotacje? 16.03.07, 13:49
              Praktyczny przykład uzasadnienia proszę bardzo
              Rzecz dotyczy Kontraktu Wojewódzkiego w zakresie dofinansowania infrastruktury
              społecznej w zakresie edukacji. Stan faktyczny wyglądał tak, że mieliśmy
              dofinansowaną termomodernziację dużego budynku gminnego gizmnazjum (zakończoną
              w roku poprzednim). W ogłoszeniu naboru wniosków była informacja, że priorytet
              mają projekty będące kontynuacją już dofinansowanych. I klops bo gimnazjum już
              skończyliśmy, ale pojawiła się u mnie myśl godna pomysłowego Dobromira, że
              kilka metrów od budynku gimnazjum stoi budynek przedszkola wymagający remontu.
              I wymyśliłam następujące uzasadnienie projektu (ogólne założenia bo miało ono
              coś około 2 stron A4) :
              Gmina w związku z trudną sytuacją ekonomiczno-społeczną realizuje program
              termomodernizacji obiektów użyteczności punblicznej, aby zmniejszyć koszty ich
              eksploatacji oraz poprawić warunki świadczenia usług publicznych. Jednym z jego
              elementów jest termomodernizacja zespołu obiektów oświatowych obsługujących
              mieszkańców południowo-zachodniej części miasta, której pierwszym etapem była
              termomodernzacja gimnazjum a jej kontynuacją termomodernizacja przedszkola.
              I co najbardziej ucieszyło mojego szefa takie uzasadnienie chwyciło i
              dostaliśmy środki na przedszkole :) A co najciekawsze nikt nas nie zapytał
              gdzie jest dokument programu termomodernizacji obiektów użyteczności
              publicznej, który w tym momencie istniał jedynie w naszym wniosku ;)
            • adamus.b Re: Uzasadnienie wniosku o dotacje? 19.03.07, 09:42
              Nie wiesz co to jest filozofia , nie zetknołeś się :
              zatem proszę przykładowo:
              www.sciaga.pl/tekst/21224-22-co_to_jest_filozofia

Wyobraź sobie, że się zetknąłem.

> NIe mam tak wielu informacji i wiedzy jak Ty Adamusie i oczekiwałem ,że ktoś
              > ładnie przedstawi jakiś wniosek ( oczywiście bez konkretnych danych ) opowie
              > jakie było uzasadnienie ? , czy cel został zrealizowany
              > chodziło o naukę na przykładzie , uważasz ,że to zły sposób nauki , zły
              pomysł?

Nie do końca dobry. Każde uzasadnienie jest/powinno być inne. Poznajesz różne i
              zaczynasz powielać. A to nie jest dobre. Najważniejsze to trzymać się pewnych
              reguł, które przeważnie wynikają z instrukcji do wniosku o dofinansowanie.
              Acha jeżeli Tobie chodzi o takie filozoficzne podejście to nie ma dla niego
              miejsca w uzasadnieniu.
              Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka