Dodaj do ulubionych

jak się do tego zabrać?

30.03.07, 11:07
mój mąż działa w branży elektronicznej, jest inżynierem automatykiem.
Wymyślił pewien produkt a może raczej system, który skłąda się z produktów
obecnych na rynku, różnych firma, ale odpowiednie ich zestawienie jest bardzo
innowacyjne i daje niespotykane do tej pory możliwości. To tak w skrócie ;-)

Moje pytanie - jestem laikiem w temacie funduszy - gdzie szukać informacji
jak się ubiegać o dofinansowanie?
Bo rozumiem, że gdyby projekt został zakwalifikowany, to dofinansowanie
dostawaliby klienci meża, prawda? jakiego rzędu w ogóle (%) dofinansowanie
może w takich wypadkach wchodzić w grę?
Obserwuj wątek
    • cotbus76 Re: jak się do tego zabrać? 30.03.07, 12:09
      Jesli chodzi o produkty innowacyjne to możliwe są dwa "schematy"
      dofinansowania : w jednym to autor innowacji dostaje dotację (grant) na badania
      możliwości wdrożenie nowego produktu i jego "przetestowanie" w
      przedsiębiorstwach a w drugim przedsiębiorca dostaje dotację na wdrożenie w
      swojej firmie określonego produktu innowacyjnego.
      Oba schematy będą mogły być dofinansowane albo w Programie Operacyjnym
      Gospodarka Innowacyjna zarządzanym na poziomie krajowym i wspierającym co do
      zasady duże projekty albo w Regionalnym Programie Operacyjnym województwa, w
      którym działalność prowadzi Twój mąż lub przedsiębiorca,który w swojej firmie
      będzie wdrażał produkt twojego męża. PO Innowacyjna Gospodarka znajdziesz na
      stronie www.mrr.gov.pl a RPO danego województwa na stronie internetowej urzedu
      marszałkowskiego. Niestety do programów unijnych nie ma jeszcze szczegółowych
      obowiązujących wytycznych, ponieważ nadal trwają negocjacje z Brukselą.
      Niemniej warto sprawdzić czy pomysł twojego męża w ogóle ma szanse na dotacje a
      do tego wystarczą dokumenty dostępne w tej chwil;)
      Dofinansowanie w projektach skierowanych do przedsiębiorców nie przekrocza w
      większości przypadków 50% kosztów kwalifikowanych (tj. tych, które zgodnie z
      zapisami danego programu wolno dofinansować).
      Jeżeli można coś doradzić to radzę informacji i pomocy szukać w najbliższej
      agencji rozwoju regionalnego. Pracuję na Dolnym Śląsku i słyszałam od
      przedsiębiorców wiele pozytywnych opinii o Wrocławskiej Agencji Rozwoju
      Regionalnego. Dużo przydatnych informacji na temat środków dostępnych dla
      przedsiębiorców zawiera także strona Państwowej Agencji Rozwoju
      Przedsiebiorczości (PARP) - www.parp.gov.pl
      • kasia_de Re: jak się do tego zabrać? 30.03.07, 13:51
        bardzo dziękuję za informacje ;-) będę sie dokształcać ;-) jesteśmy z Warszawy
        więc tu muszę szukać
        • kasia_de Re: jak się do tego zabrać? 30.03.07, 16:14
          już poczytałam trochę i mam dalsze pytania ;-)

To co robi mój mąż nie kwalifikuje się do projektów zwiazanych z innowacjami -
          nie daje beneficjentom typowej przewagi konkurencyjnej.
          Produkt o którym wspomniałam związany jest z ochroną przemysłową obiektów i
          monitorowaniem, czyli pasuje mi bardziej do działań związanych z ochroną
          środowiska (klientami są wodociagi, firmy przesyłajace np gazi ropę naftową),
          czyli zapobieganie awariom i zanieczyszczeniom środowiska. Ewentualny zysk dla
          przedsiębiorstw mógłby się wiązać z np. ograniczeniem kradzieży (np kradzieży
          ropy z rurociągu).
          Co o tym myślicie? Czy firma oferująca taki produkt, może wystąpić z wnioskiem?
          czy to wiąże się z kosztami?
          • cotbus76 Re: jak się do tego zabrać? 30.03.07, 18:32
            1. Problem w tym, że w projektach z zakresu ochrony środowiska realizowanych
            przez przedsiębiorców należy wskazać jako rezultat efekt ekologiczny tj.
            pozytywny wpływ na stan środowiska lub dostosowanie przedsiębiorstwa do wymogów
            jakie stawiają przepisy prawa. Jeżeli udałoby się udowodnić, że produkt Twojego
            męża nie tyle zapobiega kradzieżom co uszkodzeniom i skażeniom spowodowanym
            przez wycieki substancji do środowiska, to przedsiębiorca chcący kupić od
            Twojego męża ten produkt miałby duże szanse na dotację przeznaczoną na zakup
            tego produktu i jego wdrożenie. Przyjmując ten tok rozumowania Twój mąż chcąc
            sprzedać swój produkt przedsiębiorcy powinien oferować w pakiecie z nim wniosek
            o dofinansowanie ze środków UE (w zależności od wartości projektu byłby to albo
            PO Innowacyjna Gospodarka albo RPO z województwa klienta) inwestycji związanej z
            jego zakupem. Wniosek mógłby opracowywać sam (wariant trudny jeżeli jesteście
            laikami a wartość projektów z uwagi na rodzaj przyszłych klientów będzie duża co
            znacznie utrudnia stworzenie dobrego wniosku) albo zawrzeć porozumienie z osobą
            (firmą) zajmującą się zawodowo pisaniem wniosków i polecać ją swoim potencjalnym
            klientom. Ten ostatni model znam z autopsji, ponieważ do mojego szefa
            planującego swego czasu budowę w naszym mieście sieci bezprzewodowego internetu
            zgłosiła się firma budująca takie sieci, która zaoferowała mojemu szefowi
            usługi współpracującej z nimi firmy konsultingowej mogącej napisać wniosek o
            dofinansowanie budowy sieci ze środków UE.
            2. Złożenie wniosku przez przedsiębiorcę wiąże się głownie z kosztami
            przygotowania wniosku oraz załączników do niego a przede wszystkim biznesplanu
            (studium wykonalności projektu). Ceny tych usług są zróżnicowane, lecz zazwyczaj
            oscylują w okolicach kilku-kilkunastu procent wartości projektu. Można
            oczywiście wniosek oraz załączniki przygotować samodzielnie tylko, że wymaga to
            dużego wysiłku i zajmuje na początku naprawdę dużo czasu. Wymaga ponadto
            przyswojenia sobie sporej dawki wiedzy o analizach ekonomicznych i finansowych
            oraz zarządzaniu projektami.
            3. Twój mąż o ile jest przedsiębiorcą mógłby się ubiegać o dofinansowanie
            inwestycji związanych z wprowadzeniem swojego produktu na rynek. Nie musi przy
            tym udowadniać innowacyjności swojego produktu. Wystarczy jeśli udowodni we
            wniosku, że jego firma zaoferuje nowy produkt i w ten sposób wzmocni swoją
            konkurencyjność na rynku.
            • kasia_de Re: jak się do tego zabrać? 30.03.07, 19:17
              Bardzo Ci dziękuję za tak obszerną odpowiedź ;-)

podejrzewam, że trzeba by skorzystać z usług profesjonalistów, którzy by
              wniosek napisali. Jeżeli chodzi o pierwszą opcję to bez trudu można udowodnić
              korzyści ekologiczne.

Nie bardzo rozumiem wariant 3. Chodzi o zwrot kosztów wprowadzenia produktu na
              rynek, tak? ale to się w zasadzie opiera na pracach koncepcyjnych, więc czy np
              wynagrodzenie programisty, który napisze oprogramowanie można uznać za koszt
              wprowadzenia na rynek? jakiego rzędu dofinansowanie może to być i w ramach
              jakiego projektu?
              • cotbus76 Re: jak się do tego zabrać? 30.03.07, 22:18
                Jeśli chodzi o wariant 3 to nie wiedziałam czy produkt to urządzenie czy usługa
                i stąd zamieszanie. Wynagrodzenie programisty najprawdopodobniej będzie kosztem
                kwalifikowanym i może być zrefundowane do ok. 50 % (nie jestem pewna, ale
                Warszawa jest przypadkiem szczególnym i tam maksymalne dofinansowanie jest
                mniejsze) w ramach wniosku do RPO w ramach priorytetu wspierającego rozwój
                przedsiębiorczości. Problemem będzie typ projektu, bo klasyczny wniosek
                przedsiębiorcy oznacza zakup sprzętu/ technologii/ oprogramowania i
                wykorzystanie go w działalności firmy. U was będzie to trochę bardziej
                skomplikowane, bo jeśli dobrze rozumiem chodzi o pokrycie kosztów pracy osób
                pracujących nad oprogramowaniem, które będzie częścią rozwiązania technicznego,
                które Twój mąż chce zaoferować klientom. Dlatego musicie bardzo uważać na wybór
                autora waszego potencjalnego wniosku, bo powinien to być ktoś z doświadczeniem w
                branży, ale doświadczeniem w dobrym znaczeniu tego słowa tj. ktoś kto naprawdę
                pisze wniosek pod konkretnego wnioskodawcę a nie korzystając z "szablonu"
                opracowanego przez siebie zmienia w nim jedynie nazwę wnioskodawcy i dotyczące
                go dane finansowe i ekonomiczne.
                Jeżeli możecie udowodnić korzyści ekologiczne z produktu Twojego męża to może
                dla jego klientów byłby opłacalny i atrakcyjny preferencyjny kredyt ekologiczny
                na zakup i wdrożenie tego produktu? Kredyt na zakup urządzeń i technologii
                służących celom ekologicznym oferował przedsiębiorcom swego czasu BOŚ S.A.
                Wydaje mi się , że moglibyście przyjrzeć się także tej opcji.
                • kasia_de Re: jak się do tego zabrać? 31.03.07, 09:07
                  po raz kolejny serdecznie Ci dziękuję za rady i informacje ;-)
                  dochodzę do wniosku, że to chyba mnie przerasta.
                  Pytanie - jak znaleźć dobrą firmę, która doradzi i napisze wniosek?
                  • cotbus76 Re: jak się do tego zabrać? 31.03.07, 19:40
                    Dość bezpiecznie jest skorzystać z firm akredytowanych jako wykonawcy usług
                    przez Państwową Agencję Rozwoju Przedsiębiorczości namiary na nie znajdziesz na
                    jej stronie www.parp.gov.pl. Możecie też po prostu poszukać ofert w
                    internecie.Tutaj należy po prostu poprosić firmę (osobę) o listę firm,dla
                    których realizowali zlecenie. Poważne i uczciwe firmy dostarczą wam taką listę
                    bez problemu. Wtedy wystarczy zadzwonić do wybranych na chybił trafił co
                    najmniej 2 klientów i zapytać o ich opinie o firmie doradczej i jej usługach.
                    Oczywiście system ten nie daje 100 % pewności, ale w większości wypadków pozwala
                    znaleźć rzetelną firmę.
                    • kasia_de Re: jak się do tego zabrać? 31.03.07, 22:33
                      po raz kolejny pięknie dziękuję ;-)
                      • mtumanow Re: jak się do tego zabrać? 05.04.07, 21:53
                        Dla Warszawy poziom dofinansowania dla przedsiębiorców w Innowacyjnej
                        Gospodarce (PO IW) to 30%, jednocześnie linia demarkacyjna pomiędzy PO IW a
                        Regionalnymi Programami Operacyjnymi (RPO) przebiega na granicy 2 mln (nie
                        pamiętam, chyba pln) wielkości inwestycji, zatem pierwszych informacji
                        szukałbym w RPO w priorytecie poświęconym przedsiębiorcom. Co do innowacji to w
                        jednym z 3 pierwszych priorytetów PO IW są działania które finansują prototypy
                        (w skrócie), czyli działania B+R w przedsiębiorstwach. Możliwości podejścia do
                        takiego projektu jest kilka, najpierw myślę, trzeba zastanowić się na co mają
                        być przeznaczone pieniądze z UE, czy myślisz o stworzeniu produktu i testach,
                        wdrożeniu, sprzedaży klientom, czy może na rozpoznawalności marki (tak też
                        można skonfigurować projekt). I czy patrzysz na sprzedaż od strony swojej
                        firmy, czy od strony Klienta. Jeśli od Klienta, to może warto byłoby proponować
                        nowy produkt w "pakiecie" z dofinansowaniem z UE (jako refundacji części
                        kosztów wrożenia).
                        Pozdrawiam,
                        marmurowy_pajacyk

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka