marek2730 11.04.07, 16:00 ma ktoś jakiekolwiek doświadczenia?na stronie reklamują się, że 85% ich wniosków przechodzi..a ja mam zamiar pozyskać środki na zakup nowej linii produkcyjnej..bardzo dziękuje za wszelkie opinie Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
adamus.b Re: co myślicie o firmie gumułka euroedukacja? 11.04.07, 19:24 Mam i nie przepadam za nimi. Ale ja od strony audytu. Pozdrawiam Odpowiedz Link
aamg Re: co myślicie o firmie gumułka euroedukacja? 23.04.07, 19:37 adamus.b napisał: > Mam i nie przepadam za nimi. Ale ja od strony audytu. > Pozdrawiam Taka sama opinia, z dopiskiem: audytu, którego nie realizowali, i tuż po przetargu się ZACZĘŁO. Odpowiedz Link
marek2730 Re: co myślicie o firmie gumułka euroedukacja? 11.05.07, 14:47 z pewnością audytu można czasami nie polubić;) Odpowiedz Link
cotbus76 Re: co myślicie o firmie gumułka euroedukacja? 11.04.07, 21:57 Przeczytałam twój post nt. funduszy norweskich jako źródła dofinansowania szkoły muzycznej i niestety wg mojej wiedzy dla placówki oświatowej przy bardzo skomplikowanej procedurze aplikacyjnej oraz długotrwałej i odbywającej się wg kilkakrotnie zmieniających się zasad ocenie formalnej i materialno-technicznej wniosków byłoby to porywanie się z przysłowiową motyką na księżyc, zwłaszcza w sytuacji jeżeli nie mają środków na zatrudnienie fachowego doradcy (a w sektorach edukacji, kultury i zdrowia większość projektów jest przygotowywana samodzielnie przez pracowników-zapaleńców, którzy jeszcze nie zarazili się "tumiwisizmem" znajdującym odzwierciedlenie w haśle czy sie stoi czy się leży...). A teraz na temat. Nie zetknęłam się z tą konkretną firmą, ale w swojej pracy zawodowej (zajmuję się pozyskiwaniem środków dla gminy) zetknęłam się z wieloma firmami doradczymi i moje uczucia są lekko mówiąc mieszane. mój sceptycyzm budzą zwłaszcza firmy zajmujące się doradztwem dla przedsiębiorców. Dlaczego ? Ano dlatego, że bardzo często wykorzystując ich słabą znajomość zasad przyznawania i rozliczania środków unijnych i związanej z tym procesem "papierologii" szerzą "propagandę sukcesu". Oczywiście mamy wolny rynek,ale bez przesady. Przykładem sztandarowym jest procentowy wskaźnik wniosków przechodzących kontrolę formalną i merytoryczną, który moim prywatnym zdaniem o niczym nie świadczy, bo przejście całego procesu kontroli wniosków wcale nie oznacza, że dostaniemy pieniądze. Po prostu zostajemy umieszczeni na liście rankingowej. I to właśnie miejsce na niej zależne od ilości uzyskanych punktów jest naprawdę ważne. A należy pamiętać, że zgodnie z zasadami aplikacji o środki niezależnie od ich źródła wystarczy osiągnąć pewien pułap punktów (np. 60 % sumy punktów)aby wniosek automatycznie był umieszczony na liście rankingowej, choć z góry wiadomo, że nie ma szans na dotację (np. wniosek otrzymał minimalną liczbę punktów i znajduje się na 950 pozycji na liście a środków wystarczy na maks. 150 wniosków). Niestety są na rynku firmy, które wykorzystują ten fakt i masowo produkują wnioski, które "przechodzą" a przedsiębiorca nie dostaje dofinansowania. Mechanizm tego cudu jest prosty. Bardzo dobra znajomość dokumentów programowych pozwalająca stworzyć wniosek-sztancę tak skomponowany, że nie "ma mocnych" by oceniający wniosek urzędnicy nie przyznali mu odpowiedniej ilości punktów. Oczywiście to patologia i nie twierdzę, że jest to zjawisko powszechne, ale szukając doradcy trzeba mieć świadomość istnienia takich czarnych owiec i naprawdę dobrze przyjrzeć się ofertom firm. Jeśli chodzi o firmę, wpisaną w temacie to najprostszym sposobem sprawdzenia jej jest poproszenie o listę klientów mogących udzielić im referencji i zadzwonienie do 2-3 losowo wybranych z tej listy klientów i wypytanie ich o współpracę z tą firmą. Porządne firmy doradcze dostarczają takie listy zazwyczaj bez problemu lub nawet od razu dają kopie wystawionych przez klientów referencji (które ja zazwyczaj sprawdzam u źródła bo strzeżonego Pan Bóg Strzeże) Odpowiedz Link
jozi1978 Re: co myślicie o firmie gumułka euroedukacja? 12.04.07, 15:38 Samej firmy nie znam ale radzę nie ufać takowym firmom doradzczym. 85% wniosków przechodzi? Gdzie przechodzi? A ile wniosków otrzymało dofinansowanie? Z autopsji wiem, że zazwyczaj na 100 napisanych wniosków dofinansowanie zostaje przyznane 10 wnioskom. Takie firmy działają w ten sposób, że przyjmują każde zlecenie (wiedząc czasami z góry, że wniosek nie dostanie dofinansownaia) i piszą. A później rozczarowanie. Swoją droga czasami przedsiebiorcy chcieliby dostać pieniądze na budowę willi, w której będą mieli warsztat :) I takich spotkałam. Radzę pisać samemu. Są, czy raczej będą wytyczne, rróżne punkty konsultacyjne (darmowe) a w końcu kto lepiej niż przedsiębiorca zna firmę i jej potrzeby? I komu najbardziej zalezy na dotacji? Pozdrawiam Odpowiedz Link
marek2730 Re: co myślicie o firmie gumułka euroedukacja? 25.04.07, 12:13 otworzylem watek na temat trej firmy troche czasu temu. Grupa Gumułka Euroedukacja ma na swojej stronie listę obsłużonych klientów i projektów, które przeszły...wraz z adresami..dzwoniłem do kilku-tych prywatnych i wygladali na bardzo zadowolonych. widac, ze firma ma doswiadczenie. w najblizszym czasie spotkam się z osobą odpowiedzialną za pozyskiwanie środków, oczywiscie napiszę o tym na forum... chciałbym, żeby powstało tu takie centrum informacji o firmach pozyskujących środki unijne, mogą się komuś opinie osób, które juz skorzystaly przydac.. Odpowiedz Link
kinga004 Re: co myślicie o firmie gumułka euroedukacja? 03.09.07, 20:18 ja wspólpracowałam w zakresie usług audytorskich z grupą gumułka- audyt i musze przyznac, że bylismy bardzo zadowolenie ze współpracy, gdyż audyt przebiegał bardzo sprawnie. tez wczesniej sprawdzalismy ich referencje. Odpowiedz Link