Dodaj do ulubionych

Informacja o dotacji na stronie WWW firmy????

09.06.07, 16:40
Witam, mam takie pytanie. A mianowicie, czy firma, która otrzymała
dofinansowanie, lub tylko podpisała umowę, ma obowiązek informowania o tym
fakcie na swojej stronie WWW, czy to tylko przywilej? Dzieki.
Obserwuj wątek
    • cotbus76 Re: Informacja o dotacji na stronie WWW firmy???? 09.06.07, 18:32
      firma, która otrzymała dotację ma obowiązki w zakresie promocji i informacji
      takie jakie wynikają z zapisów programu operacyjnego + jego uzupełnienie oraz
      wytycznych UE w zakresie promocji. A mówiąc po ludzku proponowałabym jednak
      umieścić krótką informację na stronie zawierającą oczywiście minimalne wymogi
      tj. logo UE, logo programu oraz informację że projekt pod nazwą ..... jest
      dofinansowany ze środków EFRR (lub EFS) w ramach programu operacyjnego ....
      priorytet ....). To w niczym firmie nie zaszkodzi a w przypadku kontroli
      wykorzystania środków kontrolujący (a trafiają sie naprawdę różni)nie będzie się
      miał czego czepić.
      • hubertus_zamoscicus Re: Informacja o dotacji na stronie WWW firmy???? 11.06.07, 08:27
        ....poza tym to doskonała forma promocji twojej firmy, nieprawdaż?
        (a tak nawiasem mówiąc jaka to firma i na co uzyskaliście dotację?)
    • k.grad Zdecydowanie obowiązek 12.07.07, 16:39
      irak3 napisał:

> A mianowicie, czy firma, która otrzymała
      > dofinansowanie, lub tylko podpisała umowę, ma obowiązek informowania o tym
      > fakcie na swojej stronie WWW, czy to tylko przywilej?

Zdecydowanie obowiązek. Byłem świadkiem jak co niektórzy próbowali się wymigać ale skrupulatna kontola RIF-u nawet to wychwyciła.

A co do słów hubertusa: "....poza tym to doskonała forma promocji twojej firmy, nieprawdaż?"

No cóż? Nie dla każdego! Wiele osób traktuje dotacje jako zwykłą szansę i podchodzi do tego wyłącznie pragmatycznie tj. "Była szansa to ją wykorzytałem/am".
      Dla wielu więc taka wymuszona reklama programu na własnej stronie to po prostu obciach.
      • marcepanwro Re: Zdecydowanie obowiązek 12.07.07, 16:51
        Nie do końca tak jest, a nawet gdyby, to więcej jak połowa przedsiębiorców ma
        jedynie logo Unii dla przedsiębiorczych na WWW lub nie ma kompletnie śladu
        informacji na ten temat. A nie jest tak do końca, gdyż beneficjent ma inne
        możliwości w zakresie promocji, może np postawić sobie tablice (ale to raczej w
        spo-wkp 2.2.1 gdyż chodzi o duże kwoty dotacji) lub np. wydrukować ulotki (i
        schować do szuflady, żadna to promocja).
        • k.grad Re: Zdecydowanie obowiązek 12.07.07, 20:52
          marcepanwro napisał:

> Nie do końca tak jest, a nawet gdyby, to więcej jak połowa przedsiębiorców ma
          > jedynie logo Unii dla przedsiębiorczych na WWW lub nie ma kompletnie śladu
          > informacji na ten temat. A nie jest tak do końca, gdyż beneficjent ma inne
          > możliwości w zakresie promocji, może np postawić sobie tablice (ale to raczej w
          >
          > spo-wkp 2.2.1 gdyż chodzi o duże kwoty dotacji) lub np. wydrukować ulotki (i
          > schować do szuflady, żadna to promocja).

Bo mój tok rozumowania był taki:

Wytyczne odnośnie promocji projektu w SPO-WKP mówią:
          "Strony internetowe
          Strony internetowe odbiorcy ostatecznego powinny zawierać na tzw. stronie głównej link do informacji o projekcie współfinansowanym ze środków UE, która zawiera również godło UE i logo SPO-WKP (zgodne z identyfikacją wizualną przedstawioną wcześniej) oraz linki do stron internetowych dotyczących SPO-WKP"

W związku z tym przygotowując wniosek nie zaryzykowałbym nieumieszczenia tej formy promocji we wniosku. Może to trochę działanie na zapas ale głupio byłoby gdyby projekt przepadł przez taką głupotę.

A jeżeli coś zapisano we wniosku (w szczególności rzecz tak sprawdzalną) to RIF na kontroli na pewno sprawdzi.

Takie są moje doświadczenia. Jeżeli ktoś ma inne to się też nie zdziwię.
          Co RIF to obyczaj.
          • ypsilon Zdecydowanie obowiązek 13.07.07, 08:27
            To jest obowiązek, nie tylko informacja ...
            Nie wiem, jak to jest w SPO, ale w ZPORR taka informacja musi być wszędzie, na
            pismach, fakturach itp. pod groźbą uznania danego wydatku za niekwalifikowalny
            lub zakwestionowania wniosku, jesli gdzieś brak informacji czy loga.
            • marcepanwro Re: Zdecydowanie obowiązek 13.07.07, 10:46
              albo albo. nie musi być info na stronie WWW firmy, może ale nie musi, gdyż są
              alternatywy, takie jak ulotki, plakaty a nawet wystarczą nalepki, strasznie to
              głupie, bo jaka to informacja, dla kogo? dla tej firmy? bez sensu
              • alena30 Re: Zdecydowanie obowiązek 01.08.07, 13:45
                Obowiązek i to od momentu przyznania dofinansowania. Uwagi w zaleceniach
                pokontrolnych mówią same za siebie. Ja nie spotkałam się zresztą z tym, żeby
                jakaś firma broniła się przed tym, żeby tego nie zamieszczać. Oczywiście,
                zależy wszystko od programu, którego dotyczy dotacja. Szczegóły są w
                dokumentach dotyczących wizualizacji i promocji projektu dostępnych na stronach
                instytucji zarządzających i wdrażających.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka