priow 26.09.07, 17:15 Od czego ma zacząć gmina, która jeszcze do programu nie przystępowała?Gdzie szukać wiadomości na ten temat?Jakie umiejętności powinien posiadać pracownik mający zająć się PROW?Czy są potrzebne specjalne szkolenia? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
khkierownik Re: PROW-czy ktoś wie coś na ten temat? 29.09.07, 23:52 w PROW sa 4 osie, dwie ostatnie dotycza programu Leader + i rozwoju obszarów wiejskich, dwie pierwsze dotycza rolnictwa, musisz bardziej sprecyzowac pytanie.. Odpowiedz Link
priow Re: PROW-czy ktoś wie coś na ten temat? 30.09.07, 12:26 Precyzuję pytanie dotyczące PROW. Jestem pracownikiem samorządowym i dostałam polecenie - mam się zająć PROW w naszej gminie , która jeszcze nie korzystała z tego programu. Naczytałam się wprawdzie teorii na ten temat i tak naprawdę nie wiele to mi dało, nie mam pojęcia od czego zacząć. Wiem , że gmina chciałaby skorzystać głównie z działania odnowa i rozwój wsi. Nasza gmina jest miejsko-wiejska , a więc małe miasteczko 3 tyś. mieszkańców i okoliczne wsie. w mieście pieniądze miałyby zostać przeznaczone m.in. na naprawę chodników. Czyli co , najpierw należy sprecyzować dokładnie na co przeznaczane będą pieniądze ( rada gminy powinna to zaopiniować?), następnie przygotować plan odnowy miejscowości(?)....I jeszcze jedno,jeżeli chcemy przeznaczyć pieniądze na powiedzmy jakieś remonty w poszczególnych miejscowościach gminy w ramach jednego działania jest to możliwe. Bardzo proszę o jakąś podpowiedź, bo póki co jestem zupełnie "zielona". Odpowiedz Link
hubertus_zamoscicus Re: PROW-czy ktoś wie coś na ten temat? 30.09.07, 18:07 Witam, Owszem są tacy, którzy zajmują się odnową wsi i Leaderem, odkąd pojawiły się te działania w Polsce. Proponuję na początek sprecyzować z jakiego województwa jest Pani, gdyż w każdym mimo wszystko jakoś te działania trochę inaczej są wdrażane... Z zapytaniami proszę pisać: biuro@estaconsulting.pl Pomożemy :) Pozdrawiam Odpowiedz Link
priow Re: PROW-czy ktoś wie coś na ten temat? 30.09.07, 19:25 Bardzo dziękuję za podpowiedź. Jestem z woj. lubelskiego. Odpowiedz Link
hubertus_zamoscicus Re: PROW-czy ktoś wie coś na ten temat? 01.10.07, 08:02 priow napisała: > Bardzo dziękuję za podpowiedź. Jestem z woj. lubelskiego. Ja też :) To ułatwia nas sprawę. Pozdrawiam i czekam na mejla biuro@estaconsulting.pl lub hubert_siemienczuk@poczta.onet.pl Odpowiedz Link
khkierownik Re: PROW-czy ktoś wie coś na ten temat? 01.10.07, 22:35 ja moge Ci polecic zainteresowanie sie leaderem, bo warto, tym bardziej ze mieszkasz w gminie ktora sie kwalifikuje, z tym ze do tego programu potzreba wiecej partnerów, duzo kasy na odnowe wsi bedzie wlasnie szło przez ten program, a z tego co wiem w Waszym wojewodztwie za duzo LGD czyli partnerstw dzialajacych w leaderze nie ma... Odpowiedz Link
priow Re: PROW-czy ktoś wie coś na ten temat? 01.10.07, 22:48 w naszym województwie...czyżbyśmy mieszkali w tym samym...? Mój numer gg 483208... Odpowiedz Link
hubertus_zamoscicus Re: PROW-czy ktoś wie coś na ten temat? 02.10.07, 08:26 nasze, czyli lubelskie :) jak to w samorządowej kampani PR - kupuj tylko lubelskie ;-) Odpowiedz Link
khkierownik Re: PROW-czy ktoś wie coś na ten temat? 02.10.07, 12:24 no niestety ja mieszkam w podkarpackim... Odpowiedz Link