marcepanwro 19.10.07, 13:05 a może jeden nabór w 2013 roku? Po co się rozdrabniać? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hubertus_zamoscicus Re: II kwartał 2008 roku - a dlaczego nie 2009 ro 19.10.07, 14:36 II kwartał ...to zależy jaki PO i jakie województwo. Generalnie jestem za jednym, ciągłym naborem 1 stycznia 2013 - 31 grudnia 2013. Przecież ponoć Polacy potafią się zmobilizować jeśli stoją pod murem...więc...why not? Odpowiedz Link
marcepanwro Re: II kwartał 2008 roku - a dlaczego nie 2009 ro 19.10.07, 15:35 Dolny Sląsk, Opolskie - II kwartał Wielkopolska - głucho i ciemno Mamy marszałka, który kandyduje do sejmu, i półtora miesiąca temu z kamienną miną w wywiadzie telewizyjnym odpowiada dziennikarce, że pierwsze konkursy dla przedsiębiorców ruszą... w grudniu tego roku! Dodaje jeszcze, że to duży skuces, bo spodziewali się stycznia 2008, ale Pan marszałek stawia na rozwój gospodarczy regionu dolnoslaskiego (sic! powiedziałem o kogo chodzi:) i konkursy z pierwszego priorytetu RPO WD ruszą w pierwszej kolejności... 15 października - konferencja, z okazji braku okazji chyba, bo napewno nie "inauguracji RPO" czy jakoś tam jeszcze, - harmonogram naborów wniosków - na samym końcu listy wstydliwa data - II kwartał 2008 roku - konkursy dla przedsiębiorców. Odpowiedz Link
hubertus_zamoscicus Re: II kwartał 2008 roku - a dlaczego nie 2009 ro 19.10.07, 16:26 Podobne terminy są w moim województwie, ale jak tak śledzę inne rpo, to wpisujemy się w krajową tendencję :) Odpowiedz Link
marcepanwro Re: II kwartał 2008 roku - a dlaczego nie 2009 ro 19.10.07, 18:39 A powiedz, kto wie to, czego my nie wiemy? Kwoty, poziom wsparcia, szczegółowe wytyczne każdego rodzaju (nie myslić z dotychczasowym mydleniem oczu) terminy itd. Potrafisz wymienić tak naprawdę choć jedną z tych rzeczy? Ale tak, że dasz sobie rękę uciąć albo pójdziesz pod sąd jak sprzedaż info przedsiębiorcy, on pójdzie w koszty szykowania się do kilkumilionowej inwestycji, a potem szlag trafi terminy albo zmieni się jakaś "drobnostka" choćby na drugim etapie oceny projektu z bilateralnym systemem oceny TAK/NIE? I ponowie pytanie, KTO potrafi dać już dzisiaj przedsiębiorcy odpowiedź na te wszytskie pytania? Bo obydwaj chyba wiemy, że ci o których mowa nie żyją tylko ze swoich pensji. Kto ma informacje, ten ma pieniądze... Odpowiedz Link
cotbus76 Re: II kwartał 2008 roku - a dlaczego nie 2009 ro 22.10.07, 08:00 Kryteria wyboru projektów Komitet Monitorujący już przyjął. W Uszczegółowieniu RPO też już raczej rewolucji nie będzie. Pozostałych szczegółowych wytycznych rzeczywiście nie ma (np. schematów pomocy publicznej itp.) i to wkurza nie tylko przedsiębiorców, bo mnie służby finansowe mojej gminy zmuszają do wróżenia z fusów ile środków i na co pozyskam w 2008 r. i latach następnych. A ja tak naprawdę wiem tylko, że jako pierwsze ruszą priorytety "Drogi" oraz "Edukacja" (wg optymistów z Urzędu Marszałkowskiego - grudzień 2007) a także,że w grudniu zostanie opublikowany Ramowy Plan Realizacji. Jeśli chodzi o środki dla przedsiębiorców na Dolnym Śląsku to należy pamiętać, że odległy termin pierwszego naboru wniosków wynika z zaskakującej informacji, że wbrew wcześniejszej zapowiedzi Instytucją Pośredniczącą nie będzie ani WARR ani żaden z innych działających na terenie województwa podmiotów tego typu (np. DARR, ARLEG itd.), lecz powołana przez samorząd województwa Dolnośląska Instytucja Pośrednicząca, która dopiero ma powstać. Odpowiedz Link
hubertus_zamoscicus Re: II kwartał 2008 roku - a dlaczego nie 2009 ro 22.10.07, 08:30 Gdy czytam cotbus wydaje mi się, że mieszkamy w tym samym województwie:) U lubelskim również IW dla msp został nie dotychczasowy RIF wdrażający już fundusze przedakcesyjne, a nowo powołany zakład budżetowy przy Urz. marszałkowskim - lubelska agencja rozwoju przedsiębiorczości. właśnie skończyły się nabory kadry. kiedy ruszą konkursy....kto tam sobie będzie tym głowę zaprzątał.... Odpowiedz Link
cotbus76 Re: II kwartał 2008 roku - a dlaczego nie 2009 ro 22.10.07, 12:02 To i tak jesteście trochę do przodu, bo u nas są dopiero na etapie przygotowania do powołania DIP (czyt. Dolnośląskiej Instytucji Pośredniczącej) przynajmniej taka jest wersja oficjalna;) A nawet nie chcę myśleć, co się stanie jak p. A.Łoś Marszałek Województwa Dolnośląskiego wybierze fotel na Wiejskiej (bo wg dostępnych w tej chwili informacji najprawdopodobniej zdobył mandat poselski) i będą musieli powołać nowego marszałka. Wtedy cały proces wdrażania środków dla przedsiębiorców może się opóźnić :( Odpowiedz Link
rektorowi Re: II kwartał 2008 roku - a dlaczego nie 2009 ro 22.10.07, 12:28 w Małopolsce - również II kwartał 2008 ... ciesze sie ze już nie pracuję jako konsultant w lokalnym PK :D @hubertus: lubelska agencja rozwoju przedsiębiorczosci ? - to sie musiał Kidyba zezłościc... Odpowiedz Link
hubertus_zamoscicus Re: II kwartał 2008 roku - a dlaczego nie 2009 ro 22.10.07, 12:40 @hubertus: > lubelska agencja rozwoju przedsiębiorczosci ? - to sie musiał Kidyba zezłościc. > .. fakt, musiał przełknąć gorzką pigułę, ale LFR teraz mierzy w dotacje dla funduszy pożyczkowych i poręczeniowych z RPO, więc w sumie narzekać to oni z pewnością nie będą:) Odpowiedz Link
magda_ue Re: II kwartał 2008 roku - a dlaczego nie 2009 ro 23.10.07, 08:22 a skąd wiesz, ze w małopolsce 2 kwartał 2008 - ja jak dzwoniłam do marszałkowskiego to nawet się nie chcieli podjąć podania przybliżonego terminu :S Odpowiedz Link
rektorowi Re: II kwartał 2008 roku - a dlaczego nie 2009 ro 23.10.07, 08:28 niestety nie z żadnego osobowego źródła informacji - tylko z: www.wrotamalopolski.pl/root_Fundusze/Wydarzenia/Aktualnosci/2007/10/Pierwsze+nabory.htm?postingsort=Data_D&newsnumber=1 załącznik "harmonogram naborów" Odpowiedz Link
magda_ue Re: II kwartał 2008 roku - a dlaczego nie 2009 ro 24.10.07, 08:07 hmm, to teraz już nic nie wiem - jest zapis, ze pierwsze nabory w ogóle mają się zacząć jeszcze e tym roku a o przedsiębiorstwach ani słowa, więc skąd ta data - 2. kwartał 2008? Odpowiedz Link
cotbus76 Re: II kwartał 2008 roku - a dlaczego nie 2009 ro 24.10.07, 16:21 U nas na Dolnym Śląsku stąd, że jeżeli do końca I kwartału ma zacząć działalność Dolnośląska Instytucja Pośrednicząca (pełniąca funkcję zbliżoną do RIF-u z poprzedniego okresu programowania) to każdy optymista stawia na II kwartał 2008 jeśli chodzi o nabory wniosków dla przedsiębiorców a i to pod warunkiem, że będą już schematy pomocy publicznej. Umiarkowani pesymiści mówią wręcz o II półroczu 2008. A jeśli chodzi o informacje o pierwszych naborach w tym roku to chodzi wyłącznie o projekty, w których nie występuje kwestia pomocy publicznej a więc priorytet 3 Transport oraz 7 "Edukacja" (tak w każdym razie twierdzili pracownicy UMWD na konferencji otwierającej RPO - 15.10.2007 r. ) Odpowiedz Link