Dodaj do ulubionych

planowane wydatki w ramach projektu

28.07.08, 12:52
Witam! Mam pytanie czy w kategorii planowane wydatki w ramach
projektu przy wnioskach do RPO należy podać tylko koszty
poszczególnych prac planowane do poniesienia? czy taże koszty
poniesione na przygotowanie dokumentacji projektu czy załaczników do
wniosku np. studium wykonalności. Czy należy osobno wydzielać kwoty
podatku Vat jeśli jest on kosztem kwalifikowanym.
Obserwuj wątek
    • cotbus76 Re: planowane wydatki w ramach projektu 29.07.08, 11:03
      Po kolei :
      1) Jeśli koszty przygotowania dokumentacji technicznej oraz studium
      wykonalności są kosztami kwalifikowalnymi to powinnaś je podać w
      kategorii planowane wydatki, choć może się to wydawać dość
      egzotyczne przy już poniesionych wydatkach.Bo one są planowane do
      dofinansowania ze środków UE ;)
      2) Jeżeli VAT jest wydatkiem kwalifikowanym to nie ma potrzeby jego
      wydzielania (chyba, że wymaga tego IZ w swoich wytycznych i
      formularzu wniosku), po prostu podajesz wartości brutto wydatków
      • lulu2404 Re: planowane wydatki w ramach projektu 29.07.08, 14:00
        Dzieki! ok.też tak mi sie wydawało, ale jak instrukcja mówi "należy
        wykazać wszystkie kategorie wydatków jakie Wnioskodawca poniesie
        podczas podczas realizacji projektu. Jezeli podatek od towarów i
        usług od danej kategorii wydatków bedzie stanowił koszt
        kwalifikowalny nalzy utworzyć dla niego oddzielną kategorię wydatków
        oraz podać jego stawkę" -więc chyba trzeba kwoty netto -tylko co
        rozumieć jako "kategorię wydatków" może ktoś mi wyjaśni:))z góry
        dziękuję.
        • cotbus76 Re: planowane wydatki w ramach projektu 29.07.08, 14:21
          Na przykład tak :
          Projekt nr 1 modernizacja obiektu szkoły
          Kategorie wydatków:
          Przygotowanie dokumentacji technicznej
          Roboty budowlane
          Nadzór inwestorski
          Nadzór autorski
          Promocja projektu
          itd.
          Projekt nr 2 Poprawa jakości świadczonych usług przez przychodnię X :
          Zakup apartatu rentgenowskiego do poradni Z
          Zakup wyposażenia gabinetu okulistycznego
          itd, itp.
          • hubertus_zamoscicus Re: planowane wydatki w ramach projektu 30.07.08, 13:22
            cotbus - podziwiam Cię za anielskie podejście do sprawy ;-)
            • cotbus76 Re: planowane wydatki w ramach projektu 31.07.08, 11:05
              Drogi Hubertusie trzeba sobie pomagać:)
              Po za tym pamiętam jak to było przy pierwszym projekcie gdy sama
              zadawałam dziesiątki "dziwnych" pytań.A i dziś czytając twórczośc
              mojej IZ RPO oraz MRR czasami mam ochotę zapytać co tak dokładnie
              autor miał na myśli. A teraz wracam do projektu systemowego w ramach
              priorytetu "Edukacja" naszego RPO, bo szykuje się nam (JST) istna
              bitwa pod Grunwaldem biorąc pod uwagę, że na inwestycje w
              infrastrukturę szkół podstawowych, gimnazjalnych i
              ponadgimnazjalnych jest całe ... 30 mln złotych.
              • hubertus_zamoscicus Re: planowane wydatki w ramach projektu 31.07.08, 14:06
                myślałem, że już nie pracujesz w jst :-) ale widać się myliłem. daj znać co u Ciebie nowego...
                pozdrówka upalne
                • cotbus76 Re: planowane wydatki w ramach projektu 01.08.08, 07:45
                  Jeśli chodzi o pracę w JST to najprawdopodbniej mam cięzki przypadek
                  rzadkiej genetycznej choroby "siłaczkozy" odziedziczonej po tatusiu
                  społeczniku ;) Jak na razie nie jest źle zwłaszcza, że do tego
                  okresu programowania jesteśmy lepiej przygotowani dokumentacyjnie,
                  choć nadal wielu moich kolegów nie chce przyjąć do wiadomości, że
                  kosztorys inwestorski i pozwolenie na budowę to jednak zdziebko za
                  mało by napisać studium wykonalności i wniosek.Poza tym nadal uczę w
                  szkole policealnej i wspomagam ngo`sy, szkoły, instytucje kultury
                  itp przy przygotowywaniu wniosków. Ostatnio mam mnóstwo roboty w
                  związku z moją rolą koordynatora ze strony gminy w partnerskim
                  projekcie realizowanym wspólnie z Stowarzyszeniem Międzynarodowe
                  Targi Chleba w Jaworze pn. Jaworowi ludzie co wy tu robicie ? Żyjemy
                  w zgodzie z naturą !". A na horyzoncie kroi się mała "partaninka"
                  przy wniosku znajomej, która chce za pieniądze UE rozbudować
                  firmę.Pozdrawiam z upalnego błagającego o deszcz Dolnego Śląska.
                  • hubertus_zamoscicus Re: planowane wydatki w ramach projektu 01.08.08, 09:24
                    no nie - podziwiam szczerze siłaczkozę ;-)
                    a u mnie po staremu - ciułam grosz na rynku komercyjnym i jakoś się kręci. póki fundusze się skończą trzeba odłożyć jakiś grosz na nowe przedsięwzięcia:)
                    pozdrawiam równie upalnie z lubelszczyzny
                    • maga202 Re: planowane wydatki w ramach projektu 23.09.08, 22:12
                      Witam!! Ja jestem poczatkująca właśnie zaczynam realizacje 4 projektów: trzech małych z 6.3 i jednego Z 8.1.1 i pochodzę z pod Hrubieszowa. Pozdrawiam ziomala. Obecnie mieszkam w Warmińsko-Mazurskim w Ostródzie. Widzę że jesteś profesjonalista, mogę czasem prosić o pomoc???

Pozdrawiam
                  • k.grad Re: planowane wydatki w ramach projektu 01.08.08, 13:00
                    cotbus76 napisała:

> Jeśli chodzi o pracę w JST to najprawdopodbniej mam cięzki przypadek
                    > rzadkiej genetycznej choroby "siłaczkozy" odziedziczonej po tatusiu
                    > społeczniku ;) Jak na razie nie jest źle zwłaszcza, że do tego
                    > okresu programowania jesteśmy lepiej przygotowani dokumentacyjnie,
                    > choć nadal wielu moich kolegów nie chce przyjąć do wiadomości, że
                    > kosztorys inwestorski i pozwolenie na budowę to jednak zdziebko za
                    > mało by napisać studium wykonalności i wniosek.Poza tym nadal uczę w
                    > szkole policealnej i wspomagam ngo`sy, szkoły, instytucje kultury
                    > itp przy przygotowywaniu wniosków. Ostatnio mam mnóstwo roboty w
                    > związku z moją rolą koordynatora ze strony gminy w partnerskim
                    > projekcie realizowanym wspólnie z Stowarzyszeniem Międzynarodowe
                    > Targi Chleba w Jaworze pn. Jaworowi ludzie co wy tu robicie ? Żyjemy
                    > w zgodzie z naturą !

Wyrazy uznania plus słoneczne pozdrowienia z Polski centralnej :)
    • betipe Re: planowane wydatki w ramach projektu 13.02.09, 14:56
      pytanie - co z tym nieszczesnym vatem Chce zalozyć gabinet kosmetyczny myslalam
      ze zrobie ksiazke przychodow i rozchodow ale wyczytalam ze wtedy dotacja z POKL
      6,2 nie pokryje mi vatu czyli kwota na fakturze netto z dotacji a vat z mojej
      kieszeni tyle ze vat od 40 tysiecy to 8 tysiaków których nie mam szczegolnieze
      bedzie wiele innych wydatkow ktoprych nie pokrywa dotacja jak marketintg, co z
      tym fantem zrobic co?
      • cotbus76 Re: planowane wydatki w ramach projektu 13.02.09, 16:15
        VAT może być kosztem kwalifikowanym jeśli nie ma prawnej możliwości jego
        odzyskania. Jeżeli taka możliwość istnieje to nieważne czy VAT odzyskujesz czy
        nie; podatek jest dla Ciebie wydatkiem niekwalifikowanym. Nie jestem fachowcem
        od podatku VAT, ale z mojej skromnej wiedzy wynika, że szanse na udowodnienie
        braku prawnej możliwości odzyskania VAT w przypadku prowadzenia działalności
        gospodarczej są bliskie zeru.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka