herbjelita 03.01.12, 07:28 J. Gorzelik juz to zrobiou. Jadymy do Opola! www.dziennikzachodni.pl/artykul/489461,czujesz-sie-slazakiem-zapisz-sie-do-sons,id,t.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jabbaryt Re: Zapisujemy se do Narodowosci Slaskiej! 03.01.12, 09:15 J'adymy do Opola!' Po co do Opola a w Reichu to nie można? verboten? Odpowiedz Link
socer-schlesier Re: Zapisujemy se do Narodowosci Slaskiej! 03.01.12, 09:46 To i tak niy oddo rzeczywisty prowdy.Ze swojygo srodowiska to moi krewni i znajomi to prawie wszyscy jak bys ich zapytol som Slonzokami ale i tak zodyn tam niy pojedzie zeby sie zapisac.Chwala tym co to zrobiom.Tako jest rzeczywistosc. Odpowiedz Link
1fatum Re: Zapisujemy se do Narodowosci Slaskiej! 03.01.12, 10:04 Czytałem statut i inne udostępnione dokumenty, ale chyba przeoczyłem wysokość składek członkowskich. Ludzie lubią wiedzieć ile i za co płacą. Odpowiedz Link
rico-chorzow Re: Zapisujemy se do Narodowosci Slaskiej! 14.01.12, 10:57 1fatum napisał: > Czytałem statut mom jo coś do cytanio?,jo je Slonsok,Hanys,a rzodyn ynkszy. Odpowiedz Link
1fatum Składka raczej symboliczna 03.01.12, 12:25 Miałem przyjemność rozmowy z p. Długoszem i dowiedziałem się, że przed walnym zebraniem trudno mówić o wysokości składki, jednak są przymiarki (co nie oznacza, że tak ma być) na 12 zł. rocznie. Moim zdaniem przynależność pozwoli skorygować "błędy" spisu powszechnego, aby pokazać liczbę Ślązaków. Odpowiedz Link
herbjelita Re: Składka raczej symboliczna 03.01.12, 18:03 1fatum napisał: Moim zdaniem przynależność pozwoli skorygować "błędy" spisu powszechnego, aby pokazać liczbę Ślązaków. To tez mialem na mysli piszac o jedziemy do Opola. To mozna porownac ze spisem. A do Opola jechac nie trzeba. Wydrukowalem sobie formulaz i wypelniony wysle poczta. Odpowiedz Link
socer-schlesier Re: Składka raczej symboliczna 03.01.12, 18:18 herbjelita napisał: > To tez mialem na mysli piszac o jedziemy do Opola. To mozna porownac ze > spisem. > A do Opola jechac nie trzeba. Wydrukowalem sobie formulaz i wypelniony wysle po > czta. ------------------------- Jak by bol spis powszechny uczciwie przeprowadzony (a za to uwazom ze kazdy by bol pytany przez rachmistrza a przi okazji tysz poinformowany ze moze podac narodowosc slonsko) to by bol prawdziwy obraz a tak to wszystko jest i bydzie zamazane i niy mo nic prawdziwygo z rzeczywistosciom. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Składka raczej symboliczna 03.01.12, 18:28 kaj je tyn formularz do wydrukowania? Odpowiedz Link
ballest Re: Składka raczej symboliczna 03.01.12, 18:54 tu to je Laband: www.silesiaprogress.com/deklaracjaSONS.pdf Odpowiedz Link
artjomka Re: Składka raczej symboliczna 03.01.12, 19:50 Witom wszyjstkich w Nowym Roku! Deklaracja uotwjyro sie bes problymu. Wto mi ale powie - czamu tyn tekst je po polcku, a nie po naszymu? Njy je to nostympny trik PiSiorow, coby zakamuflowano opcjo lepi rozpracowac? Cieszou bych sie, jakby kery mi na to odpedziou. Pyrsk w tym nowym roku! Odpowiedz Link
kubiss Re: Składka raczej symfoliczna 06.01.12, 21:33 Juz wypelnilem deklaracje i wyslalem . rel="nofollow">www.silesiaprogress.com/deklaracjaSONS.pdf Bestem dank Szwagier . Du bist ein gute Freund wie Du schlefst :-) Mam nadzieje ze szybko dojdzie zostane zaprobowany jako VIP :D Pare znajomych tez namowilem :-) Co to dla Polaka sorry Slazaka 12 zl ? haha Paczka Marlboro 100$ Czy nie wiecie nic o legitymacjach za dodatkowa oplata ? Chcialbym taka z Zoltym orlem . Za legitymacje ze zdjeciem moglbym zaplacic nawet 20 zl . W slaskiej gadce jestem obyty . Idealnie pasuje na Krojcoka :-) Taka krzyzowka Schlesiera z Rosjanka Trzymajta sie Bracia ;-) Odpowiedz Link
herbjelita Re: Składka raczej symboliczna 03.01.12, 20:02 Schwager tu je tyn formularz. www.silesiaprogress.com/deklaracjaSONS.pdf Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Składka raczej symboliczna 03.01.12, 20:25 herbjelita napisał: > Schwager tu je tyn formularz. > rel="nofollow">www.silesiaprogress.com/deklaracjaSONS.pdf Iny poczamu tyn formularz je szkryfnyty wysoko po polsku czytej po gorolsku... Odpowiedz Link
1fatum Spis kontra Stowarzyszenie 04.01.12, 00:31 hanys_hans napisał: > herbjelita napisał: > > > Schwager tu je tyn formularz. > > > rel="nofollow">www.silesiaprogress.com/deklaracjaSONS.pdf > **************************************************** > Iny poczamu tyn formularz je szkryfnyty wysoko po polsku czytej po gorolsku. > .. *********************************************************** Zadałem powyższe pytanie w Stowarzyszeniu i wtedy padła propozycja, aby włączyć się w pracę organizacji i napisać deklarację po Śląsku, wtedy będzie zamieszczona w tym języku. Od siebie dodam, że tak jak miejscowości mają dwujęzyczne nazwy, tak i deklaracje mogą być w dwóch wariantach. Mimo wszystko wiele trudu i czasu poświęcono na stworzenie czegoś, co jeszcze dwa tygodnie temu było nie do pomyślenia. Podziwiam tych ludzi, bo naprawdę włożyli masę pracy zwieńczonej sukcesem. Może lepiej pomóżmy zamiast wybrzydzać. Za jakiś czas "systemem biblijnym" - Po owocach ich poznamy. Weźmy pod uwagę, że trudu podjęła się grupka zapaleńców, bez biura, funduszy, ale z chęcią działania. Jeżeli się okaże, że to pomyłka, to zawsze można się wycofać, ale nikt z nas nie wybaczyłby sobie tego, że można zaprzepaścić słuszną ideę. Pamiętajmy o spisie powszechnym i jego wynikach. Teraz jest szansa na danie dowodu, że spis nie odzwierciedlał faktów. Jestem przekonany, że trzeba robić szeroką akcję propagandową pod hasłem "Odkłamać spis powszechny" - pokażmy ile naprawdę nas jest. Tylko w ten sposób wiarygodnie można pokazać liczbę Ślązaków. Ta symboliczna złotówka miesięcznie jest dowodem tego, że nie wpisano martwych dusz. Jestem przekonany, że warto spróbować. Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Spis kontra Stowarzyszenie 04.01.12, 07:39 1fatum napisał: > Zadałem powyższe pytanie w Stowarzyszeniu i wtedy padła propozycja, aby włączyć > się w pracę organizacji i napisać deklarację po Śląsku, wtedy będzie zamieszc > zona w tym języku. > > Od siebie dodam, że tak jak miejscowości mają dwujęzyczne nazwy, tak i deklarac > je mogą być w dwóch wariantach. A czymu ino we dwuch wariantach? Jo by padou jak jusz to we 4 wersjach by to musiauo byc´ szkryfnyte. Po Sloonsku rubymi literooma i w jynzykach urzyndowy 3 krajoow okupujooncych Sloonsk czeskim, niymieckim i polskim ciynkymi literooma. Odpowiedz Link
1fatum Re: Spis kontra Stowarzyszenie 04.01.12, 09:37 hanys_hans napisał: > 1fatum napisał: > > > Zadałem powyższe pytanie w Stowarzyszeniu i wtedy padła propozycja, aby w > łączyć > > się w pracę organizacji i napisać deklarację po Śląsku, wtedy będzie zami > eszc > > zona w tym języku. > > > > Od siebie dodam, że tak jak miejscowości mają dwujęzyczne nazwy, tak i de > klarac > > je mogą być w dwóch wariantach. > > A czymu ino we dwuch wariantach? Jo by padou jak jusz to we 4 wersjach by to > musiauo byc´ szkryfnyte. Po Sloonsku rubymi literooma i w jynzykach urzyndowy > 3 krajoow okupujooncych Sloonsk czeskim, niymieckim i polskim ciynkymi literoom > a. ************************************************************* § 2. pkt. 2 daje możliwość wykonywania statutowych zadań poza Polską i pomysł, aby deklaracja była w językach krajów, w których żyją Ślązacy jest słuszny. Należy też pamiętać o tych, którzy śląskiego języka nie znają. Zróbmy gest dobrej woli i w Wordzie wykonajmy takie deklaracje. Nie mówię już o statucie, bo jest dość obszerny, ale napisane deklaracji może stanowić istotną pomoc. Z tym rozróżnieniem grubości czcionek byłbym innego zdania, ponieważ stanowiłoby ono powielenie zachować władz wobec Ślązaków traktując ich gorzej. Nawet najcieńsza czcionka będzie niczym wobec liczby członków. Wyobraźmy sobie taki scenariusz: Spis ukazuje 400 tys. Ślązaków, a do Stowarzyszenia zapisało się 900 tys. Kiedy jednak dojdą Ślązacy z rdzennych ziem śląskich spoza Polski, to przekroczenie 1 miliona jest możliwe. Odpowiedz Link
1fatum Składka już ustalona 03.01.12, 21:16 Otrzymałem przed chwila odpowiedź Składka została właśnie ustalona na: 12 złotych/rok; a do 18 roku życia zwolnieni. Odpowiedz Link
alladyn15 Co z mniejszoscia slaska? 04.01.12, 01:35 Chcialbym sie zapytac: co z mniejszoscia w slaskiej mniejszosci? Jestem osobiscie 1% Slazaka i czuje sie niepewnie na tym gruncie.Mniej wiecej rozumie godke,oraz spiewam slaskie piosenki. Podam przyklad; -Napisz do mnie prosze z NRF-u -Napisz do do mnie krotki list. - Nie przysylej Volgsfagena mi - Ino NSU-Prinz Odpala sie to z C-dur,potem G-dur aby z nienacka na C-dur sie przerzucic. Odpowiedz Link
dreamliner88 Re: Zapisujemy se do Narodowosci Slaskiej! 04.01.12, 12:54 herbjelita napisał: > J. Gorzelik juz to zrobiou. Jadymy do Opola! A na miejscu w BRD nie można się zapisać ? Odpowiedz Link
1fatum Re: Zapisujemy se do Narodowosci Slaskiej! 04.01.12, 12:59 Jest wyraźnie napisane, że można: 1. osobiście, 2. listownie, 3. e-mail z zeskanowanym podpisem. W razie pytań jest nr telefonu i adres e-mail. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Zapisujemy se do Narodowosci Slaskiej! 04.01.12, 14:03 cos je u mie niy tak - musza no se ustawiynia sprawedzic ... Odpowiedz Link
cirano Re: Zapisujemy se do Narodowosci Slaskiej! 05.01.12, 10:32 Musza wom chopcy cheba troszka "popiepszyć" ta ślonsko wodziona. Jo jes ślonskim Niymcym i z tego co wiym, takich tam w tyj drużynie niy potrzebujom! Istnieje tysz niybezpieczyństwo, że tych co sie wpiszom przemianujom kejś na Poloka... Dom sie narazie pokoj Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Zapisujemy se do Narodowosci Slaskiej! 05.01.12, 21:03 CiRANO NIY GNIYWEJ SIE ALE GODOSZ GUPOTY - JAK BY NIY BOUO TO JE PROCES, A KOZDY PROCES TRWO I SIE KULO .... ABO? Odpowiedz Link
1fatum Re: Zapisujemy se do Narodowosci Slaskiej! 05.01.12, 21:44 szwager_z_laband napisał: > CiRANO NIY GNIYWEJ SIE ALE GODOSZ GUPOTY - JAK BY NIY BOUO TO JE PROCES, A KO > ZDY PROCES TRWO I SIE KULO .... > > ABO? ******************************** Upieram się przy tym, że nie ma aktualnie alternatywy jak pokazać ilu naprawdę jest Ślązaków. na temat spisu powszechnego mamy zdanie. Do RAŚ nie każdy chce wstępować. Jednak zapisanie się do stowarzyszenia za 12 zł rocznie nie stanowi dla nikogo trudności (dzieci do 18 lat nie płacą). Tym sposobem można udowodnić "inną prawdę" o narodzie śląskim. Później można się wypisać. Osobiście jestem pełen podziwu dla organizatorów, bo nie mają pewności co z tego wyniknie. Czy nie będzie polskiego słomianego ognia i owej polskiej specyfiki, że trzeba być przeciwko tym, którzy coś robią, lub coś się im udaje. Przestańmy patrzeć oczami krótkowidza. Celem jest pokazać ilu nas jest. Tym sposobem można pomóc przy odzyskaniu autonomii, bo zabraknie argumentu o niskiej liczebności. Jestem za tym, aby na próbę zapłacić równowartość 4 piw i poczekać na wyniki. Bez wysiłku samo nic nie przyjdzie. Odpowiedz Link
bratjakuba Re: Zapisujemy se do Narodowosci Slaskiej! 05.01.12, 22:59 Cirano mo ale recht w tej sprawie. Możno nie udało mu sie zbyt dobrze wyjaśnić tych swoich wontpliwości ale samo rozumowanie je prawne i poprawne. Jak se to wyobrożocie,że narodowość sie idzie kupić za 12 złotych. Jak obywatele polscy,kierzi od dycki deklarowali i deklarujom narodowość niemiecko mogom se nogle bez żodnych konsekwencji wpisać narodowość ślonsko do dowodu abo paszportu? Przeca obywatele polscy narodowości niemieckej majom szereg wynikajoncych z tego prziwilejow, choby jeno spomnieć podwójny paszport. Jako przinależni do narodowości ślonske przeca nie zyskajom nic a prawnie mogom dużo stracić bo nigdy nie wiadomo co tyn rzond ale nie eno tyn wynokwi. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Zapisujemy se do Narodowosci Slaskiej! 06.01.12, 07:30 narodowosc sie niy kupuje, z niyj sie je dumny a twe 12 zuotkow to je 1 zuotek na miesionc - to pomoze niykere rzeczy przeforsowac. naprowdy myslisz ze to je za duzo?? Odpowiedz Link
firiduri Re: Zapisujemy se do Narodowosci Slaskiej! 07.01.12, 00:23 "(..) choby jeno spomnieć podwójny paszport." No i proszę? Pluje się na Polskę, ale podwójnego paszportu się trzyma jak brzytwy. Ten paszporcik pozwala doić niemieckiego podatnika. Dobrze się tu naradzajcie z Zirankiewitzem, bo za 12 złotych można "olać mury", tym bardziej, że Niemcy zaczynają się bacznie przyglądać takim farbowańcom. Odpowiedz Link
kubiss Re: Zapisujemy se do Narodowosci Sliskiej! 07.01.12, 03:48 Cziekawe czemu Schlesierzy boja sie w Niemczech na ulicy rozmawiac ze soba gadka :D ? ? ? Odpowiedz Link
hans-jurgen Re: Zapisujemy se do Narodowosci Slaskiej! 07.01.12, 10:54 firiduri napisał: > "(..) choby jeno spomnieć podwójny paszport." > > No i proszę? Pluje się na Polskę, ale podwójnego paszportu się trzyma jak brzyt > wy. Ten paszporcik pozwala doić niemieckiego podatnika. Dobrze się tu naradzajc > ie z Zirankiewitzem, bo za 12 złotych można "olać mury", tym bardziej, że Niemc > y zaczynają się bacznie przyglądać takim farbowańcom. -------------------------------------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------------------------------------------------------- Mila/y kolezanko/kolego, to ze Slazacy posiadaja dwa paszporty ( nie wszyscy ) zawdzieczaja polskim wladzom, ktore uparcie twierdza, ze wszystko i wszyscy co sie aktualnie znajduje pod ich administracja bylo i jest polskie. Jest to oczywiscie wierutnym klamstwem, ale Polaka takie drobnostki nie interesuja. Odpowiedz Link
firiduri Re: Zapisujemy se do Narodowosci Slaskiej! 07.01.12, 11:20 Hansie-jurgenie. Miej sobie podwójny paszport, a nawet potrójny, tylko zachowuj się w tym kraju jako tako. Odpowiedz Link
hans-jurgen Re: Zapisujemy se do Narodowosci Slaskiej! 07.01.12, 11:54 firiduri napisał: > Hansie-jurgenie. Miej sobie podwójny paszport, a nawet potrójny, tylko zachowuj > się w tym kraju jako tako. ------------------------------------------------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------------------------------------------------ Hmm, " tylko zachowuj się w tym kraju jako tako," moze mi przypomnisz, coz ja takiego zrobilem niestosownego lub wrecz zlego, ze smiesz mnie upominac? P.s. Cos nie moge sobie przypomniec abysmy sie kiedykolwiek spotkali, czy moze bedziesz twierdzil/a cos przeciwnego? Odpowiedz Link
firiduri Re: Hans-Jurgen 09.01.12, 01:26 Hmm, " tylko zachowuj się w tym kraju jako tako,"moze mi przypomnisz, coz ja takiego zrobilem niestosownego lub wrecz zlego,ze smiesz mnie upominac? Czy kolega nie słyszał o profilaktyce? Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Hans-Jurgen 09.01.12, 08:53 firiduri napisał: > Hmm, " tylko zachowuj się w tym kraju jako tako,"moze mi przypomnisz, coz ja ta > kiego zrobilem niestosownego lub wrecz zlego,ze smiesz mnie [b]upominac[ > /b]? > > Czy kolega nie słyszał o profilaktyce? Odpowiedz Link
hans-jurgen Re: Hans-Jurgen 09.01.12, 09:54 firiduri napisał: > Czy kolega nie słyszał o profilaktyce? ------------------------------------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------------------------------------------------------------------- Tak, tak, profilaktycznie to se kondna przed stosunkiem zaloz, abys swych genow przypadkiem nie rozprzestrzenil. Odpowiedz Link
firiduri Re: Hans-Jurgen 09.01.12, 12:44 Hansie-Jurgenie! "Kondom" a nie "kondna". Co ty sobie naciągasz przed stosunkiem!!!??? Opanuj się!.. Odpowiedz Link
1fatum Re: Hans-Jurgen 09.01.12, 13:25 firiduri napisał: > Hansie-Jurgenie! "Kondom" a nie "kondna". Co ty sobie naciągasz przed stosunkie > m!!!??? Opanuj się!.. ****************************************** Naciąga coś takiego jak firiduri, bo ma jeszcze nadzieję, że może uda się go przerobić. Moim zdaniem przerobić się takiego nie da, nawet, gdyby włożył go miedzy byka i krowę. Był, jest i zostanie mądry inaczej. Profilaktyka to podstawa. Szkoda, że ojcowie "geniuszy" o tym nie wiedzieli, bo ich spłodzenie stanowi porażkę rodzaju ludzkiego. Odpowiedz Link
firiduri Re: Hans-Jurgen i jego kolega 1fatum 09.01.12, 20:43 To powiadacie, że specjalizujecie się w naciąganiu??? Odpowiedz Link
1fatum Re: Hans-Jurgen i jego kolega 1fatum 09.01.12, 22:08 firiduri napisał: > To powiadacie, że specjalizujecie się w naciąganiu??? ****************************** Nie tylko specjalizujemy, ale innym zalecamy, aby nie płodzili więcej imbecyli. Odpowiedz Link
firiduri Re: Hans-Jurgen i jego kolega 1fatum 10.01.12, 00:35 Tak, tak. To co innym zalecacie musiało się wam przydarzyć. Czy to od tego czasu, fatumie, nie wiecie kim jesteście? Odpowiedz Link
1fatum Re: Hans-Jurgen i jego kolega 1fatum 10.01.12, 09:40 firiduri napisał: > Tak, tak. To co innym zalecacie musiało się wam przydarzyć. Czy to od tego czas > u, fatumie, nie wiecie kim jesteście? ************************************************ Ja, oraz zdrowi na umyśle piszący na forum (wyjątek - "geniusze") występujemy w liczbie pojedynczej. Pozostali chorzy na muniu miewają różne stopnie rozdwojenia jaźni i widzą podwójnie, a nawet potrójnie i zwracają się w liczbie mnogiej. Czasem żyją w czasach wczesnej komuny i dostrzegają nieżyjących już komunistycznych prominentów. Furiodurny popada w depresję bo nie może się zdecydować na co choruje - schizofrenia, czy neurastenia i stara się pytać tutaj na forum używając liczby mnogiej. Wynika to z różnicy pomiędzy schizofrenikiem, a neurastenikiem. -Schizofrenik wie, że dwa razy dwa jest pięć i jest spokojny, natomiast neurastenik jest pewny, że dwa razy dwa jest cztery i to go niepokoi... Furiodurny, zamiast obciążać rozumek pisząc na forum idź do PZP (poradnia zdrowia psychicznego) i podejmij leczenie. Nie liczna to, że ktoś na forum udzieli ci pomocy, bo niekiedy niezbędna jest hospitalizacja. Przy okazji wiedz, że jesteś traktowany jak nieświeże powietrze. Odpowiedz Link
firiduri Re: Hans-Jurgen i jego kolega 1fatum 10.01.12, 11:31 Ależ się nabazgroliłeś! Nie przemęczyłeś sobie czasem palucha od stukania w klawiaturę? Fatumek? Ale nie napisałeś jakiego polecasz mi lekarza? Czy tego, który wpędził cię w chorobę, że teraz cała twoja głowa wypełniona jest tabliczką mnożenia? Odpowiedz Link
1fatum Re: Hans-Jurgen i jego kolega 1fatum 10.01.12, 11:33 firiduri napisał: > Ależ się nabazgroliłeś! Nie przemęczyłeś sobie czasem palucha od stukania w kla > wiaturę? > Fatumek? Ale nie napisałeś jakiego polecasz mi lekarza? Czy tego, który wpędził > cię w chorobę, że teraz cała twoja głowa wypełniona jest tabliczką mnożenia? ************************************************* Z debilami nie dyskutuję. Wciągam cię na listę ignorowanych. Jeżeli zechcesz ze mną rozmawiać wpierw zapisz się u mojego psa na audiencję do mnie. Odpowiedz Link
1fatum Re: Hans-Jurgen 10.01.12, 10:27 firiduri napisał: > Czy kolega nie słyszał o profilaktyce? ******************************************* Do profilaktyki należy zaliczyć uniemożliwienie korzystania z Internetu osobom niezrównoważonym. Zadałem sobie pytanie sąd się biorą idioci na forach? W tym celu udałem się do najbliższego szpitala na oddział położniczy i tam zaobserwowałem taki obrazek: co dziesiątego noworodka lekarz bije mocno po głowie. - Panie doktorze, przecież to może zaszkodzić im na rozum... - Robię to, bo ciągle słyszę, że na internetowych forach wciąż brakuje idiotów... Odpowiedz Link
firiduri Re: Hans-Jurgen 10.01.12, 12:22 To są te słynne śląskie wice? Czyli Gliwice, Katowice ewentualnie Szopienice? Cóż za poczucie humoru!? To powiadasz, co dziesiąty? Tak ci się tylko powiedziało, czy też taka już w tobie szwabska maniera, co każe ci odliczać do dziesięciu? Odpowiedz Link
seppel Re: Zapisujemy se do Narodowosci Slaskiej! 05.01.12, 23:02 cirano napisał: > Musza wom chopcy cheba troszka "popiepszyć" ta ślonsko wodziona. Jo jes ślonski > m Niymcym i z tego co wiym, takich tam w tyj drużynie niy potrzebujom! > Istnieje tysz niybezpieczyństwo, że tych co sie wpiszom przemianujom kejś na Po > loka... > Dom sie narazie pokoj ........ das ist leider die ganze Wahrheit über diese Verein ich sag so wie du Cirano - Finger weg von! Odpowiedz Link
1fatum Re: Zapisujemy se do Narodowosci Slaskiej! 05.01.12, 23:12 Nie będę się spierał. Czas pokaże. Odpowiedz Link
cirano Re: Zapisujemy se do Narodowosci Slaskiej! 06.01.12, 09:07 Jak byda na Ślonsku juzaś kejś i w pobliżu jejich biura, wleza sie tam i szpyndna jakoś stowa z życzyniym "owocnego rozkwitu". Pewnie że som mi sympatyczni. Dymonstrujom jednoś Ślonzokow i jakiś tam cel, a to sie rachuje Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Zapisujemy se do Narodowosci Slaskiej! 06.01.12, 09:09 czyli wyrazosz ino swoje obawy i troski - ja, take tysz jo mom - ale cza byc tysz i optymistom. Odpowiedz Link
1fatum Re: Zapisujemy se do Narodowosci Slaskiej! 06.01.12, 15:07 Chyba bardziej wartościowe jest jakiekolwiek działanie od narzekania i nicnierobienia. Odpowiedz Link
bratjakuba Re: Zapisujemy se do Narodowosci Slaskiej! 06.01.12, 15:38 1fatum napisał: > Chyba bardziej wartościowe jest jakiekolwiek działanie od narzekania i nicniero > bienia. ====================================================== A znasz to województwo zwłaszcza za lewym brzegiem Odry? Ja pochodzę stamtąd i mam sporadyczny ale stały kontakt z tym regionem. To jest w tej chwili orka na ugorze i działanie zastępcze,spóźnione o co najmniej 20 lat. Zaprzepaszczono wszystko już pod rządami Solidarności. # Zanim wygłosisz dalsze sądy o sytuacji w województwie opolskim to się przyjrzyj tym liczbom. Jeżeli naciągane to sobie je zwiększ nawet o 100%. Oficjalne dane o ludności. Województwo opolskie Spośród osób zamieszkałych w województwie opolskim 133,3 tys. (12,5%) zadeklarowało narodowość inną niż polską, dla około 62,4 tys. (5,9%) nie ustalono narodowości. Najwięcej, tj. 106,9 tys. osób), zadeklaro (10 % ogółu ludności województwawało narodowość niemiecką. Spośród innych społeczności, które wyróżniają się pod względem liczebności najwięcej tj. 24,2 tys. ~ 2.4% było Ślązaków. 9,3 % ludności województwa opolskiego posługuje się językiem polskim i innym, 0,8% wyłącznie językiem niepolskim. Najczęściej wymieniany język niemiecki, który stanowił 91,9 % ogółu osób używających języka niepolskiego. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Zapisujemy se do Narodowosci Slaskiej! 06.01.12, 15:42 jynzyk i narodowosc niy zawsze idom w parze Odpowiedz Link
bratjakuba Re: Zapisujemy se do Narodowosci Slaskiej! 06.01.12, 15:57 szwager_z_laband napisał: > jynzyk i narodowosc niy zawsze idom w parze ===================================================== To jest oczywiste. Niymcow je przeca 10% a jynzykym inkszym niż polski posługuje sie jedynie 0,8% ludności. Tu przedewszystkim ale wyróżniajom sie romowie,kierych w tym nejmyńszymi najmyni ludnym wojewodztwie je dość znaczny odsetek. Nie wiym czy to nie bydzie 0,7% z tych deklarowanych 0,8% nie polsko jynzycznych. Na tym tez polygo problem mniyjszości niemieckej,kiero w nikłym procencie umi sie posługiwać poprawnom niemczyznom.Godajom przeważnie po slonsku ale z oczywistych wzglyndow im sie nie opłaci deklarować narodowości ślonske,bo to nie przinosi żodnych profitow. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Zapisujemy se do Narodowosci Slaskiej! 06.01.12, 16:01 bezto mysla ze mocka tych polskojynzycznych miyszkancow Slonska to niy Poloki a Slonzoki Odpowiedz Link
bratjakuba Re: Zapisujemy se do Narodowosci Slaskiej! 06.01.12, 16:30 szwager_z_laband napisał: > bezto mysla ze mocka tych polskojynzycznych miyszkancow Slonska to niy Poloki a > Slonzoki ====================================================== Tak może być ale jak to wszystko zbieresz do kupy i policzysz jeszcze mal zwei,bo może być cyganione, to Ci wyndzie jedynie 22 - 25 % ludności. To je liczno ale dali mniyjszość. W 1947 roku we wsiach kole Raciborza było 99% ludności miejscowej i po wojnie mieli w rzici do jake narodowości ich zaliczom. Jak robiyli kołchozy to sie radowali ze żyjom i bydom dali orać na swoim. Moje doścć już starsze ciotki chodziyły na kurs dlo analfabetow bo tam dowali papior,że umiom po polsku i żodyn już im nie podskakowoł. Teraz już nowet połowy domow we wsi ni ma.Popadły w ruina bo wszyjscy powyjyżdzali. Tak sie i dzieje ze "statkym" mojego opy.Młodzi spadkobiercy wychowani w domach dziecka, bo ojcowie padli na wojnie wyjechali bo mieli przeca nimiecke pochodzynie. Ci co zostali,pobudowali nowe domy bo nie bydom kole chlywa miyszkać a i pogodać śnimi nie idzie po przeca umiom czysto po polsku. W tym rejonie som jeszcze 3 czynne kołchozy terozki przedsiembiorstwa rolno-spożywcze,kiere zatrudniajom dzieci byłych siedlokow. Na terenach nieplebiscytowych,za Hotzenplotz-Osobłogom je jeszcze gorszy.Tam wszystkich wymiytli już w latach 1945-1947 bo podlegały osadnictwu wojskowymu. W takich Głubczycach-Leopschutz pora lot tymu uchwolyli,że bydom stawiać pomnik Jaruzelskiemu,jejich dowodzcy. To je jak widzisz ta przikro prowda na temat ślonzokow w opolskim. Zresztom na tym czornym Ślonsku sytuacja je jeszcze gorszo jak sie ji przijrzysz z bliska i z odpowiedniom miarom podejdziesz do fanfaronady. Odpowiedz Link
bratjakuba Re: Zapisujemy se do Narodowosci Slaskiej! 06.01.12, 16:35 Mie tyż dwa lata tymu wjechoł jedyn w kofer,jak ech stoł przed przyńściym dlo pieszych. Na szczyńście mie sie nic nie stało. Sprawca mioł 3,6 pro mile alkoholu a uczyli mie,że 3,0 pro mile to je dawka smiertelno. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Zapisujemy se do Narodowosci Slaskiej! 06.01.12, 16:36 bezto zawsze godom ze Slonzokow wNiymcach niy moge Ruch Autonomii Slonska lekcewazyc - w nich je tysz nadzieja i psziszuosc. I jak wiysz to se tysz za jedyn z punktow dziaualnosci wzionuo te nowo zarejestrowane "stowarzyszynie" Odpowiedz Link
hans-jurgen Re: Pytanie do brata Jakuba 06.01.12, 16:49 Bracie Jakuba, mom do Ciebie zapytanie ( choc juz chyba kajs byla dyskusja na tyn tymat ), mianowicie jak to sie stalo, ze w powiecie raciborskim cale wioski godaly " po polsku " ( np. Gamow, Strzybnik czy nawet Rudnik ). Napisolech w cudzyslowie bo to tak na prowda niy bol jynzyk polski w czystej postaci ale tako mieszanka polsko - niemiecko - czeska z przewaga polskich slow. Mysla, ze niy idzie to tlumaczyc tylko " pograniczem ", ( granica zdaje sie bola duzo dali na wschod ) ale musialy byc tyz inksze faktory, kiere o tym zadecydowaly. Czy mozesz cos na tyn temat napisac? Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Pytanie do brata Jakuba 06.01.12, 16:55 zanim Ci Brat odpowiy to jo Ci podpowia = bo to byli Slonzoki i godali po slonsku a niy po polsku. Odpowiedz Link
hans-jurgen Re: Pytanie do brata Jakuba 06.01.12, 17:08 Swagier, to za malo, bo jak wytlumaczysz, ze w somsiedniej wiosce godali ino po niymiecku? Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Pytanie do brata Jakuba 06.01.12, 17:09 a jeszcze dwie wsie dalyj po morawsku taki je Slonsk Odpowiedz Link
hans-jurgen Re: Pytanie do brata Jakuba 06.01.12, 17:36 No wlasnie, ale fajnie by bolo, kiebys jeszcze wytlunaczol jaka bola przyczyna takiego zroznicowania w godce na tak malym obszarze. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Pytanie do brata Jakuba 06.01.12, 17:39 psziczyna lezy w naszyj geszichcie - tosz tyj Ci tuplikowac niy musza. abo? ;) Odpowiedz Link
hans-jurgen Re: Pytanie do brata Jakuba 06.01.12, 17:50 Chyba jednak poczekom co B-J napisze, mnie chodzi o konkrety z konkretnego terynu, a Ty mi tu ogolniki serwujesz. Odpowiedz Link
bratjakuba Re: Pytanie do brata Jakuba 06.01.12, 18:56 hans-jurgen napisał: > Bracie Jakuba, mom do Ciebie zapytanie ( choc juz chyba kajs byla dyskusja na t > yn > tymat ), mianowicie jak to sie stalo, ze w powiecie raciborskim cale wioski god > aly > " po polsku " ( np. Gamow, Strzybnik czy nawet Rudnik ). > Napisolech w cudzyslowie bo to tak na prowda niy bol jynzyk polski w czystej > postaci ale tako mieszanka polsko - niemiecko - czeska z przewaga polskich slow > . > Mysla, ze niy idzie to tlumaczyc tylko " pograniczem ", ( granica zdaje sie bol > a duzo > dali na wschod ) ale musialy byc tyz inksze faktory, kiere o tym zadecydowaly. > > Czy mozesz cos na tyn temat napisac? ===================================================== Krotko sie nie do tego objasnić a mało opowiastka historyczno na temat 4 kultur tego zakontka zajyna by dwie szpalty. Kto by to chcioł czytać. Ale jak Was to interesuje to moga sam coś wciepnyć ale bez bibliografii historycznej, z pamiynci ale zgodnie z faktami. Jak Cie to osobiśie interesuje to moga napisać ekstra do Ciebie. Odpowiedz Link
kubiss Re: Pytanie do brata Jakuba 06.01.12, 19:22 Krotko sie nie do tego objasnić a mało opowiastka historyczno na temat 4 kultur Bratjakuba napisal: > tego zakontka > zajyna by dwie szpalty. > Kto by to chcioł czytać. > > Ale jak Was to interesuje to moga sam coś wciepnyć ale bez bibliografii history > cznej, > z pamiynci ale zgodnie z faktami. > > Jak Cie to osobiśie interesuje to moga napisać ekstra do Ciebie. Jak bym sie tez mogl zalapac z dydykacja dla KubiSSa to byl bym wdzieczny . Lubie takie "Zywe" opowiesci szczegolnie gdy je przekazuje taka Persona :-) Ale sczerze watpie zeby cie bylo stac na taki gest :-/ Odpowiedz Link
hans-jurgen Re: Pytanie do brata Jakuba 06.01.12, 19:52 bratjakuba napisał: > Jak Cie to osobiśie interesuje to moga napisać ekstra do Ciebie. --------------------------------------------------------------------- --------------------------------------------------------------------- Owszem interesuje mnie, bo pola moich korzyni jest z tego terynu, jak wiysz. Szczegolowo opisywac niy ma potrzeby, wystarczy jak mi podosz kaj szukac, chociaz mysla, ze przy okazji tego watka pora wyjasnien przydo sie i innym forumowiczom. Jo zaczon zech sie nad tym rozmyslac po pewnej dyskusji z takim starym nauczycielem, kiery rodem jest z Kietrza downi Katscher i bardzo sie interesuje historiom. Tyn nauczyciel pado, ze ta polsko godka mo zrodlo we wczesnym sredniowieczu kiedy na tych terenach mieszkaly slowianskie plemiona, protoplasci dzisiejszych Polokow, zas te wsie w kierych sie godalo po polsku to takie enklawy po tamtych czasach. Opowiadol mi tyz, ze za czasow wladzy adolfka, boly te wioski pod specjalnym nadzorem. Odpowiedz Link
bratjakuba Re: Pytanie do brata Jakuba 06.01.12, 21:44 hans-jurgen napisał: > bratjakuba napisał: > > > Jak Cie to osobiśie interesuje to moga napisać ekstra do Ciebie. > --------------------------------------------------------------------- > --------------------------------------------------------------------- > Owszem interesuje mnie, bo pola moich korzyni jest z tego terynu, jak wiysz. > Szczegolowo opisywac niy ma potrzeby, wystarczy jak mi podosz kaj szukac, > chociaz mysla, ze przy okazji tego watka pora wyjasnien przydo sie i innym > forumowiczom. > Jo zaczon zech sie nad tym rozmyslac po pewnej dyskusji z takim starym > nauczycielem, kiery rodem jest z Kietrza downi Katscher i bardzo sie interesuje > historiom. Tyn nauczyciel pado, ze ta polsko godka mo zrodlo we wczesnym > sredniowieczu kiedy na tych terenach mieszkaly slowianskie plemiona, > protoplasci dzisiejszych Polokow, zas te wsie w kierych sie godalo po polsku > to takie enklawy po tamtych czasach. > Opowiadol mi tyz, ze za czasow wladzy adolfka, boly te wioski pod > specjalnym nadzorem. ########################################################### To jest dość skomplikowane sprawy. Piyrszo to ta,że te wsie kiere wymiyniosz leżały w takim dość skomplikowanym miejscu geograficzno -politycznym. Za czasow rozkwitu politycznego Moraw a potym czeskej korony dochodziyło też do przemian w zakresie władzy kościelnej. Pierwotnie od poczontku drugigo tysionclecia władze na tych terenach sprawowała Archidiecezja Wrocławsko a wiynkszość ludności od Krakowa po przedmieścia Berlina posługiwała sie narzeczami słowiańskimi.Nie byda tu sie rozpisowoł ale ziymie te noleżały też do dwóch abo trzech możnych rodow. Jeszcze dzisiej idzie przeczytać we Pszczynie i Hoyerswerda te same miana i ciongi tytułow na miejscowych pałacach. Niemieckie a lepi zachodnie osadnictwo rozpoczło sie na dobre w XII/XIII wieku. Wtedy powstowały parafie niemiecko jynzyczne w nowych sidlongach. Wówczas to w tej archidiecezji wprowadzono zwyczaj mianowania proboszczow znajoncych jynzyk swoich parafian. Tak to trwało aż do Hitlera. W najnowszych czasach powołoł sie na tyn fakt arcybiskup Alfons Nosol, kiedy zarzondzioł sprawowanie liturgii w jynzyku serca w kościołach swojej diecezji. No ale do rzeczy. Księza byli kształceni w scholastycznej łacinie i nieroz musieli sie sami tej mowy serca swoich parafian uczyć. Jak już sie nauczyli to,to sie i im i owieczkom spodobało i nastympny duszpasterz musioł przewaznie spełnić i tyn warunek. ( To jest też wytłumaczynie czymu przez 700 lot utrzimoł sie jynzyk Schoenwaldu w słowiańskim otoczyniu i okresowej dominacji polskich mnichow i przeorow w Rudzkim klosztorze) Oczywiście po wynalezieniu druku w tych jynzykach serca były też drukowane podrynczniki dlo kapelonkow a nieskorzi i dlo t.zw laikow czyli dzisiejszych wiernych. Ci laicy jak opanowali jynzyk tych ksionżek to i zaczli sie nim posługiwać na codziyń. Były to przeca słowa zocne,napisane przez zocnych ludzi dlo nich. To tak ogólnie o tych jynzykach na Ślonsku od górnego przez Leszna-Hazoki i Spreewaldu -Sorby czy Sorbowie. Na tym naszym skrawku jeszcze doszły dwa czynniki. Wroz ze wzrostem potęgi korony czeskej wystompiyła też tendencja powołania konkurencyjnej archidiecezji w Ołomuncu.Wschodnio granica miyndzy tymi archidiecezjami wyznaczono na rzekach Osobłodze i Zinnie -Cinie (teraz Psina). Jynzykiem liturgicznym w tej nowe archidiecezji był jynzyk morawski. Te niby nic nie znaczonce wywody majom znaczenie dlo prziszłych dziejow tutejszego jynzyka. W czasie reformacji oczywiście jynzykiem,kiery zdominowoł "nawrocone" parafie był jynzyk biblii Lutra. Jakoś tyn luteranizm lepszy sie przijmowoł na połnoc od tej Osobłogi. Wpływ na to miały nie wontpliwie wcześniejsze najazdy husytow kierzi obrali na swoja stało siedziba Głogowek i Gliwice i stond prowadziyli swoje osławione wyprawy w obszarze dzisiejszego woj. slonskego. Po prowdzie nie byli to Husyci, reformatorzy religijni ale bandy rabunkowe prowadzonce swoje akcje metodami Husytow i za takich sie podajonce. Tym łatwij szło nimi straszyć przed złym duchym reformacji. Nastympnym czynnikym promujoncym luteranizm i jynzyk niemiecki było zdobycie Ślonska przez Fryderyka II. Nowo granica Prus została ustalono na rzece Opawicy-Opie ale o kościelnej Fritz zapomnioł i dali przebiegała bardzi na wschod leżoncej rzyce Zinnie. Wypływo ona kole Baborowa(dzisiej miejscowość nazywo sie Sucha Psina) Dziwne,ze jeszcze po 200 latach pruskego panowania na Ślonsku stanowiyła tak ostro granica miyndzy jynzykami,ślonskim ,morawskim nimieckim ,że w 1934 roku Feliks Steuer urodzony w Sułkowie, możno 6 km na wschod od Baborowa godo we swojej ślonskich rymowankach o niymim Baborowie. Czyli nimieckim czy niemieckojynzycznym Baborowie przciwstawiajonc go ślonskojynzycznymu Sułkowowi. Jeszcze bardzi skompikowano sprawa była w tych nejbliższych okolicach Raciborza o kiere pytosz. Nejblizsze wsie kole Raciborza (Ocice, Lekartow, Szardziny-Żerdziny,Janowice-Cyprzanów) były własnościom parafii Najswiętszej Marii Panny w Raciborzu i jako dobra kościelne nie podlegały innej zwierzchności. Przinosiyły dość znaczne dochody,bez to mianowano na fara mieszczonco sie w Janowicach odpowiednio zasłużonych proboszczow znajoncych oczywiście jynzyk serca swoich parafian. Bez to też we wioskach tej parafii godało sie prostym,czystym jynzykym ślonskim z małymi domiyszkami morawskimi. W dalszych od Raciborza wioskach jak Pawłow,Gamow,Strzybnik sytuacja jynzykowo sie troszka skomplikowała pod Fryderykym II. Znocie ta historia ucieczki krola z pola bitwy pod Wrocławiym i azylu jakigo mu udzieloł austriacki przeca grof Gaschin. Toż Fryderyk po zakończyniu wojny w nagroda,że Gaszyna nie wyjawioł tej jego ganby obdarowoł go dobrami aż do Osobłogi na połnocy, Opawy na zachodzie z wyjontkym tych ziem kiere nie były własnościom krola. Gaszyna na te nowo pozyskane ziymie sprowadzioł doświadczinych robotnikow rolnych ze swoich rozległych posiadłości w okolicach Opola,Gogolina i Gory Św. Anny. Prziniyśli oni też sam swoje opoulske mazurzynie, kartaufle, szausyje i poula.Tak jak to je do dzisiej w Gamauwie. Jak byście sie symnom wybrali na mały ausflug z Janowic- Cyprzanowa,do Pietrowic Wielkich To byście podżyli sami jak sie formujom 4 jynzyki na przestrzyni 4 kilometrow. Toż w tych Janowicach,kiej sie pojawiyła "Droga do Nieba" i "Weg zum Himmel" ks. Skowronka to zaczli jeszcze czyści godać po ślonsku. Ale kożdy mioł doma i te druge "ksionżki", Weg zum Himmel bo msze były odprawiane po polsku i po nimiecku. Nie bojcie sie. Do tych Pietrowic je przeca eno 4 km. Pudymy se szaszejom bez wieś Janowice aż ku "pojstrzednie ceście". Przi drodze rosnom piykne czesnie toż szkoda,że to ni ma lato. Ale możno trefiymy pora oszkubanych gansi co sie pasom na trowie we krzipopie. A tam widać jeszcze nie pozbiyrane ziely i ćwikla a i rozciepane bez maszyna kartofle. We Janowicach je jeszcze "kolhoza" a ci, tego żniwowanio nie bierom tak ernst. No ja już widac "Kalwaria",to je tako gora opadajonco ostro ku Zinnie. Teraz pudzie lekszy bo z gorki. Ni, uszli my ani 2 kilometry a sam już sie przeca idzie szausyjom z gourky. Te stroumy to już nie som trześniy eno czejśnie a ta kapusta co jom widać na tim paulu to je zejli. No ale terozki my som chnet we Pietrowicach.Jeszcze konsek i bydymy na maustku bez Zinnam. Idymy terauz uż cestom a na tich straumkach bez lato budom hamlary. O diwej se na te oszkoubane husi wela ich to je.Som masny bo kourmiony śliszkama ze kobzoli. Ja, terouz mi soum kole kostjela.Sam se zaczina dycki te Pietrowske Osterreiten we Welkanoc. Dobri deń pjekne se wito we Pietrowicach Pietrowice som juś za Zinnom i bez to se sam rzika(modli) i rzondzi po morawske. A po drodze eście poznali 3 ze sztyrech jynzykow tych stron. Kaj sie podzioł tyn sztworty? Zostoł doma abo wyjechoł do Reich Odpowiedz Link
hans-jurgen Re: Pytanie do brata Jakuba 06.01.12, 22:42 Dziekuja Ci Bracie Jakuba za tak obszerny i wyczerpujacy opis. Jak to godajom, apetyt rosnie w miare jedzynia, wiec mom jeszcze jedno zapytanie, chodzi mi o nazwy dwoch miejscowosci w Opolskim. Niymieckie nazwy tych miejscowosci to Neudorf O.S i Groß Neukirch, po wojnie nazwano te miejscowosci odpowiednio Polska Nowa Wieś i Polska Cerekiew, w zapisach na wikipedii mozna tyz przeczytac nazwy jak Polnisch Neudorf i Polnisch Neukirch, mnie ciekawi w jakich okolicznosciach pojawilo sie slowo " polnisch " przy nazwach tych miejscowosci Odpowiedz Link
bratjakuba Re: Pytanie do brata Jakuba 07.01.12, 00:02 hans-jurgen napisał: > Dziekuja Ci Bracie Jakuba za tak obszerny i wyczerpujacy opis. > Jak to godajom, apetyt rosnie w miare jedzynia, wiec mom jeszcze jedno zapytani > e, > chodzi mi o nazwy dwoch miejscowosci w Opolskim. > Niymieckie nazwy tych miejscowosci to Neudorf O.S i Groß Neukirch, po wojnie > nazwano te miejscowosci odpowiednio Polska Nowa Wieś i Polska Cerekiew, > w zapisach na wikipedii mozna tyz przeczytac nazwy jak Polnisch Neudorf > i Polnisch Neukirch, mnie ciekawi w jakich okolicznosciach pojawilo sie slowo > " polnisch " przy nazwach tych miejscowosci ====================================================== Obie miejscowości som bardzo stare. Nazwa zaś mo korzynie czeske czy morawske bo Cerekew nie jest za bardzo polskobrzmionco. A przimiotnik polska abo polnisch służył za zwyczaj do odróżnienia od innej miejscowości o podobnej nazwie. Możno na bliskich Morawach już była Nova Cerekev to tej nadano przedrostek Polska (Cerekew) a z tego po tym Polnisch Neukirch a jak to zaczło razić to zostoł jedynie Neukirch. Tyn Neudorf bei Komprachtitz to tak samo bo w każdym nowo zasiedlanym-kolonizowanym terenie był jakiś Neudorf abo Nowa Wieś. To take moje słabo udokumentowane wywody. Ale w tych okolicach som też nie daleko siebie dwie miejscowości Krawarz. Jedyn morawski blisko Pietrowic Wielkich nazywoł sie Krawarz abo Krawarn. Nastympny kole Gamowa był Polnisch Krawarn ,przemianowany na Preussisch Krawarn. Teraz nazywo sie Krowiarki. Tyn morawski a obecnie czeski je Kravaře. W Krowiarkach bylech na odpuście i festynie w 1949 roku. Jest tam pałac Gaschinow - Strachwitz - Donnersmark, wtedy jeszcze dobrze zachowany ale rozkradziony przez miejcowych. Teraz ale już kompletno ruina. Odpowiedz Link
hans-jurgen Re: Pytanie do brata Jakuba 07.01.12, 10:39 bratjakuba napisał: > Obie miejscowości som bardzo stare. > Nazwa zaś mo korzynie czeske czy morawske bo Cerekew nie jest za bardzo polskobrzmionco. > A przimiotnik polska abo polnisch służył za zwyczaj do odróżnienia od innej miejscowości o podobnej nazwie. ------------------------------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------------------------------------------------------------- Czyli niy chodzi tu o podkreslenie ze miejscowosci te byly zamieszkane lub zalozone przez potomkow Polan, a jedynie zwyczajny zbieg okolicznosci? Krowiarki trocha znom, jedna z moich Gamowskich kuzynek se wziyna synka z tyj miejscowosci. Kiedys downo tymu jom tam odwiedziolech. Jeszcze roz dziykuja Ci za te informacje, a jak by Ci sie spomnialy jeszcze jakies ciekawostki na tymat dlaczego na tak malym terenie tak " wielkie " roznice w godce powstaly, to prosza sie z nami podzielic. Podobnie mo sie z tzw. Plattdeutsch, kiery tyz od wsi do wsi rozni sie. Miejscowi to tlumaczom tym, ze downi przybywali tu z roznych strom Niederlandow pomocnicy do zniw i w zaleznosci jak ci godali zostaly po nich slady w tych wioskowych godkach ( dialektach ). Jak myslisz Bracie Jakuba, czy mozna te rzeczy porownywac? Odpowiedz Link
bratjakuba Re: Pytanie do brata Jakuba 07.01.12, 12:18 hans-jurgen napisał: > bratjakuba napisał: > Jak myslisz Bracie Jakuba, czy mozna te rzeczy porownywac? +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Nie wszystko idzie tak lekko zinterpretować naszymi dzisiejszymi wyobrażeniami. Po piyrsze możnowładzcy tam tych czasow nie mieli narodowości ale podlegali swojej feudalnej zwierzchności nie zależnie od tego jakiej była nacji według naszej,dzisiejszej klasyfikacji. Tak na marginesie. O ile było wtedy królewstwo Polskie to niemieckiego królewstwa nie było,choć królami i cesarzami bywali przeważnie Niemcy w naszym dzisiejszym pojynciu. Jak idzie o tyn przedrostek Polski,-Polski Krawarz,Polska Cerekiew to majom uzasadniynie historyczne. Wbrew temu co niekiedy sie prziwołuje jako argumenty w tzw historii politycznej to jednak prawdziwa obiektywna historia nie składa się z pojedynczych,wyrwanych z kontekstu faktów. W czasach w kierych zaczły sie pojawiać te nazwy omawiane tereny należały do Korony Polskiej,choć w skutek podziału dzielnicowego przeprowadzonego przez Bolesława Krzywoustego władali nimi udzielni książęta. Te konkretne tereny były własnością Książąt Raciborskich lub na przemiennie Opolskich, kierzy byli w prostej linii Piastami i od czasu do czasu rywalizowali nawet miyndzy sobom o tron krakowski. Połonczynie miyndzy Wrocławiem a Krakowem było stałe, a poczta i wazne misje przekazywano na tej trasie z szybkością dzisiejszego pociągu. Dalsza historia własnościowa jest też bardzo skomplikowano,bo poszczególne krainy przechodziły z rąk do rąk jako dziedzictwo(spadek) między krewnymi.Jako tereny zdobyczne w nieustannych bratobójczych walkach albo wreszcie jako zastaw pod zaciągnięte długi. Mówi się że to Kazimierz Wielki zrzekł się Ślonska. Nie miał innego wyjścia. Wolał oddać swoje lenno ślonske Czechom niż sie cały czas użerać ze swoimi ślonskimi krewnymi. Przijrzyj sie przebiegowi linni obronnej na Jurze Krakowsko Częstochowskiej t. zw Orlich Gniazd. Toż to była na wspołczesno miara jakoś linia Maginota,kiero służyła do obrony przed ciongłymi najazdami ślonskich pobratymcow. Nic te warownie nie pomogły,toż lepszy mu sie opłacało oddać Ślonsk i jego władcow pod kuratela korony czeskej w zamian za pora lot pokoju. I drugo ciekawostka. Jest już XVII wiek.Ślonsk już od poru set lot nie podlygo Koronie Polskiej a w czasie przemarszu Sobieskiego przez Gliwice,graf Welczek wito go słowami: "Panie nasz i Królu". A hrabia Georg,Bernard von Welczek był kanclerzem na dworze cesarskim we Wiedniu. Dyplomacja i dyplomaci byli wówczas fachowcami najwyższej rangi,toż nie było to faux pas wobec swego cesarza i króla Czech. Po prostu te ziemie byłychwilowo oddane w zastaw królowi polskiemu. Dowody historyczne- dokumenty tych transakcji z oczywistych względów som dość mizerne. Nastympny prog historyczny to aneksja Ślonska przez Fryderyka II Pruskiego. Jego alians z grafem von Gaschin jest nejlepszom tego ilustracjom Gaszyna,polski hrabia,poddany cesarzowej austriackiej udzielo azylu królowi pruskiemu. Profitow sie przi tym nie spodziewoł bo som sie czuł potężniejszym od wydawało sie przegranego króla pruskiego. Kiedy sie okazało,ze mimo ucieczki króla,jego generałowie wygrali bitwę bo Austriakom odechciało sie wojny, Fryderyk natychmiast wydoł przijecie na jego cześć w najwiynkszej karczmie w Grodkowie. Po drodze orszak Gaszyny tratowoł wszystko co stoło na drodze do Grodkowa a w samym Grodkowie grof Gaschin osobiście przewracoł liczne stragany odpustowe,kiere kupcy postawiali z tej okazji. Zaroz za grofem poruszoł sie też konny sługa.Przewrocoł to czego jeszcze nie zdołoł przewrocic som hrabia i rozsiewoł pełnymi rynkami Theresien Taler-złote talary Marii Teresy. To wszystko już zapisano w kronikach jako wyraz potęgi panujoncych. Tak wyglondoł świat ówczesny. Rolnik,kupiec,mieszczanin nie znaczył nic jak nie przinosioł zysków swemu panu. Nie znaczył nic,niezależnie od tego jakiej był narodowości. Bez to epatowanie dzisiej kategoriami narodowościowymi jest bez sensu. Te obce narodowości sprowadzano bo gwarantowały większe wpływy do kasy. Dziepro ok 100 lot po Fryderyku Wielkim w czasie Kultur Kampfu te historycznie zakorzynione przedrostki "Polski","Polska" zaczynto zamiyniać na "Preussisch" a w Grossdeutschland tyn Preussisch był już nietaktem i zaczynto go opuszczac abo całkowicie zmiyniano historyczne nazwy. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Pytanie do brata Jakuba 07.01.12, 19:19 Bracie a suyszous ze te Polnisch i Deutsch, abo Alt i Neu pszipisuje sie tysz zwionzanymu z osadnictwym podatkym na starym abo na nowym rechcie? Odpowiedz Link
bratjakuba Re: Pytanie do brata Jakuba 07.01.12, 19:31 szwager_z_laband napisał: > Bracie a suyszous ze te Polnisch i Deutsch, abo Alt i Neu pszipisuje sie tysz z > wionzanymu z osadnictwym podatkym na starym abo na nowym rechcie? ==================================================== Oczywiście. Przeca o tym spominom piszonc o nowych sidlongach. Ale nie idzie przeca wszystkigo rozwijać do detalu bo sie zrobi nie czytelne. Trza przi tak obszernych tekstach zakłodać,że czytelnik dysponuje elementarnom wiedzom na omawiany temat abo se doczyto o rzeczach,kiere budzom jego wontpliwości. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Pytanie do brata Jakuba 07.01.12, 20:04 to jo dopowiym czynsto bowauo tak ze /na/pszi staryj osadzie przizakuadano boua nowo, no i te stare prawo "podatkowe" bouo do starch bauerow a te nowe do nowych = nowe mieli psziwileje. Na podstawie tego czynsc historykow twierdzi ze tak odpowiednio przibiyrane bouo te miano Alt i Neu abo inaczyj Polske i Niymiecke. "Niymiecke" bouy nowoczesniejsze, efektowniejsze i coby skludzac osadnikow i prowokowac nowe metody gospodarcze tym na nowym prawie na jakis czas dowano psziwileje = ulgi(do pszeszuo 20 i pora lot) niykedy staro osada zmiyniano prawnie caukowicie na osada na nowym prawie, a czynsto powstawauy ale tysz osady na tzw "surowym korzyniu" czyli warunkym ich powstania bouo karczowanie lasow i zakuadanie tam nowych osad. Odpowiedz Link
herbjelita Re: Pytanie do brata Jakuba 07.01.12, 08:21 bratjakuba, jo ci tysz chca za ta fajno odpowiedz podziekowac. Pomimo tego, ze tych stron dokladnie nie znom, ale ta 4-o kilometrowo reisa tam bela dla mnie wielka przigodom. jak te gansi i te stromy se co kroku inaczyj nazywali. Moje rodzinne strony leza tysz na Gaszinowym terenie pod Gora sw. Anny, kaj do dzisiok se goudo: gaunsi, poucie, galouty, banam itd. Pisz tak dali! Pyrsk. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Pytanie do brata Jakuba 07.01.12, 20:45 tysz tak godom - Brat fajnie to szkryfnou Odpowiedz Link
bratjakuba Re: Pytanie do brata Jakuba 15.01.12, 11:06 hans-jurgen napisał: > Bracie Jakuba, mom do Ciebie zapytanie ( choc juz chyba kajs byla dyskusja na t > yn > tymat ), mianowicie jak to sie stalo, ze w powiecie raciborskim cale wioski god > aly > " po polsku " ( np. Gamow, Strzybnik czy nawet Rudnik ). > Napisolech w cudzyslowie bo to tak na prowda niy bol jynzyk polski w czystej > postaci ale tako mieszanka polsko - niemiecko - czeska z przewaga polskich slow > . > Mysla, ze niy idzie to tlumaczyc tylko " pograniczem ", ( granica zdaje sie bol > a duzo > dali na wschod ) ale musialy byc tyz inksze faktory, kiere o tym zadecydowaly. > > Czy mozesz cos na tyn temat napisac? ------------------------------------------------------------------------------------------------- Tu mosz dane na temat zachowanych dokumentow kościelnych od nejdowniejszych czasow o kierych sam już była godka. wischkony.cyty.com/quellen/weltzel/1885_archipresbyterat/#p265 Som prawie niewyczerpanym zbiorym faktow historycznych . Som bardzo szczegółowymi odnośnikami do zapisow parafialnych,i wyższych instancji kościelnych. Pożytek właściwy z nich mogby zrobić historyk zajmujoncy sie tymi sprawami o kierych sam je mowa Ale som i pożyteczne dlo Ciebie bo zawiyrajom nazwy miejscowości okiere pytosz. Som też uwzglyndnione zmiany tych nazw na przestrzyni wiekow ale ich kojarzynie wymago już oddzielnych studiow tego zagadniynia- uwarunkwań politycznych i historycznych tych zmian. Tego już te zapisy nie wykożom bo opisujom fakty na bieżonco a my patrzymy retrospektywni(od zadku)na te wydarzenia Odpowiedz Link
annak12 Re: Zapisujemy se do Narodowosci Slaskiej! 06.01.12, 17:21 Co tak stynkocie!?,to za daleko-kadeci ze Lwowa na 3 powstanie przyjechali,Ramon na seminaria o Slasku jezdzi do Kamienia Sl,widac cel im milszy.(Wiem,ze nie cza jezdzic,coby se zarejestrowac).Z kerym punktym se niezgodzocie,co oni zamierzajom robic.Nojlepi utyskiwac,ze Franek ze Kazachstanu sprowadzo "Polokow". Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Zapisujemy se do Narodowosci Slaskiej! 06.01.12, 17:24 Ana jak bydziesz miec tyn formulaz na wstompiynie do stowarzyszynia to poslij mi go prosza sam na kszinka. :) Odpowiedz Link
annak12 Re: Zapisujemy se do Narodowosci Slaskiej! 06.01.12, 17:44 szwager_z_laband napisał: > Ana jak bydziesz miec tyn formulaz na wstompiynie do stowarzyszynia to poslij m > i go prosza sam na kszinka. > > :) Poslalach,sprawdz. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Zapisujemy se do Narodowosci Slaskiej! 06.01.12, 17:47 Dziynki! Doszuo i wydrukowouech i tera wypisuja:) jutro to posla pocztom! Odpowiedz Link
1fatum Re: Zapisujemy se do Narodowosci Slaskiej! 06.01.12, 20:53 Odnoszę wrażenie, że trwa dyskusja bez zapoznania się ze statutem stowarzyszenia. Przeczytajmy § 8, 9 i 10 statutu, a dopiero krytykujmy. Obecnie wypowiadane opinie przypominają recenzowanie filmu, którego nikt nie oglądał. Statut: www.silesiaprogress.com/STATUT_SONS.pdf Deklaracja: www.silesiaprogress.com/deklaracjaSONS.pdf Stowarzyszenie powstało w Opolu i zrzesza osoby czujące się Ślązakami. Dyskutuje się o wyznawanej religii, używanym języku, miejscu urodzenia i wielu innych niewątpliwie istotnych elementach. Należy pamiętać, że powojenne wypędzenia mają wpływ na strukturę narodowościową i dlatego za słuszne trzeba uznać tak jak to zapisano w statucie, że członkiem stowarzyszenia może być każda osoba fizyczna, która złoży pisemną deklarację o poczuciu przynależności do narodowości śląskiej. Inaczej się nie da, skoro nawet Ślązacy na diasporze nie chcą zwiększyć liczebności narodu. Alternatywą jest demonstrowanie z żółtoniebieską faną pod logo RAŚ, lub wspominanie jak to kiedyś było. Państwo Izrael powstało w podobny sposób. Przyjęto, że Żydem jest ten, kto Żydem się czuje. W przeszłości Ślązacy też stanowili zlepek różnych narodów, który z czasem stał się narodem Śląskim. Jeżeli ktoś ma inny pomysł na pokazanie światu, że Ślązacy są licznym narodem pozbawionym własnej narodowości, to niech przejdzie do czynów. Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku i nie znaczy, że w marszu nie zbłądzimy, ale maszerować trzeba. Zamiast marudzić, trzeba się cieszyć z tego, że śląski duch przeniknął nawet do napływowych mieszkańców, którzy czują się Ślązakami. Nie można też zapominać o rodowitych „polskich” Ślązakach. Odpowiedz Link
herbjelita Re: Zapisujemy se do Narodowosci Slaskiej! 07.01.12, 08:29 Dzisiok w Dzienniku: www.dziennikzachodni.pl/artykul/491058,prof-martysz-czy-sad-uznal-narodowosc-slaska-tak-mozna,id,t.html Odpowiedz Link
berncik Re: Zapisujemy se do Narodowosci Slaskiej! 12.01.12, 15:08 Mie se zdo ze znodli choczyk ,albo go se wymyslyli? Prokuratura nie godzi się na rejestrację Stowarzyszenia Osób Narodowości Śląskiej Więcej... opole.gazeta.pl/opole/1,35114,10951900,Prokuratura_nie_godzi_sie_na_rejestracje_Stowarzyszenia.html#ixzz1jFieEjVb Odpowiedz Link
1fatum Re: Zapisujemy se do Narodowosci Slaskiej! 12.01.12, 16:31 Prokuratorskie argumentacje żywcem przeniesione z okresu stanu wojennego. Czy gdybym założył stowarzyszenie narodowości Lamputańskiej i każdy wstępujący musiałby deklarować, że czuje się Lamputańczykiem, to też prokuratura by się tak wściekała? Lamputania nie istnieje, tak jak narodowość śląska, to w czym widzą problem. Problem niewielkiej grupy ludzi w odniesieniu do trzech dziesiątków milionów. Niech później nie uczą w szkołach o rusyfikacji, czy germanizacji, bo w moim odczuciu prokuratorskie działania są nikczemne. Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Zapisujemy se do Narodowosci Slaskiej! 12.01.12, 16:50 "wskazuje na istnienie narodowości, która w istniejącym systemie prawa nie istnieje" Odpowiedz Link
1fatum Re: Zapisujemy se do Narodowosci Slaskiej! 12.01.12, 17:48 hanys_hans napisał: > "wskazuje na istnienie narodowości, która w istniejącym systemie prawa nie istn > ieje" > ****************************************************** Dobrze napisane. Narodowość istnieje, tylko nie w istniejącym systemie prawnym. ====================== Czemu są potępiane systemy prawne komunistyczne, czy nazistowskie? Przecież tak łatwo można nimi wytłumaczyć każde skurwysyństwo. Systemem prawnym można wytłumaczyć eksterminację Żydów i mieć spokojne sumienie, bo taki był system prawny. Powojenne prześladowania Ślązaków też były zgodne z prawnym systemem. Okres stanu wojennego i represje również system prawny uzasadnia. Z powyższego wyraźnie widać, że mentalność Kalego ma się dobrze. Odpowiedz Link
arnold7 Re: Zapisujemy se do Narodowosci Slaskiej! 12.01.12, 18:40 hanys_hans napisał: > "wskazuje na istnienie narodowości, która w istniejącym systemie prawa nie istn > ieje" W istniejacym systemie prawa odbyl sie spis powszechny, ktory dopuszczal deklarowanie narodowosci slaskiej,a nawet zawieral taka opcje. W nastepnej kolejnosci ten prokuratorek powinien zaskarzyc spis, GUS, i wszystko co tam jeszcze przyjdzie do jego sparszywialej malej gorolskiej glowki. Odpowiedz Link
ballest Re: Zapisujemy se do Narodowosci Slaskiej! 12.01.12, 20:05 BJ powiem, ze nie yno fajnie to skryslou, ale bardzofajnie. Muszam ale tysz pedziec, ze dlo mnie jak cos se nazywauo polskou cerekiewm to yno zanczyouo, ze to bou na starym polskim prawie. Skuli tego te nazwy sie odnosiouy yno do wsi, bo nie ma polskiego prawa lokacyjnego do miast. ---------------- "Przijrzyj sie przebiegowi linni obronnej na Jurze Krakowsko Częstochowskiej t. zw Orlich Gniazd. Toż to była na wspołczesno miara jakoś linia Maginota,kiero służyła do obrony przed ciongłymi najazdami ślonskich pobratymcow. Nic te warownie nie pomogły,toż lepszy mu sie opłacało oddać Ślonsk i jego władcow pod kuratela korony czeskej w zamian za pora lot pokoju" Dodom, ze te orle gniouzda wymurowali kolonisci niemieccy , zreszta nie tylko te, ta murowanou Polska Kazimierzowi tysz kolonisci postawiyli. Co do Schönwaldu, to ciekawostkom jest, ze Richtersdorf i Stroppendorf, tysz typowymi wsiami zalozonymi przez kolonistow byly i tysz kolo Glywic, kaj se po niemiecku godalo, ale tym sie godka niemieckou stracioua, jak myslicie czymu? Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Zapisujemy se do Narodowosci Slaskiej! 12.01.12, 20:44 forum.gazeta.pl/forum/w,65,132311037,132315043,klupniynte_wigyjtse_agynty_szowinisty_pofyrtance_.html Odpowiedz Link
socer-schlesier Re: Zapisujemy se do Narodowosci Slaskiej! 12.01.12, 21:56 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,10951900,Prokuratura_nie_godzi_sie_na_rejestracje_Stowarzyszenia.html?lokale=gliwice Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Zapisujemy se do Narodowosci Slaskiej! 13.01.12, 05:26 gorole jak to gorole = zawsz to samo- ale sam ta geszichta pokozuje jak bzdetne bouy poglondy od tych co uwazali tyn akt rejestracji jako gorolsko prowokacja. Odpowiedz Link
bratjakuba Re: Zapisujemy se do Narodowosci Slaskiej! 13.01.12, 09:49 szwager_z_laband napisał: > gorole jak to gorole = zawsz to samo- > > ale sam ta geszichta pokozuje jak bzdetne bouy poglondy od tych co uwazali tyn > akt rejestracji jako gorolsko prowokacja. ------------------------------------------------------------------------------------------------------- A nie prziszło Ci do głowy,że to może być sprawa zaplanowane od podstaw. Gorole abo Wulce zakłodajom stowarzyszynie Narodowości Ślonskej do kierego może sie zapisac kożdy. To jest już piyrszo sprzeczność. Przeciwni som tymu jedyni autentyczni Ślonzocy z mniyjszości niemeckej. (Sytuacja prawno obywateli niemiecko -polskich na Opolszczyźnie je troszka inkszo niż na czornym Ślonsku. W Opolskim wszyjscy tam zakorzynioni przed 1937 roku som narodowiści niemieckej wroz ze swoim potomstwym-Reichsdeutsch. Na byłym polskim slonsku som przeważnie Volksdeutsche,kierych niemiecki "duldung" i ochrona prawno sie skończyły. Procz tego je i mocka krojcokow i farbowanych Niymcow ). Teraz sprawa zostanie skierowano do sondu wyższej instancji,tyn zasiyngnie opinii "prawdziwych Ślonzokow" z TSKN a ta bydzie tako jako już je -negatywno. W tyn sposob stworzy sie precedens prawny na kiery bydom sie powoływać sondy podczas prziszłych prób zakłodania podobnych zwionzkow. Bo to nie jest sprawa,kiero dotyczy jedynie Ślonzokow, za nimi mogli by iść Łemki i inksi Odpowiedz Link
1fatum Re: Zapisujemy se do Narodowosci Slaskiej! 13.01.12, 11:40 Dużo w tym racji, ale nic nie czynić, też nie można. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Zapisujemy se do Narodowosci Slaskiej! 13.01.12, 14:31 ja, ja, Gorole som przeciw Slonzokom jako narodowi,tera widza poleku ze i Niymcy jako mynszosc na Slonsku tysz delikatne zaczynajom sprawie narodowosci slonskyj kole dupy robic ... - i jo mom wierzyc w take bajki ...? Bracie to take som ino spekulacje, jo juz downo bou w RAS, - jeszcze jak polsko polcja tajno nom na lokale napadaua, jo bou tysz we europyjskim sondzie jak sie cza bouo sondzic z Gorolami = mie tego zodyn niy powiy i . Odpowiedz Link
seppel Re: Zapisujemy se do Narodowosci Slaskiej! 13.01.12, 20:28 szwager_z_laband napisał: > gorole jak to gorole = zawsz to samo- > > ale sam ta geszichta pokozuje jak bzdetne bouy poglondy od tych co uwazali tyn > akt rejestracji jako gorolsko prowokacja. -------- "gorolsko prowokacjo" a moze dlotego niy zarejestrowali -teros zeby sie jak nojwjyncy (Leichtgläubigen ;))Slondzokof sie do ty "sprawy" pozytywnie nastawjouo ? - Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Zapisujemy se do Narodowosci Slaskiej! 13.01.12, 20:33 myslisz ze Kaczynski nom tom "zakamuflowanom opcjom" tyst chciou co ---? Odpowiedz Link
seppel Re: Zapisujemy se do Narodowosci Slaskiej! 13.01.12, 20:48 szwager_z_laband napisał: > myslisz ze Kaczynski nom tom "zakamuflowanom opcjom" tyst chciou co ---? ----------- keine Ahnung co chciou Kaczynski (bo tak naprowda to niy zabardzo wjym co za funkcjo on we Pl. mou -also wollt nur damit sagen -niy za bardzo interesujam sie polskom Politykom i Politykoma. aber ja we ty verajnie widzam zakamuflowanou opcja -polsko opcja Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Zapisujemy se do Narodowosci Slaskiej! 13.01.12, 21:00 no to jo widza ze sie mylisz niy gniywej sie Odpowiedz Link
seppel Re: Zapisujemy se do Narodowosci Slaskiej! 13.01.12, 23:49 szwager_z_laband napisał: > no to jo widza ze sie mylisz ... die Zeit zeigt ob... ... ich sehe das ein bisschen anders z.b. der Verein stellt ins Net alles in polnischen kein Deutsch, kein "Schlesisch", also eine Bedingung haben schon mal gestellt oder? und das ,daß auch die sogenannten "Sympathisanten"dürfen auch dazugehören gefällt mir nicht (V-männer ,Schnüffler, Karrieremacher und anderen Arschkriecher .) DIE wollen einfach die Kontrolle über euch haben! niy gniywej sie ..... also wieso auch ? nur wegen , daß deine Meinung und Überzeugung nicht die meine ist? Odpowiedz Link
arnold7 Re: Zapisujemy se do Narodowosci Slaskiej! 14.01.12, 00:44 Bez Niymcow my poradzili, bez Goroli tysz poradzymy. Odpowiedz Link
rico-chorzow Re: Zapisujemy se do Narodowosci Slaskiej! 14.01.12, 11:07 arnold7 napisał: > Bez Niymcow my poradzili, bez Goroli tysz poradzymy. Dobry zac Szwager,poradzymy. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Zapisujemy se do Narodowosci Slaskiej! 14.01.12, 09:04 dyc oni dopiyro som zarejestrowane - dej trocha czasu Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Zapisujemy se do Narodowosci Slaskiej! 14.01.12, 09:48 Ta ferajna je jeszcze za krotko zeby sie poradziyli zaprezyntowac tak jak to chcom, ale odpowia Ci na Twoje zarzuty tak: 1. ""der Verein stellt ins Net alles in polnischen kein Deutsch, kein "Schlesisch", also eine Bedingung haben schon mal gestellt o der?" na zajcie od DFK tysz niyma prowadzynia po slonsku a je po polsku - czymu? 2. "das ,daß auch die sogenannten "Sympathisanten"dürfen auch dazugehören gefä llt mir nicht (V-männer ,Schnüffler, Karrieremacher und anderen Arschkriecher." DIE wollen einfach die Kontrolle über euch haben!" Ekstra zech se pszeczytou status DFK i widza ze i tam te "Sympathisanten"dürfen auch dazugehören gefällt .... (V-männer ,Schnüffler, Karrieremacher und anderen Arschkriecher." proponuja to pszemyslec ... Odpowiedz Link
seppel Re: Zapisujemy se do Narodowosci Slaskiej! 14.01.12, 11:49 ...daß ich mit der DfK liebäugle,hab doch nie behauptet. mich interesiert ganz was anderes und du weißt genau was ! Ja, ich bin ein Träumer na und? Macht also euren Ding weiter, aber ohne mich! und was ich darüber Denke darf ich doch hier kritzeln oder? Odpowiedz Link
rico-chorzow Re: Zapisujemy se do Narodowosci Slaskiej! 14.01.12, 12:28 Bleib doch ein Träeumer,Seppel,deine Wahl;) Odpowiedz Link
artjomka Re: Zapisujemy se do Narodowosci Slaskiej! 13.01.12, 21:48 Zakamuflowany opcje polckij niy ma. Bo kaj? U nos na Slonsku polcke okupanty sie szarogynsiom jakby byli u siebie, a kajs po swiecie to mozesz byc kim chcesz - Chiniolym, Zulusym abo i Polokiym. Zodnego to niy szteruje, jak sie umiysz zachowac (co Polokom niy wychodzi). Ino my Slonzoki niy mogymy byc u siebie tym kiym my som - Slonzokami! Z naszom wlasnom godkom i kulturom. Bo zaroski jakis kurdupel nos od zakamuflowanych wyzywo! Pyrsk przi szlustydniu! Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Zapisujemy se do Narodowosci Slaskiej! 13.01.12, 22:02 100 procynt sie pod tym sam podszkryfna.100 Odpowiedz Link
artjomka Re: Zapisujemy se do Narodowosci Slaskiej! 13.01.12, 07:24 socer-schlesier napisał: > rel="nofollow">wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,10951900,Prokuratura_nie_godzi_sie_na_rejestracje_Stowarzyszenia.html?lokale=gliwice No widzicie? Drugi akt szopki sie zaczyno. A niy godou ech, co to wszyjstko polski cyrkus polityczny? Pyrsk! Odpowiedz Link
1fatum Re: Zapisujemy se do Narodowosci Slaskiej! 13.01.12, 09:29 Podobno Konstytucja zapewnia, że wszyscy mają równe prawa, w tym prawo do zrzeszania się. Może zanim dojdzie do rozpatrzenia apelacji warto się zapisać, aby był argument jak bardzo takie stowarzyszenie jest społecznie potrzebne, a w sądzie i przed powinno się zgromadzić jak najwięcej ludzi. Skoro można wymusić ukaranie za stan wojenny uzasadniając, że członkowie władz państwowych tworzyli i kierowali zorganizowaną grupą zbrojną, to może ludzie pokażą, że potrzebują stowarzyszenia, gdzie będzie kultywowana śląskość. Teraz wszystkie działania powinny być medialne i publiczne, aby nie dało się niczego w skrytości zamieść pod dywan. Warto również wzorem REDWATCH - POLSKA (w granicach zgodnych z prawem) publikować wrogów Ślązaków i Śląska. Muszą oni mieć świadomość swoich słów i poczynań, oraz tego, że nie zasłonią się anonimowością. Inaczej brzmi, że "prokuratura", a inny wymiar ma podanie z imienia i nazwiska prokuratorów. Chyba nie wstydzą się swoich czynów ani nazwisk. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Zapisujemy se do Narodowosci Slaskiej! 14.01.12, 09:20 egal co niy zrobiom te gorole to i tak bydymy na wygranyj pozycj = stowarzyszynie sie ostanie to dobrze, a jak juzas sondami bydom manipulowac to jeszcze wiynkszy bydzie rosnou opor pszeciw gorolom. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Zapisujemy se do Narodowosci Slaskiej! 14.01.12, 09:26 no tosz zapisou sie ktos z wos juz? jo to wysuou kajs tydziyn tymu i czekom tera na odpowiydz Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Zapisujemy se do Narodowosci Slaskiej! 14.01.12, 12:41 prawiech telefonowou z biurym i je zech juz zapisany Poloki se mogom dalyj robic co chcom . narazie som my oficjalnie zarejestrowane prawnie i kto sie wpisze tyn juz je, nawet jak nos potym juzas zabroniom! :) liczom sie fakty dokonane, no to sie pospieszcie! Odpowiedz Link
1fatum Re: Zapisujemy se do Narodowosci Slaskiej! 14.01.12, 13:35 Wybaczcie skojarzenia, ale czytając wypowiedzi za i przeciw oraz argumentację, to dochodzę do wniosku, że gdyby kiedyś Solidarność była zawiązywana na Śląsku, to nadal żylibyśmy w PRL-u. Nawet przy założeniu, że SONŚ zakładały specsłużby (podobnie jak Solidarność), to mamy dowód, że "S" udało się doprowadzić do zmiany ustroju. Żadnymi sporami, kłótniami i wypominaniem niczego się nie zmieni. Trzeba wpierw pokazać siłę i liczebność. Później po osiągnięciu celu można przystąpić do sprzątania podwórza. Kiedyś było źle, że nie można podnieść głowy, a dopuszczoną do głosu organizacją był zespół pieśni i tańca Śląsk". Teraz jest RAŚ i powstają inne organizacje, a wraz z nimi brak wiary i sprzeciw. Nie rozumiem, czym to jest podyktowane. Przecież cel jest najważniejszy, a nie środki do niego prowadzące. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Zapisujemy se do Narodowosci Slaskiej! 14.01.12, 13:43 poleku juz my tam pszidymy dopozondku tam kaj chcymy. Odpowiedz Link
hans-jurgen Re: Zapisujemy se do Narodowosci Slaskiej! 15.01.12, 10:35 szwager_z_laband napisał: > poleku juz my tam pszidymy dopozondku tam kaj chcymy. ------------------------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------------------------------------------------------- Swagier, niy oszukuj sie, przeca Ty sie nikaj niy ruszysz z tych Niymiec, juz zes za bardzo przywyk do wygodnygo zycia w Reichu. P.s. z resztom jo tyz Odpowiedz Link
1fatum Re: Zapisujemy se do Narodowosci Slaskiej! 15.01.12, 11:49 Członkostwo w stowarzyszeniu nie wymaga aktywnego udziału w zorganizowanym życiu i stałych pracach. Trzeba pamiętać, że celem samym w sobie jest idea pokazania światu jak wielu Ślązaków żyje, że są narodem bez własnego kraju. Ludzie mieszkający daleko są statystyką, ale też mają świadomość, że "Nas jest więcej", że można będąc daleko być blisko. Weźmy choćby to forum. Nieliczni znają się osobiście, część zna personalia, a pozostali znają tylko swoje nicki, a jednak istniej między nimi emocjonalna więź. Ta więź istnieje, chodź na forum nie ma obowiązku deklarowania bycia gliwiczaninem. Za Solidarności na dowód bycia przeciwko władzy był opornik (rezystor - taki od radia) wpięty w ubranie. Teraz, kiedy o niezależności Śląska i Ślązakach jest coraz głośnie zwykłe poczucie przynależności do tego narodu wymaga zadeklarowania się po której staje się stronie. Nawet w PZPR byli działacze i zwykli członkowie. Działacze pracowali na rzecz wszystkich, a szeregowi członkowie robili statystykę. Kiedyś 11 milionowa Solidarność miała niewielki skład tych, którzy stanowili siłę napędową całej reszty. Dlatego jestem zdania, że gdyby nawet Warszawka założyła takie stowarzyszenie, to interes narodu wymagałby zapisania się, aby podkreślić liczebność. Dziś nie mamy pojęcia, czy za jakiś czas ta liczebność nie zadecyduje o przyznaniu autonomii. Odpowiedz Link
annak12 Re: Zapisujemy se do Narodowosci Slaskiej! 15.01.12, 10:12 Na facebooku na ich stronie je deklaracja po slonsku,teraz mogecie se czepiac zapisu! Odpowiedz Link
artjomka Re: Zapisujemy se do Narodowosci Slaskiej! 15.01.12, 10:43 annak12 napisała: > Na facebooku na ich stronie je deklaracja po slonsku,teraz mogecie se czepiac z > apisu! Witom Cie Anna! Jak fatum czwortego stycznia napisou o mozliwosci deklaracji po naszymu, a szwager o czeskij i niymieckij - posuou ech jom po niymiecku i po naszymu. Po czesku niy - bo niy umia. Fto wjy - mozno poleku bydzie szuo wypelnic deklaracjo i w tych jeszcze fyjlujoncych jynzykach! Pyrsk przi niydzieli! Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Zapisujemy se do Narodowosci Slaskiej! 15.01.12, 12:05 jo juz je zapisany :) Odpowiedz Link
annak12 Dziolcha jak sie patszy:))) 21.01.12, 15:50 Mlodo,energiczno,pokozala ,ze nie siedzi z zalorzonymi rynkoma. www.dziennikzachodni.pl/artykul/496298,narodowosc-slaska-i-autonomia-to-nie-to-samo,id,t.html Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Dziolcha jak sie patszy:))) 21.01.12, 15:55 BRAVO do tyj fajnyj dziouszki! a do wos www.youtube.com/watch?v=uVTQ1qFm_mw Odpowiedz Link
hans-jurgen Re: Dziolcha jak sie patszy:))) 21.01.12, 16:13 annak12 napisała: > Mlodo,energiczno,pokozala ,ze nie siedzi z zalorzonymi rynkoma. > www.dziennikzachodni.pl/artykul/496298,narodowosc-slaska-i-autonomia-to-nie-to-samo,id,t.html ------------------------------------------------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------------------------------------------------ Gupota jakich malo, gorole ino czekajom aby prawdziwe slaskie interesy zozmydlic poprzez powstanie wielkiyj ilosci nic nie znaczacych stowarzyszen czy organizacji. Powiydzcie mi czymu to niy moga sie zjednoczyc w jedno silno organizacja Mniyjszosc Niymiecko, RAS i SONS oraz inni niezrzeszyni dzialacze slascy? Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Dziolcha jak sie patszy:))) 21.01.12, 16:26 nik im niy broni sie do nos psziuonczyc Odpowiedz Link
seppel Re: Dziolcha jak sie patszy:))) 21.01.12, 18:15 szwager_z_laband napisał: > nik im niy broni sie do nos psziuonczyc ........... :))))))))))))))) lustig !(wyboucz Uabyndziouk to yno Allgemein Smjych und niy s Ciebje) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Dziolcha jak sie patszy:))) 21.01.12, 18:26 do smiychu sam niyma nic pouonczynie sie wszyskich Slonzokow je myjglich ino pod slonskom fanom niy pod niymieckom, polskom, czeskom Odpowiedz Link
anton_28 Wszyske Slonzoki muszymy nazot na Slonsk ! 21.01.12, 18:41 Mozno to trocha brutalnie se czyto, ale jou se myjsla, co jakby my wszyske co sam som na Niymcach se spakowali i psziszli na Slonsk nazot i uodpowiednio nacijsli na Gorolow to pryndzy czy pujzni uoni by mujsieli se poddac! Dyc na Sloonsku niyma jusz komuny kero nous miyndzy innymi zmujsioua do wyjazdu na Niymce. Je demakracyjou also momy prawo i do naszygo Slonska - ale z zagranice mauo domy rady zrobic - my by musieli byc vor ort i walczyc uo nasz Heimat Koszdy z nos mauo wiela jeszcze mo we Slonsku jakijs punkt zachoczynio - haupa prozno, abo miyszkanie uod krewnych... also bes wiynkszych problymow by szuo pszijs nazot i douonczyc do tych naszych Verwandte co jusz tera o Slonskojs Slonska walczom, bo godka znomy perfekt, a i robota by se u Slonzoka znoduo bo fachowcow momy w pieroony! Niy cza by bouo u gorola o robota se projsic I wtedy i gorol zoboczy ze nos je wiyncy i ze som my na miyjscu a niy yno pszezywomy z Niymiec jak tam na Sloonsku je pod gorolym zle. Nie wia, mozno jo tysz je ein Träumer, ale to by bou jedyny Lösung na gorolske panoszynie se na Sloonsku - einfach pszijs nazot! Odpowiedz Link
1fatum Re: Wszyske Slonzoki muszymy nazot na Slonsk ! 21.01.12, 18:54 Jest jeszcze czas, aby się zwołać i przyjechać na Annaberg. Pokazać ilu jest Schlesierów i jak im drogi jest Heimat. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Wszyske Slonzoki muszymy nazot na Slonsk ! 21.01.12, 18:56 gynau tysz tak mysla Odpowiedz Link
anton_28 Re: Wszyske Slonzoki muszymy nazot na Slonsk ! 21.01.12, 19:04 1fatum napisał: Jest jeszcze czas, aby się zwołać i przyjechać na Annaberg. Pokazać ilu jest Schlesierów i jak im drogi jest Heimat. Mosz racja, Fatum! Ale boja se ze to za mauo, tako jedna pielgrzimka - takich je dziesiontki w ciongu roku na Annaberg My by musieli byc na miyjscu coby zacznonc robic porzondek! To je tak samo jakby my chcieli zomek kery mo 100 izbow za pomocom jedny osoby wypucowac i posyuajoonc ty osobie z Niymiec 100 mietuow i 100 kibloow Po jednym weekendzie ta osoba padnie ze zmynczynio!!! To samo je u nos, za pomocom ty reszki Sloonzokow co na Sloonsku uostaua, chcieli by my Sloonzoki z Niymiec (i inkszych krajoow Europy i Swiata) nowy Sloonsk zrobic - ale uonym nasze "theoretische wsparcie" ny pomoge - bes naszy obecnojsci na miyjscu za wiela niy zrobiom pszeciw Gorolom Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Wszyske Slonzoki muszymy nazot na Slonsk ! 21.01.12, 19:07 ja, ale na to cza grund narichtowac najpszod tyn grunt zrobic zeby szuo tam zyc niyzaleznie od Goroli! a potym, np osady zakuodac tak jak to Zydy we Izraelu robiyli to ino jedyn pszikuad Odpowiedz Link
anton_28 Re: Wszyske Slonzoki muszymy nazot na Slonsk ! 21.01.12, 19:26 Do tych z nos co jescze haupy abo grundstück na Sloonsku majoom to bouoby einfacher tyn grunt narychtowac. Gorzi s tymi co wszysko pszedali jak jechali na Niymce. Uoni by mujsieli quasi se sfoje miyjsce na nowo znejs - bo sfoji stary haupy abo jusz niy majoom, abo stoji ale wto inkszy w ni miyszko. Ale jak widza, to Glywice se uozrosto - miasto i gmina mo kupa dziaukow do pszedanio, also z wybudowaniym nowy haupy tysz niy powinno byc problymu A potyn to jusz yno tajak godosz Szwager, take "slonske osady" zakuodac Odpowiedz Link
hans-jurgen Re: Wszyske Slonzoki muszymy nazot na Slonsk ! 21.01.12, 20:21 Toni, mie ani 100 koni niy zaciongnie nazot aby zyc pod gorolskimi porzadkami, juz wola tu to swojskie niymieckie gowno. Jak sie jest dobrze po 60 i mo sie wszystko co do zycio potrzeba, to sie o gupotach niy mysli, tak wiync musicie se o tyn Slask sami wojowac, bezymnie. Odpowiedz Link
anton_28 Re: Wszyske Slonzoki muszymy nazot na Slonsk ! 21.01.12, 21:07 Rozumia Cie Hansi, choc jezech ponad 30 lout modszy uod Ciebie! Sam w Niymcach momy pokoj, zodnygo gorola kery nom sam by Gesetze robiou... Besto´sz i gynau skisz tego jou sam je. Ale z drugi stroony szkoda mi Heimatu kery auf diese Weise untergeht. Klar ze to je yno moj taki traum - dyc niyje möglich coby wszyske nasze Slonzoki psziszuy z Niymiec nazot - kupa jusz niy zyje, duzo pozynione z Niymcoma, kupa niy chce Bloß to je jedyny dobry schritt coby goroli entmachten ! Odpowiedz Link
1fatum Re: Wszyske Slonzoki muszymy nazot na Slonsk ! 21.01.12, 22:07 hans-jurgen napisał: > Toni, mie ani 100 koni niy zaciongnie nazot aby zyc pod gorolskimi porzadkami, > juz wola tu to swojskie niymieckie gowno. > Jak sie jest dobrze po 60 i mo sie wszystko co do zycio potrzeba, to sie > o gupotach niy mysli, tak wiync musicie se o tyn Slask sami wojowac, bezymnie. ********************************************** Może Ty nie, ale czy nie pomógłbyś i nie zachęcił młodszych, aby obcy bucior nie deptał Twojej ziemi? Czy nie wspomożesz swoja i swojej rodziny historią, czy nie zachęcisz? Czy nie odwiedzisz, aby pokazać ilu Ślązaków jeszcze żyje?