hanys_hans 15.12.06, 19:47 220 Volt mitglied.lycos.de/beno163/Wino/220.jpg Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 15.12.06, 19:48 Wino owocowe akademickie mitglied.lycos.de/beno163/Wino/akademik.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 15.12.06, 19:48 AL CAPONE mitglied.lycos.de/beno163/Wino/alcapone.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 15.12.06, 19:49 Amorek mitglied.lycos.de/beno163/Wino/amorek.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 15.12.06, 19:49 VINO POSELSKIE ANASTAZJA mitglied.lycos.de/beno163/Wino/anastazja.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 15.12.06, 19:49 ARIZONA mitglied.lycos.de/beno163/Wino/arizona.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 15.12.06, 19:50 ARIZONA 2 mitglied.lycos.de/beno163/Wino/arizona2.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 15.12.06, 19:50 ARTUS mitglied.lycos.de/beno163/Wino/artus.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 15.12.06, 19:51 AS mitglied.lycos.de/beno163/Wino/as.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 15.12.06, 19:51 AS II mitglied.lycos.de/beno163/Wino/as_02.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 15.12.06, 19:52 SKURCZYBYK mitglied.lycos.de/beno163/Wino/bykskurczy.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 15.12.06, 19:53 BACHUS I mitglied.lycos.de/beno163/Wino/bachus1.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 15.12.06, 19:54 BACHUS II !!!ORGINAL!!! mitglied.lycos.de/beno163/Wino/bachus2.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 15.12.06, 19:54 BALLADA WIS´NIOWA mitglied.lycos.de/beno163/Wino/ballad.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 15.12.06, 19:55 BALLADA >> BIS << mitglied.lycos.de/beno163/Wino/ballada.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 15.12.06, 19:55 B A N G K O K mitglied.lycos.de/beno163/Wino/bank.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 15.12.06, 19:56 PATYKYM PISANE mitglied.lycos.de/beno163/Wino/bialemocne.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 15.12.06, 19:56 BIALY KIELICH mitglied.lycos.de/beno163/Wino/bialy%2520kielich.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 15.12.06, 19:57 BLACK CURRANT mitglied.lycos.de/beno163/Wino/black.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 15.12.06, 19:57 BONANZA >> ADAM << mitglied.lycos.de/beno163/Wino/bonanza.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 15.12.06, 21:28 BOSMAN mitglied.lycos.de/beno163/Wino/bosman.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 15.12.06, 21:28 BRUTUS mitglied.lycos.de/beno163/Wino/brutus.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 15.12.06, 21:29 BRZOSKWINIOWE SPIRYTUSOWANE mitglied.lycos.de/beno163/Wino/brzoskwinia.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 15.12.06, 21:29 BYCZA MOC mitglied.lycos.de/beno163/Wino/byczamoc.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 15.12.06, 21:30 BYK mitglied.lycos.de/beno163/Wino/byk.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 15.12.06, 21:30 BYK <> 18 <> mitglied.lycos.de/beno163/Wino/byk18.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 15.12.06, 21:31 BYK <> 18 - II <> mitglied.lycos.de/beno163/Wino/byk182.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 15.12.06, 21:31 BYK <> 17 <> mitglied.lycos.de/beno163/Wino/byk2.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 15.12.06, 21:32 B--y--K mitglied.lycos.de/beno163/Wino/byk3.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 15.12.06, 21:35 BYK FULL mitglied.lycos.de/beno163/Wino/bykfull.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 15.12.06, 21:36 BYK MOCNY *18* mitglied.lycos.de/beno163/Wino/bykmocny.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 15.12.06, 21:36 BYK MOCNY *18* II mitglied.lycos.de/beno163/Wino/bykmocny18.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 15.12.06, 21:37 W I N O B Y K mitglied.lycos.de/beno163/Wino/bykwino.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 15.12.06, 21:37 CZAROWNICA mitglied.lycos.de/beno163/Wino/czarownica.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 15.12.06, 21:38 Nie masz juz sily, zgubiles sens zycia sprawdz, moze jest jabol jakis do wypicia. Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 15.12.06, 21:38 Kupie wino - ksiezyc swieci - naplodzimy dzisiaj dzieci... Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 15.12.06, 21:39 mp3.wp.pl/p/strefa/sciagnij/3785.mp3 Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 15.12.06, 21:41 P R O L E T A R I A T mp3.wp.pl/p/strefa/sciagnij/3785.mp3 Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 15.12.06, 21:42 P R O L E T A R I A T mitglied.lycos.de/beno163/Wino/proletar.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 15.12.06, 21:45 ODA DO JABOLA www.republika.pl/nowasol/humor_oda.html Niektórzy niemądrzy ludzie Pyski maczają w wódzie Ja się w wódce nie lubuję ! Co innego proponuję. Cóż to może być, spytacie ? Czy o piwie mówisz bracie ? Ani piwo, ani wódka Która jest jak szczurza trutka ! To ambrozja jest, to nektar Wychlać tego można hektar Później puścisz se fraktala Rano bańka napierdala. Co to jest za napój boski ? Same fakty, proste wnioski: Toż mój JABOL jest kochany Przez kraj (???) cały uwielbiany. Ty to pijesz, taką siarę ? Piwosz krzyczy: ty masz z garem ! Ja mam z garem, piwożłopie ? JABOL zawsze był na topie ! To jest napój dla wybrańców JABOLOWYCH pomazańców Picie go to zaszczyt wielki To już nie są ceregielki ! By go wypić kimś być trzeba A nie pożeraczem chleba Napój jest to elitarny Nie dla ciebie, kmiotku marny ! Tak se piszę, opisuję Faktów jednak tu brakuje Co niewiernym by wskazały Drogę wiekuistej chwały. Otóż JABOL jest w butelce Stać po niego trza w kolejce Kasy dużo nie kosztuje Ale za to jak smakuje ! Buteleczka piękna, równa Nie blaszana puszka z gówna. W rączce Twej się łatwo zmieści Gardło zaraz Ci popieści ! Zabieramy koszyk duży Co za transport nam posłuży Podjeżdżamy do stoiska Patrzysz: a tu same piwska. O, do chuja, gdzie trafiłem ? Chyba drogi pomyliłem JABOLECZKI są tam dalej A na piwo napalm nalej Podjeżdżamy kawałeczek A tu rzędy buteleczek Spoglądają na nas z półki Więc bierzemy sześć do spółki Buteleczki bierz brązowe Bo zielone są chujowe Takie żabki przyjebane Wypić z tego: przeżygane ! JABOLECZKI więc ładujem I przy kasie się stopujem Trochę kasy wybulimy Ale się napierdolimy ! Każdy ryj ma ucieszony, Wielce jest zadowolony Gdyż za parę już minutek Precz ucieknie wszelki smutek! Więc idziemy gdzieś nad rzeczkę Otwieramy buteleczkę Pchamy szyjkę w swe usteczka I chlejemy JABOLECZKA Nieraz ludziom kłopot wielki Sprawia korek od butelki Na to jedna tylko rada: Swymi kłami traktuj dziada ! Chwyć go mocno i pociągnij Zębów przy tym nie zapomnij. Potem wypluj go daleko W świat go ponieś, "wierna rzeko" ! Patrzę koleś już na szczycie Tu się rozpoczyna życie ! A rączęta drżące wielce Ku następnej mkną butelce. Wściekłość mnie ogarnia wielka Gdzie, do chuja, jest butelka ? Leży sobie ostatnia już Więc ją łap i do pyska włóż ! Wlewam w siebie aż połowę, Ale coś mnie jebie w głowę !! Świat jest piękny, kolorowy Czuję się jak człowiek nowy ! Patrzę, koleś się rozbiera A mnie zazdrość wręcz rozdziera ! Temu dobrze, myślę sobie Ja mam jeszcze jasno w głowie. Biorę butlę: jest połowa ! Jak mnie strasznie boli głowa .. Piję resztę JABOLECZKA A w żołądku istna sieczka Coś tam miesza się, wiruje To fraktalek się szykuje I promile się podnoszą Zaraz na szczyt mnie wyniosą ! Coś jest ze mną nie w porządku Rewolucję mam w żołądku Krew się burzy i gotuje Aż za chwilę eksploduje !!! Nagle jak mnie coś jebnęło O, nareszcie się zaczęło Gdzie ja jestem, o cholera ! Nowy rozdział się otwiera !! Ależ mi się w bańce kręci O, nareszcie, wszyscy święci !! Jednak w końcu się to stało We łbie coś mi zamieszało... Ach, ta chwila jest wspaniała żeby jak najdłużej trwała Więc na razie korzystajmy W podbój miasta wyruszajmy !! Jestem w końcu na tym szczycie Trza się odlać należycie Miejsca na to było wiele Lecz najlepiej jest w kościele Otwieramy drzwi wiekowe Koleś o weń se rozwala głowę Krew się z bańki mocno leje Patrzę: jakaś stara baba mdleje. Krzyczę do niej: zamknij ryja Bo ci w dupę wsadzę kija ! Ksiądz wypada rozgniewany Uciekajcie stąd, szatany ! Dobra , dobra już idziemy Się gdzie indziej odlejemy ! Nogi dziwnie się plątają Jedna drugiej przeszkadzają... Świat się chwieje i kołysze "O, pijacy": gdzieś tam słyszę Coooo, masz problem głupia babo ? Babci już się robi słabo. Kumpel ją traktuje z glana "Ale fajnie zarzygana..." Uciekamy z miejsca zbrodni Gdyż za dużo tu przechodni... Ludzie zaś z wyrazem trwogi Spierdalają z naszej drogi Jedna dziwka nie zdążyła Parę laczków zaliczyła Idę dalej rozbujany Już przystanek rozjebany Po chuj stał na mojej drodze ? Dałem swej zaszaleć nodze ! A śmietniki wciąż latają Co rusz szybę rozwalają Coś mi chrzęszczy po nogami Świat pokryty odłamkami. Te na kółkach są bombowe Jadą z górki wprost na głowę Rozwalają co na drodze Ktoś się rano wkurwi srodze ! Koleś ryczy i przeklina Chować się, bo jedzie glina ! Więc chowamy się za płotem Ale zaraz, myk z powrotem Idziem dalej, podśpiewujem Do tramwaju się pakujem Ale pojazd odlotowy Zaraz będzie całkiem nowy. Koleś pada na siedzenie "Będę rzygał-ostrzeżenie" "Skasuj bilet", drugi krzyczy "Bo się lampi motorniczy". Więc kieszenie przeszukuję Lecz biletów nie znajduję "Weź spierdalaj z kasowaniem" Lepiej już się zająć chlaniem. Koleś wkurwił się potwornie Jak w kasownik nie pierdolnie !!! Rozpadł się biedaczek cały Tylko części poleciały. Drugi schyla się, ogląda Resztkom owym się przygląda. "Eee, chujowy bo krajowy" Trzeba więc rozwalić nowy. Uderzenie więc szykuję Nogą moją weń celuję Ale coś się chyba stało Chwiać zaczęło się me ciało. Grawitacja pojebana Mnie rzuciła na kolana A z żołądka coś wędruje W gardło moje się pakuje. Ależ żurek zajebisty Duży, ładny i soczysty Poleciał se na podłogę Z której to ja wstać nie mogę. Kumpel chwyta mnie, podnosi Drugi o ratunek prosi Tramwaj cały zarzygany I kasownik rozjebany. Spierdalajmy stąd, panowie Nim się motorniczy dowie. Wypadamy więc z tramwaja Zaraz będą dalsze jaja. Mapę wszystkim nam zabrali Każdy żura gdzieś tam wali Wszyscy chwieją się okrutnie Jakoś tak się czuję smutnie. Czas nam było gdzieś zaszaleć Jakieś dupy sobie znaleźć Bo gdy człek napierdolony To na laski napalony Gdzie tu dyska się znajduje ? Kumpel palcem pokazuje Coś tam świeci, miga, błyska Trzeba to zobaczyć z bliska. "Chodźcie trzoda , tam jest chlanie" Lecz miał bramkarz inne zdanie Nie chce wpuścić do środka Chyba złego go coś spotka Weźcie chuja z mojej drogi Bo mu zaraz jebnę z nogi ! Kumple mnie zablokowali Z laczka strzelić mi nie dali Lecz gościowi zmiękła pała Noga ma go przekonała Drzwi szybciorem nam otworzył Dzięki temu świtu dożył Ładujemy się na salę Ale panien, ja cię walę !!! Patrzę, laski se tańcują I uszami ludzi szczują Człowiek się napalił wielce Wepchnął gdzieś by swoje ręce Tudzież inne części ciała Byle laska tylko dała Już nie mogę, ja mam chcicę !!! Jeśli baby wnet nie chwycę Chuj mi chyba eksploduje Krew się w żyłach zagotuje Poszedł kumpel więc na łowy Każdy z nas jest już gotowy że jak przyjdą nasze panie Członki spełnią swe zadanie W międzyczasie coś chlaliśmy Ryja komuś obiliśmy Ale to już wina tego ciula że cudowna ma koszula Wielce mu się spodobała Chciał ją zdjąć z mojego ciała "Bieg, frajerze, bo uderzę" A on na to: ja nie wierzę Jakem żem się zdenerwował Strzała z laczka przyszykował Dostał gostek prosto w twarz "Chcesz koszulę ? To ją masz !! Rozerwałem się troszeczkę Wykończyłem buteleczkę Jednak sobie przypomniałem że za młodym tęsknię ciałem. Wraca koleś i dwie cnoty. Cóż to są za kaszaloty ? Dupy wielkie, nogi krzywe A ich ryje są parszywe. Weź spierdalaj z tym towarem żeby rżnąć je trza mieć z garem !! Gdzie ty byłeś ? W domu starców Czy na balu przebierańców ? Porzucamy więc potwory Takie już jesteśmy chlory Trzeba łyknąć se JABOLA Taka amigowca dola Coś nam z głowy wywietrzało Dochlać nam się wypadało Więc idziemy do nocnego Ja udaję tam trzeźwego Kupujemy parę flaszek I idziemy gdzieś pod daszek Obalamy te JABOLE Zatańczymy sobie w kole. Czuję się wprost zajebiście ! Każdy żurzy gdzieś kwieciście Dzieła nasze podziwiamy Ostro przy Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 15.12.06, 21:46 1. bełt 2. sikacz 3. mózgojeb 4. winunio patykiem pisane 5. jabol 6. jabcok 7. mózgotrzep 8. jep (dżep) 9. J-23 (nazwa pochodząca od pradawnej ceny - 23 złote) 10. jabłko 11. jabłuszko 12. kwach 13. kwas 14. siara 15. siarczan 16. Lord Jabol 17. Chato de la patik 18. szato la tur 19. mamrotki (od pić mamrotki: osobnik doświadczalny, po wypiciu wspomnianego trunku fajnie mamrocze) 20. pryta 21. Jabłuszko Sandomierskie 22. Miss 18 23. a określenie"szpaczek" 24. turbokisiel - tu warto podać przepis - robi się kisiel z torebki tylko, że zamiast wody daje się jabola (cudnie się kiedys siarka wytrącała przy gotowaniu) o smaku adekwatnym do kisielu i po paru chwilach powstaje cudny turbokisiel. 25. Mix Kwidzyn czarna porzeczka. ale to dla koneserów 26. bordowino 27. Uśmiech Traktorzysty 28. Czar teściowej 29. zajzajer. 30. cienkusz 31. deresz 32. berberucha a. berbelucha 33. Uśmiech Sołtysa 34. Czar Pegieeru 35. alpaga 36. samolot (od wina "Okęcie") 37. żur 38. surma bojowa (od wina "Surma") 39. korbol 40. muchozol 41. czachojeb 42. mózgojebacz 43. bełt 44. patykiem pisane 45. kwas 46. kwasior 47. siarczan 48. Turboptyś 49. siki św.weroniki 50. gleborzut 51. barbocel 52. siarkofrut 53. kometa (w pół godziny na orbicie ) 54. kokos 55. Menello Bianco 56. Sikacz albo sikol 57. "Moc Jagiełły", "Krew Ulryka" a także "Czerwone, co zabija" - tak mówił się na jednym ze zlotów rycerskich pod Grunwaldem 58. Sen Sołtysa 59. Oddech Traktorzysty 60. szato de jabol - rocznik bieżący 61. Alpażą de la patique 62. prawieżepółwytrawne 63. mordoskręt 64. sen uczciwego 65. glebożer 66. centralne (jak ogrzewanie - od "włączył centralne") 67. sok z gumijagód 68. wspomaganie 69. karotka 70. komandos 71. wicher 72. volt 73. magiczny napój Asterixa 74. siarczana ambicja 75. Samasiara (nazwa japońska z akcentem na ostatnią sylabę) 76. sen nocy letniej 77. bimbrozja 78. Herakles - Classic Płońsk Aperifit 79. Beaujolais Nouveau - spad zeszłotygodniowy 80. Trylogia: Grand Cherry, Grand Citron i Grand Mint 81. buzuny 82. belzebuby 83. Goliat i Łzy Sołtysa (trunki bieszczadzkie ) 84. Supercola (Śląsk) 85. szery (choć to nazwa zdecydowanie przeintelektualizowana) 86. wątrojeb 87. mondziorno 88. wymiatacz 89. wiśienki panny Magdalenki 90. termometr (ze względu na kształ opakowania - wydłużonej szyjki) 91. różowe pawie (dotyczy win czerwonych) 92. szczeciński keleris tzw kler (aż się łezka nostalgii kręci w oku.. Plotka glosi, że min od tego powstala nazwa zespolu closterkeller) Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 15.12.06, 21:47 ***** Coctajl Mołotowa ***** www.joemonster.org/mg/thumbnails.php?album=166&page=21 Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 15.12.06, 21:47 ***** Coctajl Mołotowa ***** www.joemonster.org/i/h/molotow.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 15.12.06, 21:48 Polskie wino, bynajmniej nie jabol Mówiąc o polskim winie, nie łatwo zachować powagę - wszystkim kojarzy się z przecież z siarką i panami stojącymi na tyłach sklepu monopolowego. I nic w tym dziwnego, bo przez ostatnie lata nasze "winiarnie" raczyły naród produktem winopodobnym na bazie jabłek i siarki. A przecież Polska ma piękne tradycje winiarskie. Przed wojną, w okolicach Zielonej Góry, istniało 700 hektarów profesjonalnych winnic; w mieście zachowało się 7 kilometrów piwnic do leżakowania (przechowywania) wina. W okolicach Warki, jeszcze w latach sześćdziesiątych produkowano ostatnie butelki prawdziwego wina. A potem była już tylko gorzała... Jest szansa, że polskie tradycje winiarskie ożyją i na półkach sklepowych pojawi się wino Chardonnay (czyt. szardone), rocznik "x", wyprodukowane w Polsce. Komisja Europejska właśnie uznała, że nasz kraj spełnia unijne warunki produkcji wina. Jak tylko Rada UE zatwierdzi jej zalecenia, już tej jesieni możemy się spodziewać w sklepach miliona butelek z naszym winem. Na początku, polskie wino będzie opatrzone etykietą "wino stołowe", które to, w świecie smakoszy tego trunku, uznawane jest za gorsze jakościowo (co wcale nie oznacza, że wina takie są rzeczywiście słabsze od win z nazwami regionalnymi). Po 5 latach, nasze winnice będą mogły się starać o nadanie im nazw regionalnych. I tak, jak teraz pijemy francuskie Bordeaux (czyt. bordo), hiszpańską Rioję (czyt. riochę) czy niemieckie wina mozelskie, tak za pięć lat mamy szansę spróbować wina Zielonogórskiego lub Wrocławskiego! A dlaczego mamy czekać 5 lat? Bo tyle czasu zajmuje udowodnienie, że regionalne wino jest produkowane według ścisłej i starannie przestrzeganej procedury. Walka o nasze wina nie była taka łatwa. W Unii Europejskiej wina produkuje się za dużo, krótko mówiąc jest jego nadpodaż. Żaden z istniejących już na rynku producentów nie jest zainteresowany tym, aby przyszli kolejni. W trakcie przedakcesyjnych negocjacji Polski UE nie mogliśmy starać się o żadne limity, bo w Polsce w ogóle nie było zarejestrowanych winnic według europejskich reguł. Winiarze twierdzą, że było to winą polskich przepisów, które dyskryminowały wina na korzyść wódki i piwa. Teraz, do 2010 roku, nasz kraj zobowiązał się, że nie wyprodukuje więcej niż 2,5 miliona litrów rocznie (czyli 3 miliony butelek). Z pewnością znajdą się amatorzy polskiego, prawdziwego wina. Wielu klientów kupi je po prostu z ciekawości. Jeśli polskie okaże się nie gorsze od francuskiego lub hiszpańskiego, to niewątpliwie, wielu smakoszy wina przerzuci się na rodzimą produkcję. A to oznacza same korzyści dla naszych rolników. Obecnie jest ich 1900, a łączna powierzchnia ich plantacji zajmuje 155 hektarów. Najwięcej winnic jest w okolicach Zielonej Góry, Wrocławia, Lublina, a także niedaleko Krakowa, Sandomierza i Częstochowy. Z winnic tych niedługo popłyną hektolitry polskiego Chardonnay, Pinot Blanc, Cabernet Sauvignon, Riesling, Merlot oraz wiele innych gatunków (w sumie 39). Niedługo będziemy mieli więc okazję wspierać naszych rodzimych producentów, którzy od lat starali się zaistnieć na rynku. Teraz mają szansę. Oby tylko pogoda okazała się dla nich i dla nas łaskawa. 26.01.05 Opracował : Dominik Cwajda (na podst. artykułu Jędrzeja Bieleckiego "Dionizos wraca do Polski", Rzeczpospolita 24.01.05) Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 15.12.06, 21:49 mp3.wp.pl/p/strefa/sciagnij/38603.mp3 Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 15.12.06, 21:51 www.ojciec-dyrektor.de/Radio%20Maryja-Dateien/spiryt.gif Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 15.12.06, 21:51 Mocno Zos´ka mitglied.lycos.de/beno163/Wino/zoska.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 15.12.06, 21:51 ZORRO mitglied.lycos.de/beno163/Wino/zorro.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 15.12.06, 21:52 Zuoty Delicjusz mitglied.lycos.de/beno163/Wino/zloty.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 15.12.06, 21:52 Zuoty kelich mitglied.lycos.de/beno163/Wino/zloty%2520kielich.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 15.12.06, 21:52 Zuoto reneta mitglied.lycos.de/beno163/Wino/zlota.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 15.12.06, 21:53 Zbójnicke mitglied.lycos.de/beno163/Wino/zbuj.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 15.12.06, 21:53 Zawroot gowy mitglied.lycos.de/beno163/Wino/zawrot.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 15.12.06, 22:14 Piwo grzane z czerwonym winem Składniki: 4 szklanki jasnego piwa 2 szklanki wytrawnego czerwonego wina 4 żółtka 8 łyżek cukru 5-8 dag rodzynek 2 cytryny łyżka sproszkowanego cynamonu Piwo zagotuj z cukrem, otartą skórką z cytryny i cynamonem. Gorącym piwem ostrożnie zalej (ciągle mieszając) rozbełtane żółtka. Potem dodaj wino, namoczone wcześniej i osączone rodzynki, a także wyciśnięty sok z cytryn. Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 15.12.06, 22:19 www.zabrzanin.de/fun1/Bilder/JABOL_JPG.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 15.12.06, 22:42 img.hotjpg.pl/2006-07/990e6840f45a0f14b8a7f66dfe92cdf0.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 29.12.06, 12:04 sewi123.webpark.pl/tanie_wina.jpg Odpowiedz Link
rita100 Re: Alineando polskich jaboli 01.01.07, 18:38 sewi123.webpark.pl/tanie_wina.jpg Ciężko po Sylwestrze rozróżnić czy to jabole z najwyższej półki czy z najniższej ? Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 04.01.07, 14:43 Jabol dlo labanda Jak wypije bydzie granda mitglied.lycos.de/beno163/Wino/lambada.jpg Odpowiedz Link
rita100 Re: Alineando polskich jaboli 04.01.07, 19:22 Pod wpływem takiego alineanda można mieć lambadowe wizje Pij Tymbark, będziesz wielki zaoszczędzisz sobie męki ;) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Alineando polskich jaboli 05.01.07, 21:03 jo ani niy wiedziou ize Tymbark tysz "wino" robiou:)) Odpowiedz Link
rita100 Re: Alineando polskich jaboli 05.01.07, 23:01 I to najlepsze, bo marka dobra, reklamowana. Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 07.01.07, 16:42 mitglied.lycos.de/beno163/Wino/zamkowe.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 07.01.07, 16:42 mitglied.lycos.de/beno163/Wino/zagloba.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 07.01.07, 16:43 mitglied.lycos.de/beno163/Wino/wisnia2.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 07.01.07, 16:43 mitglied.lycos.de/beno163/Wino/wisniowe.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 07.01.07, 16:44 mitglied.lycos.de/beno163/Wino/wisnia1.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 07.01.07, 16:44 mitglied.lycos.de/beno163/Wino/wino_bartek.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 07.01.07, 16:44 mitglied.lycos.de/beno163/Wino/wino_01.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 07.01.07, 16:45 mitglied.lycos.de/beno163/Wino/wino_02.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 07.01.07, 16:45 mitglied.lycos.de/beno163/Wino/wino_03.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 07.01.07, 16:45 mitglied.lycos.de/beno163/Wino/wino_04.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 07.01.07, 16:46 mitglied.lycos.de/beno163/Wino/wino_05.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 07.01.07, 16:46 mitglied.lycos.de/beno163/Wino/wino_06.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 07.01.07, 16:46 mitglied.lycos.de/beno163/Wino/wino_07.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 07.01.07, 16:47 mitglied.lycos.de/beno163/Wino/wino_08.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 07.01.07, 16:48 mitglied.lycos.de/beno163/Wino/wino_09.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 07.01.07, 16:48 mitglied.lycos.de/beno163/Wino/wino18.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 07.01.07, 16:49 mitglied.lycos.de/beno163/Wino/wino17cooler.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 07.01.07, 16:49 mitglied.lycos.de/beno163/Wino/wino17.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 07.01.07, 16:49 mitglied.lycos.de/beno163/Wino/wino%2520owocowe.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 07.01.07, 16:50 mitglied.lycos.de/beno163/Wino/windrink.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 07.01.07, 16:50 mitglied.lycos.de/beno163/Wino/windri.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 07.01.07, 16:50 mitglied.lycos.de/beno163/Wino/wigier.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 07.01.07, 16:51 mitglied.lycos.de/beno163/Wino/white2.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 07.01.07, 16:51 mitglied.lycos.de/beno163/Wino/wegrzynkuj.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 07.01.07, 16:51 mitglied.lycos.de/beno163/Wino/wegrzyn.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 07.01.07, 16:52 mitglied.lycos.de/beno163/Wino/warminskie.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 07.01.07, 16:54 mitglied.lycos.de/beno163/Wino/venus.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 07.01.07, 16:56 mitglied.lycos.de/beno163/Wino/pokusa.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 07.01.07, 16:57 mitglied.lycos.de/beno163/Wino/pokusa%2520paskudna.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 07.01.07, 16:57 mitglied.lycos.de/beno163/Wino/pokusa2.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 07.01.07, 16:57 mitglied.lycos.de/beno163/Wino/pokusal.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 07.01.07, 16:58 mitglied.lycos.de/beno163/Wino/pomor.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 07.01.07, 16:58 mitglied.lycos.de/beno163/Wino/popiel.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 07.01.07, 16:58 mitglied.lycos.de/beno163/Wino/popiel2.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 07.01.07, 16:58 mitglied.lycos.de/beno163/Wino/portos.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 07.01.07, 16:59 mitglied.lycos.de/beno163/Wino/portowe.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 07.01.07, 16:59 mitglied.lycos.de/beno163/Wino/porzeczka.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 07.01.07, 16:59 mitglied.lycos.de/beno163/Wino/porzeczkowe.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 07.01.07, 17:00 mitglied.lycos.de/beno163/Wino/prince.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 07.01.07, 17:00 mitglied.lycos.de/beno163/Wino/proletar.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 07.01.07, 17:00 mitglied.lycos.de/beno163/Wino/puchar.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 07.01.07, 17:01 mitglied.lycos.de/beno163/Wino/rajskie.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 07.01.07, 17:01 mitglied.lycos.de/beno163/Wino/rambo.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 07.01.07, 17:01 mitglied.lycos.de/beno163/Wino/roksana.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 07.01.07, 17:02 mitglied.lycos.de/beno163/Wino/roxana.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 07.01.07, 17:02 mitglied.lycos.de/beno163/Wino/rozkosz.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 07.01.07, 17:03 mitglied.lycos.de/beno163/Wino/rubin.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 07.01.07, 17:03 mitglied.lycos.de/beno163/Wino/rubin2.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 07.01.07, 17:04 mitglied.lycos.de/beno163/Wino/rubus.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 07.01.07, 17:05 mitglied.lycos.de/beno163/Wino/rusalka.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 07.01.07, 17:05 mitglied.lycos.de/beno163/Wino/sandra02.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 07.01.07, 17:05 mitglied.lycos.de/beno163/Wino/sandra1.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 07.01.07, 17:06 mitglied.lycos.de/beno163/Wino/sangia.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 07.01.07, 17:06 mitglied.lycos.de/beno163/Wino/sangr.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 07.01.07, 17:07 mitglied.lycos.de/beno163/Wino/sangria.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 07.01.07, 17:07 mitglied.lycos.de/beno163/Wino/schery.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 07.01.07, 17:07 mitglied.lycos.de/beno163/Wino/scot.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 07.01.07, 17:08 mitglied.lycos.de/beno163/Wino/sen%2520soltysa.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 07.01.07, 17:12 mitglied.lycos.de/beno163/Wino/senga.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 07.01.07, 17:12 mitglied.lycos.de/beno163/Wino/skat.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 07.01.07, 17:12 mitglied.lycos.de/beno163/Wino/skawa.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 07.01.07, 17:12 mitglied.lycos.de/beno163/Wino/skierka.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 07.01.07, 17:13 mitglied.lycos.de/beno163/Wino/slowianskie.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 07.01.07, 17:13 mitglied.lycos.de/beno163/Wino/smakosz.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 07.01.07, 17:15 mitglied.lycos.de/beno163/Wino/specjal.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 07.01.07, 17:15 mitglied.lycos.de/beno163/Wino/stare18.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 07.01.07, 17:15 mitglied.lycos.de/beno163/Wino/stella.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 07.01.07, 17:16 mitglied.lycos.de/beno163/Wino/szlacheckie.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 07.01.07, 17:19 mitglied.lycos.de/beno163/Wino/texas.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 07.01.07, 17:19 mitglied.lycos.de/beno163/Wino/toreador.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 07.01.07, 17:20 mitglied.lycos.de/beno163/Wino/tovino.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 07.01.07, 17:20 mitglied.lycos.de/beno163/Wino/trefl.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 07.01.07, 17:20 mitglied.lycos.de/beno163/Wino/tur%2520mocny.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 07.01.07, 17:21 mitglied.lycos.de/beno163/Wino/tur.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 07.01.07, 17:21 mitglied.lycos.de/beno163/Wino/tur2.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 07.01.07, 17:21 mitglied.lycos.de/beno163/Wino/podhale.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 31.01.07, 18:16 NAZEWNICTWO Szczególne zaciekawienie budzą nazwy trunków - często komiczne i egzotyczne. Powodzenie mają także napoje ozdobione zdjęciami rodem z magazynów erotycznych - umieszczone na etykietach wizerunki nieskromnych kobiet z jaskrawymi dopiskami "Eva", "Olla" czy "Moja Miss". Melomani mogą się rozkoszować trunkiem o nazwie "Jazz" już za niecałe 3 zl. Znajdujemy też nawiązania do szeroko pojętej tradycji kultury - nazwy, takie jak "Bachus", "Kmicic", "Węgrzyn" czy "Kniaź". Na półkach sklepowych dostrzec można tez "Czar teściowej", "Tura", "Alpagę Bramową", "Uśmiech Sołtysa", "Spermę Szatana", wino "Grono", "Dumę PGR-u", i niezmienne od lat słynne wino patykiem pisane. Poza tym nazwy takie, jak: Terminator, Rambo, Zorro, Byczek, Bycza Krew, Bycza Moc, Viagro-vin, Łzy Sołtysa, Złoty Jeleń, Uśmiech Kombajnisty, Wielki Brat, Wściekły Byk, Spirit of The Time, Poczuj Moc Smoka, Podnieta Traktorzysty, Skurczy Byk, Sen Sołtysa, Chateaux de Żur, Disco Polo, Krew Niedźwiedzia, Lenin, Psy II, Ryk Byka, Kici Kici czy Kiler potrafią zadowolić gusta bardziej wymagających koneserów. Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 31.01.07, 18:17 KWESTIA WYBORU WINA Aby odpowiedzieć na to pytanie, przeprowadziliśmy sondę wśród ekspedientek sklepów monopolowych, a także zadaliśmy kilka pytań konsumentom, wśród których znaleźli się studenci, licealiści, kilku rolników, kilku panów "spod monopolowego" oraz parę osób reprezentujących wybrane subkultury młodzieżowe (punk, metal, dresiarz, hiphopowiec) Warto zauważyć, że niejednokrotnie nalewka traktowana jest tak samo jak tanie wino (kwestia dystynktywna zostanie poruszona później). Do głównych czynników warunkujących wybór (taniego) wina należą: nazwa - atrakcyjna nazwa zdolna jest przyciągnąć uwagę potencjalnego nabywcy. Dotyczy to głównie osób, które tanie wina kupują "odświętnie" (np. z okazji imprezy) lub pierwszy raz. Wśród osób częściej (albo regularnie) pijących tanie wina stwierdziliśmy istnienie "przywiązanie do marki". Jak nam powiedzieli: "czują się pewnie, pijąc sprawdzone przez siebie odmiany winiaczy". cena - bardzo ważna przy wyborze. Kierują się nią ci, którzy nie są dobrze rozeznani wśród asortymentu z dolnej półki, bądź nie są przywiązani do danej marki. Optymalna cena wynosi 4-5 zł. Najtańsze wino kosztuje 2.99. Wśród koneserów modne jest hasło: "wino - tak, ale tylko do 5 zł" opinia znajomych - w związku z zakazem reklamy napojów alkoholowych, funkcjonują alternatywne kanały informacji. Opinia znajomych należy do najbardziej skutecznych metod promocji towaru, ponieważ wiedza o produkcie i zachęta kupna pochodzą z najbardziej wiarygodnego źródła - "znajomków". Wśród grup stałych koneserów istnieje ogólne rozeznanie rodzajów win, więc wchodząc do sklepu nie kupują zazwyczaj "w ciemno" - mają już pewien ustalony wahlarz indywidualnych preferencji. Trzeba też napomnknąć, iż dobra fama idzie w regionie lawinowo, w postępie geometrycznym. smak - czynnik drugoplanowy (subiektywny, zależny od gustów, upodobań i wcześniejszych doznań z daną wersją wina), ponieważ mamy tu już do czynienia z wyborem konkretnego produktu oferowanego przez daną firmę. W przypadku osób nie rozeznanych w rodzajach "jaboli" - czyli kupujących "w ciemno" - to głównie smak i cena warunkują decyzję zakupu. Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 31.01.07, 18:19 "Jabol" to jedyne wino na świecie które ma datę ważności. Normalnie mamy do czynienia z sytuacją, że wino im starsze tym lepsze. W przypadku win tanich przeważnie jest na odwrót. Zdarzały się udokumentowane przypadki zakupu wina, którego data produkcji wskazywała na 3 dni w przód od dnia zakupu (tzw. "wino z przyszłości", jak określił ów fakt jeden z respondentów). Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 31.01.07, 18:20 Wina i nalewki wytwarza się z różnych owoców. Z wiśni, jabłek, malin, truskawek, czarnych porzeczek, jeżyn, cytryn, grejfrutów. W większości przypadków są to owoce drugiej jakości i świeżości (zepsute, brzydkie, nadgnite, robaczywe) Najlepsze owoce zawsze idą na sprzedaż, a te gorsze na soki i inne przetwory. Bardzo różna jest też jakość tanich win. Ogólnie nie jest ona za wysoka, bo gdyby o nią zadbać - ceny bardzo by wzrosły. A niska cena to w tym segmencie rynku najważniejszy czynnik wpływający na decyzję kupującego. Niemniej smakosze zauważają pewne znaczące różnice w smaku, konsystencji, przejrzystości i barwie poszczególnych produktów. Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 31.01.07, 18:21 Wielu anonimowych rozmówców wskazywało na wyjątkowo niską jakość owoców przeznaczanych na wina owocowe - jako te, które nie nadają się już nawet na drzemy - opisując makabryczne warunki, w których takowe są wytwarzane. Oprócz podstawowych składników, do kotła niejednokrotnie trafiają ponoć zupełnie przypadkowe rzeczy (gałęzie, ziemia, obierki). Jednak ile w tym prawdy, wiedzą tylko zainteresowane firmy, a my nie dysponujemy konkretnymi dowodami, żeby owe plotki potwierdzić. Zanim opiszemy proces produkcji win owocowych przytoczę wyniki sondy wśród "koneserów" (za takich uważamy osoby pijące tanie wina i znające się w miarę dobrze w temacie). Zadaliśmy im pytanie "czy wiesz, jak powstają tanie wina?" * "Nie wiem, ale na pewno nie używa się już od kilku lat siarki. Teraz ponoć mają jakąś lepszą chemię" * "Resztki owoców z normalnego wina zalane woda - i mamy Tura. Podobno tak jest" * "A kto tam ich wie z czego jest zrobione. Niektóre zajeżdżają chemia jak stare landrynki. Niekiedy zdarza się, że kupuje się dwie butelki tego samego wina, a smak jest zupełnie inny. Chyba nawet lepiej nie wiedzieć czemu" * "Jak się robi tanie wino to chyba nikt nie wie, a przynajmniej nikt o tym nie mówi, bo przestano by je pić" * "Siara to takie popularne określenie na osad pozostający na dnie, gdy kończymy spijanie. Powstaje on z jakiegoś związku siarki, którego używa się jako konserwantu, a niekiedy powstaje po prostu z powodu syfu. Oni muszą siarkować te wina, bo w przeciwnym wypadku rozwinęła by się tam jeszcze jakaś sztuczna inteligencja" * "Kiedyś z butelki wyciągnęliśmy cos podobnego do szczurzego ogona. Nie wiem, co to było ale było to ohydne. Oczywiście kolesie później wino dopili. Ale ci akurat nie widzieli o przybyszach z dna butli. Innym razem w nalewce był żuczek. Malutki taki, wiec nie było tragicznie, zawsze to dodatkowe witaminy" Z powyższych - jakże beztroskich - wypowiedzi wynika, że prawdziwi "koneserzy" raczej nie przejmują się dokładnym składem, a tym bardziej procesem technologicznym. Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 31.01.07, 18:25 WPŁYW NA ZDROWIE Alkohol może być zdrowy, jeśli stosuje się go z umiarem. Udowodniono już naukowo, ze picie jednego kieliszka czerwonego wina dziennie wpływa pozytywnie na organizm. Niemniej jednak, nie dotyczy to "jaboli", czyli wątpliwej jakości win, pędzonych na siarce. Nie od dziś wiadomo, że częste ich picie niszczy żołądek, nerki, mózg i wątrobę - ponoć jeszcze gorzej niż wódka. "Dzięki dużej zawartości witaminy C w postaci kwasu cytrynowego, jabola działa lepiej niż rutinoscorbin" - powiedział ironicznie jeden z respondentów. Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 28.04.07, 14:03 www.polskaprl.rejtravel.pl/wina/5.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Alineando polskich jaboli 28.04.07, 14:04 www.polskaprl.rejtravel.pl/wina/4.jpg Odpowiedz Link