szmiejka
13.04.09, 19:27
Slonskie jodlo :
Rosol z golebi (stara receptura)
Przepis:
“Dobrze oskubane i oprawione golebie wloz do garnka,nalej ukropu,aby nie
szczerwienialy,co latwo nastapic moze,gdy je zimna woda zastawisz;skoro dobrze
zszumujesz,dodaj soli,drobno pokrajanej wloszczyzny z porow,i z tym miekko ugotuj.
Drobno posiekana zielenine upraz na masle,dodaj pare lyzek maki,i usmazywszy
oboje nalezycie,wloz do garnka,na nie rosol przez sito.Golebie wloz na
miske,ubierz pieknie i wloz do wazy.Papki i watrobki posiekaj drobno,wez
utartej bulki montowej,kawalek masla,dwa jaja,zrob drobne kluseczki i ugotuj
je w rosole.Z kurczat mozna podobnym sposobem ugotowac rosol,jednakze
trzeba,tak golebie jak kurczeta,przetknac szpilkami,aby sie nie rozkruszyly,a
szpile znowu powyjmowac”
www.biznet1.com/cooking/silesian/