Dodaj do ulubionych

co mozna założyć w miejsce usuniętego zęba?

28.10.09, 19:29
Witam.
Usunieto mi górną "4" , mam dylemat bo nie wiem co mogę wstawić w
miejsce ubytku? Poza tym sąsiadująca "5" jest jakby przesunięta
wewnątrz szczęki, nie widać jej przez to, a "3" jest martwym
zaplombowanym zębem który kiedyś leczyłam.Czy w zwiazku z tym jest
możliwe założenie na "4" mostku lub koronki? Jakie są możliwości w
tym przypadku żeby mieć nowy ząb? Czy tylko implant mnie ratuje?
Obserwuj wątek
    • ja_nerka Re: co mozna założyć w miejsce usuniętego zęba? 12.11.09, 11:12
      most, trzymający się na 3 i 5
      • rewelka86 Re: co mozna założyć w miejsce usuniętego zęba? 03.03.10, 14:34
        Ja wlasnie zastanawiam sie nad usunieciem gornej dwójki i trójki -
        dwójka jest bardzo skrzywiona, a trójka wysunięta troche do przodu oraz
        lekko się psuje - więc bede musiala to zrobic. Ale chce najpierw
        dokladnie ustalic co zrobie po usunieciu - tzn.czym najlepiej zapelnić
        ubytki. Implanty są zbyt drogie jak dla mnie. Jestem zielona w tym
        temacie. Co w tej sytuacji powinnam wybrac? Czym rozni sie most od
        koronki? jakie sa plusy i minusy jednego i drugiego? z gory dziekuje za
        odpowiedzi.
        • kamisa7 Re: co mozna założyć w miejsce usuniętego zęba? 05.03.10, 22:19
          Korona robiona jest na ząb, który ma korzeń i część naddziąsłową, którą szlifuje
          się i odbudowuje za pomocą "nakładki" czyli korony. Jeśli część naddziąsłowa
          jest za bardzo zniszczona, robi się wkład, który mocuje się w korzeniu a nad
          dziąsłem wystaje potrzebna do zrobienia korony część.
          Most, jak sama nazwa mówi trzyma się na filarach, zębach sąsiadujących z luką,
          które muszą być do tego celu odpowiednio oszlifowane lub odbudowane za pomocą
          wkładów. Na tak przygotowanych filarach zawiesza się most. Ząb/zęby których
          brakuje, w moście nazywamy przęsłem mostu.
          • rewelka86 Re: co mozna założyć w miejsce usuniętego zęba? 06.03.10, 11:27
            ok. to juz mi rozjasnilo sprawe, dziękuję. Mam jeszcze jedno
            pytanie: czy korona i most są ruchome? tzn.czy ja moge je sama
            zdejmowac jak w przypadku protezy? czy są to na stale przymocowane
            części zębów?
            • kamisa7 Re: co mozna założyć w miejsce usuniętego zęba? 06.03.10, 13:58
              Są zacementowane, czyli nie można ich wyjmować.
              • rewelka86 Re: co mozna założyć w miejsce usuniętego zęba? 06.03.10, 21:38
                dziękuję za odpowiedź. we wtorek jestem umówiona na wizytę. Ciekawa
                jestem co zaproponuje mi specjalista.
                • rewelka86 Re: co mozna założyć w miejsce usuniętego zęba? 23.04.10, 12:04
                  więc wysłano mnie do ortodonty. A ja wiem, że aparatu nie chcę (z kilku
                  przyczyn). w maju ponownie udam się do Kliniki, w której ostatnio byłam
                  i stanę murem - muszę mnie ładne ząbki. Postanowione! niech robią mi
                  koronki:(
                  • wioletta123 Re: co mozna założyć w miejsce usuniętego zęba? 29.04.10, 14:54
                    a można wstawić koronkę w miejsce usuniętego zęba?? chyba bardziej
                    most?
    • kiepska3 Re: co mozna założyć w miejsce usuniętego zęba? 07.03.10, 11:52

Dobre dwie korony + protezka wyniesie Cię jakieś 2,5 papiera.Może dojść jeszcze
      leczenie kanałowe po 100zł. Jak dołożysz 500 zł to masz na stałe elegancja
      implanta.Poczytaj sobie.
      forum.gazeta.pl/forum/f,48945,IMPLANTY.html
      • joko5 Re: co mozna założyć w miejsce usuniętego zęba? 08.03.10, 19:34
        Jeden punkt korony kosztuje 900zł, implant 3000zł wkręt i 3000zł ząb (niefachowo
        to nazwałam, ale chyba wiadomo o co chodzi).
        Nie ma co zakładać tanich implantów z kilku powodów, dobry stomatolog po
        szkoleniach się ceni, nie założy implantów za 1000zł. Niestety znam osobę, która
        zaoszczędziła na implantach i teraz ma niemałe problemy, śruby weszły w zatoki,
        część implantów się wysuwa, same problemy. Teraz poszedł tam gdzie kosztuje 6tys
        i ratuje co się da uratować.
    • flanfield Re: co mozna założyć w miejsce usuniętego zęba? 30.10.10, 23:59
      Myślę, że powinnaś skonsultować to ze specjalistą, wielu oferuje darmowe konsultacje. Przynajmniej w Poznaniu:)
      • pmrg Re: co mozna założyć w miejsce usuniętego zęba? 01.12.10, 14:28
        A znasz może kogoś konkretnego? Kto nie spartoli sprawy? Bo wiesz, różnie to bywa z gabinetami, przynajmniej w Poznaniu nieraz się przejechałam. A to dosyć delikatna sprawa;/
        • flanfield Re: co mozna założyć w miejsce usuniętego zęba? 01.12.10, 14:36
          Ja tutaj zawsze polecam doktora Savana, jedyny specjalista, który dotąd jeszcze ani razu mi nie podpadł:D Bardzo profesjonalny, jestem pewna że z tym też sobie poradzi. Poza tym ma takie uosobienie, że nie ma jak się zestresować. Przyjmuje na Grunwaldzie.
          • pmrg Re: co mozna założyć w miejsce usuniętego zęba? 04.12.10, 08:50
            A możesz podać dokładne namiary? Chciałabym zadzwonić czy wysłać maila i dowiedzieć się najpierw wszystkiego zanim ruszę dupsko z chaty w tę śnieżycę:)
            • flanfield Re: co mozna założyć w miejsce usuniętego zęba? 04.12.10, 08:50
              Chyba już podawałam, ale mogę zrobić to jeszcze raz:
              www.savan.poznan.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka