Dodaj do ulubionych

Proteza i implanty

15.10.10, 20:47
Zęby straciłem w wypadku.Nosiłem przez 10 lat protezę na żuchwie/korytkową/ i brała mnie jasna ch...a.Jak nie obtarcie, to po trzech latach poluzowanie, postanowiłem z tym skończyć Naczytałem się ,na dzwoniłem do kilku implantologów do których wysyłałem najpierw zdjęcie panoramiczne uzębienia. Wybrałem u siebie po dłuższej rozmowie i implantologa i wersję niemieckiej protezy na czterech implantach bez podniebienia. Koszt 20 tys zł. Zaliczka 10 tys. Gwarancja 10 lat.Przewidywany okres wykonania całości 5 miesięcy.Minęły już cztery miesiące. Na razie jestem zadowolony z tego co mi Doktor zrobił. Pierwszy zabieg to montaż implantów.Wykonanie bezbolesne.Dwa zastrzyki po lewo w dziąsło żuchwy i po prawo drugie dwa .Następnie jeden w środek podniebienia.Takie ukłucie jak na szczepionkę przeciw grypie. Zabieg trwał z 1,5 godz.W tym cięcie skalpelem dziąsła,kucie młotkiem ,nawiercanie ,wkręcanie tytanowych implantów,szycie dziąseł. Dostałem receptę na antybiotyk ,który brałem przez dwa dni. Dwa dni brałem ketonal ale tylko trzy razy dziennie. Przez jedno popołudnie i wieczór robiłem intensywne okłady lodowo-żelowe.Nic nie spuchło i na drugi dzień byłem w pracy.Proteza założona była na szyte dziąsła i miałem zabronione zdejmować ja przez minimum 12 godzin. Po trzech miesiącach zgłosiłem się do kliniki.Lekkie znieczulenie dziąseł ,ciecie w miejscu zaszycia implantów i wkręcenie w implanty śrubek zabezpieczających i powodujących ułożenie się w około dziąseł .Przed wkręceniem śrubek Doktor wstrzelił z pistoletu do otworów specjalny żel,przeciw zapalny.Po dwóch tygodniach bezboleśnie wykręcono śruby dokonano wycisku żuchwy i szczęki z uzębieniem a następnie wkręcono nieco dłuższe śruby zabezpieczające implanty.W protezie wywiercono otworki na końcówki śrubek.Protezę od środka lekarz spryskuje specjalną gumową wykładziną.Ostatnio byłem wczoraj,znowu wykręcanie śrubek i dopasowywanie odlewów.Okazuje się ,ze będę miał doklejane uzupełnienia kilku zębów w szczęce bo są zgryzione nieprawidłowo przez protezę. Znowu idę za tydzień.Protez ma być zatrzaskowa otwierana szpilką wkładaną między dwa przednie zęby. Napisałem ten post bo ktoś kiedyś chciał się dowiedzieć więcej na ten temat bo był w podobnej sytuacji. Jak już zacząłem pisać to dokończę systematycznie ten wątek ,może się ludziom przydać. Dodam ,ze wersja protezy na 2-ch implantach też jest możliwa ale z podniebieniem i kosztuje 15 tys zł.
Obserwuj wątek
    • rich69 Re: Proteza i implanty 19.10.10, 10:49
      Gdzie i kto wykonuje Ci te prace.
      • amityra Re: Proteza i implanty 19.10.10, 19:54
        www.drosd.pl/index.php?art_idtf=klinika
        dr Maciej Drosd
        Nie pisałem, bo nie chciałem żeby posta traktowano jako reklamę.
    • modliszkam Re: Proteza i implanty 08.11.10, 23:01
      Odpowiem jedynie, skroili Cię z kasy aż ciarki przechodzą.
      Nie wiem, czy gratulować nowej szczeki, czy wyrazić ubolewanie nad brakiem znajomości cen....
      • amityra Re: Proteza i implanty 16.11.10, 17:42
        Ty masz swoje zdanie a ja swoje. Można jeździć autem marki Tata abo BMW. Wg Ciebie ile kosztują cztery implanty z dobrymi koronami? Albo inaczej cztery implanty i proteza z szyną zatrzaskową niemiecka bez podniebienia ?
        • amityra Re: Proteza i implanty 16.11.10, 17:50
          Dodam ,że gwarancja pisemna na 10-ć lat.
      • amityra Re: Proteza i implanty 20.11.10, 07:55
        I co modliszkam? Powiedziałeś /-aś/ a , powiedz b.Pytam bo moze masz rację i przyda się to komuś innemu. Przecież po to jest m.in. to forum żeby sobie pomagać a nie jątrzyć!
    • amityra Re: Proteza i implanty 11.12.10, 11:54
      Długo to trochę trwało ale warto było.Jestem zadowolony.Trwało długo bo połączenie protezy z pozostałymi elementami i implantami dorabiano w Szwajcarii i było kilka przymiarek ze względu na wielkość wkładu mocowanego na stałe w protezie z mechanizmem dwu-ryglowym zatrzaskowym a grubością dziąsła.Nie do każdego dziąsła dany mechanizm zatrzaskowy pasuje.Lekarz powiedział ,ze są trzy rodzaje w przypadku szczęki bezzębnej.Raz na pół roku mam bezpłatny przegląd. Raz na rok zdjęcie panoramiczne z przeglądem za 100zł.Gwarancja 10 lat. Jak coś będzie nie tak napiszę.Na drugi dzień czuje się tak jakbym miał swoje własne zęby.Dobrze ,że nie robiłem wszystkich implantów.
      • amityra Re: Proteza i implanty 12.12.10, 11:26
        Kończąc ten wątek pragnę dodać ,że teraz za zaoszczędzone pieniądze startuję z przeszczepem włosów.Kolega to zrobił już 10 lat temu i idealnie. Przeszczep włosów pobranych z tyłu głowy,na zatoki z przodu. Koszt 8 tys zł.Klinika w Warszawie. Zapis 1/2 roku.Jeszcze mi zostanie z odłożonych na implanty, gdybym wykonywał na cała szczękę.
      • witosse Re: Proteza i implanty 08.02.11, 01:17
        bardzo przyjemna praca,
        jedyny minus to czas jaki trzeba czekac na gotową pracę,(chociaż na pewno warto ),
        innym rozwiązaniem w podobnej cenie jest proteza na implantach Ankylos SynCone.
        Proteza w żuchwie na 4 implantach z natychmiastowym obciążeniem, tzn. że proteza jest wykonana wcześniej jako natychmiastowa i połączona z implantami w dniu zabiegu wszczepienia implantów połączeniami stożkowymi 4-stopniowymi. Do szczęki stosuje się 6 implantów z teleskopami 6-stopniowymi. Po czasie wygojenia tj. ok. 8 tygodniach protezy wzmacnia się szkieletem lub wymienia na most na implantach z wykorzystaniem tych samych teleskopów.
        Koszt protezy na 4 implantach w żuchwie to 18000,00zł a proteza na 6 implantach w szczęce to koszt 26500,00
        sam mam korony i mosty na implantach, a te informacje są od mojego implantologa dr Lipko-Lesniewskiej z Przeźmierowa koło Poznania
    • w_e_r_o_n_i_k_a Re: Proteza i implanty 17.09.14, 15:39
      Często założenie implantów to ostatnia deska ratunku. Polecam wszystkim którzy są w podobnej sytuacji gabinet w Warszawie Medens. Mają dobre ceny, jak również podejście do pacjenta i są profesjonalistami.
    • ukryty-wymiar Re: Proteza i implanty 04.01.23, 04:51
      Jak dziś Twoja opinia? Borykam się z tematem protezy zatrzaskowj, dlaczego taka wybrałeś a nie stała? Drozd z Torunia robił? Czy jego współpracownik?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka