lechu32
08.11.10, 02:07
Wiele osób poszukuje najtańszych rozwiązań. A wiadomo popyt tworzy podaż. Więc pojawia się dużo tanich systemów implantologicznych, ale czy ktoś się kiedyś zastanowił dlaczego są tanie lub z czego są wykonane?
Większość implantów wykonanych jest z czystego tytanu grade 4 lub 2 róznica tkwi w zanieczyszczeniach lub dodatkach(jak kto woli) tlenu, wodoru, azotu, żelaza i węgla są to ilości znikome (np. 0,4% wagowych tlenu w Tytanie grade 4), jednak mają wpływ na właściwości mechaniczne tytanu (wytrzymałość na rozciąganie, pękanie, twardość, etc.). W metalurgii takie niewielkie ilości mają olbrzymie znaczenie, a wyprodukowanie metalu o bardzo niskich zawartościach zanieczyszczeń jest trudne i kosztowne.
Stosuje się również implanty ze stopu tytanu - Ti6Al4V - grade 23, które zawierają Wanad. Są one wytrzymalsze od czystego tytanu, ale ostatnie badania pokazują szkodliwy wpływ wanadu na organiz ludzki, (wer. ang. www.atsdr.cdc.gov/toxfaqs/tf.asp?id=275&tid=50 ), więc szuka się nowych rozwiązań np. zastąpienie wanadu niobem lub cyrkonem.
Mówi się o alergii na tytan i o wypadaniu implantów, moje pytanie jakich implantów to dotyczy i z czego są one wykonane i przez kogo?
W dalszym ciągu produkuje się implanty z czystego tytanu, które według mnie są najbezpieczniejsze i jak do tej pory nikt nie kwestionuje ich biokompatybilności.
Czy tanie implanty to zawsze bezpieczne implanty?
Jestem ciekaw Waszych opinii.