Dodaj do ulubionych

Tanie implanty - z czego są wykonane?

08.11.10, 02:07
Wiele osób poszukuje najtańszych rozwiązań. A wiadomo popyt tworzy podaż. Więc pojawia się dużo tanich systemów implantologicznych, ale czy ktoś się kiedyś zastanowił dlaczego są tanie lub z czego są wykonane?
Większość implantów wykonanych jest z czystego tytanu grade 4 lub 2 róznica tkwi w zanieczyszczeniach lub dodatkach(jak kto woli) tlenu, wodoru, azotu, żelaza i węgla są to ilości znikome (np. 0,4% wagowych tlenu w Tytanie grade 4), jednak mają wpływ na właściwości mechaniczne tytanu (wytrzymałość na rozciąganie, pękanie, twardość, etc.). W metalurgii takie niewielkie ilości mają olbrzymie znaczenie, a wyprodukowanie metalu o bardzo niskich zawartościach zanieczyszczeń jest trudne i kosztowne.
Stosuje się również implanty ze stopu tytanu - Ti6Al4V - grade 23, które zawierają Wanad. Są one wytrzymalsze od czystego tytanu, ale ostatnie badania pokazują szkodliwy wpływ wanadu na organiz ludzki, (wer. ang. www.atsdr.cdc.gov/toxfaqs/tf.asp?id=275&tid=50 ), więc szuka się nowych rozwiązań np. zastąpienie wanadu niobem lub cyrkonem.
Mówi się o alergii na tytan i o wypadaniu implantów, moje pytanie jakich implantów to dotyczy i z czego są one wykonane i przez kogo?
W dalszym ciągu produkuje się implanty z czystego tytanu, które według mnie są najbezpieczniejsze i jak do tej pory nikt nie kwestionuje ich biokompatybilności.

Czy tanie implanty to zawsze bezpieczne implanty?
Jestem ciekaw Waszych opinii.
Obserwuj wątek
    • wimplanty Re: Tanie implanty - z czego są wykonane? 16.11.10, 21:01
      Ciekawe..... na pewno takich informacji nie dowiem się od producentów implantów. Wszyscy twierdzą, że ich implanty wykonane są z czystego tytanu. Kiedyś słyszałem, że jakiś system implantologiczny (i to jeden z droższych) produkowany jest z tytanu, który pochodzi ze złomowanych radzieckich łodzi podwodnych.
      Możesz podać, który system produkowany jest z tego tytanu z domieszką wanadu.
      • free-perio Re: Tanie implanty - z czego są wykonane? 21.11.10, 17:09
        Systemow, ktore produkowane sa ze stopu tytanu z wanadem jest duzo i to nie tylko tych tanich(3i, Biohorizon, Implant Direct, Mis). Stop jest duzo twardszy od tytanu 4 klasy i dlatego ciężko jest podobno wytworzyc dobra powierzchnie. A o toksycznosci wanadu to nie wiedzialem.
    • camel_3d implanty jak implanty... 25.11.10, 15:16
      wiekszosc zarabia na koronach...
      robilem 4 implanty w lodzi. porownalem ceny: ceny samych implantow byly podobne.
      duza roznica byla w cenie koron od 250 do 1500 za sztuke.
      plus sam zabieg. od 2000 do 8000
      • konsta-is-me Re: implanty jak implanty... 11.05.11, 21:34
        No wlasnie ,ciezko sie dowiedziec nawet od lekarzy .
        A przeciez nie da sie chyba kupic samych implantow i dopiero pozniej wybrac klinike...
    • amityr Re: Tanie implanty - z czego są wykonane? 30.03.13, 20:31
      Z doświadczenia wiem ,że czysty tytan jest bardzo twardy ale kruchy. Dwie śruby tytanowe w po skręceniu nimi kości,w czasie ich zrost pękły jak zapałki.
    • perypetya Re: Tanie implanty - z czego są wykonane? 31.03.13, 00:56
      nie wiedziałam że implanty są aż tak "skomplikowane" jeśli chodzi o rodzaje i materiały... pozostaje mi ufać specjalistom - w okolicy mam www.dentalservices.pl, specjalizują się właśnie w implantologii, a jeden implant to koszt 3 tys. (aktualnie jest rabat z 5 tys.) - także o co pytać podczas wizyty? o rodzaj tytanu? :P zupełnie się na tym nie znam
      • amityr Re: Tanie implanty - z czego są wykonane? 01.04.13, 12:04

• amityr Re: Tanie implanty - z czego są wykonane? 01.04.13, 12:08
          Trzy lata temu płaciłem za 4-y szt. po trzy tysiące zł bez koron. Korony założono mi po miesiącu.Odpukać w niemalowane.
    • ludek87 Re: Tanie implanty - z czego są wykonane? 25.04.13, 08:43
      Implanty mogą być tytanowe albo cyrkonowe. I ja takie polecam. Nie warto przesadnie i za wszelką cenę oszczędzać, lepiej najpierw porozmawiać z dentystą, któremu się ufa. Ja polecam system implantologiczny Implamed- wychodzisz już z tymczasowymi koronami, wyglądają świetnie :) O tym, z czego zrobione są implanty można poczytać tutaj:
      medycyna.poradnik-zdrowia.pl/artykul/implanty-tytanowe-czy-cyrkonowe,43378.html
      • snoooop Re: implanty Hybrydowe 25.06.13, 15:58
        Zapomniałeś jeszcze o nowości - implantach Hybrydowych tytanowo-cyrkonowych. O takich możesz poczytać tutaj www.tbr-implanty.pl Niestety nie należą do tanich.
    • daniel.pucus Re: Tanie implanty - z czego są wykonane? 31.12.13, 12:07
      Ja miałem wszczepione 2 implanty i przed wszczepianiem pytałem się dr (po przeczytaniu tego wątku) z jakiego tytanu są implanty które może mi wszczepić i rzeczywiście były różne ale powiedział że nie jest to aż tak ważne (chociaż jednocześnie polecił mi te z tytanu great 4) a najważniejsza jest powierzchnia bo głównie od tego zależy jak szybko się wgoji i czy kość dookoła nie zacznie mi obumierać oraz jakość wykonania... I w sumie dał mi dwa rodzaje implantów do wyboru które jego zdaniem są najlepsze, ja zdecydowałem się akurat na Dentium bo były jednocześnie dość niedrogie w stosunku do innych (jeżeli można mówić że wkręcenie śrubki za około 2 tys. zł to niedrogo...). Ale na razie jest wszystko spoko i w sumie nie żałuje że trochę zainwestowałem (bo bez 2 jedynek wyglądałem strasznie śmiesznie)...
    • w_e_r_o_n_i_k_a Re: Tanie implanty - z czego są wykonane? 17.09.14, 15:36
      Uważam,że tańsze implanty stomatologiczne są niekoniecznie bezpieczne. Sama wolałam zostać przy sprawdzonym tytanie, który mi wstawiono w firmie Medens w Warszawie. Jestem ich posiadaczką już kilka lat i jak na razie mnie nie zawodzą. Polecam
    • tomiy Re: Tanie implanty - z czego są wykonane? 11.04.16, 13:19
      Może ten artykuł CI pomoże
      www.noadental.pl/aktualnosci/implanty-stomatologiczne/
      • sklep987 Re: Tanie implanty - z czego są wykonane? 24.07.16, 12:33
        większość firm stosuje tytan klasy V, ceny implantu 300-1000, bez usługi wstawienia oczywiscie (i bez łącznika i protetyki), reszta zalezy od tego ile zarabia dentysta na wstawieniu implantu, le zarabia własciciel gabinetu, na ile wypindrzony i odbajerowany lokal, ile wydali na marketing i reklamę (np marketing szeptany na forach) itd drożej nie zawsze znaczy lepiej, jak ze wszystkim
    • mysliciel662 Re: Tanie implanty - z czego są wykonane? 06.09.16, 09:26
      Ja bym na tanie się nie decydowała, lepiej w to zainwestować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka