Dodaj do ulubionych

krwawiace dziasla!!!help me;]

28.07.11, 10:46
mam problem krwawia mi dziasla przy dolnych jedynkach mimo ze bylem u stomatologa zalozyl mi jakis opatrunek to nie widze zadnej poprawy
...teraz myje zeby pasta paradontax i narazie nie widze zmian ...co moge jeszcze zrobic
jesc duzo witaminy C ,plukac rumiankiem ;]?macie jakies ciekawe propozycje to prosze o info pozdrawiam;D
Obserwuj wątek
    • herkson Re: krwawiace dziasla!!!help me;] 17.08.11, 08:30
      Miałem identyczny problem i mnie pomogła zmiana pasty i nowa szczoteczka do zębów. Wielce prawdopodobne, że Twoja dotychczasowa szczoteczka poważnie podrażnia Twoje dziąsła, a to spory problem. Jeśli chodzi o pastę, to u mnie była to Ajona. Jakoś 2-3 tygodnie trwało powrócenie do normalności. Z pasty korzystam dalej.
    • mitkar Re: krwawiace dziasla!!!help me;] 17.08.11, 23:47
      Witam,

ta rada ze zmianą szczoteczki i pasty jest jak najbardziej słuszna. Może bowiem być tak, że używasz zbyt twardej szczoteczki, lub mocno ścierającą pastę (choć paradontax chyba taką nie jest).
      Jeśli natomiast to nie pomoże, to należy sobie uczciwie zadać pytanie czy Twoje dbanie o zęby jest prawidłowe. Nie chcę tutaj aby to brzmiało niemiło, ale to jest naprawdę istotne. Bo jeśli w Twojej ocenie dbanie o zęby jest prawidłowe, to należy wykluczyć kolejny wariant, który nie jest zbyt pozytywny. Chodzi mi tutaj o sytuację, gdy krwawienie nie jest wynikiem złego szczotkowania itp ale efektem poważniejszej choroby, której my sami nie łączymy z zębami. Przykładem może być chociażby białaczka. Wiem, że może to przestraszyć, ale wykluczyć tego nie można, więc jeśli nowa szczoteczka nie pomoże, a nie masz jak rozsądnie poprawić dbania o zęby, to trzeba przemyśleć i ten wariant. Jako, że mogłam trochę wystraszyć tym wpisem to podam też link, który wg mnie bardziej szczegółowo to opisuje i mam nadzieję motywuje do sprawdzenia problemu: zadbajozeby.pl/baza-wiedzy/parodontoza-choroby-przyzebia
      • herkson Re: krwawiace dziasla!!!help me;] 18.08.11, 08:23
        Szczoteczka wcale nie musi być wybitnie twarda - wielce prawdopodobne, że korzysta z jednej szczoteczki od kilku lat. Wtedy trudno oczekiwać, że będzie ona odpowiednio czyściła zęby. Kolejna kwestia jest taka, że zęby powinny być myte konkretną ilość razy - najlepiej 3 lub po każdym posiłku. Dalej proponuję wypróbowanie pasty Ajona. W moim przypadku była skuteczna, a być może podobnie będzie również w Twoim.
        • mitkar Re: krwawiace dziasla!!!help me;] 18.08.11, 15:13
          Ja absolutnie nie neguję tego, że powodem jest szczoteczka, być może też i wspomniana przez Ciebie pasta pomoże... mój pesymistyczny wariant odnosi się do sytuacji gdy jednak takie działania nie pomogą, ja bowiem takiego problemu bym nie lekceważyła i stąd zachęta do wzięcia problemu na poważnie. Ale rzeczywiście najpierw zaczęłabym od rzeczy prostszych czyli pasta/szczoteczka, ewentualnie jakaś zmiana w czyszczeniu jeśli widać miejsce do poprawy
          • herkson Re: krwawiace dziasla!!!help me;] 19.08.11, 08:14
            Dokładnie - zacznij od zmiany pasty i szczoteczki, a następnie informuj nas o postępach. Jeśli nic się nie będzie zmieniało to dopiero wtedy zaczniemy szukać źródła problemu. Tak naprawdę bardzo trudno jest powiedzieć bez badania, w czym on tkwi. Na razie przedstawiamy najbardziej optymistyczne warianty.
            • rabunia89 Re: krwawiace dziasla!!!help me;] 22.08.11, 18:13
              W 2-3 tygodnie po zmianie szczoteczki i pasty wszystko powinno powrócić do normalności. Znam bardzo podobne przypadki. Krwawienie nie jest problemem, z który nie można byłoby skutecznie walczyć. Zrób tylko to, co proponowali koledzy.
              • herkson Re: krwawiace dziasla!!!help me;] 23.08.11, 08:14
                Powrót do normalności jest już kwestią danego organizmu. Jeden do niej powróci po tygodniu, inny po trzech miesiącach. W moim przypadku Ajona poradziła sobie z krwawieniem znacznie szybciej, ale ja starałem się porządnie myć zęby i często wymieniać szczoteczki.
                • rabunia89 Re: krwawiace dziasla!!!help me;] 24.08.11, 17:20
                  No tak, ale tyle mnie więcej wynosi norma. Krwawienie dziąseł nie jest przecież bardzo poważną chorobą, lecz zwyczajną dolegliwością, z którą można sobie szybko poradzić. Oczywiście inna jest już kwestia tego, jak dany organizm reaguje na leczenie....
    • dk_77 Re: krwawiace dziasla!!!help me;] 24.08.11, 21:59
      Obszerny artykół na ten temat:

zadbajozeby.pl/baza-wiedzy/parodontoza-choroby-przyzebia
      • herkson Re: krwawiace dziasla!!!help me;] 25.08.11, 08:17
        My tak gadu gadu, a co kolega zrobił ze swoimi dziąsłami? Byłeś u lekarza? Zmieniłeś szczoteczkę? Kupiłeś pastę? Zrobiłeś cokolwiek?
        • rabunia89 Re: krwawiace dziasla!!!help me;] 26.08.11, 16:39
          Tak ju jest na forach internetowych. Człowiek się naprodukuje, a nawet nikt mu nie odpowie ;-) Osobiście zajrzę do tego tematu dopiero za jakiś czas. Pozdrowienia ;-)
          • herkson Re: krwawiace dziasla!!!help me;] 29.08.11, 07:42
            Kurde - mnie również to irytuje ;-) Tacy są jednak użytkownicy forów internetowych ;-)
            Wiesz co? Mimo wszystko wiem, że moje posty na pewno pomogą komuś innemu więc w żaden sposób nie żałuję straconego czasu. Pozdrowienia ;-)
    • astro_glide Re: krwawiace dziasla!!!help me;] 27.09.11, 07:46
      Ja dam ci rade ktora napewno ci pomoze . Nie uzywaj pasty do zebow . Lepiej juz myc zeby sama woda . Jesli mozesz kupic gdzies mydlo do mycia zebow bez gliceryny jako skladnika . Gliceryna osadza sie na powieszchni zebow pod ktora zalega bakteria , ktora powododuje powody przyzebne . Ta powloka glicerynowa zeby ja zmyc , potrzebuje 10 krotnego szczotkowania . Brzmi glupio ? Sprobuj ze 2 tygodnie i przekonasz sie czy naprawde jest to takie glupie . Powodzenia .
    • przemekklimczak Re: krwawiace dziasla!!!help me;] 01.12.11, 11:38
      Polecam zajrzeć na: denticus.szczecin.pl .
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka