Dodaj do ulubionych

Jaki aparat na zęby? Damon Q czy Invisalign® ?

08.04.19, 13:10
Witam,

Stanąłem przed wyborem aparatu na zęby, dlatego szukam dorady :)

Wada mojego zgryzu polega na tym, że zęby mają spore szpary pomiędzy sobą,
dodatkowo zęby dolne w niektórych miejscach wyrastają przed zęby górne
oraz w miejscu "kłów" mam zgryz krzyżowy.

Od aparatu oczekuje przede wszystkim skuteczności oraz tego aby wyregulował zgryz jak najszybciej się da.

Jeśli ktoś z was korzystał z wyżej wymienionych aparatów - prosiłbym o opisanie zalet i wad na podstawie waszych doświadczeń oraz podsumowanie, czy wybralibyście dany typ ponownie :)

Jesli jest tutaj jakiś ortodonta, również prosiłbym o doradę.

Z góry dziękuję!
Obserwuj wątek
    • malinowskiq Re: Jaki aparat na zęby? Damon Q czy Invisalign® 11.04.19, 11:57
      Nie polecam Invisalign. Kosztuje słono i zapewnia tylko zysk ortodoncie. Taka nowość na rynku a jak coś nowe to kosztuje krocie. Lekarz dentysta skończył jakiś kursik tylko i zabrał się za leczenie. Żałuję że się zgodziłem, o wadach się nie piszę bo to nowość. Córka miała te nakładki, one pękały często, a jak pękają to trzeba reperować i to też kosztuje, nie dokończyła nimi leczenia, efektów nie było. Nie były one komfortowe w noszeniu. Stwarzały dyskomfort.

Samoligaturująy aparat Damon Q Cler miał syn, także nie polecam, ortodonta mówił że leczenie potrwa półtorej roku a w rzeczywistości ponad cztery lata czyli nawet dłużej niż tradycyjnym aparatem. Ponadto ten aparat rozbudował mu dolne piętro twarzy na niekorzyść. Wyglądał szpetnie. Jesteśmy po cofnięciu leczenia. Inny orto powiedział że aparat Damona nie był mu wcale potrzebny.

Wydałem sporo pieniędzy na te dwa aparaty dla dzieci bo lekarze je bardzo polecali bo to nowość na rynku, a dla nich lekarzy po prostu szybki zysk, jednak stanowczo odradzam. Wizyty aparatem Damona miały być co 8 tygodni w rzeczywistości płaciliśmy za wizyty nawet co miesiąc, bardzo często. Najrozsądniej jest prostować zęby zwykłymi aparatami, ( taniej i ekonomiczniej) tyle samo czasu trwa co najdroższym aparatem. nieraz nawet krócej ale o tym się głośno nie mówi). Niestety za późno trafiłem na dentystę - ortodontę, który mnie oświecił i powiedział, że każdym aparatem idzie wyprostować zęby, nawet zwykłym aparatem ( ortodonci często straszą, że do zwykłego aparatu trzeba wyrywać zęby po to by kusić na te droższe i co? u nas miało być bez wyrywania zębów a synowi wyrwał jednak w trakcie leczenia aparatem Damona. Leczyliśmy się w Mysłowicach. Odradzam.

Jak się zdecydujesz to szukaj ortodontów z prawdziwego zdarzenia a nie lekarzy dentystów co po ukańczali tylko kursy z ortodoncji, bo leczenie trwa tak jak u syna o ponad dwa lata dłużej. Specjalizacja 6 letnia obliguje lekarza do czegoś więcje, posiada głębszą wiedze z zakresu zagadnienia bo zdobywał ją na studiach a nie na dwugodzinnych kursach. Ehhh.
    • dankadanka Re: Jaki aparat na zęby? Damon Q czy Invisalign® 31.10.19, 15:51
      Moja wnuczka ma ten bezbarwny. zapytaj dentyste- on najlepioej bedzie wiedziec co bedzie dla Ciebie odpowiednie. pozdrawiam
    • janusz212 Re: Jaki aparat na zęby? Damon Q czy Invisalign® 16.11.19, 16:49
      Ani jeden ani drugi, odradzam. Kup sobie najzwyklejszy efekt też będzie super. Koleżanka miała te nakładki nie polecała dziadostwo, drogie i niekomfortowe, pękały niedopasowane a leczenie starsznie się ciągło. Nawet dłużej niż przeciętnie. Pojawiły się nowe koszty za naprawy. . Choć haha dentysci to gó wno zachwalają bo łatwa kaska.
      • dankadanka Re: Jaki aparat na zęby? Damon Q czy Invisalign® 29.11.19, 15:43
        z calyms zacunkiem, ale zupelnei sie nei zgadzam... moja wnuczka po 1,5 roku zakonczyla leczenie i ma super piekne proste zabki. o dyskomforcie ani o peknietym aparacie nic nie wspominala. może kolezanka miala jakas podrobke?
    • paulina44 Re: Jaki aparat na zęby? Damon Q czy Invisalign® 15.03.21, 18:25
      Ja miałam aparat zakładany w Elektoralna Dental Clinic, doradzili mi idealnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka