Dodaj do ulubionych

Ból ząbków u 6 latka! Pomocy

14.05.20, 10:44
Bardzo proszę o pilną pomoc!
Maciek niedawno skończył 6 lat. Od zawsze chodziliśmy na wizyty do dentysty ,ale synek nie współpracował ,wiercił się i nie chciał otworzyć buzi. Byłam już u 6 lekarzy ,ale żaden nie przekonał do siebie małego. Nie będę oszukiwać zęby myjemy w kratkę z powodu humorów synka. Lubi też podjadać słodycze ,ale pilnuję tego jak mogę (dziadkowie dają mu wielkie ilości słodyczy ,choć proszę ,aby tego nie robić).Ostanio jest pewien problem.
Z 3 miesiące temu mały przybiegł do salonu z płaczem i pokazywał na ząbek. Poprosiłam go ,aby dał sobie zobaczyć tego "robaczka". Zdziwiłam się bo pozwolił. Wykałaczką leciutko sprawdziłam mu tego ząbka. To była szóstka.Był dosyć miekki. Zbadałam go i leciutko wbiłam w niego wykałaczkę. Mały zaczął płakać jak nigdy. Za wielką prośbą pozwolił zobaczyć jeszcze raz co się dzieje. Zobaczyłam ,że inny ząb też jest podobny. Zapytałam czy go nie boli On stwierdził ,że nie. Podałam mu paracetamol i umówiłam na wizytę. Noc była nie przespana
Na wizycie mały jak zwykle stawiał opór. Z pomocą asytentki i Pani doktor ,na siłę otworzyłyśmy mu buzię i dentystka obejrzała te jego spróchlaki. Zrobiliśmy mu tylko tego bolącego ,bo drugiego nie dał sobie zrobić. Miesiąc był spokój. Niestety tylko miesiąc.
Zaczęliśmy od tamtej wizyty rutynowe mycie zębów. Do picia tylko woda ,lecz i to nie pomogło. Wszystko się powtórzyło. Pani ze szkoły zadzwoniła do mnie ,że Marcin bardzo płacze, że boli go ząb. Od razu po niego pojechałam i zabrałam do domu. Chciałam go umówić na wizytę ,jednak wolne terminy hyły dopiero za TYDZIEŃ. Jak dziecko ,z takim bólem ma tyle czekać?! Postanowilam zadzwonić do innego stomatologa. To samo. W końcu trafiłam na dentystę z wolnym terminem i zapisałam go. Wizyta za 2 dni ,a mały ryczy jak by ktoś umarł. W internecie znalazłam kilka sposobów na uśmieżenie bólu. Fajnie ,bo zadziałały i syn mógł przespać noc. Rano była powtórka z rozrywki. Na wizycie ząb został zaleczony (oczywiście na siłę).
Dzisiaj jest czwartek. Podczas jedzenia mały zaczął się skarżyć ponownie na ból. Aktualnie jest lekko opuchnięty. Znowu?! Ile jeszcze ,tym bardziej ,że gdzie ja teraz znajdę lekarza? Nie mam już siły na te jego zęby. Pomimo lakowania, lakierowania znów to samo. Nie wiem gdzie mam go zawieźć z tym zębem. Chciałabym wiedzieć jak u was wygladają te wizyty ,i czy wy też macie takie problemy z zębami u dziecka. Pozdrawiam i czekam na jak najszybszą odpowiedź!
Obserwuj wątek
    • li_lah Re: Ból ząbków u 6 latka! Pomocy 26.05.20, 10:01
      Bo to całe lakowanie to smarowanie fluorem i to tylko pogarsza sprawę. Ja mialam lakowane zęby a i tak miałam jako dziecko mnóstwo ubytków i próchnicę w tylnych zębach, wiec masz odpowiedź jaki to daje efekt. Napędza klientów dentystom.
      Przyjrzyj się diecie dziecka. Ma tyle poważnych ubytków, że moze brakuje mu wapnia i witaminy D i być może ma problemy z ich wchłanianiem. Moze warto zrobić badania aby określić jej poziom?
      Jeśli w ustach pozostały jakieś inne ubytki to inne zdrowe zęby nadkażają się od 1 nawet małego ubytku! Na nic leczenie jednego zęba gdy reszta jest też zainfekowana.
      Kolejna sprawa 6 lat i takie humory i sceny? Pracuj nad nim, oswajaj go z sytuacją i nie odpuszczaj. Nie otworzy gęby, to będzie bolało. Niech poboli solidnie ze 2 dni i sam będzie błagał, zeby mu zrobic.
      • kiki1986 Re: Ból ząbków u 6 latka! Pomocy 31.05.20, 10:57
        Byliśmy na badaniach już dawno. Wszystko w porządku. Niestety ja pracuję na zmiany i mały często zostaje u dziatków. A jak już pisałam ,dziadkowie uwielbiają go rozpieszczać. Zazwyczaj po słodkościach już zębów nie myje tylko kładzie się do łóżka. Niestety młodemu jak miał 3 latka ,na wizycie u pewnego dentysty został przewiercony policzek. Wiesz, krecił się itp.
        Na szczęście w mieście mieliśmy otwartego dentystę. Choć wziął bardzo drogo (250 zł) ,to bardzo się cieszę ,że synkowi ból ustąpił. Chyba zmienimy stomatologa ,bo ta Pani tak go zakręciła ,że mały nie pisnął. W gabinecie ma takie coś jak gaz rozweselający. Młodemu się to bardzo spodobało. Może nie lubi chodzić do dentysty ,ale teraz przynajmniej da sobie zrobić co trzeba. Dziękuję za odpowiedź i życzę miłego dnia.
        • kiki1986 Re: Ból ząbków u 6 latka! Pomocy 31.05.20, 11:12
          Przepraszam ,ale wysłałam przez przypadek dwa razy. Przeczytaj tą dolną ,bo tu jest pare literówek.
      • kiki1986 Re: Ból ząbków u 6 latka! Pomocy 31.05.20, 11:09
        Robiliśmy badania z 5 miesięcy temu. Wyszedł właśnie niedobór wapnia. Dostaliśmy tabletki, kazano nam jeść wiecej nabiału i tyle. Nie myślałam ,że może mieć to jakiś wpływ na zęby. (Marcinek złamał wtedy rękę ). Niestety ja pracuję na zmiany, a jak pisałam wcześniej, dziadkowie uwielbiają synka rozpieszczać. Zazwyczaj po słodkościach nie chce mu się myć zebów j i idzie spać. Tak to się niestety kończy. Przykro mi ,bo ja nie mam na to wpływu.
        Marcin ma dużą traumę przez niedoświadczoną Pani doktor. Źle podała mu znieczulenie i małego bardzo coś tknęło w ząbku ,kiedy wierciła. On się zdrygnął ,a wiertło przejechało mu po policzku. Od tamtej pory nie widziano nas w tamtym gabinecie.
        Wracając do wątku pojechaliśmy
        do jedynego otwartego dentysty w moim mieście. Myślałam ,że będzie ryk ,a tu niespodzianka. Małego tamten Pan tak zakręcił ,że otworzył buzie i dał sobie zrobić co trzeba. Ma teraz rozwierconą 5 i za tydzień idziemy na kolejną wizytę. Chyba zmienię dentystę ,bo choć drogo, to nic nie równa się ze szczęściem jakim jest koniec cierpień dziecka. Dziękuję i pozdrawiam
        • li_lah Re: Ból ząbków u 6 latka! Pomocy 03.06.20, 00:47
          no to super, ze wszystko dobrze. :)
    • olo89 Re: Ból ząbków u 6 latka! Pomocy 05.06.20, 09:32
      Nie wiem skąd jesteś, ale ja polecam udać się do jakiegoś poleconego specjalisty. Ja z dziećmi chodzę do Eurodental w Warszawie. Dzieciaki bez problemu współpracują ze stomatologiem, który ma da nich fantastyczne podejście
    • paulina44 Re: Ból ząbków u 6 latka! Pomocy 15.03.21, 18:41
      Polecam Elektoralna Dental Clinic, specajalizują sie w zabiegach dzieciecych, ja ze swoim szkrabem chodzimy tam bez strachu :D

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka